Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: VENUJTE 2% z daní aj na podporu gitarového fóra. Ďakujeme!!
01. November , 2024, 16:38:55
Strán: [1] 2 3 4 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: rozdiel medzi "INSERT" a "SEND"  (Prečítané 9628 krát)
0 užívateľov a 8 Hostí prehliada túto tému.
Doldy
Hosť
« kedy: 05. Marec , 2010, 07:41:25 »

to je spravna poznamka - reverby, delaye, aj niektore modulacie patria do sendu. EQ, ci kompresory do insertu.

inserty rozumiem ale to je co - do sendu? ze tam ten plugin zavesim na signal uz pocas nahravania?
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2311

« Odpoveď #1 kedy: 05. Marec , 2010, 11:05:49 »

inserty rozumiem ale to je co - do sendu? ze tam ten plugin zavesim na signal uz pocas nahravania?

to sa pytas strasne zaklady. ak take veci chces naozaj riesit, tak si musis dohladat sam zdroje a skuat a cvicit si aj praxou...

insert - efekt vlozeny priamo do cesty signalu

send - signal okrem priamej cesty nezavysle poslany aj do efektu a v nejakom pomere zefektovany primesany naspat k povodnemu signalu.

a este inak, mozno to tak lepsie pochopis (alebo naopak zostanes zmatenejsi :) ) :

insert - efekt vlozeny seriovo do signalnej cesty

send - efekt prilozeny paralelne k signalnej ceste
Zaznamenané
Doldy
Hosť
« Odpoveď #2 kedy: 05. Marec , 2010, 11:41:51 »

to sa pytas strasne zaklady. ak take veci chces naozaj riesit, tak si musis dohladat sam zdroje a skuat a cvicit si aj praxou...

insert - efekt vlozeny priamo do cesty signalu

send - signal okrem priamej cesty nezavysle poslany aj do efektu a v nejakom pomere zefektovany primesany naspat k povodnemu signalu.

a este inak, mozno to tak lepsie pochopis (alebo naopak zostanes zmatenejsi :) ) :

insert - efekt vlozeny seriovo do signalnej cesty

send - efekt prilozeny paralelne k signalnej ceste

Je mi do plaču
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #3 kedy: 05. Marec , 2010, 11:42:46 »

co nie je v poradku ?  Fuuha zíram
Zaznamenané
Doldy
Hosť
« Odpoveď #4 kedy: 05. Marec , 2010, 11:46:15 »

co nie je v poradku ?  Fuuha zíram

nic nic vsetko v poho...len tomu nechapem, skusim si to najst niekde v manuali, aj tak dik
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #5 kedy: 05. Marec , 2010, 11:52:07 »

nic nic vsetko v poho...len tomu nechapem, skusim si to najst niekde v manuali, aj tak dik

comu nechapes pici  Bacha na vec kamo!

mas signal, ktory ide zo stopy kamsi, trebars na vystup zvukovky a do reprakov. ty mozes tu signalnu cestu "prerusit" a vsunut do nej nejaky efekt, takze signal bude cely tym efektom prechadzat. to prerusenie signalnej cesty za ucelom zaradenia efektu sa vola "insert".

alebo mas signalnu cestu a z nej nejaku odbocku. signal ide priamo a odbocka ide cez efekt. a mas tam potom regulator, ze kolko z toho signalu co ide cez odbocku s efektom sa ma primiesat k povodnemu signalu. ta odbocka sa vola "send".
« Posledná zmena: 05. Marec , 2010, 11:52:57 od rastis » Zaznamenané
Doldy
Hosť
« Odpoveď #6 kedy: 05. Marec , 2010, 12:48:10 »

comu nechapes pici  Bacha na vec kamo!
alebo mas signalnu cestu a z nej nejaku odbocku. signal ide priamo a odbocka ide cez efekt. a mas tam potom regulator, ze kolko z toho signalu co ide cez odbocku s efektom sa ma primiesat k povodnemu signalu. ta odbocka sa vola "send".

aha, cize signal ide duplovane...a premiesavas ich potom spolu. len si neviem predstavit ako to moze zniet ked tie dva signaly spojis. da sa to prirovnat napr. tomu, ze hraju dvaja gitaristi unisono, ale jeden na clean a jeden na drive a ty si ich gainom vyregulujes ako chces? ci p*čovina?   
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #7 kedy: 05. Marec , 2010, 13:26:07 »

aha, cize signal ide duplovane...a premiesavas ich potom spolu. len si neviem predstavit ako to moze zniet ked tie dva signaly spojis. da sa to prirovnat napr. tomu, ze hraju dvaja gitaristi unisono, ale jeden na clean a jeden na drive a ty si ich gainom vyregulujes ako chces? ci p*čovina?   

ano, p*čovina... aky dvaja gitaristi ? mas JEDNU stopu s JEDNYM signalom. ten rozdelis, a cast posles (SENDom) inou cestou cez efekt a to sa vrati zase naspat k povodnemu signalu, ktory ide cely cas okrem toho aj priamo.

