Altostratus
|
|
« Odpoveď #75 kedy: 07. Apríl , 2006, 12:52:17 » |
|
Rady má pravdu v tom, že dnes tu asi fakt nieje vážny dopyt po niečom úple inom. Kto chce lampy, má lampy, kto chce digitál, má digitál, kto má menej peňazí, má tranzistor...
Nesúhlasím ale z Rasťom, ktorý z elektrónky robí niečo neuchopitežné. Nevyznám sa v elektrotechnike, ale som si istý, že sa musí dať nasimulovať správanie sa elektrónky. Nie nejaký počet jej stavov, ale jej reakcie na podnety (napr. zmenu napätia) rovnako, ako sa v HiTech leteckých simulátoroch dá nasimulovať správanie sa konkrétneho typu lietadla v konkrétnych technických a aerodynamických podmienkach. Elektrónka fakt nieje žena, nemá rozmary. Myslím si, že jej správanie sa je odhadnutežné, je to predsa fyzika. Namiesto preddefinovaných stavov by išlo o to, aby virtuálna elektrónka v reálnom čase reagovala tak, ako pravá a reakcie pravej elektrónky sú predsa meratežné a popísatežné.
Je to ako rozdiel medzi samplom a virtuálnym nástrojom. Sample sú živo nahraté zvuky nástroja za rôznych podmienok (dynamika bicích napr.), ale práve preto máme k dispozícií iba určitý moný počet samplov a nedokážeme tak stopercentne napodobniť daný nástroj. Naproti tomu, virtuálny nástroj simuluje správanie sa reálneho nástroja vo všetkých možných podmienkach. A vieme, že virtuálne nástroje sú dnes na vežmi vysokej úrovni. Ak je to možné s nástrojmi, musí to byť možné aj s lampoua inými súčiastkami zosilovača. Ak nie dnes, tak je to len otázkou času. Najväčšou prekážkou je asi drhý vývoj a nízky dopyt.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479
|
|
« Odpoveď #76 kedy: 07. Apríl , 2006, 13:00:47 » |
|
Altostratus> Podla mna nemas pravdu. Je to ta ista vec, ako nikdy nebude nasamplovany klavir zniet tak dobre, ako kus dreva. Okrem toho nedari sa celkom presne simulovat ani funkciu tranzistora! Schlane si skuste v nejakom simulacnom softe otestovat funkciu monostabilneho klopneho obvodu. Skusal som to vo viacerych aj simulacnych softoch, aj v navrhovych systemoch, bez uspechu. Jednoducho to nejde. Jediny sposob ako opisat klopny obvod je opisat jeho skladanie. Zo suciastok ho neposkladas. Zial nemam momentalne na to, aby som vysvetlil, kde presne je ten problem. Mozno lepsie softy to vedia, myslim tie, co ma NASA atd
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
izi
|
|
« Odpoveď #77 kedy: 07. Apríl , 2006, 13:03:48 » |
|
V konecnom dosledku nam ci uz simulacie, tranzistory alebo lampy nepomozu lepsie hrat, ze.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|
Martinlm
adminištrant
inventár podniku
|
|
« Odpoveď #79 kedy: 07. Apríl , 2006, 13:08:12 » |
|
Pri hi-end hifi je to otazka vkusu, komu sa co paci, este viac ako v gitarych aparatoch. Nie je pravda, ze jedine lampy, Majo. Inak velmi by sa mi my pacilo mat 2HE rack z 1HE simulacnym preampom a 1HE impulzne napajanym koncakom, vazilo by to 3kg a hotovy zvuk
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Majo Fero
|
|
« Odpoveď #80 kedy: 07. Apríl , 2006, 13:08:29 » |
|
Altostratus napísal:Nevyznám sa v elektrotechnike, ale som si istý, že sa musí dať nasimulovať správanie sa elektrónky. Nie nejaký počet jej stavov, ale jej reakcie na podnety (napr. zmenu napätia) rovnako, ako sa v HiTech leteckých simulátoroch dá nasimulovať správanie sa konkrétneho typu lietadla v konkrétnych technických a aerodynamických podmienkach. Elektrónka fakt nieje žena, nemá rozmary. Myslím si, že jej správanie sa je odhadnutežné, je to predsa fyzika. Namiesto preddefinovaných stavov by išlo o to, aby virtuálna elektrónka v reálnom čase reagovala tak, ako pravá a reakcie pravej elektrónky sú predsa meratežné a popísatežné. Ved keby sa to dalo, tak to hadam uz niekto urobi, nie? A k faktu, ze by to potom hralo ako lampa, tak cena bude priblizna ako u simulatoroch lietadla radovo v 100tisicoch?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Dorian
