Rád by som trochu prispel k debate
Neuszer ešte pracuje, kamarátovi nedávno obzeral gitaru, robí servis pre nejaký obchod v BA a popri tom vyrába aj svoje nástroje.
Pražcovanie je samé o sebe činnosť trochu zložitá, dnes vidím najväčší problém v zábruse pražzov, nie v samotnom prepražcovaní, kedysi to bolo naopak, nuž ale človek sa naučí jedno a zistí že to druhé mu až tak nešlo...
Na vyťahovanie pražcov používam skalpel a nožík. Skalpelom pražce oddelím od hmatníka a nožíkom vythiahnem, treba to robiť pomaly, postupne, aby sme neodštiepili viac dreva ako je prípustné. Ja následne hmatník prebrúsim, ak je hmatník moc predratý začínam pri šmirgli 80, ak je v poriadku, tak začínam kdesi okolo 240, končím okolo 1000. Ten prebrus ide rýchlo, to je všehovšudy pár minút.
Následne skalpelom prejdem drážky, aby v nich nebol prach, poprípade ak boli pražce vlepené, tak to prejdem tenulinkou pílkou na železo, v hobbymarketoch kúpite pílku aj náhradné listy asi za 5 €.
Hmatník prebrúsený, drážky vyčistené, pražce máme snáď zakúpené. Tie musia byť ohnuté viac ako je radius hmatníka! N moderných gitarách je to OK, pražce kúpite už ohnuté, ale ak máte vintage radius 184 mm, tak je nutnosť vlastniť aj ohýbačku pražcového drôtu. To je investícia nemalá a treba ju dobre zvážiť. Predajca, ak má túto ohýbačku, tak vám ten dôt isto ohne, ale niekedy je nutné už narezaný drôt ohnúť zas. Pražce najčastejšie režem malou pílkou na železo, snažím sa vypíliť stále čo najpresnejší kus, aby nebolo veľa odpadu a hlavne tie prečujujúce časti robia pri práci hroznú šarapatu. Prvýkrát som fixoval pražce titenbondom, ale to je iba taká psychická opora. Samotný pražce zatĺkam malým kladivkom, ktorého nárazy tlmím mäkkým drevom (používam odrezky z jelše z ktorej som postavil prvé 2 nástroje
). Čiže pražec vložíme do drážky, udrieme po ňom kladivkom aby bol na jednej strane pekne fixovaný a prikladáme drievko po ktorom udierame postupne až pražec kopíruje radius hmatníka. Potom vyberám vŕtačku, vyberiem ešte nezbrúsený kameň z lacnej sady na brúsenie a prečnievavúce pražce pekne zabrúsim, následne si na rovné drevo dám šmirgel podľa uváženia (cca od 240) a zbrúsim hrany ručne. Natiahnem struny a skúmam kde to drnčí a prečo. A opäť drievko so šmirglom pomáha
P. S.: Kúpte si viac ako 3 prúty drôtu, lebo nikto učený z neba nespadol a nejaký ten drôt skončí aj v koši poohýbaný jak chrbtica
Chce to len cvik, pevné nervy a peniaze na materiál