cinho
náhodný pocestný
Príspevkov: 144
|
|
« kedy: 06. Máj , 2010, 17:40:05 » |
|
Dobrý Aby som hneď zo začiatku trochu vysvetlil... nechcem si doma prefarbiť a prelakovať gitaru. Hľadám len nejaké "farbičky" na jednoduché dokreslenie nejakého motívu na gitaru. Mám bielu gitaru explorer a plánujem si dokresliť vlajku na ten voľný cíp na nej.. a možno ešte rôzne nápisi, len potrebujem vedieť, čo by na to bolo najvhodnejšie. Samozrejme aby mi to moc nebledlo, nakoľko sa aj dosť pri hraní potím a aby som nakoniec nemal celú farbu na ruke. Môže to byť aj sprej alebo aj iba "fixky" alebo hocičo čím sa to dá... Ďakujem ... len tak mimochodom, nepozná niekto nejaký gitarový servis v Považskej Bystrici a okolí (aj ZA)?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
tarquin
|
|
« Odpoveď #1 kedy: 06. Máj , 2010, 20:17:02 » |
|
fixky a podobne chujoviny ti nikdy drzat nebudu... ked uz tak asi dat nejaku samolepku.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
brmbolec
|
|
« Odpoveď #2 kedy: 06. Máj , 2010, 20:32:35 » |
|
farbičky na sklo skús
|
|
|
Zaznamenané
|
Malé, ale potešia
|
|
|
cinho
náhodný pocestný
Príspevkov: 144
|
|
« Odpoveď #3 kedy: 07. Máj , 2010, 05:45:15 » |
|
neexistuje aj niečo v spreji? lebo potrebujem aj spraviť také blednutie toho motívu až do stratena a to fixami ani nálepkami moc nespravím
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
muziker
nováčik
Príspevkov: 31
|
|
« Odpoveď #4 kedy: 23. Máj , 2010, 10:52:24 » |
|
neexistuje aj niečo v spreji? lebo potrebujem aj spraviť také blednutie toho motívu až do stratena a to fixami ani nálepkami moc nespravím
Prv než čokoľvek podnikneš v predajni s farbami, si zisti akým lakom máš lakovanú svoju gitaru. Niektoré laky sa navzájom veľmi naznášajú (podobne ako ľudia) a robia si prieky. Najlepšie je použiť rovnaký druh laku. Napr. (nitrolak kombinuj s nitrolakom, polyuretánový a polyuretánovým,......). Prípadne si na nanápadnom mieste vyskúšaj ich vzájomnú reakciu aby si nemal hlavu v smútku.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312
|
|
« Odpoveď #5 kedy: 23. Máj , 2010, 13:39:02 » |
|
ked uz je tu tema, urcite existuje nejaky plnic porov pod priesvitny nitrolak, ze ? teda aspov dufam viete mi niekto nejaky odporucit ? dik.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
muziker
nováčik
|
|
« Odpoveď #6 kedy: 23. Máj , 2010, 14:41:51 » |
|
ked uz je tu tema, urcite existuje nejaky plnic porov pod priesvitny nitrolak, ze ? teda aspov dufam viete mi niekto nejaky odporucit ? dik. To máš body (neck) svojej gitary vystrúhané z ementaileru že potrebuješ tmeliť? Bude to ale pod priesvitným nitrolakom vidieť. Nevadí? No ale môžeš skúsiť prostriedok ktorý je "zadara" a určite sa nájde aj doma. Použi podľa možností kúsky (nie farebného) toaletného mydla. Stačí nejaký zbytok (kúsok) sfarbený do krémova, príp. skús dokombinovať tak, aby sa blížila farba farbe dreva. Prípadne možno skúsiť trocha včelieho vosku. Póry v dreve zaplníš nožom alebo malou špachtlou a prelakuješ. Prípadne možno aj jemne prebrúsiť brúsnym papierom na drevo, aby sa na tento "tmel" nalepili pilinky a dostaneš prirodzenú farbu a hladký povrch.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #7 kedy: 23. Máj , 2010, 14:46:53 » |
|
chcem robit hruby leskly aceton a nechcem aby to sadlo po case do porov. uz som to kedysi robil. myslel som, ze by som si pomohol plnicom porov ak teda nejaky pod acetonpvy hruby lak existuje. vceli vosk si pod takym lakom neviem predtavit, ani mydlo. ci ? cakal som, ci neexistuje nejaky original plnic, co si kupim a bude urceny na tento ucel.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
muziker
nováčik
|
|
« Odpoveď #8 kedy: 23. Máj , 2010, 15:08:31 » |
|
chcem robit hruby leskly aceton a nechcem aby to sadlo po case do porov. uz som to kedysi robil. myslel som, ze by som si pomohol plnicom porov ak teda nejaky pod acetonpvy hruby lak existuje. vceli vosk si pod takym lakom neviem predtavit, ani mydlo. ci ? cakal som, ci neexistuje nejaky original plnic, co si kupim a bude urceny na tento ucel.
