Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
25. November , 2024, 16:43:15
Strán: [1] 2  Všetko |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Vylepšenie ovládania hlasitosti  (Prečítané 3435 krát)
0 užívateľov a 2 Hostí prehliada túto tému.
cico1976
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 70

« kedy: 30. Jún , 2011, 17:44:51 »

Zdravím.

Vie niekto aké sú použité potenciometre na ovládanie hlasitosti na Laney GH50l ?!? Či sú tam lineárne alebo logaritmické .....alebo aké?!? Vysvetlím "problém" : Či je to na skúške alebo na koncerte mám ovládač hlasitosti cca na "2" ( stupnica je do 10) a už začínam prehlušovať ostatných a naviac pri min pootočení sa hlasitosť výrazne mení. Nedalo by sa to upraviť tak (zmena potenciometra?!?) aby sa hlasitosť zvyšovala "plynulejšie" a to čo je na tej "2" by bolo napríklad až niekde na "7" - "8" .

Zaznamenané

Bhlokvva
stály hosť
Príspevkov: 1032

« Odpoveď #1 kedy: 30. Jún , 2011, 20:35:08 »

Presne takto sa sprava gitara, ked je tam linearny potik, cize dedukujem, ze aj tu je linearny. Chcelo by to logaritmisticky. Byvaly moj gitarista ma GH100 a ma presne tento isty problem, akurat mu nevadi. Ale da sa to snad ojebabrat aj odporom, ktory by si pricinoval medzi bezec a zem, ale to by ti uz vedel povedat iba nejaky "letovac", ci je to vhodne.
Zaznamenané

Aky je rozdiel medzi vranou?
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
Príspevkov: 8210

« Odpoveď #2 kedy: 30. Jún , 2011, 20:47:12 »

Presne takto sa sprava gitara, ked je tam linearny potik, cize dedukujem, ze aj tu je linearny. Chcelo by to logaritmisticky. Byvaly moj gitarista ma GH100 a ma presne tento isty problem, akurat mu nevadi. Ale da sa to snad ojebabrat aj odporom, ktory by si pricinoval medzi bezec a zem, ale to by ti uz vedel povedat iba nejaky "letovac", ci je to vhodne.

ano, ak sa to takto sprava, tak je potrebne dat na hlasitost logaritmicky potenciometer a vacsinou sa aj taky dava. ak je v laney linearny, co je divne, tak by som ho vymenil..

odpor pridany moc nepomoze, iba sa zmeni pomer resp sposobi to, ze sa aparat ani nevybudi, cize bude hrat tichsie a na plnom volume bude hrat ako pri izbovej hlasitosti. jediny liek na toto je zmena priebehu potenciometra Zdravíčko
« Posledná zmena: 30. Jún , 2011, 20:47:36 od mario bross » Zaznamenané

Bhlokvva
stály hosť

« Odpoveď #3 kedy: 30. Jún , 2011, 21:25:45 »

odpor pridany moc nepomoze, iba sa zmeni pomer resp sposobi to, ze sa aparat ani nevybudi, cize bude hrat tichsie a na plnom volume bude hrat ako pri izbovej hlasitosti. jediny liek na toto je zmena priebehu potenciometra Zdravíčko
[/quote]

Pozrel som schemu GH100 a je v nej master volume pot 1M LOG... Takze sa to asi velmi nebude dat riesit vymenou potika. Myslis, ze by nepomohlo, resp. urobilo skodu, keby sa tam dal napr. 2M medzi bezec a zem, ako som pisal? Preco by sa to nemalo vybudit? Pri plnej hlasitosti by to mozno hralo o kusok tichsie, ale kto to zbada, ked na 6 z 10 to uz trha steny?
Zaznamenané

Sanchez
stály hosť
Príspevkov: 803

« Odpoveď #4 kedy: 01. Júl , 2011, 09:11:34 »

Pozrel som schemu GH100 a je v nej master volume pot 1M LOG... Takze sa to asi velmi nebude dat riesit vymenou potika. Myslis, ze by nepomohlo, resp. urobilo skodu, keby sa tam dal napr. 2M medzi bezec a zem, ako som pisal? Preco by sa to nemalo vybudit? Pri plnej hlasitosti by to mozno hralo o kusok tichsie, ale kto to zbada, ked na 6 z 10 to uz trha steny?

