Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: VENUJTE 2% z daní aj na podporu gitarového fóra. Ďakujeme!!
29. November , 2024, 00:35:59
Strán: [1] 2 3 ... 5 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Debata o obnovitelnych zdrojoch, energiach a pod...  (Prečítané 7472 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
garde
miestny štamgast
Príspevkov: 2967

« kedy: 28. Február , 2012, 15:44:22 »

....booožinku a čo je na tom Salzburgu, úplne smiešna vec....

....v JEBO sa ten incident stal v A1tke, V1 a V2 nemali väčšie problémy....
« Posledná zmena: 29. Február , 2012, 13:11:53 od mario bross » Zaznamenané

"povedz debilovi, že je debil a neuverí ti"
Iggy
inventár podniku
Príspevkov: 3139

full-time obzer

« Odpoveď #1 kedy: 28. Február , 2012, 16:00:17 »

....v JEBO sa ten incident stal v A1tke, V1 a V2 nemali väčšie problémy....
ale mali, bolo tu predsa kopec investorov namlsanych na subvencovane solarne panely a veterne mlynceky. k tomu prirataj politicku nekorektnost jadrovej energie a je to jasne Som frajer
Zaznamenané

Citácia: Rastis 07. August , 2007, 18:46:25
ale hosi no tak - sa neposerte. o nic nejde.

ked ti baba povie, ze si ju na chuja opichal, tak co? vynadas jej, ze ta nemoze kritizovat lebo nema vtaka?
garde
miestny štamgast

« Odpoveď #2 kedy: 28. Február , 2012, 16:09:07 »

....ale to čo Ty spomínaš, nemá s 85" nič spoločného či Huh! a aj ten incident v A1 sa stal ešte asi o 9 rokov skôr....ešte takto to čo sa dialo v JEBO po 2005 JAVYS a druhá vyraďovacia a teraz nevedeli že kto v ktorej pracuje k tomu sa radšej vyjadrovať ani nejdem, neviem, nepoznám....
« Posledná zmena: 28. Február , 2012, 16:10:31 od garde » Zaznamenané

Iggy
inventár podniku

full-time obzer

« Odpoveď #3 kedy: 28. Február , 2012, 16:58:39 »

....ale to čo Ty spomínaš, nemá s 85" nič spoločného či Huh! a aj ten incident v A1 sa stal ešte asi o 9 rokov skôr....ešte takto to čo sa dialo v JEBO po 2005 JAVYS a druhá vyraďovacia a teraz nevedeli že kto v ktorej pracuje k tomu sa radšej vyjadrovať ani nejdem, neviem, nepoznám....
asi nie, to bol taky trolovaci prispevok. som fanda jadrovej energie a naopak, je mi nagrc z tej retardovanej propagandy "ekologickych" elektrarni (ak to tak vobec mozno nazvat). ak som aj cosi vedel o historii bohunic, uz som to spolahlivo zabudol.
Zaznamenané

ked ti baba povie, ze si ju na chuja opichal, tak co? vynadas jej, ze ta nemoze kritizovat lebo nema vtaka?
Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479

« Odpoveď #4 kedy: 28. Február , 2012, 21:38:21 »

asi nie, to bol taky trolovaci prispevok. som fanda jadrovej energie a naopak, je mi nagrc z tej retardovanej propagandy "ekologickych" elektrarni (ak to tak vobec mozno nazvat). ak som aj cosi vedel o historii bohunic, uz som to spolahlivo zabudol.
Mas nejaky relevantny zdroj o efektivite ekologickych elektrarni (ktorych samotna vyroba mozno stoji viac ropy a vsemoznej inej energie ako za cely zivot vyprodukuju)? Mna vzdy zrusia s tym, ze urcite aj parny pohon/spalovaci motor bol na zaciatku neefektivny, ze to chce cas.
Zaznamenané

pista58
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 6966

« Odpoveď #5 kedy: 28. Február , 2012, 21:59:49 »

v spanielsku mali solarne elektrarne najlepsie vysledky v noci  Na zdravie!
Zaznamenané

o-yep sro
Iggy
inventár podniku

full-time obzer

« Odpoveď #6 kedy: 29. Február , 2012, 09:32:33 »

