zase nesuhlasim... ked som prvy raz hral na flaskach, tak som zazil orgazmus, ze ajhla - tak teraz je to konecne ono. ja som bol so svojim zvukom vzdy spokojny, aj tie kazetaky sa mi zdali dobre, vzdy som sa snazil mat dobry zvuk. elektronkovy zosilovac bol pre mna zavrsenim snahy o dobry zvuk a za vsetky kazetaky a gramafony a big muffy a delicia regenty som velmi rad - citim sa o tu skusenost obohatenejsi, ako keby som to obdobie vyvoja preskocil. ked niekto tvrdi, ze na tranzistore mal dobry zvuk a pri lampach zistil, ze ho ma nahovno, tak chcel by som ten zvuk, o ktorom mal pocit ze bol dobry pocut...
vsak pockajte, naserem sa a pozhladavam stare kazety s gramafonovymi nahravkami - bude prca
Vec názoru a vkusu. Keď som hral na kadečom od rádia a gramofóny, riešil som furt zvuk. Odkedy hrám na lampy, vôbec neriešim zvuk (lebo neni čo riešiť) a viac riešim, čo hrať. Maximálne mi zvukár na koncerte povie, že nech sa trochu dám tichšie, alebo nech malinko stiahnem výšky. A je hotovo!
Takých zvukov z tranzistora, čo je doma v obývačke dobrý a v kapele nie je počuť, je celá fúra. Niektoré sú fakt pekné, hladké, vyšperkované do detailu ... škoda len, že sú dosť tolerantné k nepresnému hraniu a pri živom hraní v kapele sa strácajú, a aj do nahrávky sa dajú zamiešať ťažšie.
Naposledy som videl jeden taký problém na pódiu s Line6 Spider - zvukár sa dosť natrápil, aby sa to nezlievalo do nekonkrétnej kaše s ostatnými nástrojmi. Chlapík sa snažil a hral dobre, ale zanikal a bolo počuť len to, že čosi hraje. Len sa pridával, uberal, zvukár šteloval korekcie hore dole, chlapík sa nepočul, strácal trpezlivosť, presviedčal zvukára, zvukár zasa jeho .... Keby hral na lampu, tak si ušetrí nervák na zvukovke. Ja som išiel na soundcheck hneď po ňom a zvuk som mal hotový ihneď, za 3 minúty!!! Len som sa stiahol a o chlp ubral výšky, a už to bolo! Počul som sa a zvukár bol tiež spokojný, dokonca aj zatlieskal a povedal, že toto je radosť zvučiť, že keby každý gitarista bol taký bezproblémový.
A že niekto má problém dosiahnuť slušný zvuk na lampu a s tranzistorom mu to ako tak ide, to si mi potvrdil aj ty sám, keď si nedávno nahrával jedno demo, ktoré malo zmeniť rockovú históriu
Preto túto debatu uzavrime kompromisom - niekto je rád, že sa prekúsal cez rôzne náhrady ku serióznemu aparátu, niekto zasa ľutuje, že nezačal hneď od začiatku s poriadnym aparátom.