Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
01. November , 2024, 16:25:17
Strán: [1] 2 3 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: telo z MDF  (Prečítané 4491 krát)
0 užívateľov a 2 Hostí prehliada túto tému.
marosisko
pravidelný návštevník
Príspevkov: 420

« kedy: 07. August , 2009, 17:11:40 »

Cital som a aj som videl na vlastne oci gitary vyrobene z drevotriesky ,alebo z preglejky. Niektore stratia svoju hodnotu az vyde pravda na povrch. Cize nemaju az tak zly zvuk. dlho ma mata urobit telo ale mozno aj krk z MDF alebo HDF. To je velkoplosny material do hrubky asi 44 mm. Je mimoriadne pevny husty a tvrdy. Opracovatelnost je rovnaka a v mnohom lepsia ako u listnateho masivneho dreva. chceli by ste telo na gitaru z MDF?
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2311

« Odpoveď #1 kedy: 07. August , 2009, 17:24:10 »

kedysi sa robievali lacne gitary z preglejky, ale uz som dlhe roky nevidel, zeby to este stale niekto z preglejky vyrabal... z drevotriesky som gitaru nevidel a z MDF by som gitaru nechcel. naco to ma byt dobre ?
Zaznamenané
ondreee
stály hosť
Príspevkov: 1085

« Odpoveď #2 kedy: 07. August , 2009, 17:34:52 »

pokial pokuzijes preglejku z 2mm hrubych masivnych dyh, tak to moze fungovat.. videl som gitary jedneho talianskeho majstra, ktore tak mali riesenu laminaciu krku.. asi 20 vrstiev 1mm dyh.. plus dve javorove kridla ... ale telo bolo masivne.. rudo sivcak mi povedal, ze ta laminacia je priam idealna.. je ale hrozitansky narocne to glejit dohromady..

MDF a HDK panely su sice hmogenne ale kedze tak je strasne vela lepiacej hmoty, ktora je pruzna, zvukove vlastnosti to ma priam mizerne.. a MDF je makka..

mozes to vyskusat koli trenovaniu vyroby z masivu.. aj ked sa to neda porovnavat z hladiska opracovatelnosti..
Zaznamenané

marosisko
pravidelný návštevník

« Odpoveď #3 kedy: 07. August , 2009, 17:41:55 »

Na posudenie.
Ondreee suhlasim. Hodi sa mi hlavne na bizardne tvary. Ja som tie materialy "testoval". 8 mm kolik dlhy 100mm s mdf silou tela nezlomis. opracovatelnost je lepsia pri mdf pri priecnom frezovani...

* mdf001.jpg (9.13 KB, 267x270 - prehliadnuté 423 krát.)

* mdf002.jpg (6.93 KB, 180x316 - prehliadnuté 400 krát.)

* mdf003.jpg (31.38 KB, 401x521 - prehliadnuté 409 krát.)

* mdf004.jpg (32.03 KB, 433x343 - prehliadnuté 408 krát.)

* mdf006.jpg (145.63 KB, 800x800 - prehliadnuté 419 krát.)

* mdf007.jpg (97.01 KB, 800x800 - prehliadnuté 408 krát.)
« Posledná zmena: 07. August , 2009, 17:43:11 od marosisko » Zaznamenané
Racius
pravidelný návštevník
Príspevkov: 243

« Odpoveď #4 kedy: 07. August , 2009, 21:37:38 »

drevo je drevo.
Ale za pokus to určite stojí ! :)
Zaznamenané
temo
miestny štamgast
Príspevkov: 1928

LONG LIFE ROCK,N,ROLL

« Odpoveď #5 kedy: 07. August , 2009, 21:53:16 »

to už možeš urobiť gitaru z hobry alebo drevoštiepky  Bavím sa skvele Bavím sa skvele Bavím sa skvele
Zaznamenané

LET´S GO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gila
pravidelný návštevník
Príspevkov: 745

