Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
02. November , 2024, 00:20:35
Strán: 1 2 [3] 4 5 ... 11 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Nehody s gitarami  (Prečítané 30586 krát)
0 užívateľov a 2 Hostí prehliada túto tému.
Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479

« Odpoveď #30 kedy: 02. December , 2005, 19:08:21 »

rastis napísal:
Citácia
Zabija, ked telom prechadza prud, nie ked sa chytis napatia.

Lenze - ak sa chytis napatia, zacne tebou pretekat prud. Teda ak si inou castou tela uzemneny. Cim lepsie si uzemneny, tym vacsi prud tebou potecie (lebo odpor je mensi).  Vraj 10mA je smrtelny prud.
Zaznamenané

Hosť
« Odpoveď #31 kedy: 02. December , 2005, 19:45:49 »

iMbUS napísal:
Citácia
lado, haha, tak šme še pobavili :)
este ze mas take \"obetne gitary\"

Mne sa gitare zatial nic nestalo, a novu mam dva tyzdne a tiez lestim stale aby, ked budem ukazovat neboli prsty a kde jaky humac.

inak moja mama pouziva vyraz brnkat. To ma najviac doziera, lebo BRNKA si mozno honza nedved ale ja si rozhodne nebrnkam.

Jo BRNKAT to vravi aj moja matka... ked to povie niekto v suvyslosti s mojou hrou tak idem skrtit Ja som čert..
Zaznamenané
Hosť
« Odpoveď #32 kedy: 02. December , 2005, 19:52:34 »

darthez napísal:
Citácia
no mne sa raz poadrilo - este ked som chodil s gitarou na bicykli ju vencit, tak na garazi pri dome mame branu co sa otvara dohora, a kedze bola otvorena tak som tam vchadzal na bicykli a gitara na chrbte. lenze nebola otvorena uplne, ja som hlavu zohol,len gitar sa akosi neozhla a chudera v takej 15km rychlosti to schytala presne do stredu krku. ale nic jej to nespravil, rada ma ma rovnako so what´s up girl? Žmurk

Ja sa asi postim :woohoo:  :woohoo:   :woohoo:
Zaznamenané
Maros
nováčik
*
Príspevkov: 16

« Odpoveď #33 kedy: 02. December , 2005, 19:58:36 »

Moja skúsenosť je asi takáto. Raz som išiel po skúške domov. Gitaru som mal vo futrále. Neviem či som ho úplne nezazipsoval, ale keď som išiel dolu schodmi,zrazu som počul ako niečo za mnou treslo na zem. Rýchlo som sa otočil a bola to gitara. Lenže to nebolo všetko. Zvyšky strún, čo sú na hlavici gitary sa asi zachytily o futrál, čiže keď som sa otáčal, gitara opísala vo vzduchu uhol 360 stupňov. to bol veru pocit. Naštastie sa nič nestalo. Akurát tá somarina čo sa o ňu prichytáva pás, neviem ako sa to volá, bola vrazená do tela.
Zaznamenané
jolan
pravidelný návštevník
Príspevkov: 556

« Odpoveď #34 kedy: 02. December , 2005, 20:00:17 »

rastis napísal:
Citácia
Altostratus napísal:
Citácia
No sak to sa mi aj stalo, ale ktosi (tusim to bol elektrotechnik) mi vravel, ze ak sa ta elektrina dotane na srdce, zacne to robit divy...taktiez by ma zaujimalo, ako si to mohla odniest gitara, ci som neriskoval cievky v snimacoch, alebo nieco take

Zabija, ked telom prechadza prud, nie ked sa chytis napatia.
Prud je dosledok napatia. Ale ak si sa len letmo dotkol, aj tak ta to muselo pekne kopnut 230V AC neni sranda, kludne ak by si sa chytil pevnejsie ta mohlo zabit, lebo myslim ze v zasuvkach je frekvencia AC okolo 50Hz (cim nizsia tym nebezpecnejsie-50 Hz je dost nizka frekv.) B)

Omyl jednosmerny prud je menej nebezpecny ako striedavy... pri striedavom citis jemny pocit palenia uz pri 12V, ale pri jednosmernom az pri 25 Voltoch...:silly:

Altostratus: nie je elektrina ako elektrina :blink:
Zaznamenané

Hudobné fórum > http://zvmusic.xf.cz
Hosť
« Odpoveď #35 kedy: 02. December , 2005, 20:54:53 »

Maroš napísal:
Citácia
Moja skúsenosť je asi takáto. Raz som išiel po skúške domov. Gitaru som mal vo futrále. Neviem či som ho úplne nezazipsoval, ale keď som išiel dolu schodmi,zrazu som počul ako niečo za mnou treslo na zem. Rýchlo som sa otočil a bola to gitara. Lenže to nebolo všetko. Zvyšky strún, čo sú na hlavici gitary sa asi zachytily o futrál, čiže keď som sa otáčal, gitara opísala vo vzduchu uhol 360 stupňov. to bol veru pocit. Naštastie sa nič nestalo. Akurát tá somarina čo sa o ňu prichytáva pás, neviem ako sa to volá, bola vrazená do tela.

neprijemne :blink:
Zaznamenané
max
pravidelný návštevník
Príspevkov: 380

« Odpoveď #36 kedy: 02. December , 2005, 21:11:20 »

