Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
01. November , 2024, 09:30:17
Strán: 1 [2]  Všetko |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: akusticke gitary-dreadnought vs. jumbo  (Prečítané 10492 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
Lario1
pravidelný návštevník
Príspevkov: 180

« Odpoveď #15 kedy: 01. Február , 2014, 14:44:56 »

Tie dve stopy nahrané kondíkmi, by potom mali mať rovnakú fázu?
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2311

« Odpoveď #16 kedy: 01. Február , 2014, 14:58:01 »

samozrejme, a tak isto by mali byt rovnako vzdialene od zdroju zvuku, pripadne ich potom zalicovat dodatocne v DAW, pokial nechces mat v nahravke hrebenovy filter.
Zaznamenané
Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373

guitarist

« Odpoveď #17 kedy: 02. Február , 2014, 01:27:06 »

Zvuk z linky, ak je to klasické piezo v kobylke, je otrasný na nahrávanie. Ak vieš zosnímať gitaru kvalitnejšie s kondíkmi, tak to piezom nepŕzni. Ak potrebuješ nahrať gitaru len, aby bola v mixe s ostatnými nástrojmi a nevieš ju kvalitne zosnímať mikrofónmi, zvuk pieza jemne vylepší aj nekvalitné zosnímanie mikrofónom, keď to zmiešaš dokopy.

Už existujú aj príjemnejšie spôsoby piezo snímania, ktoré sa umiestňujú na iných miestach v gitare. Zvuk zneje drevitejšie a príjemnejšie a v kombinácii s mikrofónom mimo gitary, alebo aj v gitare, sa dajú dosiahnuť veľmi dobré výsledky.
Zaznamenané

hyenik
stály hosť
Príspevkov: 1406

« Odpoveď #18 kedy: 02. Február , 2014, 09:41:02 »

zalezi na vic vecech....
- do kapely je obykle vhodnejsi dreadnaught (prosadi se)
- ale do jemnejsich veci (folk atd) klidne jakekoli telo, to zalezi spis na stylu hrani kytaristy
- 2 kondiky? to rozhodne neni pravidlo, kdyz uz je nejake pravidlo, tak velkomembranovy kondik namireny cca na 12 prazec, to funguje ve vetsine pripadu. Taky zalezi jestli se kytara dubluje anebo ne, tam vic mikrofonu muze pomoct.
- piezo je imho zcela zasadni pomoc, ale pouze v pripade tech slozitejsich kapelnich mixu, napr. pro soloveho pisnickare neni potreba

ja jsem po desitkach testu ohledne druhů, pozic, vzáleností a počtu mikrofonů a taky množství opravdu fungujících stop (měl jsem jednou 24 stop jenom akustické kytary Žmurk dospel k funkcnimu stylu (jinak dnes uz je toho plne youtube jak to delat)
http://instrumento.cz/clanky-clanek-117-20-%84test%93-mikrofonu-pro-nahravani-akusticke-kytary.html
http://studiosopa.cz/?topic=hyenik-a-jeho-pocty

doprovod (vzdycky dublovany) - velkomembrana namirena na 12 prazec (u me Bluemic BabyBottle protoze na akustiku funguje skvele a stoji o "trosku" min nez U87) + piezo
solo (vyhravky, melodie, sola atd) - velkmomebrana + XY tuzky (stereostopa která dodá prostor) + piezo

samozrejme kdo ma dost mikrofonu, misto tuzek muze zkusit i XY AKG C414 (taky to znelo fajn :)

kazdopadne, nejlepsi je "obetovat" jedno odpoledne ve studiu a vyzkouset si co se hodi pro tvuj konkretni styl hrani, kytaru, muziku, aranze. Zadny postup neni 100% spravny ve vsech pripadech.
« Posledná zmena: 02. Február , 2014, 09:41:55 od hyenik » Zaznamenané

Lario1
pravidelný návštevník

« Odpoveď #19 kedy: 02. Február , 2014, 13:09:30 »

Hyenik (aj predošlé príspevky) vďaka za rady. Tá nahrávka na studiosopa mi znie dosť dobre, je to v podstate zvuk, ktorý by som si pri nejakom základom mixe, ktorý pridá vyššie frekvencie aby to pekne cinkalo, vedel predstaviť v štýle, ktorý chcem nahrávať.
Ešte mám možno takú začiatočnícku otázku. Čo myslíš tým, že sa gitara dubluje? Máš na mysli ako u elektrických gitár panning hard left a hard right?
Ja som uvažoval, že do troch skladieb, ktoré ideme nahrávať akusticky, by sa hodilo skôr také riešenie, že by sme to nahrali fakt na niekoľko mikrofónov (možno 3-4) a tam by sme vytvorili z tých mono stôp stereo priestor presne tak, ako u nahratej bicej sady, že základ pôjde na stred (sterea) a okolo toho stredu by šli akoby (analogicky od bicích) overheady.

Ospravedlňujem za vyťahovanie techník nahrávania, čo je vzhľadom k tejto téme trochu off topic.
Zaznamenané
hyenik
stály hosť
Príspevkov: 1406

« Odpoveď #20 kedy: 02. Február , 2014, 13:34:55 »

Čo myslíš tým, že sa gitara dubluje? Máš na mysli ako u elektrických gitár panning hard left a hard right?

Ano presne.

Ja som uvažoval, že do troch skladieb, ktoré ideme nahrávať akusticky, by sa hodilo skôr také riešenie, že by sme to nahrali fakt na niekoľko mikrofónov (možno 3-4) a tam by sme vytvorili z tých mono stôp stereo priestor presne tak, ako u nahratej bicej sady, že základ pôjde na stred (sterea) a okolo toho stredu by šli akoby (analogicky od bicích) overheady.

to uz je spis aranzersko producentska otazka. Zalezi ceho chces docilit. Jestli sirokeho sterea, tak jedine dublovanim, vsechno ostatni sachovani se stopama bude jenom chudy pribuzny. Jestlize ty party jsou cisty doprovod, tak je vzdycky lepsi dublovat, dostane to sirku a uprostred zbude misto pro solove party.
Jestli je to treba kytarove duo, tam uz zalezi... to uz se resi podle konkretni situace.
« Posledná zmena: 02. Február , 2014, 13:35:41 od hyenik » Zaznamenané

Lario1
pravidelný návštevník

« Odpoveď #21 kedy: 02. Február , 2014, 14:07:12 »

No bude to jednoduchá gitarová skladba. Len gitara a spev.
Zaznamenané
styrioci
inventár podniku
Príspevkov: 11901

« Odpoveď #22 kedy: 02. Február , 2014, 17:14:03 »

to je jedno - stereo urobis jedine umiestnenim roznych stop do stereo panoramy. aj bicie rozmumej ako x nastrojov odsnimanych naraz, kazda stopa hra nieco ine a ich rozmiestnemim sa dosiahne stereo obraz, podobne je to aj s celym mixom. to, ze na jeden zdroj zvuku zavesis x mikrofonov este neznamena, ze mas stereo, len ze mas x "rovnakych" stop lisiacich sa v case v zavislosti pd polohy micov.

stereo je vzdy viac roznych zdrojov zvuku Žmurk
« Posledná zmena: 02. Február , 2014, 17:15:02 od styrioci » Zaznamenané
Strán: 1 [2]  Všetko |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.093 sekund, 23 otázok.