Cubase je nestabilne ? prosim ?
Cubase je harwerovo narocne ? prosim ?
ak pouzivas 128MB ram a 450MHz Celeron, tak suhlasim, inak neviem neviem
O tom sa hádať nebudem, sú to moje osobné názory a postrehy, ktoré sa mi časom potvrdili.
K hardwarovej náročnosti - otvor si rovnaký projekt v Cubase a v Reaperi. Sleduj vyťaženie CPU Cubase a v Reaperi a sám si odpovedz. Vyskúšaj si nahádzať na projekt totožné pluginy v Cubase a Reaperi... Pri Cubase je strop tj. pokým ti to nezačne haprovať podstatne nižšie. Reaper "vydrží" viac pluginov...
Čas, ktorý prejde od spustenia a načítania projektu a všetkých VST je tiež v prospech Reaper.
K stabilite a kompatibilite - Reaper mi NIKDY neodmietol načítať funkčný korektný plugin. Kolega Cubase to robil často a neraz pritom "spadol"...
Možno Cubase nie je hardwarové náročné, ale vybral som si Reaper pretože je na tom subjektívne z týchto hľadísk lepšie. Je jedno aký mám komp, mne ide o to, že Reaper dokáže môj PC využívať efektívnejšie. Môžem otvoriť viac pluginov ako v Cubase namiesto toho aby som hardwarom a niečo viac živil DAW. Myslím si, že môj notebook s Intel I3 a 4Gb RAM nie je žiadna sláva, je to low end ale na home recording mi úplne stačí.