Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: VENUJTE 2% z daní aj na podporu gitarového fóra. Ďakujeme!!
16. Október , 2018, 23:27:27
Strán: 1 2 [Všetko] |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Brum a pískanie v FX slučke. Ale brutálne.  (Prečítané 1180 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
Altostratus
miestny štamgast
******
Príspevkov: 2211


Ääliö, älä lyö! Ööliä läikkyy!!


WWW
« kedy: 30. September , 2018, 21:53:09 »

Ahojte.  Skúšal som to s krabičkami, skúšal som to s mulťákom. Vždy, keď niečo zapojím do efektovej slučky, na skreslených kanáloch sa z repráku  ozýva výrazný brum a vysoké pískanie. Deje sa to aj pri stiahnutom poťáku na gitare.
Takto:
Procák Line6 na 4 káble.

Nedeje sa to, keď zapojím efekt napriamo.

Skôr, než pristúpim k univerzálnemu riešeniu “zober to Kováčovi”, rád by som sa dozvedel, či sa s tým niečo nedá, alebo kde by mohol byť zádrhel.
Zaznamenané

styrioci
inventár podniku
*******
Príspevkov: 11839



« Odpoveď #1 kedy: 30. September , 2018, 23:00:48 »

Zemna slucka, skus na jednom zo signalovych kablov v slucke prerusit zem. Malo by to pomoct
Zaznamenané

kaolko
inventár podniku
*******
Príspevkov: 16284


Saturday Night Bieber


« Odpoveď #2 kedy: 01. Október , 2018, 07:23:47 »

robi to aj ked len prepojis send a return cisto kablom? bez krabic a efektov

a este otazka je - predtym to nerobilo? sa mi zda ze to JVMko mas tiez uz par rokov... akoze brum este pochopim ze zemna slucka ale piskanie mi skor pride ze preampova lampa dosluzila a je mikrofonicka
« Posledná zmena: 01. Október , 2018, 07:24:31 od kaolko » Zaznamenané

Altostratus
miestny štamgast
******
Príspevkov: 2211


Ääliö, älä lyö! Ööliä läikkyy!!


WWW
« Odpoveď #3 kedy: 01. Október , 2018, 08:50:11 »

robi to aj ked len prepojis send a return cisto kablom? bez krabic a efektov

a este otazka je - predtym to nerobilo? sa mi zda ze to JVMko mas tiez uz par rokov... akoze brum este pochopim ze zemna slucka ale piskanie mi skor pride ze preampova lampa dosluzila a je mikrofonicka

Predtým to nerobilo, FX slučku som bežne používal na vystúpeniach, v tomto stave by som si to nedovolil.

To s tým káblom napriamo ma nenapadlo.

Zemna slucka, skus na jednom zo signalovych kablov v slucke prerusit zem. Malo by to pomoct
Toto sa ako robí? :-) Normálka v niektorom z tých jack-jackov strihnem tienenie?

EDIT: Ešte jedna poznámka, Marshall aj efektový adaptér sú zapojené v tom istom predlžováku a teda v tej istej zásuvke.
« Posledná zmena: 01. Október , 2018, 09:10:48 od Altostratus » Zaznamenané

Zvukár Andrej
miestny štamgast
******
Príspevkov: 1979


WWW
« Odpoveď #4 kedy: 01. Október , 2018, 09:09:57 »

... Vždy, keď niečo zapojím do efektovej slučky, na skreslených kanáloch sa z repráku  ozýva výrazný brum...

Keď sa priblížiš k zosíku, ten brum narastie, nebude to iba indukovaný brum z trafáku do snímača?
Aj keď píšeš, že pri stiahnutom volume je tam tiež... asi to bude kombinácia slučky a tej indukcie.
Lebo zemniaca slučka by brumela rovnako pri čistom aj skreslenom kanáli.
Zaznamenané
dusan uk
pravidelný návštevník
****
Príspevkov: 233



« Odpoveď #5 kedy: 01. Október , 2018, 17:30:32 »

Urcite zemna slucka.... Na fractali sa napriklad pouzivaju taketo kable pri zapojeni 4CM.


