Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: VENUJTE 2% z daní aj na podporu gitarového fóra. Ďakujeme!!
15. November , 2024, 17:41:52
Strán: [1] 2  Všetko |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Je zadná doska naozaj tak dolezita?  (Prečítané 2711 krát)
0 užívateľov a 3 Hostí prehliada túto tému.
Doldy
Hosť
« kedy: 22. Január , 2010, 09:18:50 »

ahojte, som tu novy a pozeram ze sa tu dost ludi celkom relevantne a odborne vie vyjadrit k veciam. z technickeho hladiska mna osobne vyhradne zaujimaju iba akusticke gitary a v najblizsej dobe sa chystam si nejaku novu zadovazit. vo vacsine veci mam jasno, ale zaraza ma viacero nazorov (a to aj skusenych ludi), ze zadna doska gitary je malo rozhodujuca pre jej zvuk. o jej zvuku ze vraj rozhoduje najskor predna doska, potom krk a az potom zadna doska. mam vyhliadnuty jeden polomasiv, ale akosi sa mi nechce verit, ze zadná doska je menej podstatna ako krk...preto zacinam rozmyslat nad lacnejsim celomasivom, ale lacnejsi celomasiv s  tvarom tela typu Grand Auditorium a sirsim hmatnikom do cca 330 eur asi u nas nezozeniem. ja viem, ze vacsina ludi mi poradi, ze aj ked mi dobre bude zniet polomasiv, ze ju mam zobrat, ale problem je v tom, ze mne zneju takmer vsetky gitary v rukach dobreho hraca krasne, ci je to drevotrieska alebo celomasiv. a navyse skusat gitaru v obchode s prakticky nehranymi alebo neudrziavanymi strunami nie pre mna objektivny zvuk. ja sa uspokojim aj s polomasivom, ale z dlhodobeho hladiska som si tym neni isty a aj nazor ze masiv casom zrie vprospech krajsieho zvuku je celkom zaujimavy. takze kto ma prehlad prosim o nejake typy na celomasivy (najlepsie s cedrovym vrchom) s nultym prazcom aspon 45mm do cca 330 eur...ale to bude asi tazke, ze?
Zaznamenané
kaolko
inventár podniku
Príspevkov: 16429

Saturday Night Bieber

« Odpoveď #1 kedy: 22. Január , 2010, 09:58:36 »

moj nazor je, ze zadna doska je velmi dolezita je to material od ktoreho sa odraza zvuk smerom von z gitary a bude udavat urcite silu zvuku..  kto povie ze na zadnej doske nezalezi klame..  vsetky faktory su smerodajne ci uz krk, predna alebo zadna doska, preto tie gitary hraju rozne.. zostavovat nejaky rebricek dolezitosti danych casti akustickej gitary je asi hlupost kedze vsetko sa podiela na vyslednom zvuku..
Zaznamenané

rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #2 kedy: 22. Január , 2010, 10:24:12 »

...je to material od ktoreho sa odraza zvuk smerom von z gitary a bude udavat urcite silu zvuku..  ...

z cisto fyzikalneho hladiska by som povedal, ze to je hlupost, ale na druhej strane verim, ze dolezite je vsetko, teda aj zadna doska.
Zaznamenané
kaolko
inventár podniku

Saturday Night Bieber

« Odpoveď #3 kedy: 22. Január , 2010, 10:39:29 »

z cisto fyzikalneho hladiska by som povedal, ze to je hlupost, ale na druhej strane verim, ze dolezite je vsetko, teda aj zadna doska.

preco? nie je to ako pri reprakoch ako zadna strana bedne? sprav to z lepenky a sprav to z masivneho dreva, teraz samozrejme nemyslim ze v akustike sa siri zvuk len od zadnej bedne, samozrejme sa odraza od vsetkych stien, len mi to pride logicke ze masivna zadna doska prida na intenzite a rezonancii nastroja asi najviac
« Posledná zmena: 22. Január , 2010, 10:57:58 od kaolko » Zaznamenané

Doldy
Hosť
« Odpoveď #4 kedy: 22. Január , 2010, 11:36:07 »

no ja ako laik by som tiez povedal, ze prave zadna doska je dolezitejsia ako predna, ale je to samozrejme naopak, aj ked fyzikalne si to vysvetlit neviem. napr. taky Marinov (Dowina) hovoril o "tom poradi" dolezitosti, prednedavnom som cital nejaky clanok o tom. len skor ma trapi to, ze v tej cenovej kategorii do 330 eur najdem celomasiv iba typicky smrekovy dreadnought s nultym prazcom max 43mm., co mne vobec nevyhovuje. hold asi sa budem muset uspokojit s tym polomasivom   
Zaznamenané
stary
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 132

