Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: VENUJTE 2% z daní aj na podporu gitarového fóra. Ďakujeme!!
15. November , 2024, 05:41:21
Strán: [1] 2 3 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Battery - plug-in na tvorbu bicich  (Prečítané 17410 krát)
0 užívateľov a 2 Hostí prehliada túto tému.
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« kedy: 21. Júl , 2005, 19:02:09 »

METALHAMMER sa v nedavnej teme pytal na tvorbu bicich v Battery od Native Instruments. Uz som nejake bicie programoval a presiel som postupne z "nicoho" cez Fruity loops az po Battery ako plugin pod Sonarom - ale rovnako sa da pouzit aj v Cubase, Nuende a dalsich sekvenceroch. V Battery su vlastne akesi "chlieviky", do ktorych sa naloaduju zvuky bicich, jednotlive typy do samostatnych chlievikov. Na kazdom chlieviku sa potom nastavi, ktora nota ho spusta, ci uz zahrana z externej pripojenej klavesnice alebo napisana mysou do piano rollu v sekvenceri. Vlastne je to velmi jednoduche, na princip sa da dojst lahko. Kazdy zvuk bubnu vo svojom chlieviku sa da dalej rozne nastavovat - farba, ladenie, nabeh, priebeh, dobeh... Velmi zaujimava je praca s layers - vrstvami. Da sa vyuzit na pracu s dynamikou, aby bicie zneli prirodzenejsie a menej strojovo. Najjednoduchsie je nastavit hlasitost jednotlivych not (vlastne uderov) pomocou parametru velocity v piano rolle sekvenceru. Taketo riesenie nie je ale uplne idealne, pretoze v praxi ked bubunik buchne ticho alebo nahlas, prejavi sa to okrem hlasitosti aj na odlisnom charaktere zvuku, inej farbe atd. Preto sa sample bicich bezne vyskytuju v odstupnovanych dynamikach. No a o tom su tie layers. Do kazdeho chlieviku v Battery sa da naloadovat viacej samplov do vrstiev. Kazdej vrstve sa potom nastavi, aka hodnota velocity ju bude spustat. Cize ked si naklikam do piano rollu bicie a spravim im pomocou velocity dynamiku, tak miesto toho, aby sa spustali stale tie iste zvuky iba v roznej hlasitosti, budu sa spustat rovno ine sample s inou, uz original spravne zahratou dynamikou. To, pri akej velocity sa ake sample budu spustat sa nastavuje v Battery na jednotlivych vrstvach tych chlievikov. Akurat si treba spravne ponastavovat hlasitost vrstiev, pretoze napriklad Sonar sa sprava tak, ze znizenim velocity okrem spustenia tichsieho samplu aj tak este znizi hlasitost tej konkretnej noty. Mozno to ide niekde vypnut, mozno nie, mozno ine softy to riesia trolinku inac... Toto sa da vyuzit samozrejme aj na zive bicie hrane na trigrovanu sadu. Impulzy z bicich cez MIDI prevodnik do kompu, do sekvenceru a cez Battery s dobrymi samplami a spravne nastavenymi vrstvami... Alebo takisto na "zive" bicie hrane na klavesy - z klavesov po MIDI do kompu a zvysok je rovnaky. Toto je inak jedna z najlepsich ciest, ako robit v domacich podmienkach kvalitne bicie. Len sa to treba naucit - sam mam takuto klavesnicku, aj to mam vsetko rozbehane, akurat to potrebuje zopar tyzdnov az mesiacov systematickeho cvicenia, ktore som este ani len nezapocal :) Ale vysledok su v podstate "zive bicie sevsimvsudy"...

« Posledná zmena: 01. Jún , 2007, 14:41:50 od Rastis » Zaznamenané
METALHAMMER
stály hosť
Príspevkov: 935

« Odpoveď #1 kedy: 22. Júl , 2005, 12:10:40 »

fajn rasto..ael dufam ze si to ponal ako serial..lebo totok som vedel..akurat to ma stvalo ze ci nemozem si to dako naprogramovat namiesto keybordu(ktory nemam) na klavesnicu...(bezne mi takto hraju softwarove synthy)...a dat dako nahravanie a robit si beaty tak proste to je fest kopec roboty to tam cele pisat tak aby sa to obmienalo..jasne ze spravit 16 beatov a potom to dat nakopirovat 300 razy to sa da...ale ja by som to chcem si nahrat chapes...nazivo...tak otom popis..lebo to sa podla mna neda..ale keby sa dalo bolo by to super..a dalej s tymi layermi viem ze sa to da praveze..ale napis ako....lebo totok netusim...ci si mam tie jednotlive velocity naskladat do stlpca a potom potom daco porobit...mno neviem napis....dik...
Zaznamenané
Majo Fero
inventár podniku
Príspevkov: 3686

večne usmiaty gitarista :-)

« Odpoveď #2 kedy: 23. Júl , 2005, 09:16:54 »

Hlavne Rastik, sprav zvukovu ukazku. Vyzera to fajn.
Zaznamenané
METALHAMMER
stály hosť
Príspevkov: 935

« Odpoveď #3 kedy: 23. Júl , 2005, 14:01:28 »

nesuhlasim.....hlavne to popis a zvukove ukazky si mozme urobit potom kazdy sam......hehehhe...ale nie.....sak daj ak mas..ale hlavne teda popis
Zaznamenané
Thoron
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 118

« Odpoveď #4 kedy: 01. November , 2005, 09:55:26 »

