Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: VENUJTE 2% z daní aj na podporu gitarového fóra. Ďakujeme!!
02. December , 2024, 23:26:11
Strán: [1] |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Karel Plíhal  (Prečítané 2026 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
Roberto
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 3467

« kedy: 20. December , 2005, 22:26:05 »

Viem, že pre väčšinu metalistov tento pán nebude práve to pravé.. ale v mojich cyklických  obdobiach som sa opäť dostal do minimalistickej fázy a tak chcem každému odporučiť niečo iné. Práve Karel Plíhal je jeden z mojich obžúbencov, čo spojili skvelú gitaru s vynikajúcimi textami. (určite nebudem hovoriť že je to úžasný spevák). Jeho texty a hudba majú na mňa vežký vplyv, sú neuveritelne láskavé Žmurk
Kategorický je zaradený do folkovej sféry, ale narozdiel od Nohavicu - ktorý síce tiež nehrá výlučne folk - sa v mladi ovplyvnil Jozefom Kainarom a jazzovými prvkami. Možno ho mnohí poznáte z filmu \"Rok ďábla\"

tu pridávam profil ukradnutý zo supermusic.sk
Sólovo vystupoval od roku 1983, v rokoch 1985 – 1993 ho doprevádza Emil Pospíšil, od roku 1995 hrá s Petrom Freundem. Štvornásobný držitež Porty vydal dosky Karel Plíhal, Karel Plíhal a Emil Pospíšil, Takhle nějak to bylo, Karel Plíhal 1985 - 1989, Králíci, ptáci a hvězdy, Kluziště, Nebe počká, Karel Plíhal v Olomouci a DVD Karel Plíhal v Telči. Zložil hudbu k mnohým inscenáciám Moravského divadla Olomouc, napríklad Zlatovláska, Sluha dvou pánů, Don Perlimplín, Manon Lescaut, Cyrano, Zimní pohádka, Pašije, Giroflé-Giroflá... Príležitostne zhudobňuje básne, režíroval nahrávanie albumov napr. Jarka Nohavicu, Petra Fialy, bratří Ebenů či Bokomary. Piesne Karla Plíhala predstavovali vždy skvosty na folkovom nebi.

Karel Plíhal je zdarilo nevyliečitežný romantik, ktorý citlivo vníma okolitý svet. Nechá ho plynúť v sebe a vracia jeho existenciu späť pôvabnou melanchóliou. Už dvadsať päť rokov chodia na jeho koncerty žudia všetkých vekových skupín, rozmanitých profesií i hudobného vyznania. Karel Plíhal každému vždy dodá to, čo mu chýba. Ukžudnenie, premietanie, humor a hlavne svoj nezamenitežný prístup. Hanblivý pesničkár s otvorenou dušou vyskúšal za štvrťstoročie svojho hrania viac prístupov. Jeho nahrávky kolovali roky po magnetofónových kazetách a medzi najcennejšie vždy patrili autentické záznamy z živých vystúpení.
Karel Plíhal tvorí neopakovatežné texty plné poetiky, hžadá a nachádza zaujímavé rýmy a slovné spojenia. Potom ich s žahkosťou doplňuje príjemnými melódiami, a tak vznikajú jeho piesne, ktoré skôr pohladia než nakopnú. Pri počúvaní jeho štúdiových albumov je zretežne cítiť postup smerom k jednoduchosti.

Pridávam tu pár kúskov.
prvý je z prvého albumu 1985-1989 -  
Zavřu_se_do_sebe

Druhý je z posledného albumu \"Nebe počká\"
Mám_křivej_nos

tretí je z albumu Králici, ptáci a hvězdy
K_vodě

Naposledy upravil Roberto, : 21.12.2005 o 00:45
Zaznamenané

“Hot funk, cold punk, even if it's old junk, it's still rock and roll to me.” ~ Billy Joel

"Using a pedal for dirt with a great vintage Marshall is like driving a Ferrari with an automatic transmission. It's still a Ferrari but you can sure as have a lot more fun with a manual."
midnightstranger
miestny štamgast
Príspevkov: 1612

nech sa práši...

