Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Zaregistroval si sa, ale ten prekliaty mail nechodí a stále nechodí?

Skontroluj si SPAM.

(fakt, robíme, čo sa dá, ale gmail.com si nedá povedať)
16. November , 2024, 03:34:56
Strán: 1 ... 3 4 [5] 6 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Extreme  (Prečítané 18304 krát)
0 užívateľov a 3 Hostí prehliada túto tému.
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #60 kedy: 27. Jún , 2006, 14:47:51 »

yngwinier - samozrejme, lenze toto nie je ukaz zo zaciatku 90-tych rokov. Tak to bolo vzdy. Akurat cim je hudba masovejsia a svet globalizovanejsi, tym to viacej vidno.

Dovolil by som si polemizovat s \"vychovavanim\" ludi k urcitemu \"nevkusu\". Podla mma masovost je sama o sebe \"nevkus\". Sracky o ktorych sa bavime maju povod nie v tom, zeby k ich pocuvaniu niekto niekoho najprv vychval (naco by to robil Huh!).

Diskoteka - su ludia, vela ludi, masy ludi, co maju potrebu ventilovat svoje vnutro pohybom - tancom. Odjakziva taki bol a vzdy taki aj budu. A k tancu nie je potrebne hudobne umenie. K tancu su potrebne jednoduche, priamociare a ziadne zmysli prilis nezatazujuce podklady. Ti, co chodia trsat na diskotelky nemaju pokazeny vkus dramaturgami - oni sa k posluchu hudby stavaju uplne inac. A toto chcu pocuvat aj v radiu. A kedze je ich vacsina - radio im rado vyhovie. Oni Ti v radiu prepacia este tak Tomecka ale uz Ti neprepacia Deep Purple, Iron Maiden alebo Mahavishnu Orchestra. Pusti masam na diskoteke nejaku odpalovacku od Dream Theater a ludia z tej diskoteky odidu. A naozaj nie preto, ze by mali pokazeny vkus dramaturgami, ale preto, ze 2 hodinky pohybu na Britney Spears a spol. ich dostanu pomaly do tranzu, kdezto na DT mozu akurat tak stat a v lepsom pripade su poklepkavat nohu (alebo hrozit rukou :) )...
Zaznamenané
yngwinier
stály hosť
Príspevkov: 1024

« Odpoveď #61 kedy: 27. Jún , 2006, 15:05:34 »

Rastis: naco by to robili? No preto, aby si vychovali konzumentov podla vlastnych potrieb... A ze to vzdy tak bolo? Nemyslim. Myslim, ze podla vyjadreni mnohych top muzikantov to tak nebolo. Vzdy to samozrejme bolo o biznise, ale predtym ludia, ktori mali moc rozhodovat zohladnovali aj ine parametre. Uz aspon 15-20 rokov je to len a len o peniazoch, co si myslim ze je pomylene, lebo umenie ako take vo svojej podstate nema a ani nikdy nebolo o peniazoch. Podstata skutocnej tvorby je niekde inde.
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #62 kedy: 27. Jún , 2006, 15:51:52 »

yngwinier napísal:
Citácia
Rastis: naco by to robili? No preto, aby si vychovali konzumentov podla vlastnych potrieb... A ze to vzdy tak bolo? Nemyslim. Myslim, ze podla vyjadreni mnohych top muzikantov to tak nebolo. Vzdy to samozrejme bolo o biznise, ale predtym ludia, ktori mali moc rozhodovat zohladnovali aj ine parametre. Uz aspon 15-20 rokov je to len a len o peniazoch, co si myslim ze je pomylene, lebo umenie ako take vo svojej podstate nema a ani nikdy nebolo o peniazoch. Podstata skutocnej tvorby je niekde inde.

Ked povies 15-20 rokov, hned sme trochu dalej, ako ked povies \"od zaciaku 90-tych rokov\".

