Zvukár Andrej
|
|
« kedy: 12. Máj , 2013, 10:41:51 » |
|
Viete mi niekto povedať aký je rozdiel medzi týmito efektmi? Gúglenie prinieslo ničnehovoriace drísty typu "fázer znie muzikálnejšie", ale mňa zaujíma skutočný rozdiel, ak vôbec je. Alebo je to to isté, ako napr. distortion/overdrive, alebo delay/echo a každý výrobca si označuje čo chce, ako chce?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Branko
|
|
« Odpoveď #1 kedy: 12. Máj , 2013, 10:46:36 » |
|
Distortion a Overdrive su dost rozlicne zvuky/pedale. Nech je to akakolvek znacka. Takisto aj Echo a Delay su dost rozlicne zvuky, hlavne repeaty. Kazdopadne aj Vibe a Phaser su rozlicne. Vibe pouzival Hendrix, no phaserom sa to nazvat neda.
|
|
« Posledná zmena: 12. Máj , 2013, 10:47:07 od Branko »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
kaolko
|
|
« Odpoveď #2 kedy: 12. Máj , 2013, 10:55:37 » |
|
hmm distortion a overdrive nie je to iste..
overdrive je nieco ako 'presilenie vstupneho signalu' a distortion vdaka diode clippingu vytvaraju samotne skreslenie.. neviem ako to popisat ale je sakra rozdiel.. vacsinou s overdriveom ludia idu do nakresleneho kanala a s distortionom do cisteho lebo ten druhy ma zasadnejsi vplyv na ton a viac ovplyvni skreslenie..
vibe - neni to nieco skor ako vibrato kedy sa zapina a vypina signal? phaser je skor priebezne zvysovanie a znizovanie hlasitosti podla vlny..
ci?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
styrioci
|
|
« Odpoveď #3 kedy: 12. Máj , 2013, 11:01:34 » |
|
vibe - The effect, though often associated with chorus, is in fact created through a staggered series of phasing filters, unlike the usually aligned filters of a normal phasing effect. cize podobne ako phaser ale trochu ine
|
|
« Posledná zmena: 12. Máj , 2013, 11:02:07 od styrioci »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
stevino179
Hosť
|
|
« Odpoveď #4 kedy: 12. Máj , 2013, 11:26:47 » |
|
presne tak prve vibe bol vlastne chorus a vlastne od podlahy lesly efekt s pridaným delay a dačo ... , phase je skor zvuk odvodený od syntakov frázovanie vlny , ale v princípe ako modulačné efekty maju často spoločne činitele
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Zvukár Andrej
|
|
« Odpoveď #5 kedy: 12. Máj , 2013, 12:57:19 » |
|
vibe - The effect, though often associated with chorus, is in fact created through a staggered series of phasing filters, unlike the usually aligned filters of a normal phasing effect. cize podobne ako phaser ale trochu ine
Tu hneď je rozpor, lebo chorus je efekt s časovým oneskorením, séria fázovacích filtrov je fázer. Z toho by vyplývalo, že nie "podobné, ale iné", ale rovnaké. Branko: keby si porovnal jedno echo a jeden delay, nebudú rovnaké, keby si porovnal dva rôzne dalaye (alebo dve echá), tiež nebudú rovnaké. To isté platí o distoršnoch a overdrajvoch. Jimi Hendrix používal phaser, ktorý sa volal Univibe. Stále v tom mám zmätok.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312
|
|
« Odpoveď #6 kedy: 12. Máj , 2013, 13:25:11 » |
|
Distortion a Overdrive su dost rozlicne zvuky/pedale. Nech je to akakolvek znacka. Takisto aj Echo a Delay su dost rozlicne zvuky, hlavne repeaty. . dnes nas po vela rokoch firma Boss naucila, ze overdrive znie takto a takto, distortion zase inak a presvedcila o tom aj ine firmy, takze sme si to aj my tak zauzili. ale dlhe roky bol v tej terminologii zmatok a rozne firmy znacili skreslenie rozne a urcite sa nedalo specifikovat, ze ake skreslenie sa ma ako volat... vsak uz len ked si pozres ako znacil skresleny kanal Marshall pred 20 rokmi na Valvestate a nemam pocit, ze to skreslenie co z neho leze sa nejak podoba na Boss Overdrive pedal a znacili ho napriek tomu tiez overdrive.... http://medias.audiofanzine.com/images/normal/marshall-vs100r-1996-2000-405913.jpghttp://www.peterwall.nu/Marshall%20Valvestate%208240%20Stereo.JPGecho / delay - to uz naozaj neni ako okomentovat, vsak ide o totozny efekt dosahovany totozne - primiesanim" rovnakeho" signalu posunutom v case...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
PanTau
|
|
« Odpoveď #7 kedy: 12. Máj , 2013, 14:29:51 » |
|
overdrive je nieco ako 'presilenie vstupneho signalu'
ci?
To si pleties s linear boosterom. Oznacenie OD a DS je myslim len take zavadzajuce, aj ked uz si vieme predstavit co ako zneje.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Zvukár Andrej
|
|
« Odpoveď #8 kedy: 12. Máj , 2013, 15:52:09 » |
|
...Oznacenie OD a DS je myslim len take zavadzajuce...
Tiež mám ten pocit. Overdrive znamená prebudený zosilňovač (následkom je skreslenie signálu). Distortion znamená skreslený signál (príčinou je prebudenie zosilňovača). Napr. Marshall Jackhammer má prepínač OD / DIST a ten vpodstate zmení iba výstupnú hlasitosť. Ale k vibe a phaser: Nemôže to byť tak, že fázer má pevne zmiešaný priamy a vibrátový signál a vibe má vypínač priameho aby zostal iba vibrátový? Len tak tápam.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Mazzi
pravidelný návštevník
Príspevkov: 727
His spirit and music live on!
|
|
« Odpoveď #9 kedy: 13. Máj , 2013, 10:14:55 » |
|
Myslím, že Phaser a Vibe sú v podstate podobné efekty, ale základom pravého vibe je lampa obklopená štyrmi fotorezistormi. Tie vlastne tvoria ten vlnitý zvuk, v rytme pulzovania lampy. Phaser je tvorený bežnými šučiastkami plus IO.
|
|
|
Zaznamenané
|
Fender Stratocaster American Deluxe '09, Gibson LP Trad '16 -->[Pedalboard]-->Fender Super Reverb 65 RI, Fender Bassman '59 LTD RI, Fender Deluxe 112, Lab Series L5 '78.
|
|
|
cubo
|
|
« Odpoveď #10 kedy: 13. Máj , 2013, 11:02:07 » |
|
u mna je vibe simulator rotacneho repraku - Hendrix a phaser nieco co ma van halen na prvych albumoch... tam sa da pocut rozdiel
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
stevino179
Hosť
|
|
« Odpoveď #11 kedy: 13. Máj , 2013, 11:15:04 » |
|
presne tak vibe je skor chorus typu lesly
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
PanTau
|
|
« Odpoveď #12 kedy: 13. Máj , 2013, 11:41:07 » |
|
presne tak vibe je skor chorus typu lesly
Az na to, ze vibe nie je chorus. Nema to nic s vyskou tonu.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
stevino179
Hosť
|
|
« Odpoveď #13 kedy: 13. Máj , 2013, 11:45:18 » |
|
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
PanTau
|
|
« Odpoveď #14 kedy: 13. Máj , 2013, 11:49:59 » |
|
To ma dva rezimi ty trulo. Ten efekt mam doma, tak viem. Vibe nie je efekt, ktory ti pridava k povodnemu zvuku rozladeny ako chorus, tak uz netrep, ok?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|