Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: VENUJTE 2% z daní aj na podporu gitarového fóra. Ďakujeme!!
15. November , 2024, 05:43:42
Strán: [1] 2 3 ... 6 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Aky mate na to nazor? - talent. cvičenie, vek..  (Prečítané 9200 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
kybel
nováčik
*
Príspevkov: 46

« kedy: 05. Január , 2013, 20:53:01 »

Takze tato tema a otazka sa tyka hry na hudobny nastroj ako taky, nejde iba ciste o gitaru. Pred casom som sa stretol s nazorom ze ked chce niekto hrat na profesionalnej urovni na nejaky tazky hudobny nastroj ako je povedzme gitara,husle,klavir a pod. musi zacat uz v utlom detstve. Detsky mozog sa vraj dokaze prisposobit tym novym, nazvyme to, podnetom ovela lepsie. Vraj ked niekto zacina povedzme ako 20 rocny tak ani do staroby nebude hrat tak ako niekto kto zacinal ako povedzme 4 rocny. Dospely mozog sa vraj uz tak nedokaze tomu prisposobit ci take nieco... Opakujem ze ide o hru na profesionalnej urovni. Zdoraznujem ze tato teoria nieje z mojej hlavy, iba vam ju posuvam lebo ma zaujima ako to vidite vy, skusenejsi muzikanti.
« Posledná zmena: 06. Január , 2013, 11:34:46 od Pitu » Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #1 kedy: 05. Január , 2013, 21:04:08 »

v 20 rokoch neni podla mna sanca, aby sa clovek vypracoval do vrcholovej formy v hocijakej oblasti, aj v sportovej discipline, aj v hre na nastroj. urcite su vynimky, ale vacsina ludi, co sa niecomu venuje vo vrcholovej forme, tak zacinala v detstve, alebo v ranej puberte, pripadne zacinala s niecim inim obdobnym a neskorej sa len preorientovala...
« Posledná zmena: 05. Január , 2013, 21:04:27 od rastis » Zaznamenané
kybel
nováčik
*
Príspevkov: 46

« Odpoveď #2 kedy: 05. Január , 2013, 21:19:00 »

Hej to ma logiku. Ale taky Slash napriklad zacinal vraj v 15tich co je uz tiez relativne neskoro nie?
Zaznamenané
yeah
Hosť
« Odpoveď #3 kedy: 05. Január , 2013, 21:35:19 »

Hej to ma logiku. Ale taky Slash napriklad zacinal vraj v 15tich co je uz tiez relativne neskoro nie?
Mojsejovi mozno pustali Mozarta v prenatalnom obdobi a aj tak mu to nepomohlo. Co je to za kravina, ze v 15 rokoch je neskoro zacinat? Zalezi aj od toho ake mas vlohy. Otazka stoji uplne blbo, podla mna neni o com diskutovat, Rastis vystihol najstrucnejsiu podstatu - ti co zacinaju skor maju naskok a ak uz vazne trvas na nazore ci len casovy alebo aj iny, tak ano - napr. pri uceni jazyka to tak je, ze sa v istom veku straca schopnost ucit sa cudzi jazyk sposobom akym sa ucime ten materinsky. Ale ci sa to analyticky da aplikovat aj na muziku ti neviem. Asi ne. Lebo muzika je z velkej casti o drile, technickom zvladnuti. Neviem ako je to s vyvinom jemnej motoriky, ale krasne sa na akykolvek nastroj nauci aj 20 rocny clovek a nevidim jediny dovod preco by malo byt neskoro ked bude adekvatne cvicit. Myslim, ze zo slovakov Henry Toth zacinal neskoro, neviem ci nie az niekedy v 18tich. V podstate tu neni o com diskutovat, takze nechapem ako som dokazal tolko okolo toho popisat  Nechajte ma vydýchať
Zaznamenané
mn
inventár podniku
Príspevkov: 3357

« Odpoveď #4 kedy: 05. Január , 2013, 22:14:40 »

bol tu na fore kedysi taky velmi skromny tipek s par postami - (mal mozno 16 Huh!) a daval celkom noob otazky ohladom gitary .. potom o pol roka postol asi svoj piaty prispevok s videom, co ma spravit inak a lepsie a vsetci sme popadali na rit. hotova vyspela, bombova hra. mam pocit, ze na nieco uz predtym hral, kazodpadne .. odpoved na tvoju otazku = velmi individualne, ale logicky plati cim neskor, tym horsie a vice versa
Zaznamenané