Cim je hudba a nie len hudba, ale cela kultura masovejsia zalezitost (globalizacia), tym je to vacsi kseft, to je pravda. Ale ze by sa niekedy pozeralo viacej na umelecke kriteria je blbost. Aky dobry kseft bol punk pred 30-timi rokmi ? Aj v 60-tych rokoch boli hitparady a aj vtedy bolo 99,99 percent tych hitoviek totalne sracky. Nerobim si ziadne iluzie, ze v roku 1968 boli vsetky komercne radia plne Hendrixa alebo Janis Joplin.

Top muzikanti maju rozne nazory - hlavne ti, co nerobia \"masovky\" a nehraju ich prilis casto v radii maju tendenciu hladat sprisahania modernych casov a utiakaju sa da \"starych dobrych casov\", ktore ovsem nikdy neexistovali. Casy su aj stare, aj nove, ale kvalitativne v ramci niekolko desatrocnych blokov dost rovnake...
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 4299

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #63 kedy: 27. Jún , 2006, 16:24:42 »

yngwinier napísal:
Citácia
Dnesi tiezumelci su preto rychlokvasenymi produktami managerskych rozhodnuti, certa stareho zalezi na tom, ci dobre hraju alebo spievaju... Ide o medium, ktore preda co najviac CD, pancuch, fotoaparatov, Coly a cohokolvek... (spominate si na Spice Girls???Si píš!!!)
Konzumna spolocnost potrebuje kupujuceho, ktory po spotrebe produkt zahodi, znehodnoti a kupi si dalsi! Presne v tomto duchu funguje vacsina \"umelcov\" a \"skupin\", samozrejme nie cas na nejake umenie, sola, spev a podobne, to je zlozite a kto by sa tym zatazoval:-)

Ale ved toto nie je nic nove, toto tu uz bolo v 60tych rokoch. Napr. americka skupina (produkt) Monkees ako odpoved na Beatles v USA, neskor trebars aj Sex Pistols alebo Abba boli kapely umelo\"vytvorene\" za tymto ucelom. O tom je pop music a biznis s tym spojeny. V historii popmusic bolo vela chvilku popularnych jednohitovych alebo sezonnych zoskupeni.

Ja stale tvrdim, ze dnes je to pre posluchaca mensinovych zanrov podstatne lepsie ako v minulosti. Mozem si zohnat vsetko co chcem, vychadzaju skvele DVD, mozem \"objavit\" kvanta a kvanta kvalitnej hudby, o ktorej by sa mi pred 10 rokmi ani nesnivalo. CD od beznych velkych vydavatelstiev som nekupil dlhe roky a zhanam a kupujem vacsinou len raritky, ktore tu prakticky nikto nepozna. Ludia, ved mame internet, tak ho vyuzivajte, kaslite na radia a mainstream a nebedakajte stale. Keby som mal kopec prachov, tak si poskladam a pokupujem diskografiu tisicov albumov len z oblasti progresivneho rocku.

Nechapem co sa stale stazujete??? :dry: Ozaj nie je dovod. Co by za to dali nasi rodicia, keby mali za mladi take moznosti dostat sa ku kvalitnej hudbe ako my teraz...
Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
yngwinier
stály hosť

« Odpoveď #64 kedy: 27. Jún , 2006, 16:27:16 »