|
|
« Odpoveď #81 kedy: 07. Apríl , 2006, 13:19:23 » |
|
Lampa je lampa!! To pochopite az pri jasnom teste simulacia vs. lampa. Simulacie len ulahcuju pracu pri studiovom hrani, ale kvalitny lampovy stroj.... je jednoducho to prave orechove. Zas poznam aj hracov, co vyslovene pasu po tranzistore (roland jazzchorus) je tiez velmi velka raritka a stale vyhladavana. Ja osobne nemam nic proti ziadnemu vynalezu, pokial to neobsahuje 500000 stranovy manual a splni svoj ucel. Ale na podium lezem len s mojim MESA BOOGIE Mark IV a nikdy inak.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Martinlm
adminištrant
inventár podniku
|
|
« Odpoveď #82 kedy: 07. Apríl , 2006, 13:20:47 » |
|
Ano bude. Ale podla vsetkeho by to malo casom z tych 100 tisicov zlacniet, lebo pridu lepsie technologie. Ale ake lepsie technologiep pridu, kde to uz bude dokonala simulacia?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312
|
|
« Odpoveď #83 kedy: 07. Apríl , 2006, 13:24:34 » |
|
rady napísal:...a nikto nemá potrebu vyvíjať niečo, čo ešte nebolo. keby teraz prišiel marshall s niečim prevratným, čo sa nesnaží simulovať lampu, tak všetci jasajú, pretože to povedomie značky dáva záruku, že tá nová vec stojí za to. ... To je blbost. Nikto nema potrebu pocuvat v muzike iny zvuk gitary, ako cisty a skresleny. Podlma stylu, mody a doby skreslenejsie, menej skresleny, ostrejsi tupsi, ale skresleny. Skreslovat to vedia elektronky a trosku aj tranzistory. Tak co maju simulovacie firmy simulovat ? Co nove maju priniest ? Co by si chcel v muzike s gitarou na tej gitare ine pocut ? Takze sa simuluje skreslovanie elektroniek.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Altostratus
|
|
« Odpoveď #84 kedy: 07. Apríl , 2006, 13:27:50 » |
|
dr.karpathorky napísal:Altostratus napísal:Nevyznám sa v elektrotechnike, ale som si istý, že sa musí dať nasimulovať správanie sa elektrónky. Nie nejaký počet jej stavov, ale jej reakcie na podnety (napr. zmenu napätia) rovnako, ako sa v HiTech leteckých simulátoroch dá nasimulovať správanie sa konkrétneho typu lietadla v konkrétnych technických a aerodynamických podmienkach. Elektrónka fakt nieje žena, nemá rozmary. Myslím si, že jej správanie sa je odhadnutežné, je to predsa fyzika. Namiesto preddefinovaných stavov by išlo o to, aby virtuálna elektrónka v reálnom čase reagovala tak, ako pravá a reakcie pravej elektrónky sú predsa meratežné a popísatežné. Ved keby sa to dalo, tak to hadam uz niekto urobi, nie? A k faktu, ze by to potom hralo ako lampa, tak cena bude priblizna ako u simulatoroch lietadla radovo v 100tisicoch? Som takmer presvedčený o tom, že dnes sato už dá..keď porozmýšžate nad tým, v akom štádiu je veda v iných oboroch. Teda tam, kde sa pohybuje viac peňazí, teda ozbrojené sily a vládami financované výskumy. Ak by gitaristi platili tožko, kožko napr. vláda USA pre NASA, alebo Lockheed, či Boeing, tak to tu už možno máme. Alebo sa z oho budeme tešiť o 10 rockov, keď ozbrojené sily vyspelých krajín prejdú na lepšie technológie a tie terajšie si budú hžadať uplatnenie v civilnom sektore...tak, ako to bolo s mikrovlnkami, Internetom, či GPS.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Milos1
|
|
« Odpoveď #85 kedy: 07. Apríl , 2006, 13:30:09 » |
|
dorian napísal:... Ale na podium lezem len s mojim MESA BOOGIE Mark IV a nikdy inak. Ako je to s tvojimi aparatmi, ak sa smiem spytat, ten Marshall TSL si mal pozicany? ...
