Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: VENUJTE 2% z daní aj na podporu gitarového fóra. Ďakujeme!!
28. November , 2024, 13:49:26
Strán: 1 [2]  Všetko |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: ladenie  (Prečítané 3521 krát)
0 užívateľov a 2 Hostí prehliada túto tému.
Semish
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 5879

« Odpoveď #15 kedy: 03. Júl , 2008, 16:14:02 »

aha, takze zase som sa nedozvedel nic nove... nevadi:S

Staci google, pripadne rovno wikipedia :

In 1936, an international conference recommended that the A above middle C be tuned to 440 Hz. This standard was taken up by the International Organization for Standardization in 1955 (and was reaffirmed by them in 1975) as ISO 16. Since then it has served as the audio frequency reference for the calibration of pianos, violins, and other musical instruments.

Takze v skratke , dohodlo sa to tak, takze 440 Hz :).
Zaznamenané
midlo
pravidelný návštevník
Príspevkov: 548

« Odpoveď #16 kedy: 03. Júl , 2008, 16:21:23 »

kubriel napísal:

My sa v kapele tiez ladime na 444Hz. Dovod je jednoduchy - mame v kapele 4 dychove nastroje. Sa to nezda, ale dychove nastroje sa tiez ladia - posuvanim nahubku dokazu preladit cca o 1/2 a 3/4 tonu. Problem je v tom, ze dychove nastroje su konstrukcne dost zlozite (hlavne saxafony), takze ked sa oni 4-ja naladia tak, ze vsetci ladia spolu medzi sebou a zaroven kazdy vo svojom rozsahu (pretoze v kazdej pozicii povytiahnutia nahubku sa im inac napicu hraju niektore krajne polohy rozsahu), uz ich \"a\" nie je 440, ale 444, takze gitary a basu ladime podla nich.

Ta hodnota 440 Hz je asi iba dohodnuta, ale isty som si neni. V kazdom pripade sa lepsie rataju nasobky (oktavy) 440, ako napriklad 439 :). Rad sa inak tiez necham poucit, preco je ton A definovany hodnotou 440Hz...
to je jeden z dovodov posuvania ladeni. Orchestre si posuvaju ladenia koli tomu, ze to ma potom trosku iny charakter a farbu. Bolo to dost modne v jednom obdobi.
Zaznamenané
Strán: 1 [2]  Všetko |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.094 sekund, 22 otázok.