Kupil som lepsie sluchadla, ktore nemaju regulaciu hlasitosti a potreboval som urobit sluchatkovy zosilnovac, aby som pohodlnejsie reguloval hlasitost a chcel som skusit nieco kvalitnejsie ako predchadzajuce zosilnovace, ktore som skusal. Tie mi nevyhovovali kvoli dost velkemu sumu. Tak som rozmyslal nad nejakym lampovym, ale nakoniec som sa rozhodol pre tranzistorovy MOSFET v triede A so vstupnymi JFET tranzistormi. Integrovane obvody a bipolarne tranzistory som zamietol a v triede A som este sluchatkovy zosilnovac nerobil.
Nasiel som schemu na stranke
http://headwize.com/projects/showfile.php?file=murdey_prj.htm , ktora sa mi zapacila svojou jednoduchostou a tak som ju skusil. Je vhodna pre sluchatka s maximalnou impedanciou okolo 60 Ohmov.
Tu je schema mojho zapojenia:
Netreba sa dat oklamat jednoduchostou schemy, pretoze toto zapojenie vobec
nesumi. Zato pekne vykuruje. Na vykonovom rezistore je strata 1W, ale pri 5W rezistore mi to kurilo dost, tak som kupil 20W a je to v pohode. Podarilo sa mi ho aj vtipne pouzit v navrhu plosaku.
Rozdiel je iba pri zvukovej karte a s tymto zosilnovacom obrovsky. Zvuk z mojej Soundblaster Audigy SE je bez neho taky zastrety a je tam strata vyssich frekvencii. Cez neho naopak zvuk je ovela bohatsi. Nie je tam absolutne ziadny
sum ani
brum. Konecne nieco s cim som maximalne spokojny. Este by to chcelo tahat z PC digital audio a bolo by to idealne. Ale aspon nemusim menit elektronky, co ma tesi.
Na vstupne som pouzil tranzistory BF245B a rezistor na jeho bias na source 4k7. Na koncovych tranzistoroch MOSFET je potom kludovy prud okolo
300mA. Vypustil som trimer 20k a potenciometer mam linearny. Stabilizator pre 12V mam na jednom chladici spolu s jednym kanalom. Teplota na tomto chladici je okolo 46 stupnov. Na druhom je mensia. Jacky pre vstup a vystup mam velke 6,3mm a podlozene su drevenymi hranolcekmi, aby sa nehybali. Chladice su prichytene o krabicu silikonom a aj samorezkami.
Napajanie je mozne pouzit +12V az +15V. Kludovy prud je v mojom pripade okolo 300mA na jeden kanal! Treba s tym pocitat pri navrhu zdroja. Ja mam 2x12.5V 25VA toroid z GM za 192 Sk (super cena !). Krabica je tiez z GM, typ U-AH315 (324 Sk). Rozmery ma 202x148x66 a nepacila sa mi jej vyska, tak som ju znizil na 50mm a nastriekal som ju ciernym metalizovanym sprejom.