* index.jpg (6.02 KB, 448x112 - prehliadnuté 182 krát.)
Zaznamenané
dusan uk
pravidelný návštevník
****
Príspevkov: 233



« Odpoveď #6 kedy: 01. Október , 2018, 17:31:35 »

Pripadne sa pouzivaju ine zariadenia. Pozri inzerciu,akurat predavam Morley ebtech hum eliminator....
Zaznamenané
brdo prvy
miestny štamgast
******
Príspevkov: 2855



« Odpoveď #7 kedy: 03. Október , 2018, 12:01:00 »

Neviem ci sa mi to chce citat secko pozorne ,ale postrehol som ,ze mu to predtým nerobilo.
Neni nahodou chyteny napajac toho line 6 ?
Nemas kable s FXu stocene blizko dakeho napajaca ?
Zaznamenané
Altostratus
miestny štamgast
******
Príspevkov: 2211


Ääliö, älä lyö! Ööliä läikkyy!!


WWW
« Odpoveď #8 kedy: 03. Október , 2018, 13:19:28 »

Neviem ci sa mi to chce citat secko pozorne ,ale postrehol som ,ze mu to predtým nerobilo.
Neni nahodou chyteny napajac toho line 6 ?
Nemas kable s FXu stocene blizko dakeho napajaca ?

Robilo to aj predtým s krabičkami. Adaptéry boli v pedalboarde, cca. meter od zosíku na podlahe.
Zaznamenané

brdo prvy
miestny štamgast
******
Príspevkov: 2855



« Odpoveď #9 kedy: 03. Október , 2018, 14:00:23 »

Nedalo mi to a pozrel som si tu ukazku.To co spominas ze je brum ja povazujem skôr ako vrcanie.Vsimol som si dake dva kable prehodene cez zosik.Su to FXove ? To  piskani je fakt zaujimave.Tazko tu takto mudrovat ,ale skusal by som hybat tymi FXovymi kablami mimo zosika.A este taketo piskani nastava ak je niekde uvalene tienenie.To moze spôsobovat jak vrcanie,tak napiskavanie.
Viac ma v tomto momente nenapada.
« Posledná zmena: 03. Október , 2018, 14:02:52 od brdo prvy » Zaznamenané
Altostratus
miestny štamgast
******
Príspevkov: 2211


Ääliö, älä lyö! Ööliä läikkyy!!


WWW
« Odpoveď #10 kedy: 04. Október , 2018, 16:05:33 »

Nedalo mi to a pozrel som si tu ukazku.To co spominas ze je brum ja povazujem skôr ako vrcanie.Vsimol som si dake dva kable prehodene cez zosik.Su to FXove ? To  piskani je fakt zaujimave.Tazko tu takto mudrovat ,ale skusal by som hybat tymi FXovymi kablami mimo zosika.A este taketo piskani nastava ak je niekde uvalene tienenie.To moze spôsobovat jak vrcanie,tak napiskavanie.
Viac ma v tomto momente nenapada.
Tie dva káble, čo visia cez zosík, sú send a return slučky.
Zaznamenané

Zvukár Andrej
miestny štamgast
******
Príspevkov: 1979


WWW
« Odpoveď #11 kedy: 04. Október , 2018, 18:41:08 »

Tie dva káble, čo visia cez zosík, sú send a return slučky.
A skúsil si nimi hýbať?
Zaznamenané
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
***
Príspevkov: 8213



« Odpoveď #12 kedy: 05. Október , 2018, 07:23:12 »

Nemas to len prehulene? Ked stiahnes gain na tom efekte, co vlozis do FX slucky, tak sa stane co? Ked tam das len kabel, tak sa stane co?

