Postavil som si gitarový lampový ampík.
Tech. parametre:
Upravená Marshall JCM1.
Preamp JCM1 2xECC83 + drobné zmeny a koncák je Single ended s ECC82.
Výkon cca 2W.
Aby som vysvetlil, tak takéto veci bežne nerobievam, nemám dielňu ani poriadnu výbavu. Takže robil som to na kolene v izbe v paneláku. Šasy to nemá ako sa patrí, ale iba improvizované z cuprexstitu, z čoho sa leptajú plošáky a boky z drevotriesky. Črevá som nedával na plošák, ale na pájkovacie pole.
Schému mi dal kamarát, člen fóra Paloamp. On si tento zosík už v minulosti postavil, ale teda v serióznom konštrukčnom prevedení, že normálne plechové šasy a aj s peknou skrinkou. On má tých vlastnoručne vyrobených ampov viac, niektorý z nich už na tomto fóre aj sám prezentoval. Takže som až takú ťažkú prácu nemal lebo mi poradil od súčiastok, že aké vyberať typy kondíkov, ako riešiť žhavenie aby nerušilo, ako uzemňovať, aby neboli zemné slučky a podobne . . .
Všetky súčiastky vrátane trafákov som kúpil v avelmak.sk. Náklady bez elektróniek boli cca 80€. Elektrónku 12AX7 na pozícii V1 som skúšal JJelectronic, Tung-sol a starú Tesla. Najviac sa mi páčila Tesla a tak som ju tam nechal. JJ oproti ostatným dosť rezala vo výškach. Tesla bola oproti Tung-sol taká širšia.
Veľmi sa mi páči ako to hrá. Príjemné skreslenie. Vie to aj čistý zvuk, ale gain a aj poťák na gitare musia byť stiahnuté. Má to dosť veľkú výkonovú rezervu, na doma to mám tak, že master volume je len trošku pootočený a už je to na panelák až až. Možno by to utiahlo aj nejakú skromnejšiu skúšobňu a malinký klub - neviem. Som dosť prekvapený, že to nebrumí, nešumí, čakal som, že keď nebudú kovové šasy tak to bude horšie. V tomto to predbieha ampy, ktoré mám.
Urobil som nejakú zvukovú ukážku s videom. Vo videu som popísal, že ako je práve nastavený amp a gitara. Box som použil Mashall 1936 s 2 x G12T, gitara je Gibson LP studio a majk Shure PG57, ktorý som dal asi 5cm od repráka do 2/3 od stredu pod uhlom cca 45°. Zvuk neni vôbec upravovaný, čisto iba to čo vyliezlo z majku, žiadny kompresor, eq ani reverb. Akurát pod sóla som si do beglajtov zdvojil gitary do sterea.
Tu je link na schému, podľa ktorej som staval, to je tá ručne nakreslená. A tá druhá je originál schémy, z ktorej kamoš vychádzal.
https://app.box.com/s/c9pfvw9kfsdgby7550hpqoabc02cr3niUkážka