Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: VENUJTE 2% z daní aj na podporu gitarového fóra. Ďakujeme!!
02. November , 2024, 05:32:39
Strán: [1] 2 3 ... 5 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Bedna s bassreflexom  (Prečítané 16543 krát)
0 užívateľov a 8 Hostí prehliada túto tému.
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
Príspevkov: 8210

« kedy: 14. August , 2007, 10:03:24 »

Cafte vsetci,

Rozhodol som sa postavat box 1x12” k mojmu Soldanu SLO-100(vlastna vyroba :) ).Otazku repraku som uz vyriesil, kupil som Celestion Vintage 30 a uz ostava iba otazke bedne.Chcel  som nieco na styl Thiele boxu od Mesa/boogie, tak som si navrhol bednu aby sedela rozmerovo pod moje Soldano a nato je povodna bedna od mesy mala.A tu smeruje moja otazka: ked pomenim rozmery bedne tak aby mi to sedelo, ale aj tak aby som zachoval priblizne povodnu litraz, tak by sa mi ucinnost bassreflexu nemala nejako zmenit nie? Ked mu zanecham povodne rozmery :) .Pytam sa iba pre istotu aby som to nedojebal ha ha ha

Zaznamenané

Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479

« Odpoveď #1 kedy: 14. August , 2007, 10:15:10 »

Tam sa vela rata s vlnovou dlzkou tych spodnych frekvencii, nie? Cize ak zmenis nejaky rozmer, hned sa to moze vsetko spravat inak a ten bassreflex by mohol byt na skodu. Ale zasa ak tie rozmery nejak vyrazne nezmenis, tak snad...
Zaznamenané

mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku

« Odpoveď #2 kedy: 14. August , 2007, 10:31:59 »

ale pri bassreflexe sa rata aj s litrazou nie? aby to malo spravny tlak...neviem nikdy som akusticky ani inac bassreflex nenavrhoval tak neviem :) no tu bednu som trosku roztiahol a zmensil hlbku :)
Zaznamenané

rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2311

« Odpoveď #3 kedy: 14. August , 2007, 15:55:57 »

bassreflex je hlavne na zmenu rezonancnej frekvencie celej sustavy. respektive na jej posunutie smerom dole, cize ludovo povedane na "zvyraznenie basov". zalezi na jeho tvare, jeho dlzke a ciastocne na jeho umiestneni, pretoze zlym basreflexom sa da aj dost pokazit. riesil som to trochu pred nejakym casom, ale nakoniec som to nijak nedoriesil, ani nepouzil, takze som zase vsetko vypustil z hlavy. su na to ovsem vzorce a hlavne sa to cele da "ako-tak nastudovat" pomocou google tak za 1-2 hodiny.

keby som si riesil bednu 1x12", urobil by som si co najpresniejsiu kopiu Thiele - neskusal som sice, ale ta konstrukcia vyzera zaujimavo, skusenosti uzivatelov tiez. do toho by som si kupil nejaky 100 - 150W reprak.

Vintage30 sa mi akosi vnutorne nepozdava na 1x12" box.
Zaznamenané
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku

« Odpoveď #4 kedy: 14. August , 2007, 19:03:20 »

hmm to si ma moc nepotesil :) ale kazdopadne diky...skusim cosik pogooglit...a preco si myslis ze ten vintage 30 neni vhodny do 1x12" boxu? mala vataz abo? No mne ide hlavne o to aby ta bedna mala nejaky tlak, samozrejme viem ze ako 4x12" to nebude :) ale zas aby to nebola nejaka sracka.Je na to este nejaka ina alternativa?
Zaznamenané

Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479

« Odpoveď #5 kedy: 14. August , 2007, 21:18:19 »

