Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Zaregistroval si sa, ale ten prekliaty mail nechodí a stále nechodí?

Skontroluj si SPAM.

(fakt, robíme, čo sa dá, ale gmail.com si nedá povedať)
01. December , 2024, 00:02:37
Strán: [1] |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Sola  (Prečítané 2232 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
Balvan
okukávač

Príspevkov: 2

« kedy: 27. Júl , 2013, 21:49:59 »

Dobry Den. Viem ,ze tato tema sa tu casto vyskytuje ale nenasiel som odpovede na urcite otazky . Hram na El. gitare 1,6 roka. Predtym som hral na spanielke 4 roky (ziadna slava, doma som nic nehral a na teoriu som kaslal)  no na el. gitare poctivo makam(zatial hlavne techniku, rytmus  a rychlost pravej ruky lebo viem ze to je jednoducho zaklad). Dostal som sa do bodu kedy uz mi riffy nestacia a chcel by som zacat s vlastnou tvorbou . Co mam kamaratov ktori ma ucia (dospeli chlapi, ja som stredoskolak a preto ich nechcem otravovat s mojimi otazkami) tak na improvizaciu pouzivaju pentatoniku (dur , mol) ,jednoduchu im staci zaciatocny akord a rezu pripadne maju svoje vlastne stupnice a z teorie nevedia ani ň. Zo zaciatku som si myslel ze sa jednoducho naucim tie dve stupnice, par mesiacov / rokov pomakam na lavej ruke a budem tak rezat ako oni (mam rad i hram metal ,hlavne heavy / Trivium atd/) Ale po vecery stravenom na internete mi doslo ,ze to tak asi neni ,ked chcem si hovorit "gitarista". Preto sa  pytam: co sa mam ucit ( mody, stupnice ,veci okolo toho) , v akom poradi ,  aby som vedel  kedy co pouzit  v takom doprovode  a v  takej tonine. Proste ,  aby som vedel solovat a tu vseobecnu teoriu. Hmaty dur/mol pentatoniky  viem a skusam si pomaly improvizovat. Za odpovede, rady  vopred dakujem  Žmurk
« Posledná zmena: 27. Júl , 2013, 23:32:44 od Balvan » Zaznamenané

My gear: ESP LTD VIPER 100-FM STBLK (Seymour Duncan SH-8 invader bridge/neck), EHX Metal Muff, Marshall Jackhammer, Fender Frontman 212R, Marshall MG15.
kaolko
inventár podniku
Príspevkov: 16429

Saturday Night Bieber

« Odpoveď #1 kedy: 27. Júl , 2013, 22:23:27 »

1,6roka na gitare to je rok a 7 mesiacov.. rozumiem tomu spravne?

z mojej strany par rad:

-vsetko co sa ucis stahuj podla ucha, kasli na tablatury
-vsetko co sa ucis hraj kludne aj na tretinovej rychlosti kym to vycvicis
-uc sa kde na gitare mas ktory ton, aby si aj o polnoci vedel ked ta niekto zobudi co je na 9tej polohe na strune g napriklad
-uc sa akordy, obraty akordov, tvorbu melodii.. ale hlavne ruka v ruke aj s teoriou.. je to podobne ako s autoskolou, pokial nemas zaklady tazko ta pustia na cestu.. resp mozes vediet ukocirovat auto, ale v prvej jednosmerke to napraces do niekoho
« Posledná zmena: 27. Júl , 2013, 22:26:47 od kaolko » Zaznamenané

Balvan
okukávač

Príspevkov: 2

« Odpoveď #2 kedy: 27. Júl , 2013, 23:28:53 »

Diky za rychlu odpoved a rady. To 1,6 roka je preklep, myslel som 1,5 .  A co je to stahovat? (som tu novy a este mi to samemu nedoslo)
« Posledná zmena: 27. Júl , 2013, 23:39:57 od Balvan » Zaznamenané

My gear: ESP LTD VIPER 100-FM STBLK (Seymour Duncan SH-8 invader bridge/neck), EHX Metal Muff, Marshall Jackhammer, Fender Frontman 212R, Marshall MG15.
frakos
stály hosť
Príspevkov: 1380