"Practice cures most tone issues" John Suhr
styrioci
inventár podniku
Príspevkov: 11902

« Odpoveď #5 kedy: 05. Január , 2013, 22:42:43 »

bol tu na fore kedysi taky velmi skromny tipek s par postami - (mal mozno 16 Huh!) a daval celkom noob otazky ohladom gitary .. potom o pol roka postol asi svoj piaty prispevok s videom, co ma spravit inak a lepsie a vsetci sme popadali na rit. hotova vyspela, bombova hra. mam pocit, ze na nieco uz predtym hral, kazodpadne .. odpoved na tvoju otazku = velmi individualne, ale logicky plati cim neskor, tym horsie a vice versa
zrejme myslis usera lednicky1
Zaznamenané
KubBasak
stály hosť
Príspevkov: 1208

« Odpoveď #6 kedy: 05. Január , 2013, 23:13:34 »

Jiří Stivín začal hrať keď mal 25 a dotiahol to ozaj ďaleko, takže aj tu platí "Nikdy nieje neskoro"  :)
Zaznamenané
kubo63
miestny štamgast
Príspevkov: 2100

West Coast

« Odpoveď #7 kedy: 05. Január , 2013, 23:40:25 »

Ak ta to potesi a motivuje.  Bavím sa skvele

Zaznamenané
Sammko
pravidelný návštevník
Príspevkov: 625

muck :-*

« Odpoveď #8 kedy: 05. Január , 2013, 23:47:43 »

v 20 rokoch neni podla mna sanca, aby sa clovek vypracoval do vrcholovej formy v hocijakej oblasti, aj v sportovej discipline, aj v hre na nastroj. urcite su vynimky, ale vacsina ludi, co sa niecomu venuje vo vrcholovej forme, tak zacinala v detstve, alebo v ranej puberte, pripadne zacinala s niecim inim obdobnym a neskorej sa len preorientovala...
myslim ze by som to takto netvrdil ze "v hociakej oblasti" , ved vezmi si nejakych vysokoskolakov, vedeli este v 19tich prd kam chcu ist a co chcu byt, a plno z nich je aj uspesnych ...
Zaznamenané

kaolko
inventár podniku
Príspevkov: 16429

Saturday Night Bieber

« Odpoveď #9 kedy: 05. Január , 2013, 23:48:23 »

Ak ta to potesi a motivuje.  Bavím sa skvele

vyborne a sto pro suhlas
Zaznamenané

yeah
Hosť
« Odpoveď #10 kedy: 06. Január , 2013, 00:21:26 »

Ak ta to potesi a motivuje.  Bavím sa skvele

Ako tak pozeram na jeho ksicht ani sa necudujem, ze neveri v existenciu Boha Bavím sa skvele
« Posledná zmena: 06. Január , 2013, 00:21:45 od Pablo Woozy » Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 4299

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #11 kedy: 06. Január , 2013, 03:53:51 »

Opakujem ze ide o hru na profesionalnej urovni.

Taky Dezo Ursiny (akurat ho pocuvam) vlastne nevedel hrat na nicom (technicky) a ani moc udajne neriesil hudobnu teoriu a predsa je a aj bude vecna legenda. Hudba je ako literatura, vytvarne umenie a ine "umenia". Nemas na nu ziaden 100% recept, ci sa to tyka techniky, cvicenia atd. Asi to je cele aj skor o tom, aky si, co citis, aku mas predstavivost, co si zazil a ci to chces dalej nejako rozvijat. Napriklad aj cvicenim a zdokonalovanim techniky. Zakonite Ta to ale lepsim hudobnikom nemusi spravit.  :)
« Posledná zmena: 06. Január , 2013, 03:57:04 od proghoper » Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
joey
miestny štamgast
Príspevkov: 1808

« Odpoveď #12 kedy: 06. Január , 2013, 09:02:01 »

Taky Dezo Ursiny (akurat ho pocuvam) vlastne nevedel hrat na nicom (technicky) a ani moc udajne neriesil hudobnu teoriu a predsa je a aj bude vecna legenda. Hudba je ako literatura, vytvarne umenie a ine "umenia". Nemas na nu ziaden 100% recept, ci sa to tyka techniky, cvicenia atd. Asi to je cele aj skor o tom, aky si, co citis, aku mas predstavivost, co si zazil a ci to chces dalej nejako rozvijat. Napriklad aj cvicenim a zdokonalovanim techniky. Zakonite Ta to ale lepsim hudobnikom nemusi spravit.  :)