Elektrika nie je sranda a boli pripady gitarostov ktori taketo veci neprezili, momentalne si spominam len na gitaistui od Paula McCartney (Wings) ktory takto zahynul. Je to uz par rokov ale viem ze boli aj ini.
Treba si davat pozor na zapojenie elektriny, gitare by tych par mA nemalo uskodit, ale clovek zo slabsim srdcom a dobre uzemneny (vlhko, vlhke ruky, a pod) moze mat dohrate. Ked sa jednou rukou drzis strun a druhou sa dotkens kostry (napr kovova cast zosilovaca) tak to v sleho zemnenia moze skoncit zle. V podstate uzavries rukami elektricky obvod a toto je cez sdrce.
V lepsom pripade je to neprijemny sok a este aj poniekolkych minutach sa clovek city roztraseny.

V 220 V zasuvkach je 50 Hz  striedavy prud, jednosmerny prud posobi trochu inak na cloveka, ale nebezpecne su obidva.

Jednosmerny prud sa zvykne drzat na kondenzatoroch, hlavne na zdrojoch byvaju velkokapacitne, ktore si drzia naboj pomerne dlho aj po vypnuti a nez sa clovek zacne hrabat vo vypnutom zosilovaci je dobre vyskratovat kondenzatory sroubovakom z izolovanou ruckou. Samozrejme to neurobis pri zapnutom inak odidu poistky a sroubovak uz tiez nebude taky pekny.

Naposledy upravil mmxxmm, : 02.12.2005 o 21:13
Zaznamenané

TURN IT UP Si píš!!!
Hosť
« Odpoveď #37 kedy: 02. December , 2005, 21:21:25 »

No ja ked som zacinal hral som cez basovy reprak Verona a nejaky stary Tesla zosik ale nevim urcite... a nebolo to dobre uzemnene bo co takze ked som sa na nom chytil niecoho kovoveho tak som dostal riadnu supu.... ale nedavno som ho dal nasemu basakovi ...nech si uzije aj on :woohoo:
Zaznamenané
Altostratus
miestny štamgast
Príspevkov: 2211

Ääliö, älä lyö! Ööliä läikkyy!!

« Odpoveď #38 kedy: 02. December , 2005, 21:26:12 »

Ze by si to dal takto za par korun niekomu premerat a uzemnit...skoda basaka:unsure:
Zaznamenané

Hosť
« Odpoveď #39 kedy: 02. December , 2005, 21:32:20 »

Zas tak dobre nehra :woohoo:  :woohoo:  :woohoo:
Zaznamenané
max
pravidelný návštevník
Príspevkov: 380

« Odpoveď #40 kedy: 02. December , 2005, 21:51:44 »

100 bodov astaroth. :rofl :rofl :rofl . Taketo \"one liners\" zboznujem a dufam ze to tvoj basak ocenuje tiez.
Zaznamenané

TURN IT UP Si píš!!!
Gazda
pravidelný návštevník
Príspevkov: 518

« Odpoveď #41 kedy: 02. December , 2005, 23:21:40 »

Tak to moja matka ma na svedomi tremolo paku zo strata a sadu strun ktore mi vyhodila len preto, ze boli v osuchanom obale
a co sa tyka gitary, tak na mojej starej Jolane s pasom za 4,50 korun  som si uzil kopec srandy, gitara casto padla aj 3 krat za skusku.No hanbím sa..
Zaznamenané

...If the amp wasn't made to be played cranked to the max, then it wasn't made like a Marshall.
iMbUS
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 3277

« Odpoveď #42 kedy: 03. December , 2005, 06:12:54 »

aj ja som si uz zazil 230 V. Som opravoval televizor, a na vstupe je velky kondik na 230, ktory bol aj po vypnuti zo zastrcky samozrejme nabity.
A ja ako som vymienal poistku, tak som sa palcom dotkol oboch tych drziakov naraz a bola supa. Asi pol hodinu od toho okamihu som sa necitil dobre, palec ma stipal este zopar hodin.....no ale vsetko zle je na nieco dobre, aspon viem ako chuti 220 :)
Zaznamenané

Mame nejake novinky.
MusicMan JP-6, Fernandez Strat LTD | Fender Hot Rod DeVille 212
pincell
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 120

« Odpoveď #43 kedy: 03. December , 2005, 11:21:07 »

Este ku gitaram mne sa raz brat hral so zavitom na tremolo(lepsie povedane zakrucal a zakrucal)az nakoniec pokazil zavit a odvtedy tam nejde tremolo:(

A k elektrike nam v prvom rocniku na imatrikulaciach robili ze nas postavili do kruhu pochytali sme sa rukami dvaja krajni sa chytili dynama a stvrtaci tym zacali tocit a nakopali nas:)
Zaznamenané

Neexistuje velky talent bez velkej vole
                                Honore de Balzac
pista58
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 6966

« Odpoveď #44 kedy: 03. December , 2005, 12:16:08 »

foter prave vymienal istic napojeny na okruh na schodoch. teraz vysiel hore, ze dostal supu, lebo sa omylom obtrel nejakej vecicky, ktoru neodpojil od prudu.
kedze som AJETO po nom, tak sa elektriky nechytam:P
Zaznamenané

o-yep sro
Strán: 1 2 [3] 4 5 ... 11 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.137 sekund, 23 otázok.