Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Zaregistroval si sa, ale ten prekliaty mail nechodí a stále nechodí?

Skontroluj si SPAM.

(fakt, robíme, čo sa dá, ale gmail.com si nedá povedať)
25. November , 2024, 06:00:42
Strán: 1 [2] 3 4 ... 7 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Solid state koncaky  (Prečítané 15470 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
Príspevkov: 8210

« Odpoveď #15 kedy: 06. Február , 2012, 10:14:05 »

....vôbec sa nečudujem, ešte by si mohol napísať, že prečo sa s tým takmer nik netrápil....

pretoze ked je zosik prebudeny, tak pracuje v saturacii. Co je rezim tranzistora, kedy je naplno otvoreny, cize je na nom maly ubytok napatia napr Uce = 0.1V Si píš!!!  ( toto je rezim tranzistora ako spinaca )
Cize mame 50W koncak a 4 Ohmovu bednu, cize prud potrebuje I = odmocnina ( P/R ) = odmocnina ( 50/4) = 3.5 A
Ak je v tej saturacii, tak vykonova strata na tranzistore je P = U*I = 0.1*3.5 = 0.35W = 350mW

Ak je v rezime linearnom - to je rezim, kde pracuju zosilovace, tak na tranzistore je napr Uce = 10V a opat chceme 50W, tak P = 10*3.5 = 35W

co je 100x viac ako ked je zosik prebudeny. Tepelne si predstav 0.35W ziarovku a 35W ziarovku
« Posledná zmena: 06. Február , 2012, 10:16:54 od mario bross » Zaznamenané

Zvukár Andrej
miestny štamgast
Príspevkov: 2178

« Odpoveď #16 kedy: 06. Február , 2012, 16:06:17 »

Vyssie harmonicke v elektronkach vznikaju aj bez prebudenia. O takom skresleni pisem.
To je pravda, ale platí to aj o tranzistoroch. Tie rozdiely medzi lampami a tranzistormi nie sú také veľké, ako si mnohí myslia. To, čo som tu už tvrdil, je že aj tranzistorový zosík môže mať lampový zvuk.
Zaznamenané
Sanchez
stály hosť
Príspevkov: 803

« Odpoveď #17 kedy: 06. Február , 2012, 18:27:15 »

To je pravda, ale platí to aj o tranzistoroch. Tie rozdiely medzi lampami a tranzistormi nie sú také veľké, ako si mnohí myslia. To, čo som tu už tvrdil, je že aj tranzistorový zosík môže mať lampový zvuk.

Ako sa to vezme... Žmurk
Zaznamenané

kos99
pravidelný návštevník
Príspevkov: 295

« Odpoveď #18 kedy: 18. Marec , 2012, 19:53:57 »

jj lidi věčná to otázka :)
lampy či trandák?

i lamp najdeme nehrajací kousky  a stejně tak u trandáku najdeme ty hrající

v případě dost slušně hrajících trandáků  jsem se setkal s dvěma kouskama  a to je Sessionete 75 z 80let - tento zesilovač byl v Anglii oblíbený sejně jako pětkrát dražší Fendry  a i já jsem se s ním dost těžko loučil k tomuto zesíku jsem nepotřeboval nic zvuk se dal vykouzlit od clean až po AC/DC  navíc v kombech byli i naprosto špičkové snímače žádný šetření jako tomu bývá dnes i u lampáčů...
no potom klasika Roland jazz chorus ale to si osobně myslím že ten Sessinet byl možná daleko lepší a hratelnější
Zaznamenané

EHS MKII+412ESH TV ,  AL STEVENS SUPERSTRAT,CORT  M200 +SKY PICKUPS,Fendr - strat - Vavruša,  DIGITECH RP7
proghopik
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 4299

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #19 kedy: 18. Marec , 2012, 21:26:12 »

i lamp najdeme nehrajací kousky  a stejně tak u trandáku najdeme ty hrající

Az tak vyvazene to zrejme nebude.  Popiskujem si
Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
Zvukár Andrej
miestny štamgast

« Odpoveď #20 kedy: 18. Marec , 2012, 22:14:40 »