« Odpoveď #1 kedy: 21. December , 2005, 08:49:33 »

No neviem, ci je az taky \"minimalista\". Zober si tu Kainarovu platňu, tam su tie niektore skladby dost tazke.(trosku off, ale ak by mal niekto partitury k tej platni, tak nech da vediet)
Ja mam jeho hudbu, splou s Nohovicovou, velmi rad, nedavno som mal pri prilezitosti jeho koncertu moznost s nim robit rozhovor do katedrového casopisu a je to fakt typek.
Zaznamenané

Mam na haku ci je niekde gitara alebo nie je ... kaslite na gitary a radsej viac pocuvajte. Žmurk
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #2 kedy: 21. December , 2005, 10:17:31 »

midnightstranger napísal:
Citácia
...nedavno som mal pri prilezitosti jeho koncertu moznost s nim robit rozhovor do katedrového casopisu a je to fakt typek.

Ak mozes poskytni to sem. Kludne mi to posli a hodim to na portal Žmurk .
Zaznamenané
Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373

guitarist

« Odpoveď #3 kedy: 21. December , 2005, 14:25:49 »

Je vežmi fajn, ako ako pesničkáŕ - jeho texty sú úžasné, aj ako gitarista.
Na poslednú dosku sa pripravoval pár rokov, učil sa viac jazzové harmónie a gitarové postupy, aby ich vedel viac využívať ako podklad do songov.
Predtým hrával koncertíky na akustike, teraz prevažne na elektrike.
Zaznamenané

midnightstranger
miestny štamgast
Príspevkov: 1612

nech sa práši...

« Odpoveď #4 kedy: 22. December , 2005, 14:58:54 »

Dobre Rastík, pozrem doma ten prepis a poslem Ti to.

Ano na tu Kainarovu dosku makal dva roky 6-8 hodin denne.
Zaznamenané

Mam na haku ci je niekde gitara alebo nie je ... kaslite na gitary a radsej viac pocuvajte. Žmurk
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #5 kedy: 22. December , 2005, 20:20:58 »

Dovolim si upozornit na MIDNIGHTSTRANGEROV rozhovor s Plihalom na uvodnej stranke portalu.

http://gitaristi.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=41&Itemid=2

Naposledy upravil rastis, : 22.12.2005 o 20:21
Zaznamenané
Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479

« Odpoveď #6 kedy: 22. December , 2005, 20:31:13 »

Pracuje sa na tom, aby diskusia pod clankom bola presmerovana do fora.
Zaznamenané

m4jo
nováčik
*
Príspevkov: 54

« Odpoveď #7 kedy: 06. Október , 2010, 10:53:27 »

predvcerom som ho mal moznost vidiet na koncerte, fakt klobuk dole, vyborny gitarista a velky zmysel pre humor....

v minulosti zvykol hrat cez VOX AC, teraz mal 2x Fender '65 Deluxe Reverb, pravidelne striedal elektricku a akusticku gitaru 

nejake ukazky od neho:
Nebe pocka -
Rada se miluje -
Vstavej holka -
basnicky, srandicky z koncertov... -
Zaznamenané
Roberto
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 3467

« Odpoveď #8 kedy: 06. Október , 2010, 13:51:24 »

ja sa tesim na zajtra na koncert, chysta sa niekto?
Zaznamenané

“Hot funk, cold punk, even if it's old junk, it's still rock and roll to me.” ~ Billy Joel

"Using a pedal for dirt with a great vintage Marshall is like driving a Ferrari with an automatic transmission. It's still a Ferrari but you can sure as have a lot more fun with a manual."
Strán: [1] |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.12 sekund, 23 otázok.