|
|
|
Zaznamenané
|
Gretsch, Gibson, Epiphone, C.F.Martin, Höfner, Boss, TCE, Vox, Fender, Elixir, Dunlop. www.neuszer.sk www.prorock.sk www.on-board.sk
|
|
|
Beholdrian
náhodný pocestný
Príspevkov: 90
|
|
« Odpoveď #86 kedy: 07. Apríl , 2006, 13:49:44 » |
|
No ja som hraval roky na procesor a stale som niečo špekuloval a stale to nebolo ono aj ked som mal lampový koniec, hlavne na koncertoch ten zvuk zanika. V skušobni alebo na domace cvičenie je to v pohode ale na podiu sa bez lamp asi neda spraviť dobrý zvuk. Prieraznosť a farbu lampoveho zvuku procesor nenahradí. Pri skušani v obchode alebo doma sa da z procesuru dostať super zvuk čo zas lampa pri nižšej hlasitosti nedokaže ale na koncertoch pri hrani s celou kapelou je to presný opak. A o to asi ide nie?
Ale z lampami to tiež nieje take jednoduche mal som Marshall DSL100 a absolutne mi nesadol, čisty kanal uplne super, reverb genialny, ale s lead kanalom som sa nevedel stotožniť a tak som ho musel streliť. Takže kupiť lampový aparat tak aby človeku uplne sedel je strašna drina a ked je človek tlačený aj financiami tak je to priam nemožne.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Jimi Cimbala
|
|
« Odpoveď #87 kedy: 07. Apríl , 2006, 13:54:01 » |
|
Priatelia..bavime sa tu o jasnych veciach...lampa je raz lampa..a ked aj niekto vyvynie simulaciu....zase to bude len simulacia...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312
|
|
« Odpoveď #88 kedy: 07. Apríl , 2006, 13:56:54 » |
|
Beholdrian napísal:... Ale z lampami to tiež nieje take jednoduche mal som Marshall DSL100 a absolutne mi nesadol, čisty kanal uplne super, reverb genialny, ale s lead kanalom som sa nevedel stotožniť a tak som ho musel streliť. Takže kupiť lampový aparat tak aby človeku uplne sedel je strašna drina a ked je človek tlačený aj financiami tak je to priam nemožne. Na slovenske podia je 100W Marshall podla mojho nazoru kravina. 50W by sa mala spravat ovela vdacnejsie, nizsia \"pracovna\" hlasitost... Co mas teraz ?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rady
|
|
« Odpoveď #89 kedy: 07. Apríl , 2006, 14:10:06 » |
|
rastis, tu sa stale sklonuje simulacia. a ta bude dokonala, ked bude pomer zvukov 1:0,999. ale ja nehovorím o simulácii, ale o niečom novom, cez čo bude znieť gitara stále ako gitara, ale ešte lepšia ako cez lampy. ono je si ťažké predstaviť niečo, čo neexistuje, nikto to nevidel a nepočul, ale ono to určite príde. tak ako ide všetko dopredu, ani gitara neostane pri elektrónkach. lampový zvuk je dnes najlepší. veď nebuďme krátkozrakí. pred 150 rokmi žudia nemali šajnu, že kone (analógové zariadenie, heh), nahradí spalovací motor (dnes už digitálne riadený) a keby ste im to povedali, tak vás zavrú do blázninca. ja nehovorím, žemusí ísť o digitálnu technológiu, ale to je najväčšia pravdepodobnosť. možno bude mať aparát vlastnú AI a bude hrať tak, ako si hráč v tom momente pomyslí... len sa do mňa nezačnite navážať, že to už nebude ono...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|