Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
23. November , 2024, 06:34:39
Strán: 1 ... 6 7 [8] 9 10 11 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Lak & zvuk  (Prečítané 43113 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
mahogany
nováčik
*
Príspevkov: 51

« Odpoveď #105 kedy: 01. Február , 2011, 21:40:44 »

Moridlo nanášaj buď špongiou alebo handričkou. Ja to robím handričkou. Moridlo rozrieď liehom podľa toho, akú chceš dosiahnuť sýtosť. Plnič je dobrý pri dreve s väčšou pórovitosťou (jaseň bahenný, mahagón a pod).
Zaznamenané
pelko
miestny štamgast
Príspevkov: 2146

« Odpoveď #106 kedy: 03. Február , 2011, 10:24:58 »

Teraz ma napadlo, nenašiel som to tu nejak.

Ako sa robí vosková povrchovka?
Na holé drevo sa nanesie klasicý včelí vosk? či niečo spešl? vraj sa to potom dvakrat do roka natiera dákym olejčekom, akym?  Na zdravie!
Zaznamenané
styrioci
inventár podniku
Príspevkov: 11902

« Odpoveď #107 kedy: 03. Február , 2011, 10:32:33 »

vygugli si lanovy olej a vosk na drevo..

ja pouzivam toto

http://www.topcolor.sk/index.php?a=detail&d=291

v kombinacii s tymto herbal oil - http://www.team7.at/en/maintemplate/care.html

zo zaciatku si to pyta vela, vela vrstiev, hlavne vosku...zo zaciatku som obl aj trochu sklamany, ze po par tyzdnoch hrania to vyzera jak ogrcane, ale potom som zacal pouzivat aj ten olej + vosk, v priemere raz za mesiac-dva a vyzera to, ze konecne drevo dostalo to, co si ziadalo a ten povrch vydrzi viac. aj ked najproblemovejsie miesta, kde mam ruku polozenu na tope sa postupne vyzeru od potu, ale zas sa to preolejuje, navoskuje a drzi to. este zopar vrstiev a bude to hadam ok aj na tope...hlavne, nemam chut to riesit tak, ze by som mal gitaru tyzden-dva mimo provozu a len by som to vkuse olejoval a voskoval aby tam bolo dostatok vrstiev, preto to robim takto postupne, ked menim struny :)
« Posledná zmena: 03. Február , 2011, 10:34:02 od styrioci » Zaznamenané
kaolko
inventár podniku
Príspevkov: 16429

Saturday Night Bieber

« Odpoveď #108 kedy: 03. Február , 2011, 10:41:00 »

jo presne tak.. jasom si zaobstaral teraz nedavno kvoli tomu veci co pouziva aj samotna firma musicman pri ich nefinishovanych krkoch a hmatnikoch, samozrejme pouzitelne je to aj na telo. (nie tvoje vlastne chlpate)

je to pomerne lacna zalezitost.. zaklad je aby tieto veci neobsahovali synteticke zluceniny a bolo to postavene na carnaube co je vceli vosk ak sa nemylim

http://sport.birchwoodcasey.com/Finishing.aspx

mam od nich gunstock oil a gunstock wax, proces je taky ze sa rychlo vtiera a nasledne ztiera olej do a z daneho povrchu aby vytvoril suvislu vrstvu a bol rovnomerne naneseny.. pri uplne prvom pouziti sa odporcua postupovat tak, ze nanesiem viacero vrstiev oleja v casovom rozostupe medzi sebou (moze sa pouzit aj tzv sealer, t.j ked mam porezne drevo tak vyplni setrne pory je to fajn proti vlhkosti atd) a nakoniec sa vtiera vosk..

vyhoda je ppci feel, kontakt s drevom, nevyhoda je ze niektore dreva su vhodnejsie a niektore menej na takuto upravu (napriklad dreva co nesaju dobre vytvoria potom casom mapy)
jo a je to narocnejsie na udrzbu a nachylnejsie na rany samozrejme

inak som zistil ze ten hondurasky mahagon je vcelku makke drevo tam ked clovek zatlaci nechtom zozadu tela tak tam v pohode ostane ryha.. a vlastne aj to wenge je vraj sice velmi tvrda drevina ale metalu neodolava heh, mam normlane ryhy od brankatka v miestach v ktorych som si ani nemyslel ze hram rukou  Bavím sa skvele
« Posledná zmena: 03. Február , 2011, 10:59:39 od kaolko » Zaznamenané

pelko
miestny štamgast

« Odpoveď #109 kedy: 07. Február , 2011, 20:31:49 »

Díky hoši.
Ešte by ma zaujímalo, nevtiera sa do dreva bordel keď je to len navoskované?
Rozmyšlam že by som totiž navoskoval uplne blede drevo, tak sa bojim či to po pol roku nebude hnede špinave ?§!.
« Posledná zmena: 07. Február , 2011, 20:33:39 od pelko » Zaznamenané
styrioci
inventár podniku

« Odpoveď #110 kedy: 07. Február , 2011, 20:40:31 »

Díky hoši.
Ešte by ma zaujímalo, nevtiera sa do dreva bordel keď je to len navoskované?
Rozmyšlam že by som totiž navoskoval uplne blede drevo, tak sa bojim či to po pol roku nebude hnede špinave ?§!.
ked to budes pravidelne voskovat (castejsie ako raz za polrokt Bavím sa skvele) tak by to malo byt v pohode

ale zas, uz som to spominal v tomto poste - http://forum.gitaristi.sk/index.php/topic,23.msg377544.html#msg377544 , da sa to velmi lahko a rychlo dat do povodneho stavu..
Zaznamenané
pelko
miestny štamgast

