METALLICA
nováčik

Príspevkov: 23
|
 |
« kedy: 02. Február , 2009, 03:16:51 » |
|
Narazil som na taku ved ze niektore gitary maju potenciometer TOne taky ze sa da vytiahnut a to ma urobit to, ze sa snimace zapnu na 1 cievku...a to vobec nechapem..cital som otom ze je to dobre ze si nemusim pametat v akej polohe je prepinac....tak dufam ez mi to niekto vysvetli co je to zapojenie ja 1 cievku a ci je to dobre alebo ci je to nevyhoda....dik
|
|
|
|
|
Zaznamenané
|
ESP LTD EC-200QM
|
|
|
|
MaTeS
|
 |
« Odpoveď #1 kedy: 02. Február , 2009, 03:34:22 » |
|
push-pull rozopinanie snimacov - pouziva sa na gitarach v ktorych je osadeny aspon jeden Humbucker. V praxi vypínač z dvojcievkoveho spravi jednocievkovy snimač z Humbuckeru Singel. Z fyzikalneho hladiska to nie je Singel, kedze magneticke pole odpojenej polovice povodneho HB ovplyvnuje vytvoreny Singel
|
|
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|
styrioci
|
 |
« Odpoveď #2 kedy: 02. Február , 2009, 09:50:21 » |
|
HB sa konstrukcne sklada z dvoch cievok, preto ma HUM canceling vlastnost a preto aj nazov HUM BUCKER. kazdy HB, ktory ma vyvedeny 4zilovy kabel (pre kazdu zvlast), sa da zapojit ako rozopinatelny. nemusi to by nutne push-pull potak, ale moze to byt aj dalsi (mini)prepinac. push pull potak ma tu vyhodu, ze ked gitara pred tym nebola s rozopinatelnym HB, tak netreba do gitary vrtat kvoli dalsiemu prepinacu. ako uz spomenul MaTeS, ked sa odpoji z HB jedna cievka, tak prakticky dostaneme z HB Single Coil snimac. technicky to vsak SC nie je, pretoze klasicky SC snimac ma inu konstrukciu ako HB s odpojenou jednou cievkou a to sposobuje to, ze rozopnuty HB ma sice Singloidny zvuk, ktory moze ale nemusi vsetkym vyhovovat, no SC 100% nikdy nenahradi. konstrukcne rozdiely medzi HB a SC nechavam na samostudium 
|
|
|
|
|
Zaznamenané
|
skusal som sa hrat s ekvalizerom v kompe a viem vyrobit velmi podobny zvuk jak gibson z toho zipu.
|
|
|
|
joe
|
 |
« Odpoveď #3 kedy: 02. Február , 2009, 10:02:48 » |
|
HB sa konstrukcne sklada z dvoch cievok, preto ma HUM canceling vlastnost a preto aj nazov HUM BUCKER. kazdy HB, ktory ma vyvedeny 4zilovy kabel (pre kazdu zvlast), sa da zapojit ako rozopinatelny. nemusi to by nutne push-pull potak, ale moze to byt aj dalsi (mini)prepinac. push pull potak ma tu vyhodu, ze ked gitara pred tym nebola s rozopinatelnym HB, tak netreba do gitary vrtat kvoli dalsiemu prepinacu. ako uz spomenul MaTeS, ked sa odpoji z HB jedna cievka, tak prakticky dostaneme z HB Single Coil snimac. technicky to vsak SC nie je, pretoze klasicky SC snimac ma inu konstrukciu ako HB s odpojenou jednou cievkou a to sposobuje to, ze rozopnuty HB ma sice Singloidny zvuk, ktory moze ale nemusi vsetkym vyhovovat, no SC 100% nikdy nenahradi. konstrukcne rozdiely medzi HB a SC nechavam na samostudium  napisal si to iste čo Mates ,že by som ešte aj ja napisal raz to iste? 
|
|
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
METALLICA
nováčik

|
 |
« Odpoveď #4 kedy: 02. Február , 2009, 12:25:24 » |
|
Je mi to uplne jasne....dakujem za odpoved.....a este jedna otazka ci neviete ci sa to kazi alebo nie..lebo mne sa to zda cudne ze ked raz mam na gitare HB tak naco tam davaju aj to prepinanie....dik este raz
|
|
|
|
|
Zaznamenané
|
ESP LTD EC-200QM
|
|
|
|
styrioci
|
 |
« Odpoveď #5 kedy: 02. Február , 2009, 12:26:45 » |
|
Je mi to uplne jasne....dakujem za odpoved.....a este jedna otazka ci neviete ci sa to kazi alebo nie..lebo mne sa to zda cudne ze ked raz mam na gitare HB tak naco tam davaju aj to prepinanie....dik este raz
co sa ma kazit? rozsirenie zvukovych moznosti gitary, zeby?
|
|
|
|
|
Zaznamenané
|
skusal som sa hrat s ekvalizerom v kompe a viem vyrobit velmi podobny zvuk jak gibson z toho zipu.
|
|
|
|
kaolko
|
 |
« Odpoveď #6 kedy: 02. Február , 2009, 12:27:37 » |
|
that's easy.. je to tam pre tych. co to vyuziju.. ta daaa jednoduche nie?
|
|
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|
Branko
|
 |
« Odpoveď #7 kedy: 02. Február , 2009, 12:27:47 » |
|
|
|
|
|
|
Zaznamenané
|
Only a Music man guitar is Good Enough !
Ak chces byt stastny, nauc sa robit stastnych druhych ludi.
|
|
|
|
RobG
|
 |
« Odpoveď #8 kedy: 02. Február , 2009, 12:31:15 » |
|
Mal som to na jednom LP, dá sa kúpiť taký kit priamo z USA, používal som to na rozpojenie krkového HB, na čistejšie zvuky..ale keďže to robí zhruba to, ako keď uberiem volume na polovicu, je to taká milá zbytočnosť...
|
|
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
METALLICA
nováčik

|
 |
« Odpoveď #9 kedy: 02. Február , 2009, 12:32:40 » |
|
To clovek tu nic nemoze napisat beztoho zeby si ty nato odpisal :-D ta ja len tak bo gitara objednana...a ja debol som si nevsimol ze to ma ten prepinat ta ma az prestriklo ze to somarina
|
|
|
|
|
Zaznamenané
|
ESP LTD EC-200QM
|
|
|
|
Branko
|
 |
« Odpoveď #10 kedy: 02. Február , 2009, 12:35:14 » |
|
To clovek tu nic nemoze napisat beztoho zeby si ty nato odpisal :-D ta ja len tak bo gitara objednana...a ja debol som si nevsimol ze to ma ten prepinat ta ma az prestriklo ze to somarina
Nieze clovek. To len ty.  Sak push pull potenciometer. To je len PLUS na gitare. 
|
|
|
|
|
Zaznamenané
|
Only a Music man guitar is Good Enough !
Ak chces byt stastny, nauc sa robit stastnych druhych ludi.
|
|
|
Mazzi
pravidelný návštevník

Príspevkov: 619
His spirit and music live on!
|
 |
« Odpoveď #11 kedy: 29. Október , 2009, 22:45:56 » |
|
Nepozná náhodou niekto obchod odkial by som si mohol objednať 250k push pull potenciometer namiesto TONE v stratocastri?
|
|
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|
kaolko
|
 |
« Odpoveď #12 kedy: 29. Október , 2009, 23:15:25 » |
|
|
|
|
|
« Posledná zmena: 29. Október , 2009, 23:16:02 od kaolko »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Mazzi
pravidelný návštevník

Príspevkov: 619
His spirit and music live on!
|
 |
« Odpoveď #13 kedy: 29. Október , 2009, 23:36:38 » |
|
Zabudol som napisat, ze nejaky na Slovensku. Objednavat jeden blby potenciometer zo zahranicia by sa mi moc neoplatilo.
|
|
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|
BrokenWings
|
 |
« Odpoveď #14 kedy: 11. Január , 2011, 11:14:07 » |
|
Rastis tu viackrát spomínal, že akýkoľvek HB je možné rozdeliť na jednotlivé cievky Ako to teda spraviť v domácich podmienkach tak, aby bolo čo najmenšie riziko niečo posrať? Konkrétne, by som rád rozdelil krkový HB tak, aby mi v push-pull potenciometer prepínal medzi singlom bližšie ku krku a klasickým-series zapojením HB.
Pýtam sa teda na wiring (ku ktorému som v pohode našiel informácie), aj na fyzické vytvorenie 3(4) vývodov z dvojžilového HB - to predovšetkým (skúšal som hľadať návody, ale neúspešne).
|
|
|
|
« Posledná zmena: 11. Január , 2011, 11:23:22 od BrokenWings »
|
Zaznamenané
|
iseepussy
|
|
|