Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: VENUJTE 2% z daní aj na podporu gitarového fóra. Ďakujeme!!
01. November , 2024, 06:34:38
Strán: 1 ... 3 4 [5] 6 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Ladime gitary dobre, alebo si to len myslime?  (Prečítané 22723 krát)
0 užívateľov a 5 Hostí prehliada túto tému.
swordy
miestny štamgast
Príspevkov: 1888

« Odpoveď #60 kedy: 08. Máj , 2007, 14:03:12 »

inac je sranda, ze starsi flamenco gitaristi ani nevedeli ako sa struny volaju a o nejakom komornom acku ani nepoculi, napriek tomu mali nastroje naladene (aj ked to samoyrejme nebolo uplne od komorneho A), ked som si kual aj PAcove veci, tak tam mal vydz ladenie ako sa mu lubilo, ale nikdz royladena kitara:)
Podla mna by si mal clovek kupit normalnu vidlicovu ladicku a s nou ladit, to ye to yo yaciatku nepojde, je normalne, netreba sa asi toho nejako bat, ale postupom casu si ucho zvykne a bude dobre  Bacha na vec kamo!
Zaznamenané

miro277
nováčik
*
Príspevkov: 13

« Odpoveď #61 kedy: 06. Júl , 2007, 08:00:10 »

hm, to su mi veci....  ?§!.  podla mna:

ak ma gitara presne vzdialenosti prazcov
ak ma naladene oktavy
ak nema vytahane struny,

.....tak musi ladit aj podla naladenia prazdnych strun ladickou, a inac aj to treba vediet.

Poslednych par rokov ladim len tak, niezeby som nevedel inak, ale niekedy nemam nervy pocuvat ako netopier, ci tam kua este treba kusok dotiahnut, alebo je to uz v pohode. Damy a pani, asi to tak bude, ze na to, aku mam zakladnu gitaru, tak ladi skvele. Porucam sa  Žmurk
Zaznamenané

miro277
nováčik
*

« Odpoveď #62 kedy: 06. Júl , 2007, 08:19:10 »

tot, velmi zaujimavy clanok o temperovanom ladeni a gitare:
http://users.adelphia.net/~cygnusx_1/equal_temperament.html

reakcie su vitane

ten clanok, je mozno hodnotny, ale nechcelo by sa mi ho citat, ani keby bol po slovensky..... takto sa clanky na web nedavaju, dlhe riadky, ziadna ilustracia, stacilo by malo na vylepsenie......
Zaznamenané

miro277
nováčik
*

« Odpoveď #63 kedy: 06. Júl , 2007, 08:20:12 »

len dodam, ze zakladny fakt, ktory z temperovaneho ladenia gitary vypliva je \"ZAKAZ\" pouzivania flazoletov na 7 prazci ako referencnych tonov.....

a toto uz preco? Siedmy prazec je od macochy? :)
Zaznamenané

Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479

« Odpoveď #64 kedy: 06. Júl , 2007, 10:33:04 »

hm, to su mi veci....  ?§!.  podla mna:

ak ma gitara presne vzdialenosti prazcov
ak ma naladene oktavy
ak nema vytahane struny,

.....tak musi ladit aj podla naladenia prazdnych strun ladickou, a inac aj to treba vediet. (...)
Nemas pravdu, to je prave problem temperovaneho ladenia.

Taka je teoria, ale v praxi je to casto jedno, ved na gitare sa vela hra vibrato, vytahuju sa struny a tam sa drobne neladenie gitary uplne straca pri nedokonalych rukach gitaristu, ktore to rozladuju viacej :)
Zaznamenané

lerry
nováčik
*
Príspevkov: 65

Gwave

« Odpoveď #65 kedy: 01. November , 2007, 12:15:11 »

ak mate dvoj oktavovu gitku tak ju treba už temperovat ,za predpokladu že gitara má už tempereované oktavy,
treba naladit podla ladičky a potom ju doladit podla ucha pokial nies si hluchý no to ti nepomoze ani ladicka,
vela zaleží na samotných strunách a gitarke,stavalo sami totiž že som na gitare urobil komplet geometriu
a Gčko stále znelo podladene,aj ked ukazovalo presne  ,to uz je samotným drevom ,alo otom viacej v inej téme čafte
Zaznamenané
xaxoo
nováčik
*
Príspevkov: 38

« Odpoveď #66 kedy: 22. Január , 2008, 16:20:05 »

No ja som z toho ladenia dakedy uz chory...;-)) vacsinou sa mi to teda podari, ale niekedy....

pouzivam skoro vsetky spomenute postupy.. aj ked.. ani vsetky pesnicjy na albumoch nie su v rovnakom ladeni..tak to je celkom akurat tak na doma..niekedy sa ladim dokonca dla telky;-))) ked to naladim ladickou.. .mhmm je to take skoro uz... ale najhlavnejsie co som xcel povedat je to ze sa mi zda ako by som mal gitaru ladit podla kazdej pesnicky co hram.. a sice moc prakticky neviem v akych toninach hram (aj ked teoreticky vem co tonina je) ale myslim ze casto krat v roznych (mam rad chodenie po celom hmatniku zasadne v kadejakych 7kach 9tkach dimenzovanych a podobnych uchylnych akordoch) klasicke power kvinty skoro ani nehram...

no vravim.. najradsej sa ladim na konkretnu pesnicku... este stastie ze nehram s kapelou;-)))

ak je tento prispevok nic nehovoriaci kludne ho zmazte;-)))
Zaznamenané
predator
Hosť
« Odpoveď #67 kedy: 22. Január , 2008, 16:51:22 »

Nemas pravdu, to je prave problem temperovaneho ladenia.