« Odpoveď #6 kedy: 08. August , 2009, 08:27:02 »

alebo gitaru z betonu :D...to by bylo kámo, volee
Zaznamenané

. . .
marosisko
pravidelný návštevník

« Odpoveď #7 kedy: 08. August , 2009, 09:39:53 »

chlapci nerobte mi Na zdravie! videl som uz aj gitku z plexiskla. udajde mala vyborne vlastnosti- sustain jak kolajnice, ale sa prestala vyrabat koli vahe. a videl som aj duralovy krk. stanley jordan ma taky na zopar gitkach ,tiez sustajn jak hovado. beton moze mat celkom slusny zvuk....
Zaznamenané
styrioci
inventár podniku
Príspevkov: 11901

« Odpoveď #8 kedy: 08. August , 2009, 09:46:54 »

jo, ale vsetko to boli +/- homogenne materialy, aj drevo je voci drevotrieske homogenne. ide o to aby ten material mal dobre rezonancne vlastnosti. nie som si celkom isty, ci MDF alebo drevotrieska je jednym z materialov, ktore maju dobre rezonancne vlastnosti..
Zaznamenané
marosisko
pravidelný návštevník

« Odpoveď #9 kedy: 08. August , 2009, 10:00:35 »

drevo nieje homogenny material a mdf je. drevotrieska je uplny sit. ja osobne niesom zastanca nazoru ,ze drevo na masivnej elektrickej gitare ( masivne telo -napr strat) by malo mat rezonancne vlastnosti. keby islo o rezonanciu tak sa roby telo zo smreku (co je podla mna jedno z mala rezonncie schopnych materialov) a nie napriklad z javora alebo jelsie toboz mahagon ktore maju minimalne 4 krat vacsiu hustotu a hrubku 10 nasobne vacsiu ako smriecok na akustike. keby si chcel aby ti to drevo z listnaca rezonovalo ako pri smreku ,musela by mat struna 40 krat vacsi priemer a doska by musela byt o hodne vacsia co do plochy. moj nazor je taky ,ze pri celomasivoch ide iba o sustain, ktory moze mat niekto radsej + a niekto - ....
a samozrejme snimace.....
« Posledná zmena: 08. August , 2009, 10:01:55 od marosisko » Zaznamenané
styrioci
inventár podniku

« Odpoveď #10 kedy: 08. August , 2009, 10:17:31 »

drevo nieje homogenny material a mdf je. drevotrieska je uplny sit. ja osobne niesom zastanca nazoru ,ze drevo na masivnej elektrickej gitare ( masivne telo -napr strat) by malo mat rezonancne vlastnosti. keby islo o rezonanciu tak sa roby telo zo smreku (co je podla mna jedno z mala rezonncie schopnych materialov) a nie napriklad z javora alebo jelsie toboz mahagon ktore maju minimalne 4 krat vacsiu hustotu a hrubku 10 nasobne vacsiu ako smriecok na akustike. keby si chcel aby ti to drevo z listnaca rezonovalo ako pri smreku ,musela by mat struna 40 krat vacsi priemer a doska by musela byt o hodne vacsia co do plochy. moj nazor je taky ,ze pri celomasivoch ide iba o sustain, ktory moze mat niekto radsej + a niekto - ....
ok, ak mas taketo nazory a nepripustas, ze su zle, tak si vystruhaj gitaru z MDF. treba robit rozdiel medzi masivnymi gitarami a akustickymi gitarami, ich konstrukciou a sposobom tvorby tonu. tiez si treba uvedomit preco rozne dreva hraju inak a pre ake svoje vlastnosti sa MDF pouziva napd na reproboxy a nie na vyrobu hudobnych nastrojov.