Nitrolaky patria ku tvrdým lakom. Nanáša sa viac tenkých vrstiev, pričom vrstva každá po vytvrdnutí sa musí prebrúsiť. Tak dosiahneš okrem tvrdého lesklého náteru aj vyplnenie všetkých pórov s prirodzeným vzhľadom dreva. Nakoniec treba poslednú vrstvu leštiť. Je to pomerne časovo náročná operácia, ale výsledok stojí za to. Tento lak sa ti odvďačí aj "otvoreným" zvukom gitary, čo o napr. polyuretanových lakoch nemožno povedať, zvlášť ak je drevo "zaliate" hrubou vrstvou. Potom je aj zvuk "uzamknutý" pod ním a gitara nemá šancu prejaviť sa zvukovo. Krásny príklad nájdeš v lacných gitarách z ázijských fabrík.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
palii
|
|
« Odpoveď #9 kedy: 23. Máj , 2010, 15:19:18 » |
|
Tento lak sa ti odvďačí aj "otvoreným" zvukom gitary, čo o napr. polyuretanových lakoch nemožno povedať, zvlášť ak je drevo "zaliate" hrubou vrstvou. Potom je aj zvuk "uzamknutý" pod ním a gitara nemá šancu prejaviť sa zvukovo. Krásny príklad nájdeš v lacných gitarách z ázijských fabrík.
tomu by som rad veril, len keby nebolo tolko polyuretanov s paradnym zvukom
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #10 kedy: 23. Máj , 2010, 15:20:25 » |
|
Nitrolaky patria ku tvrdým lakom. Nanáša sa viac tenkých vrstiev, pričom vrstva každá po vytvrdnutí sa musí prebrúsiť. Tak dosiahneš okrem tvrdého lesklého náteru aj vyplnenie všetkých pórov s prirodzeným vzhľadom dreva. Nakoniec treba poslednú vrstvu leštiť. Je to pomerne časovo náročná operácia, ale výsledok stojí za to. Tento lak sa ti odvďačí aj "otvoreným" zvukom gitary, čo o napr. polyuretanových lakoch nemožno povedať, zvlášť ak je drevo "zaliate" hrubou vrstvou. Potom je aj zvuk "uzamknutý" pod ním a gitara nemá šancu prejaviť sa zvukovo. Krásny príklad nájdeš v lacných gitarách z ázijských fabrík.
to vsetko mi je jasne... ziadny plnic porov pod acetonovy lak teda neexistuje ?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #11 kedy: 23. Máj , 2010, 15:21:10 » |
|
tomu by som rad veril, len keby nebolo tolko polyuretanov s paradnym zvukom chod picovat do metalistov radsej, dnes maju v Randale slezinu. tu by som sa rad nieco dozvedel
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Juraj_T
|
|
« Odpoveď #12 kedy: 23. Máj , 2010, 15:56:26 » |
|
daj si do google grain filler, resp. si cekni tuto stranku http://www.reranch.com/. Po chvilke googlenia najdes podobne produkty aj v EU
|
|
« Posledná zmena: 23. Máj , 2010, 16:09:29 od Juraj_T »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
kaolko
|
|
« Odpoveď #13 kedy: 23. Máj , 2010, 15:58:22 » |
|
v MMC aby sme boli presni..v MMC
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
muziker
nováčik
|
|
« Odpoveď #14 kedy: 23. Máj , 2010, 16:09:42 » |
|
tomu by som rad veril, len keby nebolo tolko polyuretanov s paradnym zvukom Aj na muziku majú ľudia rôzne názory a to čo považuje jeden za dobré, druhému nebude vyhovovať. Fajnšmekri zvuku gitár zásadne volia tvrdé nitrolaky. Všetky staré "vintage" nástroje sú lakované nimi (občas sú v predaji z druhej ruky v cene až do 100 000 USD). Polyuretany nikdy !opakujem nikdy!!! nedosiahnu vlastnosti nitrolakov. Polyuretany sa používajú nie pre kladné vlastnosti, ale preto, lebo nezaťažujú životné prostredie tak ako nitrolaky. Teda je to kompromis. Ja ti vôbec neberiem tvoj názor ani nikomu inému. Naviac vôbec sa nemienim dohadovať s nikým čo je lepšie. Ak sa ti páčia viac polyuretany, akceptujem to a ak majú podľa teba parádny zvuk, neberiem ti tvoj názor. Pre vzájomnú toleranciu by si však mal aj ty akceptovať môj (resp. iný) názor ako je ten tvoj. Na margo svojho tvrdenia ti uvediem skutočnosť, že napr. fi. FENDER ako jedna z veľmi mála svetových firiem má povolenie dodnes používať nitrolaky (v obmedzenom množstve) a používa ich len na najdrahšie modely svojej produkcie. Zrejme asi nebudeš nikdy kupcom takého nástroja. Pre teba sú určené nástroje inej cenovej a kvalitatívnej kategórie.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|