Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
27. November , 2024, 04:42:00
Strán: [1] |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: 32 bit OS vs. 4 GB RAM  (Prečítané 4245 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
pista58
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 6966

« kedy: 26. Január , 2010, 11:02:31 »

nepredpokladam ze sa zadari vyriesit viac ako riesili kvanta na webe, ale za pokus to stoji:

precital som si na webe vela protichodnych clankov a uz som z toho tak trochu jelen (ajked necakam ze sa to zlepsi).
kupil som do NB 2x2GB RAM coz notebook znesie, akurat ako som sa dozvedeu, tak 32 bit OS 4 GB nepodporuje a zobrazuje okolo 3 GB RAM - zalezi od okolnosti. precital som si nejake veci aj o PAE (napriklad http://www.root.cz/clanky/pro-4-gb-ram-nepotrebujete-64-bitu-je-tu-pae/) akruat reakcie okolo PAE su dost protichodne (problemy, spomalenie vdaka PAE...) takze opat netusim co z toho si vybrat.

asi najzdravsie by bolo prejst na 64 bit OS...tak ma napada rovno nova 7cka, zial opat ALE - pre moju ext. zvukovku (line6 guitarport) niesu napisane drivre a problemov by sa este mohlo zopar vyskytnut, NB nieje z tych najnovsich.

zrejme to nakoniec skonci tak ze ostanem pri 32 bit OS, nebudem mat namapovanu celu RAM a neobesim sa kvoli tomu, ale mozno je tu niekto co sa uz s tymto stretol a podarilo sa mu to rozumne vyriesit alebo sa na to vykaslal... :)

Zaznamenané

o-yep sro
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #1 kedy: 26. Január , 2010, 11:15:27 »

vsetko si napisal a aj si si odpovedal :)

64bitove XP cka by Ti do NB nesli narvat ?
Zaznamenané
pista58
VIP
inventár podniku
*

« Odpoveď #2 kedy: 26. Január , 2010, 11:19:37 »

vsetko si napisal a aj si si odpovedal :)

64bitove XP cka by Ti do NB nesli narvat ?

aj na to som myslel - neviem ale ako poficia drivre, skusim vyguglit.
Zaznamenané

o-yep sro
Semish
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 5879

« Odpoveď #3 kedy: 26. Január , 2010, 11:33:41 »

Pista co to trepes ? :)
Obmedzenie 32bitoveho systemu je ze dokaze adresovat maximalne 4GB RAM (2^32 = 4 294 967 296). Pocitac vsak potrebuje adresovat aj pamat inu ako len RAM (pamat v grafickej karte atd. ).
Cize ked mas 4GB, musis od 4GB odratat vsetku pamat okrem RAM ktoru treba adresovat, bezne teda vidis ako mnozstvo vyuzitelnej RAM len okolo 3 GB.
Ak chces vyuzit 4GB a viac, musis nainstalovat 64 bit OS.
Na PAE sa vykasli, v notebookoch predpokladam ze to nie je podporovane, je to technologie urcena pre servery.
Zaznamenané
urmo
pravidelný návštevník
Príspevkov: 372

« Odpoveď #4 kedy: 26. Január , 2010, 11:42:49 »

aj na to som myslel - neviem ale ako poficia drivre, skusim vyguglit.

ja mam WinXP 64-bit, drivery su na tom riadne biedne. Da sa zohnat, ale nie na vsetko, takze si to treba zistit vopred, ci na dany SW vobec nieco take vyrabaju.
Zaznamenané

Semish
VIP
inventár podniku
*

« Odpoveď #5 kedy: 26. Január , 2010, 11:46:13 »

zrejme to nakoniec skonci tak ze ostanem pri 32 bit OS, nebudem mat namapovanu celu RAM a neobesim sa kvoli tomu, ale mozno je tu niekto co sa uz s tymto stretol a podarilo sa mu to rozumne vyriesit alebo sa na to vykaslal... :)

Kludne zostan pri 32 bit OS ak ocakavas problemy.
Tiez mi bezi na jednom pocitaci kde su 4GB RAM 32 bit OS a kaslem na to ze nevyuzijem celu RAM.
Zaznamenané
lenivy
pravidelný návštevník
Príspevkov: 516

lenivy cvicit

« Odpoveď #6 kedy: 26. Január , 2010, 11:47:32 »

Myslim, ze to PAE je bezna vec. Niekde som cital, ze pod 64bit OS sa viac hreju CPU, co znamena nizsiu vydrz na baterku a castejsie pusteny vetracik, tak keby to chcel niekto overit, bol by som mu vdacny. Lebo vykon v 64bit je vyssi len o par % a to aj tak snad len pod gentoo linuxom.

