Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Zaregistroval si sa, ale ten prekliaty mail nechodí a stále nechodí?

Skontroluj si SPAM.

(fakt, robíme, čo sa dá, ale gmail.com si nedá povedať)
19. September , 2017, 14:22:38
Strán: [1] |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: HIFI zosilovac + repro - ohmy  (Prečítané 2186 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
xing
stály hosť
*****
Príspevkov: 936



« kedy: 07. August , 2014, 07:38:02 »

Otec ma poveril kupit mu nejake lacne (hlasne) hifi bedne k PC / TV. Hned poviem ze sa v tom velmi nevyznam a nikdy som to nejako neriesil - co sa tyka gitarovych zosikov/bedni v tom mam jasno. Otazku smerujem na impedanciu zosiku a bedne (ktora mi asi nebude sediet).

Zohnal som madarsko-cinske SAL 2610F - vsade na eshopoch sa uvadza ze ma 4 ohm. Podla foto na stitku, co mi poslal chlapik je vsak uvedene 8 ohm - som teda trochu zmateny. Tak som sa niekde na webe docital ze tie bedne maju prepojitelne vstupy (teda stredova cast ma 8 OHM a basova cast ma 8 OHM - pokial sa teda prepoja tak dostaneme 4 ohm - rozumiem). Cize to by znamenalo ze potrebujem napajat osobitne stredovu a basovu cast - aby som mohol pouzit zosik ktory som si vybral (uvedene nizzsie)?

Otazku teda teraz smerujem k vyberu zosiku - nasiel som nejaky Marantz SR3000 - kroty ma viacej vystupov na bedne - ale uvedene je ze min impedancia bedne ma byt 6 ohm. Ak by teda vysledna impedancia bedne bola 4 OHM (po premosteni basovej a stredovej casti) tak by to koncaku asi nerobilo velmi dobre, ci? Prehrievanie / odpalenie tu teda hrozi s velkou pravdepodobnostou?

Alternativne - zosik ma viac vystupov (2x front, center, a 2x surround) - teoreticky bolo by mozne napojit jednu bednu 2 kablami (teda osobitne bass a mid) tak, ze front vystupy by sli na stredace a surround na basaky? alebo tie surround by mi vobez nehrali (nakolko by bol na vstupe obycajny stereo signal, nie 5-kanalovy)?

Cize smerujem k tomu, ci mozem 4 ohm bednu napojit na 6 ohm koncak (bez poskodenia aj z dlhodobejsieho hladiska)?

DIK
« Posledná zmena: 07. August , 2014, 08:29:29 od xing » Zaznamenané
Sanchez
stály hosť
*****
Príspevkov: 818



WWW
« Odpoveď #1 kedy: 07. August , 2014, 09:07:11 »

Radšej to na 6ohmový zosik nezapájaj.
Aj keď pri malej hlasitosti (keď zosik nejde na plný výkon) by to malo fungovať a nemalo by sa nič stať. Ale opakujem NEMALO...

No a pri stereo signáli to zapoj LEN do Front.

Druhá možnosť je: kúpiť zosik, ktorý má aj výstup na repro - subwofer. Potom by si zapojil stredovú a výškovú časť na front a basovú na sub. Ten Marantz to tak nemá.
« Posledná zmena: 07. August , 2014, 09:11:38 od Sanchez » Zaznamenané

xing
stály hosť
*****
Príspevkov: 936



« Odpoveď #2 kedy: 07. August , 2014, 09:44:42 »

Radšej to na 6ohmový zosik nezapájaj.
Aj keď pri malej hlasitosti (keď zosik nejde na plný výkon) by to malo fungovať a nemalo by sa nič stať. Ale opakujem NEMALO...

No a pri stereo signáli to zapoj LEN do Front.

Druhá možnosť je: kúpiť zosik, ktorý má aj výstup na repro - subwofer. Potom by si zapojil stredovú a výškovú časť na front a basovú na sub. Ten Marantz to tak nemá.