A si si isty, ze v tom aparate nebol ten potenciometer vymeneny?
Schema je fajn vec, ale realita moze byt ina.
Zaznamenané

Zvukár Andrej
miestny štamgast
Príspevkov: 2178

« Odpoveď #5 kedy: 01. Júl , 2011, 16:48:35 »

...mám ovládač hlasitosti cca na "2" ( stupnica je do 10) a už začínam prehlušovať ostatných a naviac pri min pootočení sa hlasitosť výrazne mení...
Mohol by si ešte skúsiť potenciometer podstatne vyššej impedancie, (napr 5 Mega) a potom by ten odpor medzi bežcom a zemou mohol byť väčší a nezaťažoval by predchodzí stupeň. Alebo, keby sa ti podarilo zohnať potenciometer s odbočkou a odpor dať medzi ňu a zem, ale také sa ťažko dnes nájdu...
Ďalšia možnosť je pasívny útlmový článok do sľučky.
« Posledná zmena: 01. Júl , 2011, 16:49:54 od Zvukár Andrej » Zaznamenané
Bhlokvva
stály hosť

« Odpoveď #6 kedy: 01. Júl , 2011, 17:03:38 »

A si si isty, ze v tom aparate nebol ten potenciometer vymeneny?
Schema je fajn vec, ale realita moze byt ina.

Takto isto sa to sprava aj kamosovi, je to tak original, sprava sa to takto aj s logaritmickym. Preto by asi stalo za pokus z neho urobit este viac logaritmicky.
Zaznamenané

ff
miestny štamgast
Príspevkov: 2387

« Odpoveď #7 kedy: 01. Júl , 2011, 17:25:51 »

A nedá sa tam náhodou ovládať hlasitosť efektovej slučky?Že by si to aj tam ubral...
Zaznamenané
cico1976
náhodný pocestný
**

« Odpoveď #8 kedy: 03. Júl , 2011, 13:56:02 »

No mňa napadlo niečo takéto:

Zaznamenané

Zvukár Andrej
miestny štamgast

« Odpoveď #9 kedy: 03. Júl , 2011, 14:14:01 »

No mňa napadlo niečo takéto:
I tak še da, ja by som ten potenciometer ani nemenil, sériový odpor by sao dal napr 3M3 s paralelným spínačom, aby sa to dalo aj vyradiť.
Zaznamenané
cico1976
náhodný pocestný
**

« Odpoveď #10 kedy: 03. Júl , 2011, 14:23:56 »

Len či by v prípade sériového odporu 3M3 nevadilo, že výsledný odpor nebude 1M, ale 4M3 ?!?
Zaznamenané

Zvukár Andrej
miestny štamgast

« Odpoveď #11 kedy: 03. Júl , 2011, 14:32:03 »

Len či by v prípade sériového odporu 3M3 nevadilo, že výsledný odpor nebude 1M, ale 4M3 ?!?

Zväčšenie odporu určite nevadí...
Zaznamenané
Sanchez
stály hosť
Príspevkov: 803

« Odpoveď #12 kedy: 03. Júl , 2011, 18:53:32 »

Zväčšenie odporu určite nevadí...

Tak, tak.
Zaznamenané

mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
Príspevkov: 8210

« Odpoveď #13 kedy: 03. Júl , 2011, 18:56:34 »

ale ved nabeh na tu hlasitost ostane rovnaky, toto podla mna nic neriesi, akurat to bude hrat tichsie, ci to je ciel ? nechapem...
Zaznamenané

cico1976
náhodný pocestný
**

« Odpoveď #14 kedy: 03. Júl , 2011, 22:51:55 »

Tak, tak.

Moc sa v tom nevyznám ....teda skoro vôbec, ale ak slúži odpor potenciometra s ostatnými súčiastkami ako odporový delič, alebo niečo také, tak to jedno nemusí byť. ....neviem.
Zaznamenané

Strán: [1] 2  Všetko |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.046 sekund, 23 otázok.