Mili gitaristi,
urcite poznate situaciu, ked sa pri pokuse znizovat dohmat alebo aspon ho mat v urcitom standarte zacnu struny drncat o prazce. Jedno z rieseni je zdvihnut vysku kamenov (fender style), alebo celej kobyly (tunomatic & floyd rose style). Nakolko som uz nezniesol zvysovanie dohmatu, pretoze \"co je moc, to je moc\" podstupil som druhu alternativu ~ prebrusenie prazcov. Uz som to par krat robit, a tak som sa neobaval nieco v tomto smere podniknut.
co k tomu potrebujeme? papierovu lepiacu pasku, nieco na cistenie (kuchynske utierku rules), plochy jemny pilnik na zelezo c.3. jemny smirgel napr.600, riedidlo na cistenie prazcov, ciernu permanentnu (alkoholovu) fixku a nieco na cistenie (urcite nie riedidlo ako mate na krku nitro lak).
A mozeme sa do toho pustit..
1.krok: zalepime papierovou paskou medzery medzi prazcami, tak aby sme si neposkodili pri bruseni a cisteni drevo. (prvy obrazok)
2.krok: ciernou centrofixkou prejdeme kazdy prazec. Princip je ten, aby sme zistili kde mame jamy a kopce. Takze ak mame vsetko zalepene a na kazdom prazci cierny pasik od fixky, mozeme jemne prechadzat pilnikom po vsetkych prazcoch vid obrazok2. Co sa stane? stane sa to, ze sa nam objavia prebrusene miesta a niekde zostanu zaciernene. Treba pokracovat v bruseni dovtedy pokial vsetk prazce budu zarovnane = nikde nebude cierna fixka. Ale pozor! Nesmieme brusit ako nejaky drevorubac, aby sme nezbrusili vsetky prazce privelmi. Treba vzdy odhadnut, ci skoky a jamy su tymto sposobom opravitelne. Niekedy je jednoduchsie vymenit jeden prazec, ako vsetko zbrusit na uroven jedneho.
3.krok: pokial ste privelmi zbrusili prazce ~ to znamena, ze vrch prazca je plochy, treba kazdy jeden zagulatit aby spravne ladili. Takze, naprv pilnikom z jeden strany a potom z druhej. Odporucam to robit nejakym mensim jemnym pilnikom.
4.krok: vezmeme jemny smirgel z vytrvalo hladime prazce az na nich nezostanu ryhy po pilniku. Cim jemnejsi pilnik pouzijeme,
tym menej sa nadrieme so smirglom.
5.krok: riedidlom, alebo inym cistidlom vycistime prazce a dame dole lepiacu pasku. Idealna je taka paska, co nezanechava
svinstvo na hmatniku.. a tymto nasa praca konci. Dnes som sa s tym prduskal asi hodinu a pol a hra to presne podla mojich predstav.
Naposledy upravil Roberto, : 11.02.2006 o 16:25