Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Zaregistroval si sa, ale ten prekliaty mail nechodí a stále nechodí?

Skontroluj si SPAM.

(fakt, robíme, čo sa dá, ale gmail.com si nedá povedať)
21. November , 2017, 13:25:16
Strán: [1] |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Zdroj + regulátor  (Prečítané 544 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
Gazda
pravidelný návštevník
****
Príspevkov: 518



« kedy: 13. September , 2017, 08:07:32 »

Ahoj, snad sa nenahnevate ak to dam sem do home made aj ked to s gitarami nesuvisi  Bavím sa skvele

Potreboval by som zdroj na jednosmerny 12V/40w motorcek na stierace s regulaciou otacok. Nuz som si kupil za 10e lacny zdroj made in china (zatial nebol nikdy problem) a stmievac na LED na max. prud 8A.
Problem je :

1.) Na vystupe regulatora mi ukazuje 0.48V ak je na vstupe 12.5V. Neviem, je to rozbite alebo pouzivam nevhodny zdroj? Ten zdroj je totiz tiez povodne na LED.

2.) Ked bypassnem regulator a pripojim motor na zdroj otacky su na zaciatku ako by mali byt a postupne klesaju.l cca po minute uz ide tak na polovicnu rychlost.

3.) Ten zdroj ma na sekundare dost tenucke kable vzdhladom na deklarovany max. odber 5A a citit ako sa zohrievaju.

Otazka: Moze byt ze mam nevhodny regulator? Je mozne ze za nedostatocnym vykonom su prudove straty na nemoznych cinskych kabloch a ak tam dam aspon poriadnu dvojzilu tak sa to bude chovat lepsie?

Diky vsetkym za rady :)
Zaznamenané

...If the amp wasn't made to be played cranked to the max, then it wasn't made like a Marshall.
brdo prvy
miestny štamgast
******
Príspevkov: 2787



« Odpoveď #1 kedy: 13. September , 2017, 10:54:09 »


1.) Na vystupe regulatora mi ukazuje 0.48V ak je na vstupe 12.5V. Neviem, je to rozbite alebo pouzivam nevhodny zdroj? Ten zdroj je totiz tiez povodne na LED.


Trosku nechapem .Raz pises o zdroji a potom o regulatore.

Popopriadku.Regulator pripojis na nejaky cinsky zdroj a bez zatazenia je na vstupe 12v a po zatazeni motorcekom 0,48 ?
je na vystupe na prazdno tiez 12V ?
Kolko realne odobera motorcek ,ked ho direkt supnes na zdroj ?
Zaznamenané
Gazda
pravidelný návštevník
****
Príspevkov: 518



« Odpoveď #2 kedy: 13. September , 2017, 11:42:29 »

Na vystupe regulatora je 0.5v naprazdno aj po pripojeni motora 0.5v. Mal by to byt pwm regulator podla predajcu. Ked napojim motor napriamo hybe sa ale postupne klesaju otacky. Napatie a prud pod zatazou som zatial nemeral.
Zaznamenané

...If the amp wasn't made to be played cranked to the max, then it wasn't made like a Marshall.
brdo prvy
miestny štamgast
******
Príspevkov: 2787



« Odpoveď #3 kedy: 13. September , 2017, 12:29:48 »

Zataz regulator napr. 100 omovym odporom a ked ani v tedy na vystupe  nebude viac ako tych 0,5v je to pokazene  Bavím sa skvele
Zaznamenané
Gazda
pravidelný návštevník
****
Príspevkov: 518



« Odpoveď #4 kedy: 14. September , 2017, 08:10:05 »

Ok, regulátor je definitívne pokazený, šmejd jeden čínsky  Smútim

Takže hodnota prúdu je po zapnutí 6.5A, postupne driftuje na 6.9 kde sa ustáli. Napatie na svorkovnici motora je najskor 7.89V, potom klesá a po minúte sa ustáli asi na 6.4V.
Napatie priamo na zdroji je na začiatku cca 9V.

Takže definitívne niečo nie je v poriadku, ten zdroj je 12V/5A takže predpokladám, že po prekročení limitného prúdu zníži napatie na výstupe aby sa nezničil. Otázka je prečo ten motor berie tak veľa, ak má mať len 40w (surovou matematikou mi to vychádza na 3,33A). Na základe úbytku napatia medzi sekundárom zdroja a svorovnicou motora a faktu, že sa hrejú káble by som povedal, že chyba je práve v nich. Nechápem prečo na takýto zdroj dajú kábliky dobré tak na nabitie telefónu.

Nuž skúsim vymeniť za poriadnu dvojžilu a pomerám znova.

Inak by si mal nejaký tip na vhodný regulátor? Nechcem zas minúť peniaze na niečo čo nebude fungovať  Bavím sa skvele

Ešte by ma zaujímalo prečo to napatie s časom klesá - platí, že zohrievaním kábla na ňom rastie odpor?
« Posledná zmena: 14. September , 2017, 08:11:21 od Gazda » Zaznamenané

...If the amp wasn't made to be played cranked to the max, then it wasn't made like a Marshall.
Zvukár Andrej
miestny štamgast
******
Príspevkov: 1857


WWW
« Odpoveď #5 kedy: 14. September , 2017, 13:08:25 »

Ešte by ma zaujímalo prečo to napatie s časom klesá - platí, že zohrievaním kábla na ňom rastie odpor?
To platí, ale ten rozdiel by bol minimálny. Skôr si myslím, že tam je nejaké tepelné obmedzenie a to znižuje prúd pri zohrievaní zdroja.
Zaznamenané
brdo prvy
miestny štamgast
******
Príspevkov: 2787



« Odpoveď #6 kedy: 14. September , 2017, 13:08:59 »

Kupil by som si nejaky 12v 10A zdroj s vyvedenou regulaciou a hotovo.

