Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: VENUJTE 2% z daní aj na podporu gitarového fóra. Ďakujeme!!
25. November , 2024, 11:36:43
Strán: 1 2 [3] |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Ako dobre nahrat spev  (Prečítané 12537 krát)
0 užívateľov a 3 Hostí prehliada túto tému.
PanTau
miestny štamgast
Príspevkov: 1883

« Odpoveď #30 kedy: 10. Apríl , 2012, 11:47:36 »

Chlapi, poradite mi? Ked nahravam nieco v reaper mutlitracku a chcem na stope hodit delay napr. len na urcitu cast, ako to treba urobit? Skusal som vselico a som z toho lama.
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #31 kedy: 10. Apríl , 2012, 11:51:42 »

automatizaciou. mas nahodeny efekt na stope alebo grupe a mozes automatizovat parametre, v Tvojom pripade mix alebo este lespie bypass.
Zaznamenané
pelko
miestny štamgast
Príspevkov: 2146

« Odpoveď #32 kedy: 10. Apríl , 2012, 11:52:31 »

Napr. si vytvor novu stopu, a tam nakopiruj tú konkrétnu časť, na stopu nahoď delay a hotovo.
je to ako škrabať sa lavou rukou na pravej strane hlavy, ale asi najjednoduchšie

* dsd.png (35.63 KB, 805x267 - prehliadnuté 358 krát.)
« Posledná zmena: 10. Apríl , 2012, 11:53:10 od pelko » Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #33 kedy: 10. Apríl , 2012, 11:53:28 »

ak sa ti nechce studovat na nete, co je automatizacia alebo nedajboze ju reaper nepodporuje (comu neverim), mozes to spravit na sedlaka, ze si stopu skopirujes do dvoch, na jednej mas delay, na druhej nie a len si nasekas wav, na ktorych usekoch ma hrat delayopva stopa a na ktorych sucha
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #34 kedy: 10. Apríl , 2012, 11:53:58 »

Napr. si vytvor novu stopu, a tam nakopiruj tú konkrétnu časť, na stopu nahoď delay a hotovo.
je to ako škrabať sa lavou rukou na pravej strane hlavy, ale asi najjednoduchšie

predbehol si ma. Reaper nepozna automatizaciu ?
Zaznamenané
styrioci
inventár podniku
Príspevkov: 11902

« Odpoveď #35 kedy: 10. Apríl , 2012, 12:00:56 »

Reaper nepozna automatizaciu ?
pozna, vie automatizovat kazde jedno prepinatko co ma nejake VST, reaper to vola "envelope"

maju na stranke celkom obsazny a dobre spracovany manual - kapitola 16. strana 303

http://reaper.fm/userguide/ReaperUserGuide420C.pdf
« Posledná zmena: 10. Apríl , 2012, 12:08:12 od styrioci » Zaznamenané
PanTau
miestny štamgast
Príspevkov: 1883

« Odpoveď #36 kedy: 10. Apríl , 2012, 12:11:21 »

Dik, poskusam nieco a uvidime..
Zaznamenané
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
Príspevkov: 8210

« Odpoveď #37 kedy: 16. Apríl , 2012, 07:32:27 »

jj ide to, treba si spravit tu envelope krivku a nahadzat tam body a od tych to napr. zapinat/vypinat. ja som tak robil stisujucu sa hlasitost ku koncu napriklad..
Zaznamenané

feco
nováčik
*
Príspevkov: 37

« Odpoveď #38 kedy: 03. Jún , 2012, 22:03:16 »

Ja sa vratim este k tomu nahravaniu.
Spev sa da dobre nahrat aj napr na SM58 pouziva ho na nahravanie spevov aj Bono Vox.
Tu je clanok ako nahravali.  Su tam spomenute aj predzosilnovace, pluginy a ich nastavenie.
http://www.soundonsound.com/sos/jun09/articles/itu2.htm

Nieje pravidlo ze sm58 bude pasovat kazdemu spevakovi, ale na dema urcite postaci :)

Na co si treba dat pozor je harmonicky sum na basovych frekvenciach od 10 Hz do 80 Hz. Pri nahravani spevu je neziaduci a je dobre ked ho clovek filtruje low cutom bud na mixpulte, zvukovke, alebo na mikrofone ak je taka moznost. Dvovod je jedoduchy. Zvuk bude cistejsi na stredoch a vyskach. Celkovo nahrate viac harmonickych frekvencii co je velmi dvolezite :)

Pri dynamickom mikrofone sa ta miestnost az tak neukaze problem moze nastat pri hyperkardiodnej charakteristike.
Odporucam dat na steny matrace z postele alebo koberce. Urcite nenahravajte spev v rohu :D
V rohu sa zdrzuju basy co pri speve nerobi dobrotu :)

Existuje este jedna finta ako znizit faktor miestnosti u dynamickeho mikrofonu.
Znizenim gainu bude menej miestnosti a zvysenim bude viac room faktoru. Dalsia vyhoda nizsieho gainu je vyuzitie proximity efektu.
Ked podjes dalej od mikrofonu zvuk bude vyskovejsi ked podes blizsie tak zvuk bude basovejsi. Celkovo nasnimany zvuk sa stane vyrovnany. Pri nizskom gaine pojde spevak blizsie k mikrofonu a bude spievat hlasnejsie. Basy aj vysky budu kontaktnejsie a vysledok sa priblizi kondenzatoraku. Dalej Hlasnejsi spev = emocie. Aplikacia jednoducha: je potrebne pouzit mixpult alebo preamp a na nich gain znizit tak aby si nepocul miestnost. Krok 2 vytiahnes sablu alebo vystupnu hlasitost hore aby si poslal do nahravadla silnejsi signal :)

Na spracovanie spevu by som odporucal plugin od Waves CLA Artist Signature Collection
http://www.soundonsound.com/sos/feb11/articles/waves-cla.htm
presnejsie CLA Vocals
pod ten plugin sa podpisal Chris Lord-Alge ktory sa povazuje za jedneho z naj zvukarov :) tu je nieco o jeho praci http://en.wikipedia.org/wiki/Chris_Lord-Alge

A nakoniec mala ukazka pouzitia Waves CLA
Zaznamenané

Strán: 1 2 [3] |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.107 sekund, 23 otázok.