Rastis: no ja sa fakt nechcem hadat, ale myslim, ze sa dost prudko zmenili kriteria uplatnovane velkymi producentskymi centrami. Opieram sa o nazory roznych muzikantov, konkretne mam na mysli Garyho Moorea, alebo Billyho Sheehana, ktori robili a robia hudbu ako umenie, ale aj komercnu... a hlavne zazili aj tie zlate casy. Sheehan napr. hovori, ze casy, ked Mr. Big nahrali svoj prvy album (1989) boli uplne ine z hladiska muzikantskej slobody (mal na mysli asi vztah vydavatel-umelec) ako su teraz...
Doba sa radikalne zmenila, je orientovana na stale rychlejsie dosiahnuty zisk, co moze byt dovod, preco je vsetko v hudbe stale viac a viac pritiahnutejsie za vlasy, stale menej a menej hodnotne, takze za tym kludne moze byt zamer konkretnych spolocnosti a nie nejaky neosobny trend a podobne...
Ani Sheehan ani Moore nepouzili pojem \"sprisahanie\", len jednoducho boli a su svedkami prudkych zmien, a hladaju ich povod a aj ho verejne pomenovali.
Inac, cital som kedysi velmi podarenu analyzu zapadnej spolocnosti a vztah reklamy k cielovym skupinam. Tu je pes zakopany! Reklama sa v poslednych desatrociach preorientovala na mladsich ludi. Spolocnosti zistili, ze nevedno odkial, ale mladi maju dost penazi na minanie. Tomuto trendu teda podriadili vsetko...nasledne aj hudbu, ktoru tak prisposobili ich zakladnemu zameru: kupuj, pouzi, kupuj dalsiu, novsiu vec. Mne to dava logiku a hned mi jasnejsie, preco sa z hudby (masovej) vytratili prvky, ktore aspon trocha, ale predsa dovolovali masovu hudbu zaradit k umeniu.
Ktosi uz davnejsie pomenoval jav zmiznutia rockovej hudby zo sceny: vo vydavatelstvach nastala generacna vymena. Zial, ti co prisli uz nie su ludia od umenia, len na zisk orientovani manageri:S  Aj tu je isty suvis.. aspon podla mojho nazoru.
Zaznamenané
yngwinier
stály hosť

« Odpoveď #65 kedy: 27. Jún , 2006, 16:33:50 »

A este poznamocka. Cele toto je viditelne aj v tom, ze v 60 tych rokoch, ale aj ovela neskor bola hudby sucastou osobnej identity ludi, brali ju vazne, bola nieco ako lifestyle. A dnes? Pocuvaju ju, lebo je to in... Ja viem, ze aj vtedy boli mnohi takyto, ale v ovela mensej miere, ako je tomu dnes. Predtym bol rockovy festival UDALOSTOU, dnes je skor pivnym festivalom, kde si ludia okrem ozierania obcas vypocuju nejaku skladbu. Hudba sa ich tak bytostne uz netyka (zasa hovorim o vacsine), neziju tak velmi textami a podobne... Stala sa sice vsadepritomnym hlucnym pozadim kazdodenneho zivota, ale o to viac povrchnejsim javom...
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #66 kedy: 27. Jún , 2006, 16:34:05 »

yngwinier napísal:
Citácia
Sheehan napr. hovori, ze casy, ked Mr. Big nahrali svoj prvy album (1989) boli uplne ine z hladiska muzikantskej slobody (mal na mysli asi vztah vydavatel-umelec) ako su teraz...
Inac, cital som kedysi velmi podarenu analyzu zapadnej spolocnosti a vztah reklamy k cielovym skupinam. Tu je pes zakopany! Reklama sa v poslednych desatrociach preorientovala na mladsich ludi. Spolocnosti zistili, ze nevedno odkial, ale mladi maju dost penazi na minanie. Tomuto trendu teda podriadili vsetko...nasledne aj hudbu, ktoru tak prisposobili ich zakladnemu zameru: kupuj, pouzi, kupuj dalsiu, novsiu vec. Mne to dava logiku a hned mi jasnejsie, preco sa z hudby (masovej) vytratili prvky, ktore aspon trocha, ale predsa dovolovali masovu hudbu zaradit k umeniu.
Ktosi uz davnejsie pomenoval jav zmiznutia rockovej hudby zo sceny: vo vydavatelstvach nastala generacna vymena. Zial, ti co prisli uz nie su ludia od umenia, len na zisk orientovani manageri:S  Aj tu je isty suvis.. aspon podla mojho nazoru.