Az tak vyvazene to zrejme nebude.  Popiskujem si
Progi nechcem sa zase s tebou naťahovať, ale vysvetlenie je jednoduché: Lampových aparátov sa vyrába viacej, lebo vy pozriete dnu, a keď tam nič nesvieti, tak zistíte, že sa vám nepáči zvuk. Viacej lampových vyrobených znamená viacej dobrých lampových. Nechce sa mi vyrábať amp len preto, aby som ťa presvedčil, ale si myslím, že by sa dal spraviť tranzistorák, ktorý by ste nerozoznali od lampáča.
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #21 kedy: 18. Marec , 2012, 22:22:04 »

Progi nechcem sa zase s tebou naťahovať, ale vysvetlenie je jednoduché: Lampových aparátov sa vyrába viacej, lebo vy pozriete dnu, a keď tam nič nesvieti, tak zistíte, že sa vám nepáči zvuk. Viacej lampových vyrobených znamená viacej dobrých lampových. Nechce sa mi vyrábať amp len preto, aby som ťa presvedčil, ale si myslím, že by sa dal spraviť tranzistorák, ktorý by ste nerozoznali od lampáča.

Hlavne lampac je tiez siroky pojem. :) Ale teraz vazne, kde su tie tranzistoraky so zvukom lampaca? Daj nejaky konkretny tip.
Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
garde
miestny štamgast
Príspevkov: 2967

« Odpoveď #22 kedy: 18. Marec , 2012, 22:33:59 »

....Andrej ver tomu, že to tak nie je, nie som ortodoxný zástanca lampáčov a nie je to len o tom že vnútri niečo svieti, ešte s tým čistým zvukom sa popasuje aj tranzistor ako tak, ale akonáhle dôjde na skreslené zvuky, tranďák nemá šancu, a to ešte nehovoríme o objeme, o tom že tón zneje krajšie, jednoducho z lampy lezie viac....
Zaznamenané

"povedz debilovi, že je debil a neuverí ti"
Zvukár Andrej
miestny štamgast

« Odpoveď #23 kedy: 19. Marec , 2012, 14:27:54 »

Ale teraz vazne, kde su tie tranzistoraky so zvukom lampaca?

No veď píšem, že niesú, lebo vy by ste ich aj tak nechceli.

....Andrej ver tomu, že to tak nie je, nie som ortodoxný zástanca lampáčov a nie je to len o tom že vnútri niečo svieti, ešte s tým čistým zvukom sa popasuje aj tranzistor ako tak, ale akonáhle dôjde na skreslené zvuky, tranďák nemá šancu, a to ešte nehovoríme o objeme, o tom že tón zneje krajšie, jednoducho z lampy lezie viac....

Nemá šancu ... objem ... krajšie ... proti takým argumentom sa nedá namietať. Je to iba tým, že si videl pár dobrých lampáčov a nevidel dobrý tranzistorák, ale to neznamená, že neexistujú.
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #24 kedy: 19. Marec , 2012, 14:41:36 »

Je to iba tým, že si videl pár dobrých lampáčov a nevidel dobrý tranzistorák, ale to neznamená, že neexistujú.

Takze nikto ich nikde nevidel, nepocul, ale zrejme aj tak su. To je ako s Bohom. Nechajte ma vydýchať
Zaznamenané

garde
miestny štamgast
Príspevkov: 2967

« Odpoveď #25 kedy: 19. Marec , 2012, 15:37:05 »

....som veľkým zástancom tranzistorov, a fakt že nemám proti nim nič, to tu už chalani zažili aj odo mňa, a nie oni ma presvedčili, ale k tomu presvedčeniu som dospel sám, tranďák jednoducho nedá to čo lampa....
Zaznamenané

"povedz debilovi, že je debil a neuverí ti"
brdo prvy
miestny štamgast
Príspevkov: 2914

« Odpoveď #26 kedy: 19. Marec , 2012, 16:07:53 »

A neni nahodou odpovet tejto vecnej hadky niekde inde ?
Ma nejaky moderny trandakovy zosik vystupne trafo ?
Ako vyzera priebeh limitacie u trandaka a ako vyzera priebeh limitacie u lampaca ?