« Odpoveď #5 kedy: 22. Január , 2010, 11:43:47 »

vyskusaj baton rouge, robia v cenach o ktorych hovoris aj celomasivy s cedrovym drevom, len ja ich osobne nepoznam. som pocul ze ti co ich maju su velmi spokojni s kvalitou nastroja vo vseobcenosti
ale mozno poznas tuto znacku - predavaju ich kdesi v petrzalke v ba
Zaznamenané
kaolko
inventár podniku

Saturday Night Bieber

« Odpoveď #6 kedy: 22. Január , 2010, 11:46:14 »

vyskusaj baton rouge, robia v cenach o ktorych hovoris aj celomasivy s cedrovym drevom, len ja ich osobne nepoznam. som pocul ze ti co ich maju su velmi spokojni s kvalitou nastroja vo vseobcenosti
ale mozno poznas tuto znacku - predavaju ich kdesi v petrzalke v ba

to bude asi reviel ci ako sa to volalo ten shop co bol kedysi na mlynskych nivach
Zaznamenané

stary
náhodný pocestný
**

« Odpoveď #7 kedy: 22. Január , 2010, 11:47:28 »

to bude asi reviel ci ako sa to volalo ten shop co bol kedysi na mlynskych nivach
hej, mas pravdu, dakedy boli na atobusovej stanici hore v cakarni skoro vzadu a potom sa prestahovali do petrzalky
Zaznamenané
Doldy
Hosť
« Odpoveď #8 kedy: 22. Január , 2010, 13:35:13 »

pravdu povediac ta Baton Rouge LMC-ka je uz dlho moj druhy favorit hned po Dowine GA555, je to sice komplet masiv, ale klasika dreadnought tak predpokladam ze to bude trosku basovejsi zvuk ako ta dowina grand auditorium, ale chystam sa ju ist vyskusat urcite. len ja akosi stale viac fandim tej Dowine a mozno by som ich aj radsej podporil ako nemcov spolcenych s cinanmi   
Zaznamenané
stary
náhodný pocestný
**

« Odpoveď #9 kedy: 22. Január , 2010, 13:40:46 »

pravdu povediac ta Baton Rouge LMC-ka je uz dlho moj druhy favorit hned po Dowine GA555, je to sice komplet masiv, ale klasika dreadnought tak predpokladam ze to bude trosku basovejsi zvuk ako ta dowina grand auditorium, ale chystam sa ju ist vyskusat urcite. len ja akosi stale viac fandim tej Dowine a mozno by som ich aj radsej podporil ako nemcov spolcenych s cinanmi   
neviem, ci az tak ide o to, koho podporit. skor by mal zvitazit ten, ktoreho nastroj ti sadne viac a co najlepsie splni tvoje predstavy (ak mas konkretne). a to je individualna zalezitost a mozno najdes este daco uplne ine ako tu spominane
« Posledná zmena: 22. Január , 2010, 13:41:37 od stary » Zaznamenané
Doldy
Hosť
« Odpoveď #10 kedy: 22. Január , 2010, 13:48:28 »

neviem, ci az tak ide o to, koho podporit. skor by mal zvitazit ten, ktoreho nastroj ti sadne viac a co najlepsie splni tvoje predstavy (ak mas konkretne). a to je individualna zalezitost a mozno najdes este daco uplne ine ako tu spominane

obavam sa ze moje predstavy by splnila gitara az od 500-600 eciek vyssie  Popiskujem si rozhodujem sa uz dlho a pondelok to asi rozhodnem. pevne dufam, ze ta Dowina mi bude zniet lepsie
Zaznamenané
garde
miestny štamgast
Príspevkov: 2967

« Odpoveď #11 kedy: 22. Január , 2010, 14:02:12 »

....mám Button Rouge asi BR 31 Dreadnought....a zo strunami Carl Martin Phosphor-Bronze asi 15/20 hrá parádne, vyrovnaná škála tónov, perfektné plné basy.....krásny maznavý zvuk.....kombinácia: predná doska smrek krk, ľuby a zadná doska mahagón, hmatník a kobylka palisander......hmatník a kobylku by som prijal eben.....  :)
Zaznamenané

"povedz debilovi, že je debil a neuverí ti"
garde
miestny štamgast

« Odpoveď #12 kedy: 22. Január , 2010, 14:05:30 »

....jaj no a som z tých čo oblubujú tenšie krky, aj keď hrám na base....
Zaznamenané

Doldy
Hosť
« Odpoveď #13 kedy: 22. Január , 2010, 14:19:51 »

R tridstajednotka to asi nebude, ani google nepozna
Zaznamenané
garde
miestny štamgast

« Odpoveď #14 kedy: 22. Január , 2010, 14:32:57 »

....tiež som ju nikde nenašiel..... http://pokec.azet.sk/i_play_bass/fotoalbumy?i9=fc8424997f70#/i_play_bass/fotoalbumy/veci-i-neveci/ft-60956150?i9=fc8424997f70 .....kukni aj keď tie fotky sú chabé a fotené strašne dávno
Zaznamenané

Strán: [1] 2  Všetko |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.188 sekund, 23 otázok.