« Odpoveď #111 kedy: 07. Február , 2011, 20:43:04 »

lenže tebe sa ten vosk iba zošuchal vdaka potu... ked sa ale na bledom dreve dostane do porov bordel tak konečná, to asi olejček nezachráni  Bavím sa skvele
Zaznamenané
kaolko
inventár podniku

Saturday Night Bieber

« Odpoveď #112 kedy: 07. Február , 2011, 20:50:52 »

lenže tebe sa ten vosk iba zošuchal vdaka potu... ked sa ale na bledom dreve dostane do porov bordel tak konečná, to asi olejček nezachráni  Bavím sa skvele

presne tak.. ale da as to fajn vycistit.. na to som si kupil prezmenu dalsiu vec  Bavím sa skvele murphy's oil soap.. asi pol roka som zhanal predajcu co mi to posle z ebayu.. tiez to pouziva musicman na cistenie poreznych javorovych hmatnikov atd..  .. (nie ten nas musicman) inak rozmyslam ze ci je horsie drevo nez javor co sa tyka nachylnosti na zazieranie bordelu asi ani nie  Bavím sa skvele
treba sa o to priebezne vlemi starat to je cele..
« Posledná zmena: 07. Február , 2011, 20:52:43 od kaolko » Zaznamenané

pelko
miestny štamgast

« Odpoveď #113 kedy: 07. Február , 2011, 20:57:05 »

oh, a ešte si predstav že ja by som chcel navoskovať prirodny javorovy top, ne len hmatnik Bavím sa skvele
jaj bože, čo mam robiť keď neznašam leskle povrchy a matne sa vyleštia  Je mi do plaču
Zaznamenané
Branko
inventár podniku
Príspevkov: 13059

Myšlienky tvoria veci!

« Odpoveď #114 kedy: 07. Február , 2011, 20:58:29 »

Daj si satin.
Na novej gitare budem mat satin. Netreba sa o to tak starat jak o vosk, ale aj tak sa casom vylesti. Smútim
Zaznamenané

miso_kolo
inventár podniku
Príspevkov: 3208

on neni koko*t on je retardovany

« Odpoveď #115 kedy: 07. Február , 2011, 21:00:28 »

aky je rozdiel medzi matnym lakom a satin?
Zaznamenané

stoka!
styrioci
inventár podniku

« Odpoveď #116 kedy: 07. Február , 2011, 21:01:55 »

oh, a ešte si predstav že ja by som chcel navoskovať prirodny javorovy top, ne len hmatnik Bavím sa skvele
jaj bože, čo mam robiť keď neznašam leskle povrchy a matne sa vyleštia  Je mi do plaču
vsak si daj vosk, alebo matny lak a nehraj na tom aby sa ti to nedajboze neocapalo alebo nevyslestilo..ja ked mam pod rukou vyzraty vosk, tak aspon viem, ze je cas menit struny a spravit udrzbu na gitare  :)

aky je rozdiel medzi matnym lakom a satin?
taky aky medzi azurovou a modrou
« Posledná zmena: 07. Február , 2011, 21:02:30 od styrioci » Zaznamenané
Semish
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 5879

« Odpoveď #117 kedy: 07. Február , 2011, 21:09:07 »

Uplne vazna otazka: to ci mam povrchovku vosk alebo satin alebo nejaky iny vymysel ma aj nejaky ZASADNY vplyv na zvuk? Nechce sa mi to tu citat cele.
Pride mi to ale uletene ze ak to nema ziaden zmysel, tak aby som sa trapil s tym ze musim gitaru stale olejovat,pouzivat rozne vodicky magicke, elixir mladosti a podobne.
Zaznamenané
styrioci
inventár podniku

« Odpoveď #118 kedy: 07. Február , 2011, 21:22:31 »

ono je to hlavne pre uchylakov, co sa odbavuju pri tom, ked lestia a natieraju gitaru kadejakymi maglajzami a schovavaju sa za to, ze to ma iny zvuk..  Bavím sa skvele

som presvedceny, ze by mi gitara hrala inac s hrubym lakom a ze pri matnom tenkom by ten rozdiel bol nepostrehnutelny s voskom co mam teraz, ale neskusal som na jednej gitare, tak za to nebijem...ma rad ten feel, jake je to na omak o tie bachorky o medovych vyskach, otvorenom zvuku a tak mi ani velmo neslo..
Zaznamenané
kaolko
inventár podniku

Saturday Night Bieber

« Odpoveď #119 kedy: 07. Február , 2011, 22:31:42 »

satin je len nejaky druh jemneho matneho laku ak si dober spominam.. a tym vysuchanim sa mysli to ze potom je z toho casom leskly heh..
fakt je ze ide hlavne o ten feel, kontakt s drevom a cely nastroj volne rezonuje, mne napriklad vadi hrube poly, proste mi to vadilo aj u schecteru, cele to znelo jak dute uz nasucho a jak keby ten ton vychadzal z nejakeho uplne ineho miesta ked som udrel do strun..
mam dva nastroje s naturalom a oba su super, nemozem si to vynachvalit, (semish ta tovja ruska ibaneza este stale tak hrozne smrdi? )  Bavím sa skvele
Zaznamenané

Strán: 1 ... 6 7 [8] 9 10 11 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.05 sekund, 23 otázok.