Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
25. Máj , 2018, 08:56:10
Strán: 1 2 [Všetko] |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Otazka ohladom impedancie  (Prečítané 3744 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
metal_man
pravidelný návštevník
****
Príspevkov: 424


« kedy: 18. Apríl , 2016, 05:37:05 »

Mam otazku, ak davam 8ohm vystup z hlavy do 16ohm bedne je tam iba pokles vykonu ci aj na zvuku sa to moze prejavit?
Zaznamenané
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
***
Príspevkov: 8194



« Odpoveď #1 kedy: 18. Apríl , 2016, 06:53:44 »

Moze sa to aj mierne na zvuku prejavit, kedze na primarnej strane bude mat transformator inu impedanciu ako pri 8Ohm. Presnejsie bude ju mat 1.41x vacsiu. To ma za nasledok, ze su lampy menej zatazene a to sa moooooze prejavit na inom frekvencnom prenose, ale pri gitare Ta to nemusi trapit. Aj o nejakom prieraze transformatora je skoda debatovat, takze smelo do toho.
Zaznamenané
tipek
miestny štamgast
******
Príspevkov: 2757


tovarne na kolena home made is the king


« Odpoveď #2 kedy: 18. Apríl , 2016, 08:18:41 »

z mojích netradičných skúseností čo s a týka zvuku , zaznamenal som len menší rozdiel kt som si došteloval korekciami ,
tuším že sa stiahnu výšky a stredy a celé to bolo  také lenivšie o kúsok , nehovoím že zlý zvuk alebo že by som si na tom zakladal svoj tone ,

suma sumárum nerobí to problém , 

Zaznamenané

pelko
miestny štamgast
******
Príspevkov: 2150



« Odpoveď #3 kedy: 18. Apríl , 2016, 10:42:46 »

Ak je 8ohm zosík zapojený do 16ohm bedne, tak je zvuk tichší (o koľko?), čiže teoreticky by sa takéto zapojenie mohlo použiť ako socka attenuator na vytočenie koncáku kde nieje master?
Zaznamenané
Zvukár Andrej
miestny štamgast
******
Príspevkov: 1944


WWW
« Odpoveď #4 kedy: 18. Apríl , 2016, 14:27:53 »

Ak je 8ohm zosík zapojený do 16ohm bedne, tak je zvuk tichší (o koľko?), čiže teoreticky by sa takéto zapojenie mohlo použiť ako socka attenuator na vytočenie koncáku kde nieje master?
Zvuk je tichší iba o 3 decibely. Ináč kalkulačka impedancie a výkonu je tu:
http://forum.gitaristi.sk/index.php/topic,96778.0.html
Zaznamenané
brdo prvy
miestny štamgast
******
Príspevkov: 2836



« Odpoveď #5 kedy: 18. Apríl , 2016, 14:42:57 »

Mam otazku, ak davam 8ohm vystup z hlavy do 16ohm bedne je tam iba pokles vykonu ci aj na zvuku sa to moze prejavit?
zo skusenosti mam ,ze jak prasknes 16ku do 8omoveho vystupu ,hra to trosku rozplacnute a menej basov ako pri dodrzani impedancie.
Moze sa to aj mierne na zvuku prejavit, kedze na primarnej strane bude mat transformator inu impedanciu ako pri 8Ohm. Presnejsie bude ju mat 1.41x vacsiu. To ma za nasledok, ze su lampy menej zatazene a to sa moooooze prejavit na inom frekvencnom prenose, ale pri gitare Ta to nemusi trapit. Aj o nejakom prieraze transformatora je skoda debatovat, takze smelo do toho.
Teoreticky mas pravdu, ale gitarovy reprak nieje linearna zataz a ten priebeh uz vôbec nie.

Ak je 8ohm zosík zapojený do 16ohm bedne, tak je zvuk tichší (o koľko?), čiže teoreticky by sa takéto zapojenie mohlo použiť ako socka attenuator na vytočenie koncáku kde nieje master?

... no lampy sice budu mnej prudovo zatazne ,no nie napätovo ! cize ak zosiku das papriky tak moze strelit pätica ,alebo aj trafo.

Cize ak si koledujes o odjebanie zosika tak ano, smelo dotoho  Bavím sa skvele

Ak to mas doma , v skusobni, alebo .... potichu jak dôchodca ,tak sa nic nestane, ale ak to chces tavit, tak pozor !
« Posledná zmena: 18. Apríl , 2016, 14:57:13 od brdo prvy » Zaznamenané
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
***
Príspevkov: 8194



« Odpoveď #6 kedy: 18. Apríl , 2016, 15:12:15 »

Brdo: ved jasne, ze nie, ale prenos reproduktora a ani jeho impedancia sa nijako nezmeni po pripojeni do ineho vystupu zosilnovaca (4, 8, 16 Ohm), cize ovplyvni to len prenos zosilnovaca. Kde moze nieco zacat skor padat, ale na tych gitarovych frekvenciach zvacsa vsetko sedi. Ale rozdiel tam byt samozrejme moze.