Mas nejaky relevantny zdroj o efektivite ekologickych elektrarni (ktorych samotna vyroba mozno stoji viac ropy a vsemoznej inej energie ako za cely zivot vyprodukuju)? Mna vzdy zrusia s tym, ze urcite aj parny pohon/spalovaci motor bol na zaciatku neefektivny, ze to chce cas.
najdem  Som frajer
neni to tvoje "mozno stoji" trochu demagogicke?
tu mas graf vyvoja cien produkcie elektriky v US: http://world-nuclear.org/info/inf02.html
co sa tyka cien za energiu z tych vetromlynov a solarov, to nema ani zmysel tam davat, asi by sa to nemuselo subvencovat a asi by nebola cena za "ekologicku" energiu este vyssia, nez je standard, keby to bolo ekonomicke.
nehovoriac o tom, ze ten odpad z JE sa da pekne zabalit a schovat, az bude efektivne palit aj ten (a technologie na to existuju aj dnes, ale tie su drahe. asi na to ti hovorili kamosi, ze to chce cas).
inak neviem, ci si videl svojho casu Pod Lampou, bol to asi najlepsi diel (videl som dva  Bavím sa skvele) a boli tam dvaja jadrovi fyzici, nejaky dalsi fyzik a nejaky grinpisak a isli fakt hodne do hlbky za tie tri hodiny. podla mna ked si das namahu, aj to este niekde stiahnes...
The General Electric ABWR was the first third generation power plant approved. The first two ABWR's were commissioned in Japan in 1996 and 1997. These took just over 3 years to construct and were completed on budget. Their construction costs were around $2000 per KW
Tieto reaktory vedia spravit cez 1GW, cize mozes to spocitat.

Ja mam take tusenie, ze tie ceny budu porovnatelne pri vsetkych zdrojoch energie, akurat tie jadrovky su jediny udrzatelny.
Solarne panely ani veterniky sice nemaju ceny za palivo, ale su strasne neefektivne a hlavne prenosova sustava nemoze fungovat na striedacku, ak je zrovna slnko/vietor (co ani neni vsade vzdy, ze ano).
Uplne idealne su asi vodne elektrarne, ale tie sa uz vobec nedaju stavat vsade.
« Posledná zmena: 29. Február , 2012, 09:50:15 od Iggy » Zaznamenané

miso_kolo
inventár podniku
Príspevkov: 3208

on neni koko*t on je retardovany

« Odpoveď #7 kedy: 29. Február , 2012, 09:57:08 »

solarne panely a male veterne elektrarne (rozumej pre domacnost) sa hlavne pouzivaju v kombinacii s inym alternativym zdrojom energie (biomasa, tepelne cerpadla atd).

dlhodoby trend v europe je vsak minimalizovat naroky na elektricku energiu spotrebovanu v domacnostiach (co je tak 40-50% spotreby el. energie celkovo). na to su formy pasivnych ci nulovych domov, ktore si v pohode vystacia s tymi solarnymi panelmi a pripadne tep. cerpadla.
Zaznamenané

stoka!
Zeck
miestny štamgast
Príspevkov: 1675

« Odpoveď #8 kedy: 29. Február , 2012, 10:00:04 »

Ja mam take tusenie, ze tie ceny budu porovnatelne pri vsetkych zdrojoch energie, akurat tie jadrovky su jediny udrzatelny.
Solarne panely ani veterniky sice nemaju ceny za palivo, ale su strasne neefektivne a hlavne prenosova sustava nemoze fungovat na striedacku, ak je zrovna slnko/vietor (co ani neni vsade vzdy, ze ano).

co to je za vetu ze veterne elektrarne su neefektivne? :) co uz len moze byt neefektivne na tom ked si dam na zahradu stlp s vrtulou a alternatorom, ktory nepotrebuje ziadne palivo a ma takmer nulovu udrzbu? Nizke otacky rotora neohrozuju vtactvo a takmer nulovy hluk neobtazuje okolie. nehovoriac o tom ze vykon sa da pekne regulovat, aby bol bez ohladu na silu vetra priblizne rovnaky. veterne elektrarne treba stavat na miestach kde je veternost takmer vzdy, takze tu sa neda hovorit o fungovani na striedacku  ked je to postavene na blbom mieste, tak to potom nie je chyba tohto sposobu vyroby energie.  :)
« Posledná zmena: 29. Február , 2012, 10:26:34 od Zeck » Zaznamenané

"We're going to create something that they can't steal  because they can't play it." :-)   - Thelonious Monk
kaolko
inventár podniku
Príspevkov: 16429

Saturday Night Bieber

« Odpoveď #9 kedy: 29. Február , 2012, 10:03:27 »

problemom je ze ta technologia je stale tak draha ze stoji viac nez realne clovek vie usetrit dlhodobo
Zaznamenané

Juraj_T
pravidelný návštevník
Príspevkov: 623

« Odpoveď #10 kedy: 29. Február , 2012, 10:12:46 »

problemom je ze ta technologia je stale tak draha ze stoji viac nez realne clovek vie usetrit dlhodobo

tepelne cerpadlo do domu + par solarnych kolektorov nestoji vobec vela
Zaznamenané
garde
miestny štamgast

« Odpoveď #11 kedy: 29. Február , 2012, 10:13:24 »

....celé je to veľmi relatívne, jadrové elektrárne vyžadujú najvyššie investičné a prevádzkové náklady, ale sú najstabilnejším zdrojom, potom sú tu paroplynové cykly ktoré ak sa využívajú len na výrobu elektriny nepokryjú investičné a prevádzkové náklady, preto sa vyžaduje následné využitie vyrobeného tepla a najlepšie aj využitie pary pre technológie, vodné elektrárne, pomerne stabilný zdroj, ale tiež vysoké investičné a prevádzkové náklady....veterné elektrárne potrebujú stabilný a hlavne silný vietor pokles rýchlosti vetra o 5m/s znamená aj 30%tný pokles výrobnej kapacity....