homogennost dreva som myslel v zmysle, ze ked mas mahagonovu fosnu, tak mas mahagonovu fosnu. ked mas mdf, tak z lisovane piliny z hocicoho a prach z brusenia. rozne deva sa pouzivaju preto, ze kazde drevo ma insie rezonancne vlastnosti, hustou, inac ovplyvni zvuk a svojimi vlastnostami sa hodi na iny tym nastroja, napr uz spominany smrek na rezonancne dosky akustickych nastrojov. s tym javorom, mahagonom atd nesuhlasim, vsimni si z coho sa robia husle napr, alebo akusticke gitary, takze ani ostatne dreva nebudu na tom rezonacne tak zle. a hlavne tam ide o to, ze kazde drevo hra inak

pri boxoch je dolezite aby material boxu co najmenej ovplyvnoval zvuk preto sa pouzivaju materialy ako preglejka, mdf, ktore su tuhe, pevne a nemaju az tak dobre rezonancne vlastnosti a v boxe hra iba reprak..
« Posledná zmena: 08. August , 2009, 10:18:08 od styrioci » Zaznamenané
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
Príspevkov: 8210

« Odpoveď #11 kedy: 08. August , 2009, 10:44:21 »

keby si chcel aby ti to drevo z listnaca rezonovalo ako pri smreku ,musela by mat struna 40 krat vacsi priemer a doska by musela byt o hodne vacsia co do plochy.

no neviem, ja ked brnkem na hocijakej gitare tak citim jak drevo vibruje, ci ako si to myslel ? to drevo ovplyvnuje dost zvuk myslim a MDF uz podla vyzoru a sktruktury musi ovela viac pohlcovat vlnenia.
A ked si porovnaval tu akustiku, ze tam smrek pekne rezonuje - skus si zakryt ten otvor, ci to bude take dobre. a akustika rezonuje prave preto aj lahsie, ze je duta.
Zaznamenané

marosisko
pravidelný návštevník

« Odpoveď #12 kedy: 08. August , 2009, 11:34:59 »

ja niesom zastanca mdf. zaujima ma ten material ako alternativa. ja nehovorim ze drevo na elektrike neovplivnuje zvuk. podla mna ma vplyv hlavne na sustain samozrejme aj na rezonanciu struny do istej miery. to telo elektrickej gitary rezonancie zo struny skor pohlcuje a do akej miery zavysi od hustoty.  bedna na repraku ma presne tu istu funkciu ako ozvucnica na akustickej gitare. tie dreviny co sa listnatych tyka maju na akustickej gitare za ulohu zvuk odrazat a su z tvrdeho dreva preto aby ho nepohlcovali.  z otvoru ide do prostredia iba cca 20% toho co pocujes. zevraj. to ako a ci vobec sa chveje telo elektrickej gitary nieje nepodstatne ,lebo to ovplyvnuje farbu a ten sustain, ale hlavne ide o chvenie struny a jej "elektromechanickomagneticke" chvenie. sak jazzove gitary maju preto makssi zvuk lebo vrchna doska a vystuha su z ihlicnanou...
« Posledná zmena: 08. August , 2009, 11:40:26 od marosisko » Zaznamenané
styrioci
inventár podniku

« Odpoveď #13 kedy: 08. August , 2009, 11:40:45 »

vsak mozes skusit vystruhat gitaru z MDF. ale podla mna to hrat nebude. ak by to malo hrat dobre, tak sa z toho robia gitary uz davno. ved je predsa lacnejsie a rychlejsie vylisovat piliny do formy a nalaminovat povrch ako susit masivne drevo, rezat, pilit, frezovat, brusit, lakovat.. :)
« Posledná zmena: 08. August , 2009, 11:41:03 od styrioci » Zaznamenané
marosisko
pravidelný návštevník

« Odpoveď #14 kedy: 08. August , 2009, 12:03:49 »

nebol by som prvy

* mdf_guitar.jpg (139.1 KB, 375x500 - prehliadnuté 328 krát.)

* mdf_guitar2.jpg (139.66 KB, 375x500 - prehliadnuté 323 krát.)

* mdf_guitar3.jpg (138.77 KB, 375x500 - prehliadnuté 324 krát.)
Zaznamenané
Strán: [1] 2 3 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.077 sekund, 23 otázok.