Taka je teoria, ale v praxi je to casto jedno, ved na gitare sa vela hra vibrato, vytahuju sa struny a tam sa drobne neladenie gitary uplne straca pri nedokonalych rukach gitaristu, ktore to rozladuju viacej :)

Sú tu tieto problémy:

Prvým je oktávové ladenie, toto si veľmi málo ľudí dáva priebežne do poriadku a potom, keď si naladí struny, pri hraní vo vyšších polohách to už neladí. Málo ľudí si toto ladenie stráži, väčšinou sa to nastaví iba raz a dovidenia, a potom stačí zameniť struny za iný typ (hoci aj rovnakej hrúbky) a je to rozladené.

Druhým, dosť často opomínaným faktom je výška strún na nultom pražci. Tento problém si všimne ešte menej ľudí. Typickým príznakom tohto problému je, ak gitara neladí v akordoch na spodných polohách, ktoré využívajú prázdne struny. Vplyvom príliš vysokého nuláku sú potom prvé štyri polohy kľudne aj o 7 až 10 centov vyššie, čo samo o sebe moc počuť nie je, ale v akordoch to "klepe" a neladia hlavne tercie ...  Pozor! Toto je častý dôvod toho, prečo gitara naladená presne podľa ladičky pri hraní v akordoch neladí a treba ju doladiť podľa ucha!Majú to od výroby často aj drahé značkové kusy, treba si to pomocou presnej chromatickej ladičky overiť! U gitár s pevným nultým pražcom sa to dá vyriešiť iba jemným dopilovávaním drážky struny. U gitár so zámkom nultého pražca je treba opatrne po desatinkách milimetra znížiť lôžko zámku (to je tá priehlbina v dreve), je to práca skôr pre gitarára ako pre domáceho majstra. BTW - niektoré lepšie Floyd Rose gitary majú možnosť plynule presne nastaviť malým tenkým imbusom výšku nultého pražca (height adjustable locking nut) - aj tá moja má túto vychytávku a využil som ju ako sa patrí.

Tretím problémom je spôsob hry, veľa gitaristov sa pri hraní akordov "vešia na struny" a potom to zaručene neladí. Špeciálne často sa to stáva ľuďom, čo majú radi gitaru "proklatě nízko" - úplne prirodzená vec z anatomických dôvodov. Pre tých, ktorí trpia týmto problémom, odporúčam hrubšie struny a nižší dohmat.

Výška dohmatu sa tiež dosť prejavuje na nestabilite ladenia, gitary, ktoré majú vysoký dohmat, ladia vo vysokých polohách objektívne ďaleko horšie, lebo sa struna pri stlačení o pražec príliš naťahuje a potom už hodne závisí od uhlu dopadu prsta, či bude tón rozladený o dva alebo hoci o dvanásť centov. V kombinácii s problémom číslo tri vzniká často tristná situácia a treba to riešiť rozumným kompromisom.

Ďalším z problémov je nesprávny spôsob ladenia u gitár s dvojzvratným tremolom (napríklad Floyd Rose). Často býva veľmi opomínaný fakt, že takáto gitara sa ladí postupne od najhrubšej struny po najtenšiu niekoľkokrát za sebou!. Kým sa dostanem od hrubého po tenké E, pomery ťahov medzi strunami a vratnými pružinami sa ešte 5-krát zmenia, a potom predchádzajúce struny, ktoré predtým ladili, sú zrazu o trošku nižšie .... Riešením je opakovať ladenie dovtedy, kým to nesedí.

Nevhodná hrúbka strún (príliš tenké vzhľadom na použité ladenie) sa môže tiež podpísať na kolísavom nestálom ladení.

Nesprávny priehyb krku býva tiež často príčinou rozhádzaného ladenia v celom rozsahu polôh. Riešením je nastavenie geometrie krku nástroja.

Veľmi vážnou a známou chybou je aj nepochopenie technického backgroundu problematiky ladenia a ladičiek. Človek potom ladičku, ktorá mu ukáže presne, ako mu struna na nástroji (ne)ladí, pokladá za nepresnú, nestabilnú a nespoľahlivú, naopak ladička, ktorej nevadí desať centov rozladenia hore-dole a stále ukazuje "in tune", je podľa takéhoto hráča "super presná a spoľahlivá". To sa samozrejme na samotných tónoch sluchovo moc neprejaví, zato akordy môžu byť značne "rozklepané". Z tejto kategórie hráčov sa potom neskôr často grupujú jedinci úplne zavrhujúci ladičky ako také a obhajujúci ladenie sluchom.
« Posledná zmena: 22. Január , 2008, 17:27:02 od Predator » Zaznamenané
marrtin
miestny štamgast
Príspevkov: 1784

"There are no facts, only interpretations." F. N.