Prepac, ale ja zrovna 80te roky za hudbe s umeleckymi prvkami prospesne obdobie moc teda nepovazujem. Mas sajnu o tom ake hrozy sa vtedy hrali v radiach? Synthypop, punk, infantilny pop, primitivny stadionovy klonovany huraa rock a pod. Prave v 80tych rokoch kapely hrajuce narocnejsiu \"umelecku\" hudbu mali asi najviac cervenu vo vseobecnosti a dnes maju vacsie moznosti aspon nahrat album a viac vystupovat na medzinarodnych festivaloch.
Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
yngwinier
stály hosť

« Odpoveď #67 kedy: 27. Jún , 2006, 16:36:58 »

progrocker: iste mas pravdu a suhlasim, ze sa hrali hroznosti, ale Sheehan poukazoval na umelecku slobodu, cize to je o niecom inom...
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #68 kedy: 27. Jún , 2006, 16:37:22 »

yngwinier napísal:
Citácia
A este poznamocka. Cele toto je viditelne aj v tom, ze v 60 tych rokoch, ale aj ovela neskor bola hudby sucastou osobnej identity ludi, brali ju vazne, bola nieco ako lifestyle. A dnes? Pocuvaju ju, lebo je to in... Ja viem, ze aj vtedy boli mnohi takyto, ale v ovela mensej miere, ako je tomu dnes. Predtym bol rockovy festival UDALOSTOU, dnes je skor pivnym festivalom, kde si ludia okrem ozierania obcas vypocuju nejaku skladbu. Hudba sa ich tak bytostne uz netyka (zasa hovorim o vacsine), neziju tak velmi textami a podobne... Stala sa sice vsadepritomnym hlucnym pozadim kazdodenneho zivota, ale o to viac povrchnejsim javom...

Myslim, ze to je skor chybou tej hudby ako chybou dnesnych zblbnutych \"nevnimavych\" ludi. Ked pocujem co sa hra casto na festivaloch, radsej mam tiez chut ist na pivo, lebo viem, ze o nic nepridem, ked pri nom cely festival presedim. A zas z vlastnej skusenosti viem, ze kopa ludi dnes doslova lovi kvalitne nezname veci a kompletne serie na radiovu a popovu produkciu. Nemyslim si, ze ludi zaujimajucich sa o nemainstreamove veci nejako radikalne ubuda.
Zaznamenané

rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #69 kedy: 27. Jún , 2006, 16:40:15 »

yngwinier - so vsetkym co si napisal suhlasim. Len este stale si nevysvetlil a ani nikto z tych, co tu placu, ze rock vymizol z medii, ze preco prave ten rock si to \"odskakal\". Ja tvrdim od zaciatku, ze preto, ze rock je mensinovy zaner a radia hraju pre masy, na ktore cielia reklamu. A ze tie masy jednoducho rock nepocuvaju, preto im ho nikto nepusta. Ale stale mi tu niekto odporuje nejakymi dramaturgami a neviem cim. Ano - vysielaciu skladbu radii robia dramaturgovia a ti zaraduju to, co ludia chcu pocuvat. Ty si mi zacal vysvetlovat, ze dramaturgovia zamerne vychovavaju ludi na nevkus. Pytal som sa, preco by to robili. Ty si mi na to popisal to, co som pisal aj ja - radia vysielaju pre masy a cielia na ne reklamu. Ale preco by mali zamerne masam najprv upravit vkus si stale nevysvetlil. Ja som pisal o tom, ze preco asi masy maju radi jednoduchost a tanecne odrhovacky... Myslis, ze pri troche snahy by sa dali masy vychovat aj na pocuvanie Dream Theater ?

Media sa prisposobuju vkusu vacsiny. Media nemaju potrebu prisposobovat vkus vacsiny sebe - vsak to je blbost jak mraky - NACO Huh!
Zaznamenané
yngwinier
stály hosť

« Odpoveď #70 kedy: 27. Jún , 2006, 18:53:11 »

