opossum
|
|
« Odpoveď #15 kedy: 05. Marec , 2010, 13:52:42 » |
|
doldy prakticke vyuzitie je asi taketo: napriklad EQ davas ako insert, pretoze na kazdy nastroj (stopu) chces pouzit ine nastavenie EQ. Cize nemozes (teoreticky) pouzit EQ ako send, pretoze sendom ovplyvnujes viacero stop. Na insert efekty sa pouzivaju napr. wah-wah, tremolo, auto-tune, flanger...jednoducho take efekty, ktore nechces pouzit masovo na viacero nastrojov, alebo taky efekt, ktory ma velmi specificke nastavenie oproti inej stope. Do sendu zapojis tie stopy, ktore pouzivaju rovnaky efekt, napr. reverb, pretoze reverb je velmi casty efekt. Mozes napriklad pouzit na nejake tri stopy rovnaky reverb s urcitym nastavenim (presetom), a na ine styri stopy ten isty reverb, ale s inym nastavenim (dlhsim casom napriklad). Prve tri stopy pojdu teda cez BUS1 (zbernicu1), pricom ale kazdej stope mozes nastvait uroven ovplyvnenia tym konkretnym efektom, v tomto pripade reverbom, inu. Cize kludne mozes nastavit pre niektoru stopu aj send "0" a ta stopa nebude tym efektom ovplyvnena. To iste plati pre dalsie 4 stopy, kore budu mat spolocny BUS2, cize bud iny pouzity reverb, alebo ten isty reverb, alen s inym nastavenim (presetom).... Najlepsie je to vyskusat si v sekvenceri, ako to funguje, pochopis to rychlo...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
udry
Hosť
|
|
« Odpoveď #16 kedy: 05. Marec , 2010, 13:53:27 » |
|
ked este aj dedulo chape, tak potom to je fakt uplne jednoduche ..to vieš,dedulo sa takymito pič..... zaoberal pred 30 rokmi..
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
jtakac
|
|
« Odpoveď #17 kedy: 05. Marec , 2010, 13:53:45 » |
|
Si predstav seriovu a paralelnu slučku na aparate a máš to nemam sajnu co to je, uplne vazne
|
|
|
Zaznamenané
|
mam 3 cinske gitary a POD, ale to nevadi, lebo zvuk je vraj v prstoch
|
|
|
kaolko
|
|
« Odpoveď #18 kedy: 05. Marec , 2010, 13:56:28 » |
|
ani pici...
tak lebo tebe uchadzaju zakladne pojmy.. ked sa chces o niecom bavit a pytat musis mat aspon aku taku slovnu zasobu co sa pojmov tyka.. nastuduj si nazvoslovie co co znamena a potom ti da vsetko zmysel.. podla mna ti uz viac nemoze nikto poradit lebo toto je o sposobe ako rozumies veciam a nie o tom ci ti to niekto vysvetlil nespravne.. vsetky vysvetlenia co tu padli su spravne.. budes si to musiet ja neviem.. nakreslit alebo co..
|
|
« Posledná zmena: 05. Marec , 2010, 13:56:52 od kaolko »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Doldy
Hosť
|
|
« Odpoveď #19 kedy: 05. Marec , 2010, 13:57:31 » |
|
necitas pozorne a ked hej, tak Ti zjavne chybaju uplne zaklady, ktorymi sa musis skratka dostat. alebo som koko*t a fakt pisem zlozito.
comu z toho nerozumies ? ak napises nicomu, tak skoda casu riesit to dalej a uc sa praxou sam, ak teda mas tu potrebu...
vsak to citam dookola jak sprosty, chybaju mi asi tie zaklady...ale jasne pises ze: "...a cast posles (SENDom) inou cestou cez efekt a to sa vrati zase naspat k povodnemu signalu, ktory ide cely cas okrem toho aj priamo." a potom pises: "...nemozes cast nechat ist napriamo a len cast prifarbit a naspat primiesat..." vsak to si odporuje, nie? a uz to neriesme, asi to nepochopim...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
opossum
|
|
« Odpoveď #20 kedy: 05. Marec , 2010, 13:58:24 » |
|
sak on nemusi poznat signalne cesty, staci mu prakticke vyuzitie v sekvenceri
|
|
« Posledná zmena: 05. Marec , 2010, 13:59:08 od opossum »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
jtakac
|
|
« Odpoveď #21 kedy: 05. Marec , 2010, 14:01:42 » |
|
Doldy, najdi si videa na youtube...je tam proste nieco, co sa vola Bus, na ten Bus si zavesis napr. Reverb a ked mas trebars 6 audio stop, kde mas nahrate nastroje, tak z toho Busu mozes poslat ten reverb na jednotlive audiostopy, na ktore chces. Cize nemusis otvarat 6 reverbov, ale iba jeden a tento posles na ostatne stopy a to v roznom pomere, podla toho, ako si nastavis na danej stope ten Send. Pozri si videa.