« Odpoveď #68 kedy: 25. Január , 2008, 11:27:56 »

ak mate dvoj oktavovu gitku tak ju treba už temperovat ,za predpokladu že gitara má už tempereované oktavy,
treba naladit podla ladičky a potom ju doladit podla ucha pokial nies si hluchý no to ti nepomoze ani ladicka,
vela zaleží na samotných strunách a gitarke,stavalo sami totiž že som na gitare urobil komplet geometriu
a Gčko stále znelo podladene,aj ked ukazovalo presne  ,to uz je samotným drevom ,alo otom viacej v inej téme čafte
tak tomu nerozumiem, čo si spomenul: Gčko stále znelo podladene,aj ked ukazovalo presne  ,to uz je samotným drevom , ked je geometria presná, tak to musí byť presné
« Posledná zmena: 25. Január , 2008, 11:28:41 od marrtin » Zaznamenané

Les Paul + Marshall, čo iné?
predator
Hosť
« Odpoveď #69 kedy: 25. Január , 2008, 17:23:33 »

G-čko mu mohlo znieť dobre, možno boli rozdrbané nastavenia ostatných strún. Ono keď G ladí a ostatné struny nie, to je potom trochu problém  Som frajer.

Alebo mal príliš blízko snímače a robilo mu to parazitné zákmity, tým pádom ladička naráta požadovaný počet prechodov signálu nulou za určitý čas, ukáže stav "naladené", ale základná frekvencia struny je v skutočnosti niekde inde ...

Tento problém robia často tenké neopletené struny, najčastejšie G-čko, pokiaľ je moc staré alebo z nekvalitného materiálu, ono sa potom pernamentne zmagnetizuje a samo sa brzdí v magnetickom poli snímača, čím vzniká taký divný drnčivý bordel, na rozdiel od drnčania strún o pražce je to výrazne počuť aj v signále snímača. Toto drnčanie potom vie zmiasť ladičku, lebo je jeho sila porovnateľná rádovo s užitočným signálom a teda vlastne ladička počíta frekvenciu z danej zmesky, ktorá má na osciloskope väčší počet prechodov nulou ako "zdravý" signál.
« Posledná zmena: 25. Január , 2008, 17:29:25 od Predator » Zaznamenané
midlo
pravidelný návštevník
Príspevkov: 548

« Odpoveď #70 kedy: 11. Marec , 2008, 17:05:13 »

a toto uz preco? Siedmy prazec je od macochy? :)
Siedmy prazec nie, ale alikvot nad siedmym prazcom ma odchylku +2 centy. To nie je vela, ludske ucho dokaze zaznamenat zmenu 5-6centov. Ak ale ides strunu po strune na poslednej mozes nazbierat az +10 centov (castokrat aj viac...).
Inac suhlasim s predatorom. Ak je nastroj dobre nastaveny musi zhruba ladit podla ladicky na prazdne struny. Jasne ze vzdy sa najde akord ktory je trosku out, ale v principe ma gitara ladit..
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2311

« Odpoveď #71 kedy: 01. December , 2008, 15:15:44 »

toto je uplna pecka  Bavím sa skvele :

http://www.truetemperament.com/site/index.php
Zaznamenané
Gaťo
pravidelný návštevník
Príspevkov: 219

« Odpoveď #72 kedy: 13. Február , 2009, 19:14:01 »

to nieje mozne   To co bolo? červená-von ?§!. ?§!. ?§!. ?§!. ?§!.
Zaznamenané
Zeck
miestny štamgast
Príspevkov: 1675

« Odpoveď #73 kedy: 13. Február , 2009, 19:20:50 »

toto si musim niekedy vyskusat, rozdiel oproti standardu bude minimalny, ale vyzera to dobre Bravooo

« Posledná zmena: 13. Február , 2009, 19:21:13 od Zeck » Zaznamenané

"We're going to create something that they can't steal  because they can't play it." :-)   - Thelonious Monk
Iggy
inventár podniku
Príspevkov: 3139

full-time obzer

« Odpoveď #74 kedy: 14. Február , 2009, 10:46:49 »

toto az niekto zozenie, tak povinne bude poziciavat  ha ha ha
Zaznamenané

Citácia: Rastis 07. August , 2007, 18:46:25
ale hosi no tak - sa neposerte. o nic nejde.

ked ti baba povie, ze si ju na chuja opichal, tak co? vynadas jej, ze ta nemoze kritizovat lebo nema vtaka?
Strán: 1 ... 3 4 [5] 6 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.115 sekund, 23 otázok.