Rastis: Nemyslim si, ze si to odskakal len a len rock. Odskakali si to take zanre, ktore si proste ziadaju isty chochmes, nieco, co sa neda vyprodukovat za 3 dni, vsetko, co je trochu zlozitejsie a co z muzikantskeho hladiska musi poliehat istemu vyvoju a  co sa neda robit bez urcitej erudicie. \"Oni\" si potrebuju vychovat konzumenta, ktoremu sa tato hudba podava ako sucast trendu, v ramci ktoreho si potom kupuju zbozie, ktore by bez tohto - nazvyme ho tlaku alebo manipulacie jednoducho az tak nekupovali.
Cize toto je podla mojho nazoru akysi ciel, ktory iste, nazvime to napr. globalne obchodne firmy dosahuju tak, ze pumpuju velke prachy do istych hviezd. Prejavuje sa to tak, ze napriek tomu, ze rovanko komercna, ale ina hudba proste v istych casovych intervaloch ako keby neexistovala, preto lebo funguje power play istych interpretov, ktorych tlacia. To je ta tlacenka, ktoru nam rypu do hlav a ktoru si potom ludia kupuju. Cize casova naslednost je takato - najprv tlacenka cohosi, co ani neodhadnes, ze to bude kupovane a potom sa z toho samozrejme stava hit - inak to ani nejde, lebo nieco ine si v eteri ani nenaladis. O tomto jave hovoril napr. Gary Moore, ze naco sa staraju DJ do \"skladania\" pesniciek, ked my (rozumej muzikanti) sa im nestarame do DJ-ingu:)
Ale to len na okraj:P
Cize naozaj podla mna sa ten vkus riadi a doslova vyraba. Presne ako v mode - myslim tym obliekani. Princip je ten isty. Cely biznis by bez \"trendov\" vlastne ani nebol, lebo nic nove nevymyslis v obiekani-vzdy to budu nejake nohavice, nejake tricka a pod. Ale!!!! Musisi vymysliet nieco, aby sa to predavalo a preto sa tento rok ide kazdy posrat, len aby mal oranzove tricko:P Buduci rok to bude mozno modra, fialova, alebo hocijaka ina farba...
A na tvoju otazku odpovedam: ano, da sa vychovat aj k tomu, aby ludia masovo pocuvali DT. Preco nie? Lenze \"od prirody\" je tato hudba zlozita a dramaticka a filozoficka a tieto \"mafie\" potrebuju nieco jednoduche, proste a nekonfliktne, aby to spapal aj ten posledny bulo, ktory nema hudobne vzdelanie, ale bum bum bum - u bezpochyby rozumie:P
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #71 kedy: 27. Jún , 2006, 19:01:27 »

yngwinier napísal:
Citácia
...Preco nie? Lenze \"od prirody\" je tato hudba zlozita a dramaticka a filozoficka a tieto \"mafie\" potrebuju nieco jednoduche, proste a nekonfliktne, aby to spapal aj ten posledny bulo, ktory nema hudobne vzdelanie, ale bum bum bum - u bezpochyby rozumie:P...

Ja by som to formuloval tak, ze k istej kulturnosti by media museli konzumentov \"vychovat\" a k srackam ho vychovat nemusia - sracky masy konzumuju samy bez vychovy. Cize ak nieco mediam vytykat, tak ze nevychovavaju, iba krmia srackami, ktore koniec koncev konzumentom chutia. Ale snad sa zhodneme, ze na vychovu konzumentov su urcene ine, ako komercne media.

Ja sa skratka stale snazim napadnut ten nazor, ze komercne media zamerne kazia vkus, ze zamerne potlacaju nieco hodnotnejsie. Ja stale budem tvrdit, ze podla mna komercne media davaju ludom to, co chcu. Mohli by im davat, to co nechcu a casom by z opic v mase vychovali kulturnych ludi. Ale toto predsa od komercnych medii nikto nemoze pozadovat...
Zaznamenané
Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373

guitarist

« Odpoveď #72 kedy: 27. Jún , 2006, 21:07:45 »

Súhlasím plne s yngwinierom vo všetkom tu popísanom.

