Dnes som dokoncil moju 5W gitarovu hlavu. Takze strucny popis zapojenia:
Na vstupe su 2xJack konektory s rozdielnou vstupnou impedanciou/citlivostou. Nasleduje mala signalova pentoda EF86 s variabilnou katodou pre bright/fat zvuk, je tu moznost tiez prepinat ci elektronka funguje ako pentoda (vacsi gain, plnejsi zvuk) alebo trioda (nizsi gain, vyssia kvalita). Po tomto predzosilneni nasleduje klasicky katodovy sledovac s priamou DC vazbou (pouzil som 6N2P ale moze byt aj napr. ECC83 ktora je este lepsia, pretoze ma vyssie catohode-to-heater voltage, ale ruska 6N2P to zvlada tiez a ma krajsi zvuk). tento sledovac poskytuje dostatocne nizkoimpedancny vystup pre budenie korekcii a zabezpecuje tiez dost silne zosilnenie. Po korekciach a regulacii hlasitosti nasleduje velmi jednoduchy jednocinny koncovy stupen s 6P14P (alebo napr. EL84). Napajanie bez budenia je cca +300V. Povodne som mal zdroj priamo po usmerneni a filtrovani pripojeny na vystupak ale dost bolo pocut brum (cca 0,5V na vystupe), takze som musel napajanie spravit cez slabsi RC clen. Toto brum dokonale odstranilo a ziaden brum nepocut ani ked ucho prilozim k extremne citlivemu reproduktoru, keby nebola na panely kontrolka ani by som nevedel ze je zosilnovac zapnuty
Na odpore RC clenu, ktory napaja koncak sa prekuri cca 1W ale to vobec nevadi, pretoze za odstranenie brumu to stoji a koncak ma stale dostatok prudu pre max. vykon...
Chassis je z 0,6mm zink. plechu strieknuteho zakladnou farbou + vrchna cierna leskla. Popisky su urobene na ciernej matnej folii, ktora je nalepena ne celom prednom aj zadnom panely. Skrinka na zosilnovac je vyrobena z 12mm drevotriesky olepenej ciernou kozenkou, mriezka co je v predu je obycajna mriezka zo zeleziarstva na zajace alebo co ja viem co :D, proste s najmensimi okami ake mali.
Mozne modifikacie a vylepsenia:
Ak by niekto pozadoval este vyssi gain a skreslenie, moze v katodovom sledovaci pouzit v katode namiesto 100k odporu, hodnotu 56k, tym sa este viac orezu spicky sinusovky v jednej polvlne, ale klesne rozkmit. Pripadne namiesto elektronky EF86 pouzit na vstupe nejaku dvojitu triodu napr. vybornu 6N2P alebo ECC83 a tym padom ziskat este vacsie skreslenie a zosilnenie. Ale s EF86 je to pre mna plne postacujuce a paci sa mi menenie pentode/triode modu, pretoze to poskytuje velmi siroke spektrum roznych zvukov.
Zvuk:
Zosilnovac ma vykon 5W co je si myslim tak akurat. Nestrati sa ani v kapele, pretoze pri pouziti s dobrymi a citlivymi reproduktormi (napr. Celestion Vintage V30) ma naozaj riadny akusticky vykon. Mensi vykon zosilnovaca vidim skor ako vyhodu, kedze skreslenie sa da dosahovat velmi jendoducho nie len v predzosilnovaci ale aj prebudenim koncoveho stupna a tak ma velmi pekny a charakteristicky zvuk, pricom hlasitost este nie je taka, ze ma clovek zalahnute v usiach. Som velmi spokojny aj s rozmermi zosilnovaca lebo je maly, lahucky a velmi kompaktny na prenasanie.
nasleduju fotky, schema, a video s malou ukazkou. Nie som velmi extra dobry gitarista
takze je to ake je, a kvalita zvuku z fotoaparatu je tiez zalostna
, ale na info ako to asi hra to snad staci, pri velkom skresleni ten mikrofon vo fotaku uz nezvlada a zneje to divne, ale v reale to ma fakt uzasny zvuk. Snazil som sa hrat to iste pri roznych nastaveniach, aby bolo pocut vacsi rozdiel vo zvuku, v jednotlivych modoch.
Schema: