Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Zaregistroval si sa, ale ten prekliaty mail nechodí a stále nechodí?

Skontroluj si SPAM.

(fakt, robíme, čo sa dá, ale gmail.com si nedá povedať)
25. November , 2024, 07:36:49
Strán: 1 [2] 3 4 ... 6 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Fender  (Prečítané 17634 krát)
0 užívateľov a 5 Hostí prehliada túto tému.
jolan
pravidelný návštevník
Príspevkov: 556

« Odpoveď #15 kedy: 02. Júl , 2005, 19:26:22 »

fendery maju velmi siroke krky na moj vkus, neviem na tom....
Zaznamenané

Hudobné fórum > http://zvmusic.xf.cz
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #16 kedy: 20. Február , 2006, 19:49:19 »

Napisal mi Jimmi do PM:

Citácia
aky je rozdiel medzi fendermi vyroby japonskej, korejskej, mexickej a USA ?

V kazdej krajine vyraba Fender modely inych cenovych kategorii. Hlavne Fender vyraba de facto 2 typy el. gitar (strat a tele) asi v 2 milionoch prevedeni toho isteho :).

Ale nie - napr. pri stratoch su dnes zakladne verzie American Standard (USA) a Standard (Mexico). American Standard je moderna verzia stratocasteru s lepsim tremolom, s pohodlenjsim krkom, 22 prazcov, chytrejsie zapojena elektrika. Standard je vlastne taky stratocaster, aky sa vyrabal uplne odjkaziva. Inak je Standard osadeny obycajnejsimi snimacmi a je robeny z \"obycajnejsieho\" dreva. A cely je do ruky taky \"obycajnejsi\" - oproti American Standardu, ktory je ale aj 2x taky drahy.

Inak sa v USA vyraba este aj lacnejsia seria Highway, ktora asi od toho mexickeho Standardu nebude mat prilis daleko, ale vlastnu skusenost nemam.

A okrem tychto zakladnych verzii sa vyrabaju aj vselijake ine verzie - bud repliky nejakych zaujimavych rocnikov - 57\'strat, 62\'strat - tie sa robievaju ako najdrahsie USA modely. Alebo sa robia stylove dekadove verzie ako \'60 strat, \'70 strat - tie sa robievaju v Mexicu alebo Japonsku a je to dost na nahodu, kedy ktore kde - podla fendrovej planovacej patrocnice :). Alebo sa vyrabaju vselijake vymodernene verzie s HB, floyd rose a pod. - zase najcastejsie Mexico alebo Japonsko (ale obcas aj USA). A potom sa vyrabaju verzie podla gitaristov - Jeff Beck Strat, E.Clapton Strat... ... Tieto sa povodne vyrabali ako drahe USA modely, ale casom zacal vyrabat niektore podpisovky aj v Mexicu, aj v Japonsku.

Inak nerobil by som si problem u Fendru podla krajiny povodu. Podla mojich skusenosti ma Fender za poslednych 15 rokov dost vyrovnanu kvalitu vyroby a tie gitary stoja za to, v akej su cenovej relacii. Mnohi ludia nadavaju na Mexica, ale ja som ich drzal v ruke dost vela a podla mna su to gitary cenovej kategorie do 20 tisic (tie Standardy) a presne taku maju aj kvalitu. Hlavne Fender je dost bordelarska firma co do znacenia. Model 72\'strat sa este asi pred 10rokmi vyrabal v Japonsku, potom sa vyrabal v Mexicu ako \'70 strat, ten sa tam tusim robi dodnes a a este sa robi model \'70 strat aj v USA za uplne ine peniaze. .. skratka chaos.

Inak neviem, ake presne modely sa vyrabaju momentalne v Korei, ale nikdy tam vela nevyrabali a predpokladam, ze ani dnes tam vela nevyrabaju. Na rozdiel od Mexica a Japonska tam nemaju ani vlastnu fabriku. V zivote som videl a drzal iba 3 korejske Fendre - vynikajuci Jazz Bass, vynikajuci modern Precision Bass s aktivnou elektrikou a na pohlad velmi pekny (a verim ze aj vyborne hrajuci) \'50 style telecaster. A cital som slusnu recenziu na stratocaster.

Pokial viem, Fender nevyraba ani v Cine, ani v Indonezii - davaju si tam akurat v miestnych fabrikach vyrabat Squiery, co je ale ina kapitola...
Zaznamenané
MageZ
miestny štamgast
Príspevkov: 2224

teh shite!!111!

« Odpoveď #17 kedy: 20. Február , 2006, 19:55:03 »

Fender nedavno zacal vyrabat v Koreji myslim basy. Tipujem asi na fabriku Cort. :D

http://fender.com/products/search.php?partno=0264500552

V podstate \"modernizovany\" jazz bass, tak ako ho konkurencia vyraba (alebo ludia sami upravju). Udajne neznie ako jazz bass. :blink:  Cize zda sa, ze sa Fedneru zas nieco podarilo...:woohoo:

Cena cca 700 euro. Predrazene...

Naposledy upravil MageZ, : 20.02.2006 o 20:07

Naposledy upravil MageZ, : 20.02.2006 o 20:12
Zaznamenané

pista58
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 6966

« Odpoveď #18 kedy: 20. Február , 2006, 20:07:10 »

mam v plane tuto basu opacit ked sa dostanem najblizsie do musik produktiv, lebo posobi slusne, no tiez som pocul dost kritiku.
Zaznamenané

o-yep sro
proghopik
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 4299

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #19 kedy: 20. Február , 2006, 20:25:17 »

Este si Rasto zabudol na Custom Shop, ktory robi jediny Fendre, ktore sa zvukovo priblizia ku klasickym.
Ja som hral na kope Fendrov (vlastnil som aj American Standard Stratocaster a original z roku 1976) a vsetky mohli ist do ... v porovnani s tou 76, ktoru som mal a na tom sa zhodlo vela ludi, s ktorymi som ju porovnaval. Ta bola zvukovo fakt skvela a hlavne mi nepripadala zvukovo mrtva a \"umelohmotna\" ako vacsina novych Fendrov. American Standard su podla mna casto zvukovo aj vyhotovenim horsie ako japonske reedicie (napr. maju tzv. swimming pool pod pickguardom, ani sa im nechce vyfrezovat jednotlivo otvory pre snimace).
Radsej kupit japonsky starsi alebo ak by som mal moc penazi, tak reediciu nejaku z Custom Shopu alebo nejaky z prvej polky 70tych rokov.

Naposledy upravil Progrocker, : 20.02.2006 o 20:29
Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #20 kedy: 21. Február , 2006, 11:50:29 »

Hej, to je pravda. Vsetky American Standard, co som mal rozobrate mali vyfrezovanu jednu obrovsku dieru pod prednym panelom na vsetko - curaci fendrovi ha ha ha . Ked som to videl prvy raz, neveril som vlastnym ociam :blink: . To uz bezne mexika maju poctivo frezovane otvory samostatne. Ale myslim, ze uz modely DeLuxe su robene poctivejsie.

A zase - tie 70-ky a hlavne prelomove 70/80 modely, myslim originalne kusy su vo vseobecnosti povazovane za jedno z najhorsich fendrovych obdobi. CBS setrili kde mohli, niektore modely vyrabali dokonca z orechu. Zaciatkom 80-tych rokov priviedli CBS firmu takmer do krachu, respektive sa uvazovalo, ze USA fabriku uplne zrusia a zostane len Fender Japan. USA stratom zo zaciatku 80-tych rokov uz zacali chybat \"povinne\" stratocasterove prvky. Tym nechcem povedat, ze gitary, co sa z toho obdobia zachovali musia byt nutne zle - skorej naopak. Ak sa z toho obdobia zachova gitara dodnes, co je uz casto aj  30 rokov, je velky predpoklad, ze za cosi stoji.

Na obrazku USA stratocaster 1983 (vlavo) a 1984

* 83_84strats.jpg (22.19 KB, 365x530 - prehliadnuté 290 krát.)
« Posledná zmena: 05. Január , 2007, 14:07:12 od Martinlm » Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #21 kedy: 21. Február , 2006, 12:10:27 »

Ano, najma koniec 70tych a zac. 80tych rokov ma u Fendrov velmi zlu povest (podobne ako aj Gibson). Videl som par Stratov z tych rokov a boli extremne tazke z jasena s menej opracovanym telom, posobili az hranato pomaly. Take neotesane opachy. Ale napriek tomu jedna takato 79na co som skusal hrala vyborne a bez vahania by som ju bral oproti hociakemu American Standardu. Zvacsa Straty z druhej polky 70tych zneli velmi ostro (kvoli jasenu), maly neobvykle dlhy dozvuk - proste boli site skor na rock a hardrock ako na blues trebars.
Presne taka bola ta moja byvala 76ka, na Strat neobvykly sustain, zvuk surovy a stiplavy, ale prave preto sa mi lubila -- na rock a hardrock 70tych rokov uplne idealna gitara. Dnesne Fendre su hrackarske gitary pre deticky v porovnani s nou :), ak vies co myslim. Paradoxne bola aj viac rezonantna, napriek hrubemu polyesteru ako moj byvaly mrtvy American Standard, ktory som nakoniec pod cenu predal.
Mala proste svoj charakter a povahu, co nove nastroje zvacsa nemaju.
Chcel by som ale poskusat nejaku reediciu z Custom Shopu, lebo o seriovych americkych Fendroch nemam moc dobry nazor.

Naposledy upravil Progrocker, : 21.02.2006 o 12:12
Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
brko
miestny štamgast
Príspevkov: 1948

« Odpoveď #22 kedy: 07. Máj , 2006, 23:53:45 »

chcem sa spytat  aku maju ulohu tie poky na kobylke telecastera ... a vadia pri hre dajako ... a este ze ako ladili oktavy ked sa jednym srobom naraz ladili dve struny ...

Naposledy upravil brko, : 08.05.2006 o 00:54
Zaznamenané

brko
miestny štamgast

« Odpoveď #23 kedy: 07. Máj , 2006, 23:55:46 »

a este ze naco sluzi tam ten kovovy kryt polozeny na tom telecastri

* Fender_Telecaster_bridge_1.jpg (6.71 KB, 154x154 - prehliadnuté 279 krát.)

* Fender_Telecaster_bridge_2.jpg (42.62 KB, 640x480 - prehliadnuté 304 krát.)
« Posledná zmena: 05. Január , 2007, 10:17:12 od Martinlm » Zaznamenané

rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #24 kedy: 08. Máj , 2006, 01:22:40 »

Tie boky boli na Telecasteroch este v 70-tych rokoch, ked niekedy vtedy presiel Fender na 6 kamenov miesto 3. Presnejsie neviem, kedy to bolo. Logika hovori, ze 6 kamenov je lepsie, ako 3, ale evidentne to funguje aj s 3 kamenami a nikto si moc nestazuje. Hlavne si treba uvedomit, ze v tom 1949 roku pouzivali podstatne hrubsie struny, ktore tym padom aj viac zniesli, takze nebola velka potreba stelovat vsetko samostatne. No a ten kryt tam bol na ozdobu. Vtedy netlmili rukou struny, hrali sa na gitarach uplne ine veci, takze ten kryt tam nevadil.
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #25 kedy: 08. Máj , 2006, 09:40:56 »

rastis napísal:
Citácia
Tie boky boli na Telecasteroch este v 70-tych rokoch, ked niekedy vtedy presiel Fender na 6 kamenov miesto 3. Presnejsie neviem, kedy to bolo.

Myslim v roku 1980 sa preslo na 6 kamenov.

Citácia
No a ten kryt tam bol na ozdobu. Vtedy netlmili rukou struny, hrali sa na gitarach uplne ine veci, takze ten kryt tam nevadil.

Podobne kryty vtedy mali aj Stratocastery a Jazzbassy, asi do polky 70tych rokov. Prezyvali ich popolnik. Podla mna to sluzilo hlavne na to, aby sa nesvinila a nekorodovala kobylka od potu na rukach.
Zaznamenané

brko
miestny štamgast

« Odpoveď #26 kedy: 08. Máj , 2006, 09:55:05 »

no a vyraba dakto  tieto kobuly  ale bez tych bokov

alebo sa to moze dat spravit aj takto ze na telecastri je kobylka ako byva na american telecastroch   ale kamene vymenim za tieto 

ci mi tam budu sediet jednoducho povedane kedby som to chcel vymenit

* nocouz.jpg (49.42 KB, 363x417 - prehliadnuté 296 krát.)
« Posledná zmena: 04. Január , 2007, 08:23:45 od guitman » Zaznamenané

brko
miestny štamgast

« Odpoveď #27 kedy: 08. Máj , 2006, 10:00:02 »

za toto...
« Posledná zmena: 04. Január , 2007, 08:24:37 od guitman » Zaznamenané

pista58
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 6966

« Odpoveď #28 kedy: 08. Máj , 2006, 12:14:23 »

progrocker:
Citácia
Podobne kryty vtedy mali aj Stratocastery a Jazzbassy, asi do polky 70tych rokov. Prezyvali ich popolnik. Podla mna to sluzilo hlavne na to, aby sa nesvinila a nekorodovala kobylka od potu na rukach.

brko mal podla mna na mysli tu atypicku kobylku,ktora vlastne bola aj okolo snimava, nie ten \"popolnik\"-odnimatelny kryt.

Naposledy upravil martinlm, : 01.07.2006 o 13:41
Zaznamenané

o-yep sro
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #29 kedy: 08. Máj , 2006, 14:33:14 »

brko - pokial chces 6 kamenov bez tych bokov, tak starsie Fender Mexico Tele mali taku kobylku, akurat nemali struny cez telo, ale z kobylky. Sucasne Mexico Standardy uz maju struny cez telo, ale tvar kamenov ako na Stratoch - takuto kobylku kupis napriklad aj od Gotohu.  Bez bokov a struny cez telo su aj American Standard Tele, akurat maju moderne kamene, take ako aj na American Standard Stratoch.

Vintage style kobylku bez bokov, 6 kamenov, struny cez telo asi nezozenies, aspon si neviem predstavit, kde - mozno nejaku korejsku, ale to tiez neviem...Kupovat nejaku kobylku a k nej nejake kamene... ... takto by som to ja neriesil. Radsej by som kupil ten Gotoh, aj ked to nie je uplne presne vintage style - a co ?
Zaznamenané
Strán: 1 [2] 3 4 ... 6 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.043 sekund, 22 otázok.