S vytacanim zosilnovaca v taktomto zapojeni moze byt problem, ale to vinutie zatazene je, cize ta energia sa tam dokaze utopit a pokial to vydrzia preklady a neprestreli to tam, tak by to malo byt OK. Ale tiez by som to tak radsej neprevadzkoval  Bavím sa skvele
« Posledná zmena: 18. Apríl , 2016, 15:43:27 od mario bross » Zaznamenané
brdo prvy
miestny štamgast
******
Príspevkov: 2836



« Odpoveď #7 kedy: 18. Apríl , 2016, 15:28:14 »

Cau.
Meral si si niekdedy impedanciu repraka v zavislosti od frekvencie ?
Si zmeraj 16 omovy selejsn na 5kHz. a zistis ze menovyta impedancia je iba oriantacne  Bavím sa skvele
Zaznamenané
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
***
Príspevkov: 8194



« Odpoveď #8 kedy: 18. Apríl , 2016, 15:42:14 »

Nepochopili sme sa (napisal som to nestastne): Myslel som, ze ked zapnes 16Ohm reproduktor do 8Ohm vystupu, ze tak to na prenos reproduktora a jeho impedaciu nema vplyv. Jedine sa zmeni prenos zosilnovaca, cize to ma na to vplyv potom. Uz som to trosku inac formuloval Zdravíčko Impedancia a prenos reproduktora su samozrejme velmi frekvencne zavisle veci, ved preto aj gitarovy reproduktor je pouzitelny na gitaru.

Inac by ma zaujimalo, ze co bolo prv. Ze ci spravili zosik a na to potom odladovali reproduktory tak, aby to znelo fajn, alebo tie reproduktory sa take jednoducho robili vtedy  :)
« Posledná zmena: 18. Apríl , 2016, 15:46:22 od mario bross » Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast
***
Príspevkov: 2002



« Odpoveď #9 kedy: 18. Apríl , 2016, 16:14:51 »

ono sa nevedelo, co ma byt zvukovy etalon. prisla novinka na trh - elektricka gitara. firma, co to zaviedla do predaja k tomu rovno ponukala aj ozvucovacie zariadenia, ale pochybujem, zeby sa nejako velmi nad tym premyslalo. nejaky vkus sa ustali postupne rokmi, ze co je akoze pekne. a najviac sa o tom teoretizuje az dnes, ked je uz vsetko davno vynajdene 70 rokov dozadu a aby to hralo dobre staci jedine - neojebavat to na materialoch a kvalite vyroby Ja som čert..
Zaznamenané
metal_man
pravidelný návštevník
****
Príspevkov: 424


« Odpoveď #10 kedy: 18. Apríl , 2016, 18:53:25 »

tak teraz neviem ci to mam riesit alebo nie lebo mam novy box este v zaruke taak ho nechcem prekablovavat ale asi budem muset
Zaznamenané
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
***
Príspevkov: 8194



« Odpoveď #11 kedy: 18. Apríl , 2016, 20:25:59 »

Neries to. Zapoj to a vyskusaj, ci to hra dobre. Ak Ta tam nic nevyrusuje, tak sa na to vykasli. Aky mas box btw?
Zaznamenané
metal_man
pravidelný návštevník
****
Príspevkov: 424


« Odpoveď #12 kedy: 18. Apríl , 2016, 20:43:01 »

Sak som skusal. Orange 4x12
Zaznamenané
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
***
Príspevkov: 8194



« Odpoveď #13 kedy: 18. Apríl , 2016, 21:48:55 »

A spokojny so zvukom? Ten Orange mam zhodou okolnosti aj ja. Skusal som to na mojom zosiku tiez dat do 8Ohm vystupu a nebol tam rozdiel, hralo to dobre. Ale ja mam solidne navrhnuty vystupak, cize...
Zaznamenané
metal_man
pravidelný návštevník
****
Príspevkov: 424


« Odpoveď #14 kedy: 19. Apríl , 2016, 07:25:24 »

ja rozdiel posudit nemozem lebo nemam 16ohm vystup. a pred tym som to pouzival na uplne odlisnom boxe.
Zaznamenané
brdo prvy
miestny štamgast
******
Príspevkov: 2836



« Odpoveď #15 kedy: 19. Apríl , 2016, 07:48:40 »

tak teraz neviem ci to mam riesit alebo nie lebo mam novy box este v zaruke taak ho nechcem prekablovavat ale asi budem muset
16st omovy box neprekablujes na 8 omov, jedine ze by si bol carodejnik  Bavím sa skvele
Zaznamenané
Strán: 1 2 [Všetko] |   Hore
  Tlačiť  
 
Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.139 sekund, 22 otázok.