Podla mna, ak tam mas nejaky skreslovac v tej FX ceste, tak Ti silny skresleny signal z aparatu (ak nemas send level) prehuli ten vlozeny efekt a ten robi tento spominany zvuk.
Zaznamenané

rastis
adminištrant
miestny štamgast
***
Príspevkov: 2097



« Odpoveď #13 kedy: 05. Október , 2018, 09:29:55 »

namam pocit, ze by pchal do slucky skreslovace.

zvuk v ukazke neznie ako slucka. Brdo pise o nejakom utrhnutom tieneni, toto kludne na tom aparate uz od nova moze byt
« Posledná zmena: 05. Október , 2018, 09:31:13 od rastis » Zaznamenané
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
***
Príspevkov: 8213



« Odpoveď #14 kedy: 05. Október , 2018, 09:44:45 »

Da sa povedat, ze to plati aj vseobecne, ked to prevali. Ja napriklad, ked prevalim vstup na Alesis Quadraverb, tak to robi presne toto iste :) Raz som tam mal omylom zapnuty aj ten ich distortion pred delayom a skoro som sa posral  Bavím sa skvele
« Posledná zmena: 05. Október , 2018, 09:45:08 od mario bross » Zaznamenané

Altostratus
miestny štamgast
******
Príspevkov: 2211


Ääliö, älä lyö! Ööliä läikkyy!!


WWW
« Odpoveď #15 kedy: 05. Október , 2018, 09:58:20 »

OK, zatiaľ takto:
1. Skreslenie používam len zo zosilovača. Efekty pre aj post mám len na modulácie, delaye a podobné veci.
2. S Kaolkom sme včera urobili dosť rozsiahly test run (vrátane výmeny lampy pred slučkou a jednej v preampe) a zistili sme, že pravdepodobne sa lúčia koncové lampy. Píska to len na najvyššom gaine, brumí to viac ako iné zosilovače. Keď sme napojili iný preamp do returnu Marshalla, pískalo to tiež a hlasitosť bola slabšia.
Zosík je zrejme zrelý na prelampovanie, takže rovno sa obzerám po vhodných elektrónkach. A po človeku, ktorý by mi to urobil, vrátane nastavenia biasu a podobne :-)
Zaznamenané

rastis
adminištrant
miestny štamgast
***
Príspevkov: 2097



« Odpoveď #16 kedy: 05. Október , 2018, 10:19:39 »

ak maju sposobovat bordel vo zvuku koncove lampy, tak by to snad mali robit bezohladu na to, ci do nich ide skresleny alebo cisty zvuk, nie ? uroven bordelu asi ovplyvni vysledna hlasitost, ale nie gain z preampu ...  Neviem
Zaznamenané
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
***
Príspevkov: 8213



« Odpoveď #17 kedy: 05. Október , 2018, 15:37:40 »

Pri skreslenom zvuku vznikaju vyssie harmonicke frekvencie, ktore mozu sposobit kde-co v koncovom stupni. Ked ste po nich klepkali, neozyvalo sa nieco zo zosika?

Divny problem. Marshall, vyhodit..  Bavím sa skvele
Zaznamenané

Altostratus
miestny štamgast
******
Príspevkov: 2211


Ääliö, älä lyö! Ööliä läikkyy!!


WWW
« Odpoveď #18 kedy: 05. Október , 2018, 15:53:37 »

Klepanie po lampách nerobilo nič.
Zaznamenané

Altostratus
miestny štamgast
******
Príspevkov: 2211


Ääliö, älä lyö! Ööliä läikkyy!!


WWW
« Odpoveď #19 kedy: 08. Október , 2018, 15:31:54 »

Po druhom teste s Bhlokkvom to predsalen vyzerá na nejaké problémy so zemou. Po výmene káblov (niektorých) sa podarilo odstrániť pískanie na najvyššom gaine. Ten síce aj tak nepoužívam, ale samo o sebe ma to štvalo.