samozrejme nie vsetky efekty sa posielaju sendom, niektre musia ist cez insert. napriklad chces pouzit EQ, cize chces upravit farbu signalu. takze musis nechat prejst cely signal tym EQ, cize pouzijes insert. nemozes cast nechat ist napriamo a len cast prifarbit a naspat primiesat, to je blbost, vsak ?

ako send sa pouzivaju napriklad reverby. kazdy reverb ma parameter "mix", ktorym sa nastavuje pomer povodneho (dry) signalu a zefektovaneho (wet). ked takyto reverb chces dat na send, tak musis nastavit v reverbe parameter "mix" naplno, aby z toho reverbu siel iba efektovy signal, nie priamy. a potom ked mas nejaku stopu, tak sendom posles cast signalu reverbom a cisty reverbovy signal co z neho vyjde primiesas naspat k povodnemu signalu. pouziva sa to vtedy, ak mas napriklad viacej solovych nastrojov v projekte, kazdy samozrejme vo vlastnej stope a ty ich chces vsetky reverbovat. tak mohol by si na kazdu z tychto stop dat do insertu nejaky reverb, ale ovela vyhodnejsie a aj prehladnejsie je poslat signal zo sendu kazdej stopy do jedneho spolocneho reverbu. nemusis mat potom v projekte pustenych X reverbovych pluginov, staci Ti jeden pre vsetky veci, co chces reverbovat tym typom reverbu.
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #8 kedy: 05. Marec , 2010, 13:27:21 »

oddelil som to od temy Cubase.
Zaznamenané
jtakac
miestny štamgast
Príspevkov: 1702

« Odpoveď #9 kedy: 05. Marec , 2010, 13:43:01 »

rastis - vysvetlujes to dost komplikovane, ked to citam napr. ja, co som technicky antitalent  Bavím sa skvele...podla mna je najlepsie si to najst niekde na youtube, ked to clovek vidi, tak to lepsie pochopi
Zaznamenané

mam 3 cinske gitary a POD, ale to nevadi, lebo zvuk je vraj v prstoch
Doldy
Hosť
« Odpoveď #10 kedy: 05. Marec , 2010, 13:46:14 »

ano, p*čovina... aky dvaja gitaristi ? mas JEDNU stopu s JEDNYM signalom. ten rozdelis, a cast posles (SENDom) inou cestou cez efekt a to sa vrati zase naspat k povodnemu signalu, ktory ide cely cas okrem toho aj priamo.

samozrejme nie vsetky efekty sa posielaju sendom, niektre musia ist cez insert. napriklad chces pouzit EQ, cize chces upravit farbu signalu. takze musis nechat prejst cely signal tym EQ, cize pouzijes insert. nemozes cast nechat ist napriamo a len cast prifarbit a naspat primiesat, to je blbost, vsak ?

ako send sa pouzivaju napriklad reverby. kazdy reverb ma parameter "mix", ktorym sa nastavuje pomer povodneho (dry) signalu a zefektovaneho (wet). ked takyto reverb chces dat na send, tak musis nastavit v reverbe parameter "mix" naplno, aby z toho reverbu siel iba efektovy signal, nie priamy. a potom ked mas nejaku stopu, tak sendom posles cast signalu reverbom a cisty reverbovy signal co z neho vyjde primiesas naspat k povodnemu signalu. pouziva sa to vtedy, ak mas napriklad viacej solovych nastrojov v projekte, kazdy samozrejme vo vlastnej stope a ty ich chces vsetky reverbovat. tak mohol by si na kazdu z tychto stop dat do insertu nejaky reverb, ale ovela vyhodnejsie a aj prehladnejsie je poslat signal zo sendu kazdej stopy do jedneho spolocneho reverbu. nemusis mat potom v projekte pustenych X reverbovych pluginov, staci Ti jeden pre vsetky veci, co chces reverbovat tym typom reverbu.

ani pici...
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #11 kedy: 05. Marec , 2010, 13:49:15 »

ani pici...

necitas pozorne a ked hej, tak Ti zjavne chybaju uplne zaklady, ktorymi sa musis skratka dostat. alebo som koko*t a fakt pisem zlozito.

comu z toho nerozumies ? ak napises nicomu, tak skoda casu riesit to dalej a uc sa praxou sam, ak teda mas tu potrebu...
Zaznamenané
udry
Hosť
« Odpoveď #12 kedy: 05. Marec , 2010, 13:49:31 »

rastis - vysvetlujes to dost komplikovane, ked to citam napr. ja, co som technicky antitalent  Bavím sa skvele...podla mna je najlepsie si to najst niekde na youtube, ked to clovek vidi, tak to lepsie pochopi
Si predstav seriovu a paralelnu slučku na aparate a máš to  Žmurk
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #13 kedy: 05. Marec , 2010, 13:52:02 »

Si predstav seriovu a paralelnu slučku na aparate a máš to  Žmurk

ked este aj dedulo chape, tak potom to je fakt uplne jednoduche  Bavím sa skvele
Zaznamenané
pista58
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 6966

« Odpoveď #14 kedy: 05. Marec , 2010, 13:52:38 »

aj ja to chapem a to som dost koko*t na taketo veci (a mnohe ine) Na zdravie!
Zaznamenané

o-yep sro
Strán: [1] 2 3 4 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.086 sekund, 23 otázok.