|
|
|
Zaznamenané
|
mam 3 cinske gitary a POD, ale to nevadi, lebo zvuk je vraj v prstoch
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2311
|
|
« Odpoveď #22 kedy: 05. Marec , 2010, 14:02:34 » |
|
doldy prakticke vyuzitie je asi taketo: napriklad EQ davas ako insert, pretoze na kazdy nastroj (stopu) chces pouzit ine nastavenie EQ. Cize nemozes (teoreticky) pouzit EQ ako send, pretoze sendom ovplyvnujes viacero stop. Na insert efekty sa pouzivaju napr. wah-wah, tremolo, auto-tune, flanger...jednoducho take efekty, ktore nechces pouzit masovo na viacero nastrojov, alebo taky efekt, ktory ma velmi specificke nastavenie oproti inej stope. Do sendu zapojis tie stopy, ktore pouzivaju rovnaky efekt, napr. reverb, pretoze reverb je velmi casty efekt. Mozes napriklad pouzit na nejake tri stopy rovnaky reverb s urcitym nastavenim (presetom), a na ine styri stopy ten isty reverb, ale s inym nastavenim (dlhsim casom napriklad). Prve tri stopy pojdu teda cez BUS1 (zbernicu1), pricom ale kazdej stope mozes nastvait uroven ovplyvnenia tym konkretnym efektom, v tomto pripade reverbom, inu. Cize kludne mozes nastavit pre niektoru stopu aj send "0" a ta stopa nebude tym efektom ovplyvnena. To iste plati pre dalsie 4 stopy, kore budu mat spolocny BUS2, cize bud iny pouzity reverb, alebo ten isty reverb, alen s inym nastavenim (presetom).... Najlepsie je to vyskusat si v sekvenceri, ako to funguje, pochopis to rychlo...
no... zeby si to teraz nejak extra obsvetlil hlavne EQ ako send nebudes pouzivat uz len z toho dovodu, ze ako chces realne nastavit najeku farbu signalu, ked cez EQ posles len cast a pritom napriamo ti pojde stale nezefektovany signal ? ako send sa pouzivaju efekty, kde neni potreba menit charakter celeho signalu (napriklad farba, ladenie, ciastocne aj dynamika), ale staci primiesat iba efektovu zlozku signalu, napriklad ozvenu reverbu, alebo rozladence chorusu a pod...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #23 kedy: 05. Marec , 2010, 14:04:55 » |
|
... "...nemozes cast nechat ist napriamo a len cast prifarbit a naspat primiesat..." vsak to si odporuje, nie? a uz to neriesme, asi to nepochopim...
vravim, ze necitas pozorne ! tu druhu cast som pisal o ekvalizery, ze preco sa nepouziva ako send, ale v inzerte... no presne preto, preco pisem, a pisal som to aj o prispevok vysie.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #24 kedy: 05. Marec , 2010, 14:09:54 » |
|
Doldy, najdi si videa na youtube...je tam proste nieco, co sa vola Bus, na ten Bus si zavesis napr. Reverb a ked mas trebars 6 audio stop, kde mas nahrate nastroje, tak z toho Busu mozes poslat ten reverb na jednotlive audiostopy, na ktore chces. Cize nemusis otvarat 6 reverbov, ale iba jeden a tento posles na ostatne stopy a to v roznom pomere, podla toho, ako si nastavis na danej stope ten Send. Pozri si videa.
uplne po spravnosti - ty neposles nic z busu na jednotlive stopy. ty posles z jednotlivych stop na efekt. nie je to slovickarenie, je to o logike a spravnom chapania veci... tak jak nezapajam zosilovac do gitary, ale gitaru do zosilovaca
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #25 kedy: 05. Marec , 2010, 14:10:56 » |
|
sak on nemusi poznat signalne cesty, staci mu prakticke vyuzitie v sekvenceri
signalne cesty je dobre poznat, ked mas nejaky rafinovanejsi mix
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
opossum
|
|
« Odpoveď #26 kedy: 05. Marec , 2010, 14:11:55 » |
|
no... zeby si to teraz nejak extra obsvetlil hlavne EQ ako send nebudes pouzivat uz len z toho dovodu, ze ako chces realne nastavit najeku farbu signalu, ked cez EQ posles len cast a pritom napriamo ti pojde stale nezefektovany signal ? ako send sa pouzivaju efekty, kde neni potreba menit charakter celeho signalu (napriklad farba, ladenie, ciastocne aj dynamika), ale staci primiesat iba efektovu zlozku signalu, napriklad ozvenu reverbu, alebo rozladence chorusu a pod... jasne, chcel som to len zjednodusit a dat nejaky priklad...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
opossum
|
|
« Odpoveď #27 kedy: 05. Marec , 2010, 14:13:54 » |
|
signalne cesty je dobre poznat, ked mas nejaky rafinovanejsi mix no ja neviem, s cim on pracuje, ci so softom, alebo s mixom, ale a mixom asi nie, podla tych otazok. Vsak to je jedno v tejto cvhili
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Doldy
Hosť
|
|
« Odpoveď #28 kedy: 05. Marec , 2010, 14:14:48 » |
|
prave ze ide o slovickarenie...ten pojem "bus" mi tam chybal, to je vlastne ten "send"? (pre tych co ma maju za blbeho - lexike rozumiem, myslim funkciou...). na nejaky send som v PT nenarazil, ale s busmi uz som uz robil
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #29 kedy: 05. Marec , 2010, 14:24:40 » |
|
prave ze ide o slovickarenie...ten pojem "bus" mi tam chybal, to je vlastne ten "send"? (pre tych co ma maju za blbeho - lexike rozumiem, myslim funkciou...). na nejaky send som v PT nenarazil, ale s busmi uz som uz robil
tym sa zase zmiast nenechaj. pomenovanie bus ako zbernica sa sice pouziva, ale nie v kazdom SW sa to tak vola. v niektorych hej a aj sa to pouziva na spolocne send efekty, ale zase v inych SW sa to zase riesi inac. v beznej terminologii sa hovori o efekte na sende, nie o buse s efektom, takze toho by som sa drzal. bus (zbernica) sa totiz pouziva vseobecne, aj ked sme sa bavili o grupach (podskupinach), netyka sa len efektov na sende... co konkretne vlastne riesis, ze to tu takto rozoberame ?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|