Daju sa na jednej midi stope pouzit 2 pluginy? Napr. mam na jednej stope pouzity Battery 2 ale potrebujem ten zvuk bicich este nejako naefektovat napr. reverbom.
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #5 kedy: 01. November , 2005, 10:25:29 »

Thoron - samozrejme, mozes pouzit tolko plug-inov, kolko Ti znese PC.
Zaznamenané
Thoron
náhodný pocestný
**

« Odpoveď #6 kedy: 01. November , 2005, 13:19:52 »

A akym stylom to spravym v sonare? Ked tam dam nejaky plugin tak vzdy sa mi da vybrat len jeden a ked skusim pridat nejake efekty zobrazi sa mi tam v ponuke len par midi efektov
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #7 kedy: 01. November , 2005, 17:49:15 »

Ak pouzivas v Sonare nejaky DXi alebo VSTi plug-in, potrebujes k nemu aj MIDI aj Audio stopu. V MIDI stope navolis, ci to budes ovladat externe alebo nie, pripadne tam v piano rolle alebo do osnovy naklikas noty, zvolis po ktorom MIDI kanaly sa bude komunikovat a zvolis, co bude vystup - cize navolis output prislusneho DXi alebo VSTi plug-inu. Do inputu Audio stopy navolis output plug-inu a zvolis, kam pojde vystup Audio stopy, ci do master sekcie alebo do nejakej grupy alebo rovno do vystupu zvukovky. Prave na Audio stope mozes ponahadzovat efektov kolko len chces, ak to posielas dalej do nejakej podskupiny, mozes efektovat aj tam... Inak ak nejaky takyto DXi alebo VSTi chces otvorit, Sonar by sa mal spytat, ci ma k nemu vytvorit iba MIDI stopu alebo iba Audio alebo MIDI aj Audio alebo nic. Defaultne je tam zaskrknute MIDI s Audio stopou.
Zaznamenané
Thoron
náhodný pocestný
**

« Odpoveď #8 kedy: 01. November , 2005, 17:52:10 »

Aha no nieco podobne ma aj napadlo ale nepodarilo sa mi to nejak rozchodit vdaka za radu idem sa s tym trochu potrapit
Zaznamenané
Thoron
náhodný pocestný
**

« Odpoveď #9 kedy: 01. November , 2005, 19:02:33 »

No uz mi to pracuje vdaka este jedna otazocka v battery ked si dam otvorenu hihatku vzdy mi prehra cely sampel ja by som potreboval aby sampel skoncil ked zaznie zatvorena hihatka asi vies co myslim aby mi proste nehrala zatvorena hihatka spolu s doznievajucou otvorenou hihatkou.
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #10 kedy: 01. November , 2005, 19:07:22 »

Toto som nevyriesil. Pytal som sa tu, nic. Pytal som sa aj v jednom zvukarskom fore, ale tam im to prislo asi ako prilis lamerska otazka a nikto mi neodpovedal :). Teraz som dlho ziadnu muziku nerobil, takze som to zase pustil z hlavy. Rozhodne nad tym spekuluj a daj vediet - pomozes mi :).
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #11 kedy: 12. September , 2006, 20:08:47 »

brianlover napísal:
Citácia
no, fajn, na rychlo som daco skusal( teda nebaziroval som na vybere toho najkrajsieho samlplu..)..ale..robim v cubase a viem si dat reverb na cele bicie, co lezu z battery..je moznost(nejak vbattery) poslat jeden \'chlievik\' tam, druhy onam??mal by byt, ale neviem to najst, ani s manualom..Žmurk

V Sonare je princip VSTi alebo DXi v tom, ze mas vytvorenu MIDI stopu a na jej vystupe mas navoleny vstup do VSTi / DXi. Potom musis mat vytvorenu Audio stopu. Na jej vstupe musis mat navoleny vystup z VSTi / DXi. Na vystupe Audio stopy mas navolene, kam ides dalej - ci do grupy alebo na vystup zvukovky... Predpokladam, ze takto podobne to funguje aj v Cubase.

Battery ma k dispozicii 32 vystupov. Voli sa to uplne vpravo dole - defaultne je tam nastavene channel 1-2. Cize nakliknes si chlievik, s ktorym pracujes a dole navolis, ktorym vystupom ide prec. Toto nastavis potom na vstupe do Audio stopy - tam ich budes vsetkych 32 vidiet. Cize z toho vyplyva, ze na kazdy chlievik, ktory chces samostatne efektovat (cize vsetky bubny) musis vytvorit vlastnu Audio stopu - tak ako keby si mal natocene realne bicie v stopach.
Zaznamenané
brianlover
pravidelný návštevník
Príspevkov: 347

« Odpoveď #12 kedy: 12. September , 2006, 21:52:48 »

sorry za zasieranie nespravnej temy..tak, v battery na button uplne dole vpravo mi njede ani len kliknut, mam pocit, ze problem bude v cubase..
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #13 kedy: 12. September , 2006, 22:02:08 »

A ked pustis Battery standalone, ide na to kliknut ? Alebo si mozno kupil Battrery s nespravnym zarucnym listom, obcas sa stava. Ktoru verziu mas ? v1. je trochu ina, ako v2.
Zaznamenané
brianlover
pravidelný návštevník
Príspevkov: 347

« Odpoveď #14 kedy: 13. September , 2006, 16:14:17 »

nie, nejde to ani standalone..je to 1.0.4//o kupovani ,sukromnych spravach sme sa tu uz bavili, takze tymto smerom mozme debatu stopnut..zatial to mam na hranie a ucenie..Žmurk
Zaznamenané
Strán: [1] 2 3 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.207 sekund, 23 otázok.