Aj Vintage 30 v uzavretej 1x12" alebo polouzavretej bedni moze mat tlak, ak s tym hras doma v izbe, pretoze je to celkovo mensi priestor a chova sa to kus inak ako vo vacsej skusobni s holymi stenami alebo na podiu. Aspon k tomu smeruju moje skusenosti s mojou 1x12" s nestastnym G12H-100 reproduktorom.
Zaznamenané

mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku

« Odpoveď #6 kedy: 14. August , 2007, 21:32:42 »

aha ja som cel z toho ziskat aj nejake basy aby to znelo hutne tak preto som volil tuto alternativu.A ked to dam do tej uzavretej tak to bude mat nejaku hutnost?
Zaznamenané

styrioci
inventár podniku
Príspevkov: 11901

« Odpoveď #7 kedy: 15. August , 2007, 11:21:53 »

postav presnu bednu a nedumaj hluposti..ked na to mas tak si sprav experiment, mozno sa podari. ak mas hlbsie do vrecka tak postav tu thiele bednu, pripadne sa popytaj dr.karpathorkeho, on ide tusim robit VHT bednu s bassreflexom.
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2311

« Odpoveď #8 kedy: 15. August , 2007, 14:56:39 »

presne jak hovoria oci - ak to ma byt 1x12, postav nieco overene a postav to co najpresnejsie.
Zaznamenané
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku

« Odpoveď #9 kedy: 15. August , 2007, 17:42:02 »

no ok :) sak skusim ak zozeniem nejake dobre materialy na vypocet a navrh bassreflexu, tak ho tam potom dorobim.A ked dam uzavretu bednu zalezi az tak na objeme? Lebo som si cital uz tu nejaku temu a tam bolo napisane ze to az take prisne na rozmery neni, ale samozrejme vsetko s mierou Popiskujem si

BTW uz mam aj drevo(je to 20mm latovka) takze uz to iba polepit a zosrobovat a potom vyskusat...neskor sme hodim aj foto a mozno zvukovu ukazku len musim zohnat nejaky kvalitny mikrofon.
Zaznamenané

ff
miestny štamgast
Príspevkov: 2387

« Odpoveď #10 kedy: 15. August , 2007, 17:54:35 »

Prečo si nedáš poradiť?Okopči niečo vymyslené a ser na počítanie-aj tak nedôjdeš k nejakým rozumným výsledkom.A z laťovky urob radšej botník alebo búdku pre vrabcov.To sa moc nehodí na gitarové boxy.Dám sem foto boxu 1x12 VHTaj s rozmerom,tá bednička hrá výborne.Ak to tak urobíš,nebudeš sklamaný.
Zaznamenané
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku

« Odpoveď #11 kedy: 15. August , 2007, 18:08:20 »

hm ja by som si nechal keby som nemal narezane dosky ha ha ha a myslim ze latovka je isto lepsia ako drevotrieska. a moja bedna ma rozmery podobne s touto http://www.mesaboogie.com/Product_Info/Guitar%20Cabinets/COMPACTcabs/WidebodyOB-1x12-LG.htm  +- 2cm a budem iba skusat polo uzavreta a uzavreta...ale tu VHT bednu mozes hodit to by bolo super :)
« Posledná zmena: 15. August , 2007, 18:08:56 od mario bross » Zaznamenané

tipek
miestny štamgast
Príspevkov: 2847

tovarne na kolena home made is the king

« Odpoveď #12 kedy: 15. August , 2007, 22:20:10 »

daj rozmery tvojho boxučo chceš robyt a mesa boxu kolko ti chyba po stranach??
Zaznamenané

ff
miestny štamgast

« Odpoveď #13 kedy: 16. August , 2007, 06:22:04 »

Takže vnútorné rozmery v milimetroch-475x375x223,priemer otvorov 52mm,stred otvorov je 50mm od kraju.

* P2080071.JPG (128.77 KB, 755x565 - prehliadnuté 932 krát.)
Zaznamenané
ff
miestny štamgast

« Odpoveď #14 kedy: 16. August , 2007, 06:52:33 »

Ešte toto-je z preglejky cca 16mm,je nerozoberatelná-všetko je zlepené,preto ide repro odpredu a vnútro nie je ničím farbené,ani tlmené.
Zaznamenané
Strán: [1] 2 3 ... 5 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.106 sekund, 22 otázok.