Suhlas  Zdravíčko
Zaznamenané
hyenik
stály hosť
Príspevkov: 1406

« Odpoveď #13 kedy: 06. Január , 2013, 10:00:31 »

aj cvicenim a zdokonalovanim techniky. Zakonite Ta to ale lepsim hudobnikom nemusi spravit.  :)

Zakonite musi.
Ale ty pred objektivnim hodnocenim remesla vzdycky elegantne muzes utect k subjektivnimu "hodnoceni" umeni.
Zrovna vcera jsem cetl o Jagrovi, ktery samozrejme dostal talent od boha(?), ale bez naprosto brutalniho treninku by hral akorat tak extraligu. Takze naprosto jednoznacne z neho trenink udelal (mnohem) lepsiho hokejistu.
Je zajimave jak casto prave k te nutnosti talentu utikaji lidi co neumi poradne hrat a jak casto ty nejvetsi hvezdy hovori o nutnosti tvrde prace. To uz zalezi na vas komu budete verit,  jestli borcum z fora nebo svetovym hvezdam....

Provadely se rozsahle dlouhodobe experimenty mezi houslistama, ze ktery vyplynulo, ze po peti letech konzervatore v nejlepsi vykonostni skupine byli ti co nejvic cvicili a v nejslabsi ti co cvicili nejmin. Nezavisle na talentu, nezavisle na uvodnim rozdeleni do techto vykonostnich skupin, bez jedine vyjimky, ze by se nahodou mezi nejlepsi dostal nekdo hodne talentovany ale min cvicici.
Vedci to nazyvaji fenomenem 10.000 hodin, ktere je nutne venovat treninku abyste se z prumeru dostali do skupiny nejlepsi vykonnosti (nezavisle na cinosti.... sachy, fotbal, kytara, management, atd)

Existuje vyjimka - vysoce specializovane jednostranne cinnosti, napr. běh na 100m, tam bez genetickych predpokladu nemate sanci byt mezi nejlepsima.
Ale tam kde je nutna kombinace mnoha cinnosti a pohybu tak se vyznam talentu silne snizuje na ukor treninku (napr. vsechny kolektivni sporty, kde VSECHNY vyjimecne talenty bez odpovidajiciho treninku konci nejpozdeji v dorostu, kde je "najednou" predbehnou jejich mene talentovani ale tvrdeji pracujici kolegove).....nebo hudba.

A pak muzou zacat nesmyslne prestrelky bez reseni jestli napr. Malmsteen se svou naprosto dokonalou technikou a hrajici nudne cypoviny je lepsi kytarista nez technicke prase Page hrajici nesmrtelne hity (...ktere ale napr. dobova kritika nemilosrdne strhala :)  

Ja v muzice (jakozto kombinaci velkeho mnozstvi nutnych cinosti) vnimam reseni v souctu.
Kdo doda co nejvyssi jednotlive scitance, tak jeho rovnice ma logicky nejvetsi vysledek.
Kdyz takovy Jagr k svemu talentu, rodicum, fyzickym predpokladum pridal jeste trenink, tak se z neho stal jeden z nejvetsich hokejistu vsech dob. Ale i hokejiste jenom v extralize prece UMI hrat hokej, nebo ne?
A muzika je tak siroke pole pusobnosti ze tam si sve misto muze najit skoro kazdy poctive pracujici jedinec.
Ale to ze JENOM TALENT neco resi, je alibisticky mýtus líných a málo obdařených.
Stejný jako jsou zázračné diety, nebo kultovní mojo nástroje. Někdo (nebo něco) to za mě udělá....

PS: presne to co pise Alex Krob (vyse) rikava i Strihavka, kdyz nekdo zacne vykladat jak dostal do vínku ten dobry zpev :)
« Posledná zmena: 06. Január , 2013, 10:06:44 od hyenik » Zaznamenané

mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
Príspevkov: 8210

« Odpoveď #14 kedy: 06. Január , 2013, 10:22:40 »

Hlavne aby nedostal zápal karpálneho tunelu, lebo nebude vedieť k čomu sa pomodliť a poprosiť o ďalšiu šancu..... Zdravíčko

cize keby uznal, ze ma dar od boha, tak mu boh pomoze aj so zapalom karpalneho tunela? Inac nie?
Zaznamenané

Strán: [1] 2 3 ... 6 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.118 sekund, 22 otázok.