Zaznamenané
Gazda
pravidelný návštevník
****
Príspevkov: 518



« Odpoveď #7 kedy: 14. September , 2017, 14:12:11 »

Ok takze je to shitny zdroj.
No a su nejake typy ktore nie su vhodne? Skusal som zdroj co sa mi valali doma a niektore sa tvarili ze by to aj slo ale motor daval iba pulzy a netocil sa. Nechce sa mi kupovat dalsi zbytocny zdroj. Dik
Zaznamenané

...If the amp wasn't made to be played cranked to the max, then it wasn't made like a Marshall.
archeolog
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 78


« Odpoveď #8 kedy: 14. September , 2017, 22:13:07 »

Len tak ma napada par otazok:
-kedze netusim moc o autach a stieracoch, co tam je za motor? Univerzalny s permanentnymi magnetmi, ci BLDC alebo aky vlastne?
- regulator na LED bol spojity, ci impulzny? Lebo ak impulzny a bol len ze na led, tak mozno ani nemal spatnu diodu, v tom pripade sa mozno pri pripojenej induknej zatazi mozno rovno porucal...
Zaznamenané
archeolog
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 78


« Odpoveď #9 kedy: 14. September , 2017, 22:16:42 »

Dalsia vec je, ze co mas za zataz na motore? Nie je mozne, aby 40W motor bral naprazdno cez 6A.
Aka je to aplikacia?
Lebo si treba uvedomit, ze motor berie(okrem vykrytia strat, trenia a blablabla) len tolko, kolko je vykon na hriadeli - co v tvojom pripade vyzera..ak je vsetko vporiadku po elektrickej stranke..ze mas jednoducho pretwzeny motor - a motor ako taky v pohode dvojnasobne aj via pretazis..potiahne ti, pokial nezhori vinutie  Bavím sa skvele
Alebo moze byt aj zly motor, ak sa ti toto deje naprazdno- lenze to ho potom mozes rovno zahodit-previjat sa to neoplati, ibazeby pozriet, ci ma vporiadku uhliky a komutator-ak je komutatorovy..o com ale pochybujem
« Posledná zmena: 14. September , 2017, 22:28:41 od archeolog » Zaznamenané
Gazda
pravidelný návštevník
****
Príspevkov: 518



« Odpoveď #10 kedy: 15. September , 2017, 08:57:12 »

Motor je to jednosmerny, komutatorovy len si treba uvedomit ze on nikdy nebezi uplne naprazdno lebo je spojeny s prevodovkou do pomala (asi na 50 RPM) a tam su urcite nejake straty. Ale suhlasim, ze 6.8A bol abnormalny odber a nieco nebolo dobre.
Tak som rano len tak skusmo prestriekal hriadelove lozisko WD40 a cuduj sa svete napatie stuplo na 11.1V a prud klesol na 4.5A.
Co by uz priblizne odpovedalo menovitemu vykonu.
Stalo je to ale naprazdno dost velky odber, vycistim este prevodovu skrinu, bohvie kde v prachu to lezalo
Zaznamenané

...If the amp wasn't made to be played cranked to the max, then it wasn't made like a Marshall.
archeolog
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 78


« Odpoveď #11 kedy: 15. September , 2017, 09:36:41 »

Suhlasim, ale potom je to mozno akoze take jednoduche, akoze je len zakydana mechanicka cast..tie mechanicke straty v prevodovke by v normalnom/idealnom pripade mali byt fakt minimalne, ale zasa vymlatene lozisko je vymlatene lozisko  Bavím sa skvele . Mozno este dat niekomu osustruzit komutator, lebo z toho sa po case zvykne stat aj elipsa, vymenit uhliky a ked impulzny regulator, tak k vinutiu pre istotu spatnu diodu ...
Zaznamenané
Gazda
pravidelný návštevník
****
Príspevkov: 518



« Odpoveď #12 kedy: 15. September , 2017, 09:45:24 »

Suhlasim, ale potom je to mozno akoze take jednoduche, akoze je len zakydana mechanicka cast..tie mechanicke straty v prevodovke by v normalnom/idealnom pripade mali byt fakt minimalne, ale zasa vymlatene lozisko je vymlatene lozisko  Bavím sa skvele . Mozno este dat niekomu osustruzit komutator, lebo z toho sa po case zvykne stat aj elipsa, vymenit uhliky a ked impulzny regulator, tak k vinutiu pre istotu spatnu diodu ...

Dik za rady ale to asi skor kupim iny motor, stoji to doslova par eur. Uvidim ako sa mi ho podari vycistit - je z vrakacu.
No a este mi prosim vysvetlis ako zapojit tu spatnu diodu a aka by to presnejsie mala byt?
Zaznamenané

...If the amp wasn't made to be played cranked to the max, then it wasn't made like a Marshall.
archeolog
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 78


« Odpoveď #13 kedy: 15. September , 2017, 15:34:21 »

To je normalne antiparalelna dioda k zatazi(obcas mylne zvana nulova). A v podstate bezna kremikova. 1N.... zaverne napatie napr okolo 100V..
Zaznamenané
Strán: [1] |   Hore
  Tlačiť  
 
Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.128 sekund, 23 otázok.