Dnes som si dal zalezat a porovnal som dve stare preampove lampy vo V1 v mojom Hiwatte -- Mullard ECC83 I63 a Tesla ECC803S. Tak sem hodim par mojich postrehov. Viem, ze zas mi tu niektori budu vypisovat, ze na lampach skoro vobec nezalezi, ze su to blaboly atd., ale aj tak to sem hodim. Este som uplne nerezignoval. Ak je niekto hluchy a nepocuje rozdiely, jeho vec.
Pozoruhodne boli vyrazne zvukove rozdiely v tychto lampach. Pruser je, ze su tak odlisne, ze si sam neviem vybrat, ktora je u mna vitaz - je to uz na preferenciach samotneho uzivatela.
Tesla ECC803S
pozitiva: velmi cisty a detailny zvuk; podstatne udernejsi a kovovejsi ako Mullard; velmi detailne basy najma v riffoch a akordoch - nic sa nezlieva; celkovo viac zvonivy zvuk
negativa: citelne menej gainu ako Mullard; tiez menej stredov; vysky su pomerne ostre a agresivnejsie (samozrejme tu velmi zalezi od aparatu, kedze Hiwatt je celkovo velmi ostry aparat) Tu este dodam, ze nedavno zverejnena ukazka toho nestastneho Jazzmastera bola s touto lampou.
Mullard ECC83 I63 (priblizne koniec 60tych rokov):
pozitiva: muzikalita a objem zvuku (akoby vam aparat viac spieval), krasne detailne stredy, vysky su viac uhladene a nerezu usi ani na Strate ci Tele
negativa: menej detailu a uderu v basoch najma ked hrate riffy a povedzme barre akordy - tony su akoby viac zliate (pre niekoho to moze byt vyhoda); menej uderny a priamy zvuk celkovo
Zaver: tazko povedat, ktora je lepsia. Tesla je kvazi viac hifi, cistejsia az sterilnejsia, pri Mullarde vam zas bude aparat viac spievat a prijemnejsie sa pocuvat. Opakujem, ze v inych aparatoch mozu byt vyhody a nevyhody v odlisnom pomere. Co sa tyka ale vintage aparatov, myslim, ze by to malo plusminus sediet zhruba u vsetkych.
Nech zije testovanie.