Nerozumiem vašim výrokom (progrocker a rastis), že tu niekto plače. :hm: Veď sa predsa bavíme o tom, ako vnímame súčasnosť. Skôr mám pocit, že vás sa bytostne dotýkajú vyjadrenia iných na dnešnú dobu.
progrocker - doba je taká aká je, je cez internet kadečo dostupnejšie, pre nás, čo sa v tom radi šprtáme a hžadáme, je to fajn. Samozrejme neporovnávajme to so socializmom, keď sa k ničomu nedalo normálnou cestou dostať. Táto debata je myslím o inom.

Rastis - z prvej polovice tvojho posledného príspevku už mám pocit, že sme si porozumeli. Ale stále máme iný názor na to, že -
- či komerčné médiá zámerne kazia vkus - podža mňa hej...
- dávajú žuďom to, čo chcú - podža mňa úplne nie, nedávajú mnohým žuďom to, čo by chceli počuť, skôr sa snažia väčšine podsúvať, čo samé chcú...
- mohli by z opíc vychovať kultúrnych žudí (konečne si niečo pekne povedal, čo ma z tvojich úst aj potešilo :) ) - to by bolo fajn. Ak aj nie, aspoň keby žuďom nepodsúvali to, čo samé chcú (predošlý bod, na ktorý máme asi odlišný názor)...
Zaznamenané

proghopik
VIP
inventár podniku
*

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #73 kedy: 27. Jún , 2006, 21:22:57 »

pitu napísal:
Citácia
- či komerčné médiá zámerne kazia vkus - podža mňa hej...

Pitu, ale ako ho kazia? Komercne radia vzdy hraju novinky, omielaju hitovky a robia hitparady z novych hitov a odrhovaciek. To robili pred 40 rokmi a robia aj dnes. To, ze nedavaju mnohym ludom, co by chceli pocut, je prirodzene, to predsa nie je ani ich ciel, uspokojit vsetky skupiny posluchacov. Ich cielom je hrat veci, ktore si vypocuju alebo ktore sa pacia vacsine ludi ci uz v praci, v aute alebo trebars v krcme a mat tym padom zisky z reklam.

Citácia
- mohli by z opíc vychovať kultúrnych žudí (konečne si niečo pekne povedal, čo ma z tvojich úst aj potešilo :) ) - to by bolo fajn.

Myslis, ze keby zrazu zacali hrat narocne, umelecke veci a intelektualnu hudbu, ze by to za par rokov zacala alebo chcela vacsina ludi pocuvat? Nie. Cloveka bez hudobneho citenia len tak nenaucis vnimat a precitovat narocnejsiu hudbu, lebo jemu sluzi hudba iba na relax, na vyskakanie sa alebo ako podmaz v praci a nema o nu hlbsi zaujem. Mohli by hrat kazdy den aj Wagnera dokola a predaj jeho diel by aj tak nestupol. Radia (toboz nie sukromne) ani stat tu nema co nasilu prevychovavat, ma max. umoznit rozvoj kultury a vytvorit jej lepsie podmienky na existenciu. Ostatne uz je na ludoch -- kazdy podla seba.

Naposledy upravil progrocker, : 27.06.2006 o 22:26
Zaznamenané

Hosť
« Odpoveď #74 kedy: 27. Jún , 2006, 21:35:13 »

-Podla mna do istej miery(ako sa to ciastocne aj deje), keby radia pustali nejaky jedniduchsi rock alebo trebars heavy metal stale dokola , behal by v kuse aj na mtv ako pustaju teraz v kuse hiphop, mali by sme tu podla mna kopu taky \"akoze velkych rockerov\", ale predstava , ze by to malo nejaky pozitivny prinos je podla mna somarina- tito akoze rockeri by sa spravali tpriblizne tak ako \'ostatni normalni diskofili\' akurat s tym rozdielom, ze by pocuvali rock. Kedze sa neriadia vlastnym vkusom, tak by aj tak pocuvali tie kapely ktore \"frcia\" a hlbsie by sa o hudbu nezaujmimali- tolko asi moj nazor.
Zaznamenané
Strán: 1 ... 3 4 [5] 6 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.092 sekund, 23 otázok.