Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
24. November , 2024, 17:25:48
Strán: 1 2 3 [4] |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: preprazcovanie hmatnika  (Prečítané 16136 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
fataljoe
stály hosť
Príspevkov: 756

"skill comes first"

« Odpoveď #45 kedy: 07. September , 2011, 20:44:52 »

myslim ze na tych gitarach co maju 40 rokov a maju nevmlatene prazce sa bud moc nehralo alebo su tie prazce z ocele. Na tie najlepsie custom shop gitary si myslim ze sa davaju ocelove prazce ..sivcak to ma tiez v ponuke a hovori sa tomu aj "vecny drot" To sa proste ziadnou tvrdostou strun ani bendovanim na svete nema sancu osuchat a tie prazce su ako nove furt. Problem je len ze sa to tazsie praprazcovava. Ta nikel zliatina extra tvrda vydrzi pri pravidelnom dennom hrani v pohode tak 10-15 rokov. Mne jednu gitaru sivcak preprazcovaval tym vecnym ocelovym drotom a je to neporovnatelne lepsie ako bezne prazce. Keby som si mal ja vybrat tak radsej investovat a ist do toho.
Zaznamenané

Not everyone likes METAL....  FUCK THEM!!!!
Vratko
stály hosť
Príspevkov: 985

hoummejd :-)

« Odpoveď #46 kedy: 19. Január , 2012, 20:24:21 »

Komu sa mám ozvat na prepražcovanie 6 strunovej elektriky? Poradte, som z BB...najlepšie by bolo okolie, ale co narobím aj ked nebude, díky  :)
Zaznamenané

hm... :-D
Ozzyc
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 123

« Odpoveď #47 kedy: 19. Január , 2012, 23:44:50 »

Komu sa mám ozvat na prepražcovanie 6 strunovej elektriky? Poradte, som z BB...najlepšie by bolo okolie, ale co narobím aj ked nebude, díky  :)
v okolí BB neviem, ale skús napr. "GV Guitars" , sú aj tu na fóre, alebo na facebúku ich nájdeš..   Zdravíčko
Zaznamenané
KubBasak
stály hosť
Príspevkov: 1208

« Odpoveď #48 kedy: 31. Január , 2012, 11:46:57 »

Rád by som trochu prispel k debate

Neuszer ešte pracuje, kamarátovi nedávno obzeral gitaru, robí servis pre nejaký obchod v BA a popri tom vyrába aj svoje nástroje.

Pražcovanie je samé o sebe činnosť trochu zložitá, dnes vidím najväčší problém v zábruse pražzov, nie v samotnom prepražcovaní, kedysi to bolo naopak, nuž ale človek sa naučí jedno a zistí že to druhé mu až tak nešlo...  Bavím sa skvele

Na vyťahovanie pražcov používam skalpel a nožík. Skalpelom pražce oddelím od hmatníka a nožíkom vythiahnem, treba to robiť pomaly, postupne, aby sme neodštiepili viac dreva ako je prípustné. Ja následne hmatník prebrúsim, ak je hmatník moc predratý začínam pri šmirgli 80, ak je v poriadku, tak začínam kdesi okolo 240, končím okolo 1000. Ten prebrus ide rýchlo, to je všehovšudy pár minút.
Následne skalpelom prejdem drážky, aby v nich nebol prach, poprípade ak boli pražce vlepené, tak to prejdem tenulinkou pílkou na železo, v hobbymarketoch kúpite pílku aj náhradné listy asi za 5 €.
Hmatník prebrúsený, drážky vyčistené, pražce máme snáď zakúpené. Tie musia byť ohnuté viac ako je radius hmatníka! N moderných gitarách je to OK, pražce kúpite už ohnuté, ale ak máte vintage radius 184 mm, tak je nutnosť vlastniť aj ohýbačku pražcového drôtu. To je investícia nemalá a treba ju dobre zvážiť. Predajca, ak má túto ohýbačku, tak vám ten dôt isto ohne, ale niekedy je nutné už narezaný drôt ohnúť zas. Pražce najčastejšie režem malou pílkou na železo, snažím sa vypíliť stále čo najpresnejší kus, aby nebolo veľa odpadu a hlavne tie prečujujúce časti robia pri práci hroznú šarapatu. Prvýkrát som fixoval pražce titenbondom, ale to je iba taká psychická opora. Samotný pražce zatĺkam malým kladivkom, ktorého nárazy tlmím mäkkým drevom (používam odrezky z jelše z ktorej som postavil prvé 2 nástroje  Bavím sa skvele ). Čiže pražec vložíme do drážky, udrieme po ňom kladivkom aby bol na jednej strane pekne fixovaný a prikladáme drievko po ktorom udierame postupne až pražec kopíruje radius hmatníka. Potom vyberám vŕtačku, vyberiem ešte nezbrúsený kameň z lacnej sady na brúsenie a prečnievavúce pražce pekne zabrúsim, následne si na rovné drevo dám šmirgel podľa uváženia (cca od 240) a zbrúsim hrany ručne. Natiahnem struny a skúmam kde to drnčí a prečo. A opäť drievko so šmirglom pomáha  Žmurk