Asi 90% modernych a nie len bassovych ABckovo - Hckovych ampov su konstruovane tak ,aby sa do limitacie nikedy ani len nedostali.
Budenie sa im zacne zatvarat uz skôr ,ako by sa do limitacie mali dostat,cize samotny koncak uz je sam o sebe limiter ,cize uz dalej netlaci.

S tym prehrievanim mas Mario pravdu ,akurat si zabudli podotknut ,ze sa nebavime o jednej frekvencii ,ale o spektre frekvencii ktore cim viac lietaju v linearnej casti tym viac zohrievaju zosilovac a po dalsie ,najviac sa zosik prebudzuje na bassovych frekvenciach ,ktore maju dlzku periody tak malu ,ze stihnu ten chladic zohriat .Ta tvoja teoria by patila iba v tedy ,ak by si amp prebudil na basovych frekvenciach tak asi o 40dB nad limitaciou a to sa uz ale nebavime o beznom prebudeni .
Teoriu o otvorenom a zavretom tranzistore môzeme uplatnit iba u digitalnych zosikov, kde to co si povedal plati ,akurat tam ten prelet v linearnej casti je vzhladom na frekvenciu tak kratky ,ze tam ani nema cas vzniknut nejaka tepelna strata.Preto Mark bass je tak krpaty a lahky ,lebo mu staci chladic na tych par mWattov o ktorych si pisal co vznikne na plne otvorenom trandaku .
Cize len taky maly prispevok tejto dalsej nekonecnej teme.
Zaznamenané
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
Príspevkov: 8210

« Odpoveď #27 kedy: 19. Marec , 2012, 18:42:44 »

S tym prehrievanim mas Mario pravdu ,akurat si zabudli podotknut ,ze sa nebavime o jednej frekvencii ,ale o spektre frekvencii ktore cim viac lietaju v linearnej casti tym viac zohrievaju zosilovac a po dalsie ,najviac sa zosik prebudzuje na bassovych frekvenciach ,ktore maju dlzku periody tak malu ,ze stihnu ten chladic zohriat .Ta tvoja teoria by patila iba v tedy ,ak by si amp prebudil na basovych frekvenciach tak asi o 40dB nad limitaciou a to sa uz ale nebavime o beznom prebudeni .
Teoriu o otvorenom a zavretom tranzistore môzeme uplatnit iba u digitalnych zosikov, kde to co si povedal plati ,akurat tam ten prelet v linearnej casti je vzhladom na frekvenciu tak kratky ,ze tam ani nema cas vzniknut nejaka tepelna strata.Preto Mark bass je tak krpaty a lahky ,lebo mu staci chladic na tych par mWattov o ktorych si pisal co vznikne na plne otvorenom trandaku .
Cize len taky maly prispevok tejto dalsej nekonecnej teme.

aha jasne. no ja som to napisal len kvoli jednoduchosti a predstave.... diky za doplnenie Na zdravie!
Zaznamenané

Zvukár Andrej
miestny štamgast

« Odpoveď #28 kedy: 19. Marec , 2012, 20:28:52 »

Takze nikto ich nikde nevidel, nepocul, ale zrejme aj tak su. To je ako s Bohom. Nechajte ma vydýchať
Do riti, Progi, zaplatíš mi všetky náklady, ak urobím tranzistorák, ktorý ty nerozoznáš od lampáča?
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #29 kedy: 19. Marec , 2012, 21:04:43 »

Do riti, Progi, zaplatíš mi všetky náklady, ak urobím tranzistorák, ktorý ty nerozoznáš od lampáča?

Od akeho lampaca ale? Ak mi spravis tranzistor, ktory bude hrat na chlp ako moj vytoceny Hiwatt DR103, tak Ti zaplatim naklady, vsetko potom predam a budem hrat uz iba na akustiky. Bavím sa skvele
Zaznamenané

Strán: 1 [2] 3 4 ... 7 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.068 sekund, 23 otázok.