Mám MIDI prevodník Roland GI-20, je tam veľa nastavení, potrebuješ k nemu zvukovú banku.
Zohnal som si k nemu sequencer Yamaha QY-100, šikovná vecička je to. Môže sa nahrávať cez MIDI 16 stôp, je to malinké a má to slušnú zvukovú banku s dobrými nastaveniami.
Zohnal som si aj podlahový efekt (gitarový synťák) Roland GR-20, tam sú všetky zvuky už čo najviac prispôsobené gitaristom, nie je ich až tak veľa, ale je to dobrá vecička na live-hranie.
Posledná vec, ktorú som si zaobstaral je multiefekt Roland VG-88, je to all in one systém, ktorý okrem všetkých možných efektov obsahuje aj simulácie aparátov, okrem klasického vstupu využíva aj gitarový MIDI snímač. V spojení s ním sa dajú nasimulovať aj rôzny typy gitár a snímačov, sú tam celkom použiteľné simulácie nylonovej, akustickej, dvanásťstrunnej gitary, sitar, banja, aj simulácie rôznych analógových synťákov a organu. Sú tam celkom využiteľné veci.
Ešte som nestihol vyskúšať všetky možnosti GI-20 a GR-20 a Yamahy QY-100, vyžaduje to veľa času. Teraz som testoval VG-88, už som sa s ním celkom skamarátil, len si ešte lepšie zvuky ponastavujem a potom sa určite pustím aj do tých ostatných.
MIDI snímače už mám 3, na mojej elektrike, 8-strunke a tretí nainštalujem na moju novú gitarku, čo si dám spraviť.
Netreba mať veľké oči kvôli gitarovým synťákom, dobre využiteľných je len pár zvukov, treba si to vyskúšať. A treba sa s tým naučiť hrať, nejde to tak ľahko, treba hrať úplne čisto a nedá sa na väčšine zvukov zahrať, čo si zmyslíš. Občas je cítiť oneskorenie, často preznievajú a robia šarapatu iné struny a flažolety. Je to skôr taká zábavka.