Efektová slučka prepojená jedným káblom nerobila nič zlé. Efekt zaradený iba v slučke tiež nerobil nič zlé. Bordel nastal iba pri štvorkáblovej metóde.
Zaznamenané

brdo prvy
miestny štamgast
******
Príspevkov: 2855



« Odpoveď #20 kedy: 09. Október , 2018, 19:17:17 »

Aka 4 kablova metoda? Mne asi v tom texte nieco uniklo  Popiskujem si ci ?
Zaznamenané
Altostratus
miestny štamgast
******
Príspevkov: 2211


Ääliö, älä lyö! Ööliä läikkyy!!


WWW
« Odpoveď #21 kedy: 10. Október , 2018, 10:46:49 »

Aka 4 kablova metoda? Mne asi v tom texte nieco uniklo  Popiskujem si ci ?

No tak, že efekt je v slučke aj pred zosíkom. Po anglicky sa tomu hovorí four-cable method, tak som to prevzal. Predpokladám, že pre konštruktéra zosilovačov nič nové, asi sme si iba nerozumeli :-)

1. Kábel z gitary do efektu
2. Kábel z efektu do zosilovača
3. Kábel z predzosilovača do efektu
4. Kábel z efektu do koncáku.

Predtým som to robieval s krabičkami, teraz mám mulťák, v ktorom si dokážem naprogramovať signálovú cestu. Takže napríklad chorus a phaser mám pred zosíkom, leslie a delay mám v slučke.

V tejto konfigurácii to robí ten bordel. Ak by som efekt dal len do slučky, je to o dosť tichšie.
Zaznamenané

Zvukár Andrej
miestny štamgast
******
Príspevkov: 1979


WWW
« Odpoveď #22 kedy: 10. Október , 2018, 11:44:47 »

V tejto konfigurácii to robí ten bordel. Ak by som efekt dal len do slučky, je to o dosť tichšie.
Aha, ja som tiež najprv myslel, že ho máš iba v slučke. Tak potom to bude zemniaca slučka, skús odpájať zeme na kábloch, začal by som tými v slučke ampu.
Zaznamenané
Altostratus
miestny štamgast
******
Príspevkov: 2211


Ääliö, älä lyö! Ööliä läikkyy!!


WWW
« Odpoveď #23 kedy: 10. Október , 2018, 13:14:01 »

Aha, ja som tiež najprv myslel, že ho máš iba v slučke. Tak potom to bude zemniaca slučka, skús odpájať zeme na kábloch, začal by som tými v slučke ampu.

Dalo by sa to alternatívne vyriešiť modifikáciou zosilovača - zabudovaním ground liftu do slučky?

EDIT: Predtým sa mi to nepodarilo vygoogliť, ale zdá sa, že to je častý problém štvorkáblovej metódy: https://www.seymourduncan.com/forum/showthread.php?214065-Marshall-JVM410H-issue
« Posledná zmena: 10. Október , 2018, 13:20:59 od Altostratus » Zaznamenané

styrioci
inventár podniku
*******
Príspevkov: 11839



« Odpoveď #24 kedy: 10. Október , 2018, 13:58:02 »

predtym ako zacnes rozmyslat nad modifikaciou ampu, uz si skusil prerusit tu zemnu slucku na jednom zo signalovych kablov, napr ten co je v FX loop ako spominal Andrej? najjednoduchsie, najrychlejsie riesenie, tema otvorena tyzden  Bavím sa skvele  Na zdravie!
« Posledná zmena: 11. Október , 2018, 18:06:36 od styrioci » Zaznamenané

dusan uk
pravidelný návštevník
****
Príspevkov: 233



« Odpoveď #25 kedy: 10. Október , 2018, 16:59:12 »

Ved som pisal hned o zemnej slucke pri zapojeni cable metod [4CM}...
Zaznamenané
brdo prvy
miestny štamgast
******
Príspevkov: 2855



« Odpoveď #26 kedy: 10. Október , 2018, 18:29:35 »

Tak ano, je to zemna slucka ale podla man ziadne kvazi symetzricke kable nepomozu.
Je problem oddelit zeme medzi efektami pred zosikom a tymi co su v FXe ?
Lebo to napiskavanie a vrcanie vznika medzi zemou vstupu zosika a FXom.
Skusil by som na nejakych chipp kabloch ucvaknut zem na strane efektu v FXovej trase a uvidis.