« Odpoveď #3 kedy: 28. Júl , 2013, 08:25:52 »

-uc sa kde na gitare mas ktory ton, aby si aj o polnoci vedel ked ta niekto zobudi co je na 9tej polohe na strune g napriklad

Ja vlastne ani neviem co poradit, ale len reagujem vseobecne k tym tonom na hmatniku. Toto ja napr z fleku dodnes neviem. Trochu lepsie je to ked drzim gitaru, ale aj tak z fleku neviem. Chvilku mi to trva kym si ho odvodim z nejkeho tonu nablizku alebo ho posuniem o oktavu hore alebo dole, na struny a polohy, ktore su mi viac zname. Napriek tomu nemam problem improvizovat, vo vacsine znamych stupnic alebo aj v barjakej hybridnej. Druha strana, ze kvalitu vlastnej improvizacie posudit neviem :). No pri improvizacii vobec nevyuzivam to, ze proste nejak vidim tie tony na hmatniku. Preto ani do dnes nechapem, preco aj v mnohych gitarovych skolach zdoraznuju (naposledy som to videl v tej Sebanovej),  ze rychlo alebo okamzite poznat tie tony na hmatniku je pri improvizacii dolezite. Netvrdim, ze to nieje dolezite a urcite je to dobre na nieco ked to vies, ale mne zatial nedoplo, ze preco ked pozrem na hmatnik tak tam tie tony musim "vidiet napisane".

Schopnost rozpoznat tony na hmatniku spajaju s pojmom znalost hmatnika. Ja pod pojmom znalost hmatnika chapem znalost prstokladov stupnic a este dalsi stupen povedzme rozklady a obraty akordov, ktore na prislusnych stupniciach vzniknu. A ked toto poznam tak pocas hrania absolutne neriesim kde aky ton je(v ramci mojho amterskeho hrania). Keby aj vznikne situacia, ze tony, ktore sa hodia pri improvizacii niesu v ziadnej pre mna znamej stupnici, tak vacsinou ide len o posun nejakych tonov voci niecomu co uz poznam. A ked tie prstoklady zakladnych stupnic poznam dobre, tak napr ked posuniem napr v stupnici Cdur, ton D na Dis, tak prakticky hned viem ako budu vyzerat vsetky prstoklady tejto novej stupnice na celom hmatniku bez toho, aby som vedel kde ten Dis je.

Preto nechapem koli comu je dolezite, aby som to vedel z fleku. No rad to pochopim, ked mi to dakto vysvetli.

Aspon daco k tomu cviceniu sola. Pentatonika je fasa, na zaciatok sa bez nej asi ani neda. A ako kaolko pisal, ze "ruka v ruke s teoriou", tak v suvislosti s tym co som napisal vyssie, tak v ramci teorie by som urcite riesil durovu stupnicu, prstoklady, a akordy na nej, teda obraty a rozklady, pochopit mody. Potom kazda dalsia stupnica sa bude lahsie ucit.
Zaznamenané

kaolko
inventár podniku
Príspevkov: 16429

Saturday Night Bieber

« Odpoveď #4 kedy: 28. Júl , 2013, 08:52:17 »

ja som zistil ze ked som nevedel ake tony mam na hmatniku, tak som fuuurt hral tie iste prstoklady, tie iste frazy.. jak som to zacal trochu riesit tak som aspon trochu zacal chapat aj harmoniu a ze z coho sa tie akordy skladaju a co do nich mozem hrat a ako ich obzvlastnit.. nehovorim ze to musi robit, ze sa bude ucit tony na gitare, aby vedel hrat.. moze mu to len pomoct ak si pojde niekedy zahrat s ludmi v nejakej kapele, kde ked mu basak povie ok nehraj tak C ale Gis lebo nam nesedi harmonia tak nebude cely vycukany ze co to je Gis
Zaznamenané

frakos
stály hosť
Príspevkov: 1380

« Odpoveď #5 kedy: 28. Júl , 2013, 09:05:28 »

asi chapem co myslis
Zaznamenané

Strán: [1] |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.089 sekund, 22 otázok.