rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312
|
|
« Odpoveď #15 kedy: 29. Marec , 2012, 21:26:33 » |
|
oddelil som temu, nech nie sme v inzeratoch, takze kludne mozme debatovat...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
PanTau
|
|
« Odpoveď #16 kedy: 29. Marec , 2012, 21:30:01 » |
|
Rasto a ty nepoznas servis na gitary ci co?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #17 kedy: 29. Marec , 2012, 21:30:43 » |
|
Rasto a ty nepoznas servis na gitary ci co?
jaky servis ? teraz trochu nechapem...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Branko
|
|
« Odpoveď #18 kedy: 29. Marec , 2012, 21:31:32 » |
|
o com sa mam rozpisovat ? ty si nepocul o tom, ako sa husle alebo klavire restauruju ? prefesionalne nastroje ? preco si myslis, ze akustika za 2000€ je vynimka ?
Ano, klasika. Kedze klavire treba ladit a po nejakom case vymenit struny. Takisto aj husle, kde sa vymiena dusa (ci co, neviem presne). Takisto sa "restauruju" akustiky, ze obcas preprazcujes, atd... Ale co to ma spolocne so zvukom ? Ved podla teba by mali masivne gitary hrat casom napicu, ci ?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #19 kedy: 29. Marec , 2012, 21:40:31 » |
|
200 rocnu masivnu elektricku gitaru este nikto nevidel, ale mam pocit, ze po stadiu zlepsovania, sadania materialov a zretia tiez aj u nich nastane stadium, ze to zase pojde dole.
hlavne som sa zastal Swordyho tvrdenia, ze stare akustiky sa zhorsuju a tiez s tym nazorom suhlasim. ty si prisiel s nejakymi cenovymi relaciami, ale nie som si isty, ci v tomto pripade ide o cenove relacie.
pokial mam spravne informacie, tak husle sa restauruju tak, ze sa rozgleja (rozboberu), a znova zgleja dokopy, a neviem presne ake upravy sa im porobia. v kazdom pripade preprazcovanie akustiky mi nepripadne ako porovnatelna operacia...
takze moja laicka otazka je takato. aby husle hrali v kondicii aj po vela rokoch treba, ci netreba ich rozobrat / zlozit ? ak hej - akusticka gitara by z podobneho dovodu takyto typ zrestaurovania nepotrebovala ?
a fakt by ma zaujimala nejake odbornejsia teoria okolo toho, nie pocitologia, ze predsa stary Martin za vela love nemoze hrat zle...
|
|
« Posledná zmena: 29. Marec , 2012, 21:40:51 od rastis »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
PanTau
|
|
« Odpoveď #20 kedy: 29. Marec , 2012, 21:45:21 » |
|
jaky servis ? teraz trochu nechapem...
Pisal si o tom sam tak nechapem ja, ci sa robis nechapavy, alebo taky ozaj si. Ved samozrejme ze aj s gitarou treba nieco robit, tak ako aj o husle sa starat, na to su najstojari. Tvrdit, ze stare nastroje nehraju je p*čovina.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
PanTau
|
|
« Odpoveď #21 kedy: 29. Marec , 2012, 21:47:07 » |
|
Rasto, hral si na staru akustiku? Nemyslim kremonu.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #22 kedy: 29. Marec , 2012, 21:49:50 » |
|
Pisal si o tom sam tak nechapem ja, ci sa robis nechapavy, alebo taky ozaj si....
asi ozaj taky som, lebo v prvom prispevku som napisal toto: ...potom snad uz len zrestaurovat (rozobrat, zlozit... ... ) a ci sa to vobec da a ci sa to vobec oplati...
... no a v tom poslednom som sa zase zamyslal, ze v com by mala taka restauracia akustiky spocivat, v preprazcovani, ako pise Branko pravdepodobne nie... netvrdim, ze stare nastroje nehraju, ale viem, ze koncertni gitaristi nastroje striedavaju prave z dovodu straty zvuku. ci aj to je p*čovina ? mna by fakt zaujimali nejake prispevky k veci, sam na ziadny akusticky nastroj nehravam a nikdy som dlhodobo ani nehral...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
pelko
|
|
« Odpoveď #23 kedy: 29. Marec , 2012, 21:50:00 » |
|
neviem nakoľko to má výpovednú hodnotu, ale kedysi som čítal že Lenka Filipová každú chvíľu mení akustiku pretože časom sú natom proste horšie
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #24 kedy: 29. Marec , 2012, 21:51:34 » |
|
neviem nakoľko to má výpovednú hodnotu, ale kedysi som čítal že Lenka Filipová každú chvíľu mení akustiku pretože časom sú natom proste horšie
tiez som to cital a hlavne to netvrdi len ona.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #25 kedy: 29. Marec , 2012, 21:54:04 » |
|
Rasto, hral si na staru akustiku? Nemyslim kremonu.
kedysi mi stary spanielkovy mazak poradil, ze ked gitara straca zvuk a ani nove struny jej uz nepomozu, tak ju treba dat na noc na televizor a ze potom hra zase ako vino. chcel som to skusit, ale mali sme vtedy televizor v skrinovej stene a nezmestila sa tam. bolo to davno a niekedy v tom obdobii som stratil o akusticke gitary zaujem, dodnes ho moc nemam.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
PanTau
|
|
« Odpoveď #26 kedy: 29. Marec , 2012, 21:54:47 » |
|
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
KubBasak
|
|
« Odpoveď #27 kedy: 29. Marec , 2012, 21:58:27 » |
|
Pravda je, že niektoré gitary budú hrať iba horšie, niektoré lepšie, 90% zvuku akustickej gitary je vo vrchnej doske, dôležitý je jej materiál, ak bola gitara urobená z preglejky (a možno aj z nekvalitného dreva), zvuk bude postupom času menej pekný, naopak kvalitná masívna vrchná doska s vhodnou povrchovou úpravou bude hrať stále lepšie a lepšie. Samozrejme gitara nesmie byť vystavovaná vysokej vlhkosti, prudkým zmenám teploty atď. a mala by byť hraná
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
KubBasak
|
|
« Odpoveď #28 kedy: 29. Marec , 2012, 22:02:46 » |
|
takze moja laicka otazka je takato. aby husle hrali v kondicii aj po vela rokoch treba, ci netreba ich rozobrat / zlozit ? ak hej - akusticka gitara by z podobneho dovodu takyto typ zrestaurovania nepotrebovala ?
Robí sa to kvôli duši, ktorá sa hraním posúva, akustická gitara má inú konštrukciu.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|