Dobrý večer prajem, volám sa Andrej Malinčík, vystupujem pod nickom Racius a už dlhší čas som registrovaný na fóre, ale až teraz som sa odhodlal prispieť.
Približne na prelome rokov 2007/2008 som sa pustil do stavby môjho nástroja, napodobeniny Kirkovej ESP KH2.
Písal som o tom už aj na inom fóre, takže si dovolím pridať upravené znenie príspevkov z neho.
Asi pred pol rokom, čo bolo okolo Vianoc sa mi podarilo zohnať zadarmo drevo na gitku, tak som sa pustil do jej stavby. Nemal som absolútne žiadne skúsenosti s niečim takým, iba som vedel ako tak opracovávať drevo, skúsenosti s náradím vďaka stavbe modelov lodí.
Zháňal som materiály, návody, rady, tipy, triky, preštudoval kopu fór a webov v slovenčino-češtine aj angličtine, .. navrhol gitaru, nakreslil plán, poradil sa s Milanom Čížom a začal stavbu.
Drevo na začiatku:
Plán so súčiastkami: Súčiastky som si kúpil u pána Sivčáka.
(nezasvätencov vždy na prvy pohľad zaujal ten chleba než plán gitary
)
Tréningový malý model gitarky: kým som čakal na drevo, tak som vyrobil toto z bukovej preglejky
Príprava na lepenie hlavy na krk pod uhlom 15st.
Tesne pred lepením:
Lepil som lepidlom Rakoll = disperzné lepidlo na drevo, s otcom si ho nemôžme vynachváliť, drží a nepustí.
Po zlepení: fotka zachycuje kuchyňu ako pracovné miesto
Pred lepením tela:
Po nanesení lepidla na polovice tela:
Hmm, spokojnosť bola veľká, lebo poriadne to zlepiť bola fuška.
nalepené uši na krku a šablóna na ňom:
"surový" krk so súčiastkami:
Rezanie elektrickou pilkou s lupienkovým plátkom:
Pracovisko: improvizované na chodbe:
Drážku na tiahlo do krku mi vyfrézoval strýko s dlhoročnými skúsenosťami práce s drevom (a nielen s drevom)
Znova surový krk, ale už aj s tiahlom:
Pracovisko po rašplovaní:
krycia dýha hlavy pred nalepením
Krátko po tom, ako som si zakúpil dalšie súčiastky spolu s drevom na hmatník:
Nanášanie vzdialeností pražcov na palisandrovú dosku:
Skúšobne nasadené kolíky, krytka tiahla, orech a priložený hmatník :lol:
Pred nalepením hmatníka:
Aby sa mi hmatník nešmykol po lepidle, tak som si vopred pripravil dierky na fixovacie špendlíky. Potom ako som naniesol lepidlo, tak som hmatník vycentroval, prišpendlil skrz 1. a 15. drážku a pritiahol zvierky.
Nalepená krycia páska pred nanesením lepidla (aby som nezalepil tiahlo)
Nanesené lepidlo a odliepanie krycej pásky:
Nalepený a pritlačený hmatník:
Keď som tvaroval pôdorysný obrys hmatníka rašplou:
Pracovisko, po tom ako som bez prestávky makal a makal a pri tom sa o nič nestaral ... = velký neporiadok:
Izba alebo dielňa
Ani jedno ! Je to môj splnený sen. Mať spálňu v dielni.
Frézovanie lôžka na krk. Za frézou opäť môj strýko. Efekt božieho osvietenia vznikol v kombináci s protisvetlom a uvolneného dymu pri frézovaní rohov.
Po vyfrézovaní lôžka sme s otcom navŕtali diery na šróby a vyšróboval závity a slávnostne zložil pre skúšku
Prácam nie je koniec, po dvoch dňoch oddychu a hrania sa s gitkou som to rozobral a hneď vyrábal prípravok na rádius a brúsil ako blázon....
Po mesačnej pauze som si sadol znova k hmatníku a premýšlal a premýšlal, nakoniec som oslovil o radu strýka a ten mi navrhol velmi presné brúsenie pomocou rezaného skla: