flyingislife
nováčik
Príspevkov: 26
|
|
« kedy: 13. Jún , 2011, 13:41:22 » |
|
Zdravím, mám túto gitaru už asi 6 rokov, Mám vychodenú umeleckú školu z gitary ( 8rokov) ale na elektrike som veľmi nehral a začal som sa jej naplno venovať až teraz. Mám nejaké otázky ohladom ladenia. U akustiky Alvaro je ladenie super, gitara drží, falzety a ladenie oktáv je super. Problém ale nastáva u mojho Squiera ktorý ak naladím prázdne struny podla ladičky, tak mi nesedia jednotlivé tóny na ďalších strunách - na strune h - tón e, struna g- tón h. atď. vždy je to podladené o pol tónu. Skúšal som teda klasicky naladiť si malé e podla komorného A 440Hz. Podla malého e, som naladil potom všetky ostatné struny a potom falzety ladia s oktávovým ladením na 12tom pražci. Problém je že ladička ale potom ukazuje približne 20-30cent odchylku na každej strune , ak teda ladím podla malého E všetky struny podla sluchu.
U el.gitár som našiel teda možnosť korekcií s kamenmi pri kobylke, to ale u mna nemá veľký efekt.
Neviem ako sa to dá odstrániť, gitara stála možno aj 3, 4 roky.včera som vymenil struny - Daddario. Na noc som ich nechal naladené o pol tóna vyššie, všetko si zrejme sadlo a ráno som prišiel a všetky struny krásne držali. problém ale nastáva pri tom ladení oktáv. Nedokážem pohybom tých kamenov docieliť to aby prázdna struna bola naladená podla ladičky a zároveň 12Ty pražec ladil s falzetom.
Velmi sa nevyznám v nastavovaní el.gitary a preto aj napriek tomu Že so msa snažil tu pozrieť rôzne články a fóra som vlmi nepochopil ako by som toto dokázal vyriešiť.
Ďalej ma zaujíma aký má vplyv na toto ladenie oktáv ale aj na celkový zvuk a prejav výška snímačov ( u Single coil som našiel vzdialenosť snímača pri krku pri malom E a velkom E pri stlačených strunách na poslednom pražci vzdialenosti - malé e- 2mm, velké e-1,6mm - z tohoto so mvychádzal a dalšie 2 snímače som zapustil približne tak hlboko ako prvý)
Posledná vec čo ma trápi je , že som ešte niekde veeeeeľmi dávno čítal ohladom korekcíí na el.gitare - 2 potenciometre TONE , pri ktorých počas točenia by som mal v repro počuť šuštavý zvuk. Okrem volume mi ale nešuští pri točení TONE potenciometrov nič, a okrem toho skúšal som pri 5polohovom prepínači skúšať pri rôznych snímačoch rôzne pozície TONe a mám pocit Že to nieje velký rozdiel. Jediné čo som vyzistil je , že pri tone sa ako by tón rozpína a ozýva,alebo naopak tlmí a stráca. PReto neviem či mám poťáky v poriadku a aká je vlastne ich funkcia a aký to má celkový vplyv a prejav, kedže som to nikde nepočul a na nete som z návodov u Fendra moc nevyčítal.
Toto sú asi na začiatok problémy, ktoré ma sprevádzajú a ktoré by som rád zistil a naučil sa niečo ohladom nastavenia a vyladenia gitary. Chcem mať hlavne vyladený stroj, na ktorom potom môŽem hhrať bez toho aby som stále niečo dolaďoval a nastavoval ,aj keĎ je mi jasné že sa tomu nikdy úplne nevyhnem. materiály su namáhané,pri hraní pracujú a doladiť sem tam niečo bude určite nevyhnutnosťou.
Ďakujem za kaŽdé rady.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|
flyingislife
nováčik
|
|
« Odpoveď #2 kedy: 13. Jún , 2011, 14:18:12 » |
|
NO dík, ja som toto vlákno pozrel ale aj tak sa mi nedarí. Ja mám ale struny deň staré, naozaj myslíš že sú to nenaladitelné struny?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2311
|
|
« Odpoveď #4 kedy: 13. Jún , 2011, 14:44:30 » |
|
Zdravím, ....
je divne, ze nedokazes posuvom kamenov doladit oktavy, aby Ti sedeli flazolety s tonmi v 12 polohe. sice som uz take gitary videl, ale aj tak sa mi zda nepravdepodobne, aby Ti to nesedelo o polton. to je moc, podla mna nieco robis zle alebo co. na ladenia ma inak vplyv aj prehnutie krku a vyska kamenov, respektive vyska strun nad hmatnikom. takisto zalezi, ako pevne mas cele tremolo sadnute na telo, lebo ak mas vzadu rozgajdane pruziny a cele tremolo je vysunute dohora, tak to moze neladit veru dost. podla mna to mas iba cele rozhasene, najlepsie keby si to niekomu serioznemu odniesol na nastavenie. ked to bolo nove, tak to ladilo ? ci si to uz kupil nenaladitelne ? co sa tyka TONE - moc nerozumiem. tam nema co sustat. ked susti, tak je potenciometer zly alebo spinavy. co sa tyka funkcionality, tak spodne TONE funguje na stredny snimac a TONE co je v strede funguje na krkovy snimac. kobylovy snimac TONE nema, to na neho zabera iba v pripade, ze mas zapnutu medzipolohu kobylovy snimac so strednym. efekt to ma mat taky, ze ked stiahnes TONE na nulu, tak sa zo zvuku stratia vysky, zostane zastrety a tupy. zase by bolo mozno dobre, aby sa Ti na to niekto pozrel. odkial vlastne si ?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
flyingislife
nováčik
|
|
« Odpoveď #5 kedy: 13. Jún , 2011, 14:51:12 » |
|
je divne, ze nedokazes posuvom kamenov doladit oktavy, aby Ti sedeli flazolety s tonmi v 12 polohe. sice som uz take gitary videl, ale aj tak sa mi zda nepravdepodobne, aby Ti to nesedelo o polton. to je moc, podla mna nieco robis zle alebo co. na ladenia ma inak vplyv aj prehnutie krku a vyska kamenov, respektive vyska strun nad hmatnikom. takisto zalezi, ako pevne mas cele tremolo sadnute na telo, lebo ak mas vzadu rozgajdane pruziny a cele tremolo je vysunute dohora, tak to moze neladit veru dost. podla mna to mas iba cele rozhasene, najlepsie keby si to niekomu serioznemu odniesol na nastavenie.
ked to bolo nove, tak to ladilo ? ci si to uz kupil nenaladitelne ?
co sa tyka TONE - moc nerozumiem. tam nema co sustat. ked susti, tak je potenciometer zly alebo spinavy.
co sa tyka funkcionality, tak spodne TONE funguje na stredny snimac a TONE co je v strede funguje na krkovy snimac. kobylovy snimac TONE nema, to na neho zabera iba v pripade, ze mas zapnutu medzipolohu kobylovy snimac so strednym. efekt to ma mat taky, ze ked stiahnes TONE na nulu, tak sa zo zvuku stratia vysky, zostane zastrety a tupy.
zase by bolo mozno dobre, aby sa Ti na to niekto pozrel. odkial vlastne si ?
Dík za info, To ako mám nastavené výšky kamenov a silu pružiny tremola neviem, gitaru som mal od matkineho kolegu v práci. Sú to už roky a ja som s ničím nehýbal. Takže zatial hýbem iba s kamenmi a nie s ich výškou ,čiŽe nemením výšku strún ani silu tremola . Hýbem len jedným parametrom aby som nerozhasil a potom hladal čím to bolo. Prehnutie krku tieŽ neviem odhadnúť kedže toto je moja prvá el.gitara ale myslím Že krk je rovný. nieje prehnutý. keĎ som tú gitaru dostal oktávy som neladil takže vôbec netuším či to v minulosti ladilo. Ten TONE a šuštanie nechápem tiež preto so msa pýtal. Sú tam predsa odrušovacie kondenzátory takže šušťaŤ by to nemalo. Som kúsok od BA , a nastaveniu niekým kto s tým bežne pracuje sa nebránim,ale rád sa to naučím aj sám , len je toho pre mňa vela neznámeho. Takže potom Funkcia TONE funguje, to čo si opísal pocituem pri točení. Takže sú asi v poriadku.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #6 kedy: 13. Jún , 2011, 15:30:18 » |
|
kondenzatory nemaju funkciu odsustovaca, ale taku, ze nimio prechadza len vysovy signal, cize zapojene hentak s potenciometrom sa nimi posiela vyskovy signal do zeme (cize sa vysky uberaju). vsak hraj sa, stelu a krut, v tomto stadiu tomu uz asi neublizis a ked dojdes do uplne slepej ulicky, vzdy to mozes komusi odniest
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
flyingislife
nováčik
|
|
« Odpoveď #7 kedy: 13. Jún , 2011, 16:34:44 » |
|
kondenzatory nemaju funkciu odsustovaca, ale taku, ze nimio prechadza len vysovy signal, cize zapojene hentak s potenciometrom sa nimi posiela vyskovy signal do zeme (cize sa vysky uberaju). vsak hraj sa, stelu a krut, v tomto stadiu tomu uz asi neublizis a ked dojdes do uplne slepej ulicky, vzdy to mozes komusi odniest Trošku som potočil imbus v krku gitary, krk bol prehnutý do luku, trocha som ho zrovnal a ladenie oktáv je super, je ale treba troška zdvihnúť kamene, lebo struny drnčia. Skúsim to pozdvíhať , ak sa nemýlim , kamene by mali byť zdvihnuté tak aby kopírovali oblúk , čiže G,D by mali byť najvyššie a e,h,A,E by mali byť o niečo nižšie.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #8 kedy: 13. Jún , 2011, 16:44:25 » |
|
...ak sa nemýlim , kamene by mali byť zdvihnuté tak aby kopírovali oblúk , čiže G,D by mali byť najvyššie a e,h,A,E by mali byť o niečo nižšie.
hej, teoreticky. v praxi to treba nastavit, aby to bolo dobre
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
flyingislife
nováčik
|
|
« Odpoveď #9 kedy: 13. Jún , 2011, 16:56:07 » |
|
hej, teoreticky. v praxi to treba nastavit, aby to bolo dobre jasné pohrám sa s tým a uvidím, hádam mi to konečne bude ladiť,nebude to drnčať a konečne si poriadne zahrám
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|