....naproti tomu fotovoltaika má najnižšie investičné a prevádzkové náklady a má najrýchlejšiu návratnosť, áno je nestabilná, no je rentabilná, počnúc malou plochou....

....od nejakých 70m štvorcových čo je cca 8MW dokáže pokryť spotrebu 5 člennej rodiny vrátane spotreby elektrického kúrenia a vyhrievania vody a minimálne polovicu roka by takáto domácnosť dokázala predávať 80% vyrobenej elektriny do siete a z 20% bo žila, teda bola sebestačná a ešte aj profitovala, a toto je dôvod prečo sa to nedá....

....zabudol som ojedinelé sú dieselgenerátorové stanice, ktoré majú návratnosť a nízku údržbu a prevádzkové náklady ale ťažko sa presadzujú, takú najväčšiu čo viem prevádzkuje EDF na Korzike v Ajacciu....
« Posledná zmena: 29. Február , 2012, 10:18:47 od garde » Zaznamenané

garde
miestny štamgast

« Odpoveď #12 kedy: 29. Február , 2012, 10:16:35 »

tepelne cerpadlo do domu + par solarnych kolektorov nestoji vobec vela

....lenže tepelné čerpadlo samotné Ti tiež nestačí, musíš rátať s investíciami do materíálov pasívnej stavby a vieš vyrobiť teplo cca 15 stupňov  pri vonkajšej teplote cca -5 stupňov úsporu znamená že nekúriš z -5 na dajme tomu 22 stupňov ale 15 na 22 a tak ušetríš 70% nákladov na vykurovanie....ale tu nejde o výrobu energie ale o spotrebu....
Zaznamenané

Iggy
inventár podniku

full-time obzer

« Odpoveď #13 kedy: 29. Február , 2012, 10:31:01 »

co to je za vetu ze veterne elektrarne su neefektivne? :)
jednoducha oznamovacia  Som frajer
co uz len moze byt neefektivne na tom ked si dam na zahradu stlp s vrtulou a alternatorom, ktory nepotrebuje ziadne palivo a ma takmer nulovu udrzbu?
to, ze sa ti viac oplati si tu energiu kupit z ineho zdroja, nez taky stlp s vrtulou a alternatorom stavat.
nehovoriac o tom ze vykon sa da pekne regulovat, aby bol bez ohladu na silu vetra priblizne rovnaky. veterne elektrarne treba stavat na miestach kde je veternost takmer vzdy, takze tu sa neda hovorit o fungovani na striedacku  ked je to postavene na blbom mieste, tak to potom nie je chyba tohto sposobu vyroby energie.  :)
lenze miest, kde fuka vietor stale, ako ty pises, je tak malo, ze to vzdy bude len alternativa a aj to nie vsade. ja nevravim, ze ich treba zfleku pozrusovat vsetky, ale nemas sancu nimi nahradit dokopy nic. navyse na kazdy ich vypadok sposobeny nefukanim vetra (coz je klimaticky jav a tieto este stale nevieme vlastne vobec predpovedat), musi vykryvat iny - stabilny - zdroj. takze uz len kvoli prenosovej sustave budes ku kazdemu veterniku potrebovat nieco stabilne (jadro, uhlie, plyn, olej...). solarne panely su v kazdom ohlade ovela lepsi napad, nez veterniky a ani nimi nikdy nepokryjes vsetko.
Zaznamenané

Iggy
inventár podniku

full-time obzer

« Odpoveď #14 kedy: 29. Február , 2012, 10:35:05 »

....od nejakých 70m štvorcových čo je cca 8MW dokáže pokryť spotrebu 5 člennej rodiny vrátane spotreby elektrického kúrenia a vyhrievania vody a minimálne polovicu roka by takáto domácnosť dokázala predávať 80% vyrobenej elektriny do siete a z 20% bo žila, teda bola sebestačná a ešte aj profitovala, a toto je dôvod prečo sa to nedá....
az bude mat priemerna rodina k dispozicii sukromnych 70m stvorcovych slnkom zalievanej plochy, tak taketo odstavce zacnu mat svoj vyznam  Bavím sa skvele ale samozrejme, nevidim ziadny dovod, preco by sa nemali solarne panely naplieskat na strechy vsetkych domov, pokial to nebude vylozene stratove (neviem o nich tolko, aby som tusil, aky vyznam by napr. pre petrzalku mal takyto krok).
Zaznamenané

Strán: [1] 2 3 ... 5 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.08 sekund, 23 otázok.