To som si myslel, ze mala hlasitost by mala byt OK ale velke hlasitosti zrejme mozu odpiect zosik. Ako poznam svojho stareho, tak on to rad vsetko doprava (byva v rodinnom dome, aj tak susedia vedia ked pocuva...). BTW, zosik s outputom na subwoofer je dobry napad. Ale existuje taky, co by mal 2x SUB vystup? Lebo tieto bedne mozu byt zapojene osobitne mid (8OHM) a bass (8OHM) - teda nakolko su bedne 2 potreboval by som 2x sub vystup..

Asi sa popozeram po inom zosiku, ale ten marantz sa mi celkom pozdaval (za cenu 50 EUR)...
Zaznamenané
Sanchez
stály hosť
*****
Príspevkov: 818



WWW
« Odpoveď #3 kedy: 07. August , 2014, 10:06:23 »

No veď MID sekcie L a R bední zapojíš na Front L a R zosiku a sub repro zapojíš basové sekcie bední do série a potom na jeden sub výstup zosiku. Basy sa aj tak šíria všetkými smermi. Tam sa nehráš na stereo.
« Posledná zmena: 07. August , 2014, 10:06:58 od Sanchez » Zaznamenané

xing
stály hosť
*****
Príspevkov: 936



« Odpoveď #4 kedy: 07. August , 2014, 12:53:09 »

No veď MID sekcie L a R bední zapojíš na Front L a R zosiku a sub repro zapojíš basové sekcie bední do série a potom na jeden sub výstup zosiku. Basy sa aj tak šíria všetkými smermi. Tam sa nehráš na stereo.

Aha - cize ak som pochopil:

Front L a P vystup napojim na L a P bednu - cize na vystupe 6 OHM a repro 8 OHM - vpohode.
Sub vystup (je iba jeden) napojim na basaky, ktore budu prepojene do serie (teda 6 OHM na vystupe na 18 OHM repro).

Nebude to teda hrat tichsie - tie basaky? ci?

Asi sa fakt popozeram po inom zosiku - skoda - ten marantz bol v KE tak by som ho hned aj skusil...
Zaznamenané
Sanchez
stály hosť
*****
Príspevkov: 818



WWW
« Odpoveď #5 kedy: 07. August , 2014, 14:30:54 »

No asi tak. Treba to skúsiť a uvidíš. Možno to nebude potichu. Tie basy. Možno...

Potom jedine zosik, ktorý má oddelený výstup na repro bas a middle/treble. Existujú aj také.
Alebo zosik, ktorý bude mať výstup 4ohmy a prepojiť to v bedniach na 4 ohmy.

Šak keď máš 2 bedne, načo kupovať zosik pre domáce kino?

http://elektro.bazos.sk/inzerat/40065865/ZOSILNOVAC-TECHNICS-SUV-Z220.php

Ale nič iné mi nenapadlo... Na zdravie!
« Posledná zmena: 07. August , 2014, 14:37:38 od Sanchez » Zaznamenané

Zvukár Andrej
miestny štamgast
******
Príspevkov: 1837


WWW
« Odpoveď #6 kedy: 07. August , 2014, 15:52:13 »

...sa uvadza ze ma 4 ohm. Podla foto na stitku, co mi poslal chlapik je vsak uvedene 8 ohm - som teda trochu zmateny. Tak som sa niekde na webe docital ze tie bedne maju prepojitelne vstupy (teda stredova cast ma 8 OHM a basova cast ma 8 OHM - pokial sa teda prepoja tak dostaneme 4 ohm - rozumiem)...
Ak sú basový aj stredovýškový reprák 8 ohmové a výhybka je O.K., tak tá bedňa sa chová ako 8 ohmová. Tie repráky nehrajú paralelne, ale každý "svoje".
Ak máš možnosť zmerať odpor, tak by to bolo najlepšie ( 8 ohmový reprák má jednosmerný odpor 5 až 6 ohmov).
Zaznamenané
Strán: [1] |   Hore
  Tlačiť  
 
Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.103 sekund, 22 otázok.