... symetricke riesenie prenosu signalu je na svete asi 100 rockov a tu sa v 21 storoci furt trapia gitaristi s tykymito chujovinami kvôli nesymetrii.Aspon tie FX by uz konecne mali byt riesene na tych zosikoch symetricky.
Zaznamenané
Altostratus
miestny štamgast
******
Príspevkov: 2211


Ääliö, älä lyö! Ööliä läikkyy!!


WWW
« Odpoveď #27 kedy: 11. Október , 2018, 12:53:58 »

Tak ano, je to zemna slucka ale podla man ziadne kvazi symetzricke kable nepomozu.
Je problem oddelit zeme medzi efektami pred zosikom a tymi co su v FXe ?
Lebo to napiskavanie a vrcanie vznika medzi zemou vstupu zosika a FXom.
Skusil by som na nejakych chipp kabloch ucvaknut zem na strane efektu v FXovej trase a uvidis.

... symetricke riesenie prenosu signalu je na svete asi 100 rockov a tu sa v 21 storoci furt trapia gitaristi s tykymito chujovinami kvôli nesymetrii.Aspon tie FX by uz konecne mali byt riesene na tych zosikoch symetricky.

Neviem, aký je rozdiel medzi symetrickým a nesymetrickým prenosom signálu, ale skúsim si teda poletovať nejaké dva lacné káble, kde tienenie nechám tak a napájkujem iba "živý" na špičku jacku. Tak to má byť, nie?
Zaznamenané

brdo prvy
miestny štamgast
******
Príspevkov: 2855



« Odpoveď #28 kedy: 11. Október , 2018, 15:25:34 »

Neviem, aký je rozdiel medzi symetrickým a nesymetrickým prenosom signálu, ale skúsim si teda poletovať nejaké dva lacné káble, kde tienenie nechám tak a napájkujem iba "živý" na špičku jacku. Tak to má byť, nie?
tienenie musi byt na oboch koncoch kabla co ide do vstupu zosika ( od gitari ) tie dva co idu do FXu by som skusil pripojit tienenie iba na jednej strane jacku. Tym sa vyvarujes tej slucke ,ale ci to pomôze netusim, lebo netusim co tam vlaste mas a ako to vlatne mas.
Opytam s aeste jednu zasadnu otazku.
Mas jeden efekt ,ktorym krmis jak FX loop, tak aj vtrup zosika od gitari ,ci su to dva nezavisle gerety ?

PS: "symetricke" je vedenie signalu po dvoch zivych v opacnej polarite s dalsim tienenim a nesymetricke je iba po jednom zivom voci tieneniu...cize ak sa ti na tienenie nieco namoduluje ,dalej to zosilujes, ale u symetrického po tieneni nejde signal cize ho môzes mat na jednej strane kludne odpojene a ak sa ti aj na tie dva nieco namoduluje, v konecnom dôsledku sa to odcita ,lebo je to v protifaze.Dufam ze mi rozumies.

To co ti tu Dusan Uk posielal kabel ,je tzv kvazi symetricke riesenie.Proste ten signal ,ktory by sa pôvodne tahal po tieneni, proste skovas pod tienenie vedla ziveho , aby s anan nenamodulovaval brajgel ,ale nevieriesi ti zemniacu sluscku, lebo ta ti vznika prepojenim zemi na viacerých miestach a to ten kabel spravi aj tak.
« Posledná zmena: 11. Október , 2018, 15:39:51 od brdo prvy » Zaznamenané
Strán: 1 2 [Všetko] |   Hore
  Tlačiť  
 
Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 1.78 sekund, 22 otázok.