P. S.: Kúpte si viac ako 3 prúty drôtu, lebo nikto učený z neba nespadol a nejaký ten drôt skončí aj v koši poohýbaný jak chrbtica  Bavím sa skvele Chce to len cvik, pevné nervy a peniaze na materiál  Som frajer
Zaznamenané
PanTau
miestny štamgast
Príspevkov: 1883

« Odpoveď #49 kedy: 22. Október , 2012, 23:43:04 »

Chalani, ake maju ceny nasi gitarari za preprazcovanie strata s javorovym lakovanym hmatnikom? A je asi treba aj menit nulak, ak sa prejde na jumbo prazce s vintage nizkych, co? Ako, asi viem, ze hej, len sa mi to nechce davat, ked som nedavno daval robit novy nulak z kosti  No hanbím sa..
Zaznamenané
PanTau
miestny štamgast

« Odpoveď #50 kedy: 23. Október , 2012, 11:35:22 »

Nikto neviete ceny?
Zaznamenané
stevino179
Hosť
« Odpoveď #51 kedy: 23. Október , 2012, 11:42:53 »

Herda guitar robí aj s nitro na javor myslím že nejakých 60 chce a ma velmi peknu robotu , robí aj kostene nulte 10e .....
http://herdaguitars.eu/
Zaznamenané
vitalitask
nováčik
*
Príspevkov: 67

« Odpoveď #52 kedy: 23. Október , 2012, 16:00:44 »

Len pozor. Herda už býva  a pracuje na Slatinských Lazoch. Má to aj na stránke keď sa prepneš na SK jazyk.
Zaznamenané
PanTau
miestny štamgast

« Odpoveď #53 kedy: 05. November , 2012, 14:00:15 »

Dnes mi prisla gitara od Kata, preprazcovana, novy kosteny nulak..vyborna praca,vsetko ako ma byt, krasne vsetko ladi, nic nedrnci. Profi robotka, odporucam.   Kato, dikes, mas u mna pico ked prides do BA.  Na zdravie!
Zaznamenané
pista58
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 6966

« Odpoveď #54 kedy: 05. November , 2012, 15:00:05 »

mas u mna pico ked prides do BA.  Na zdravie!

Bavím sa skvele Bavím sa skvele Bavím sa skvele Bavím sa skvele Bavím sa skvele
Zaznamenané

o-yep sro
kaolko
inventár podniku
Príspevkov: 16429

Saturday Night Bieber

« Odpoveď #55 kedy: 05. November , 2012, 15:00:53 »

ostravaaa
Zaznamenané

PanTau
miestny štamgast

« Odpoveď #56 kedy: 05. November , 2012, 15:34:17 »

Bavím sa skvele Bavím sa skvele Bavím sa skvele Bavím sa skvele Bavím sa skvele

kua, som sa netrafil na V  Bavím sa skvele
Zaznamenané
stevino179
Hosť
« Odpoveď #57 kedy: 05. November , 2012, 17:36:57 »

možno si netrafil na U na konci to by bola tiež fajna odmena   ha ha ha
Zaznamenané
Strán: 1 2 3 [4] |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.053 sekund, 23 otázok.