Mozno by sa dalo skusit nieco ako http://www.diit.cz/clanek/test-softwarovy-ramdisk-zdarma-od-dataram/35430/ a na RAM disk dat swap.
Zaznamenané

Hi Bender! Hi Fender!
kaolko
inventár podniku
Príspevkov: 16429

Saturday Night Bieber

« Odpoveď #7 kedy: 26. Január , 2010, 11:50:14 »

mam WIN 7 64bit a zacali sa objavovat prve problemy, tlaciaren mozem zahodit, ziaden driver neexistuje :D
Zaznamenané

Semish
VIP
inventár podniku
*

« Odpoveď #8 kedy: 26. Január , 2010, 11:52:48 »

Myslim, ze to PAE je bezna vec. Niekde som cital, ze pod 64bit OS sa viac hreju CPU, co znamena nizsiu vydrz na baterku a castejsie pusteny vetracik, tak keby to chcel niekto overit, bol by som mu vdacny. Lebo vykon v 64bit je vyssi len o par % a to aj tak snad len pod gentoo linuxom.

Mozno by sa dalo skusit nieco ako http://www.diit.cz/clanek/test-softwarovy-ramdisk-zdarma-od-dataram/35430/ a na RAM disk dat swap.

PAE je sice bezne podporovana technologia v HW, ale nie je to podporovane v klientskych OS (However, "client" versions of 32-bit Windows (Windows XP, Windows Vista, Windows 7) limit physical address space to the first 4 GB for driver compatibility [12] and licensing[13] reasons, even though these versions do run in PAE mode if NX support is enabled. ).
Preto som pisal ze je to technologia pre servery.

Co ma RAM disk spolocne s adresovanim pamate? Takto limit 32 bit OS veru neobides :).

mam WIN 7 64bit a zacali sa objavovat prve problemy, tlaciaren mozem zahodit, ziaden driver neexistuje :D

32 bit driver ti nefunguje?
Zaznamenané
kaolko
inventár podniku
Príspevkov: 16429

Saturday Night Bieber

« Odpoveď #9 kedy: 26. Január , 2010, 11:58:49 »

nie nefunguje mi ten 32bit driver..  poebany cannon :D
Zaznamenané

lenivy
pravidelný návštevník
Príspevkov: 516

lenivy cvicit

« Odpoveď #10 kedy: 26. Január , 2010, 12:00:47 »

semish: tak to som nevedel, dalsi dovod nepouzivat windows Beeee
Citácia
Co ma RAM disk spolocne s adresovanim pamate? Takto limit 32 bit OS veru neobides .
"Navnadíme, že např. umí použít ve 32bit. systému Windows i tu část paměti, kterou už tento systém uživateli nezpřístupní, protože je to nad 4GB limitem. Není tedy problém třeba do 32bit. systému Windows XP pořídit 8 GB RAM a nevyužité 4 GB použít jako RAM disk."
Mozno preto, ze oni sa nespoliehaju na OS. Ale neviem ako to funguje.

kaolko: ak je USB, malo by sa to dat rozchodit cez virtualbox do ktoreho das nejake osekane XP, ale je to trosku nepohodlne. Ak je bublinkova, kup si novu, vyjde ta to priblizne ako kupa noveho atramentu..

« Posledná zmena: 26. Január , 2010, 12:03:01 od lenivy » Zaznamenané

Hi Bender! Hi Fender!
styrioci
inventár podniku
Príspevkov: 11902

« Odpoveď #11 kedy: 26. Január , 2010, 12:02:57 »

asi najzdravsie by bolo prejst na 64 bit OS...tak ma napada rovno nova 7cka, zial opat ALE - pre moju ext. zvukovku (line6 guitarport) niesu napisane drivre a problemov by sa este mohlo zopar vyskytnut, NB nieje z tych najnovsich.
a co vista drivery?
Zaznamenané
pista58
VIP
inventár podniku
*

« Odpoveď #12 kedy: 26. Január , 2010, 12:11:54 »

Pista co to trepes ? :)
Obmedzenie 32bitoveho systemu je ze dokaze adresovat maximalne 4GB RAM (2^32 = 4 294 967 296). Pocitac vsak potrebuje adresovat aj pamat inu ako len RAM (pamat v grafickej karte atd. ).
Cize ked mas 4GB, musis od 4GB odratat vsetku pamat okrem RAM ktoru treba adresovat, bezne teda vidis ako mnozstvo vyuzitelnej RAM len okolo 3 GB.
Ak chces vyuzit 4GB a viac, musis nainstalovat 64 bit OS.
Na PAE sa vykasli, v notebookoch predpokladam ze to nie je podporovane, je to technologie urcena pre servery.

ja uz neviem co trepem - to co si napisal ty napisalo X ludi a Y to negovalo nejakymi dalsimi zazrakmi, slovickarenim a pod. ja v tejto problematike nezastavam ziaden nazor lebo tomu nerozumiem. skor dam na teba ako na niekoho o kom netusim ci s tym robi alebo nie a pise uzasne dlhe prispevky na web - aj preto som to dal sem.
Zaznamenané

o-yep sro
Strán: [1] |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.09 sekund, 23 otázok.