Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Zaregistroval si sa, ale ten prekliaty mail nechodí a stále nechodí?

Skontroluj si SPAM.

(fakt, robíme, čo sa dá, ale gmail.com si nedá povedať)
03. December , 2024, 21:33:43
Strán: 1 2 [3] |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Hlava  (Prečítané 11959 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
brianlover
pravidelný návštevník
Príspevkov: 347

« Odpoveď #30 kedy: 18. September , 2006, 20:46:24 »

otazka:tesla studio 70 mi je na tento ucel na rit, ze?Smútim
Zaznamenané
Hosť
« Odpoveď #31 kedy: 18. September , 2006, 22:38:30 »

Prečo by mal byť na nič? Konštrukčne tieto zosíky nepatria k najhorším, sú slušne predimenzované. Ja som si spravil koncák z Mono 50 a dáva zdravých 60 W ... len to človeka stojí značne hodne námahy, kým to celé zbaví špiny, odstráni možné príčiny problémov a porúch, prelampuje, nastaví a urobí niečo s tým hrozným dizajnom, aby sa s tým nehanbil ukázať vonku. Ale dá sa to, ak človek vežmi chce. Som si pripadal ako reštaurátor starovekých relikvií, predstav si ma, ako s jemným štetcom vyškrabujem usadenú zmes mastnoty a prachu milimeter po milimetri z plošákov, ako prezerám podivnú spleť kabeláže, porovnávam so schémou, kontrolujem pripojenie k doskám a snažím sa, aby všetky dráty boli bezpečne pripojené a aby sa nestalo, že sa nejaký zo spoja vylomí. A samozrejme to chce nastaviť kžudové prúdy koncových lámp, žhavenie, upraviť vizáž, prestriekať, dať do poriadku predný panel, vyhodiť tie hrozné päťkolíkové konektory atď ...

Teraz, keď si ten zosík prezeráš, ani by si nepovedal, že je to klasická Tesla. A k rečiam, že je to nahovno postavený zosík, len tožko - odpadol mi rokmi \"namožený\" drát zeme od spätnoväzobnej slučky, ktorá chráni zosík pred rozkmitaním a poškodením aj pri náhlom odpojení výstupu. Zosík prakticky okamžite začal oscilovať, spätná väzba nešla a keďže práve vtedy nemal pripojenú záťaž, nezaťažené výstupné trafo začalo generovať pulzy vežmi vysokého napätia. Okamžite som zosík vypol a podrobil ho prehliadke. Rýchlo som našiel chybičku, opravil som ju a znova zosík spustil. A čuduj sa svete, fungoval ako predtým. Nič mu nebolo. Dokonca ani ochranné anódové poistky nevyleteli.

Kožko zosíkov aj známych svetových značiek by asi takýto šok prevádzky s odpojenou záťažou prežilo? Možno Engl Fireball a Peavey 5150, tie majú diódovú ochranu proti prepätí na výstupáku. Ináč by to spožahlivo zničilo lampy, výstupák aj sieťák, keďže na dnešných strojoch sú z cenových a váhových dôvodov dimenzované na doraz.

Naposledy upravil predator, : 18.09.2006 o 23:39
Zaznamenané
Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479

« Odpoveď #32 kedy: 18. September , 2006, 23:22:28 »

Ja odpoviem strucnejsie: Tesla Studio 70 nie je lampovy zosilnovac.
Zaznamenané

Hosť
« Odpoveď #33 kedy: 18. September , 2006, 23:27:54 »

No ja som myslel Music 70, to bol lampáč .... Studio 70, to je tá malá oranžová šialenosť? Tak toto nie je lampáč ani náhodou. Sorry, moja chyba.
Zaznamenané
Martinlm
adminištrant
inventár podniku

« Odpoveď #34 kedy: 18. September , 2006, 23:47:07 »

A tu diodovu ochranu ma kazdy Engl. Nie je take nieco potencialny pruser pre zvuk? Tie diody predsa nejaky odpor maju stale, ale asi je to nic v porovnani s odporom primarneho vinutia. Ako to funguje? Ked sa zvisi to napatie nad istu uroven, tak dioda sa zavrie a nepusti ho na vystupne trafo?
Zaznamenané

Hosť
« Odpoveď #35 kedy: 19. September , 2006, 06:38:21 »

Nie je to prúser na zvuk. Diódy sú totiž zapojené v závernom smere, teda opačnom ako anódové napätie. Za normálneho pracovného režimu zosíka sú preto stále zavreté a nijak sa teda neprejavujú. Ak sa vplyvom nezaťaženého trafa začnú na trafe indukovať špičky, ich polarita je presne opačná, ako napätie na anódach, keďže indukovaný prúd pôsobí proti zmene, ktorá ho vyvolala. Diódy sa otvoria a skratnú trafo, čím zlikvidujú vysokonapäťovú špičku.

Je to niečo podobné, ako dióda zapojená paralelne k relátku - na jeho funkciu vplyv nemá, ale zamedzuje možnosť vytvárania napäťových špičiek počas zapínania a vypínania. Otvára sa iba vtedy, keď sa objaví špička, ktorá má opačnú polaritu ako pracovné napätie. Tu je to podobné, iba zapojené dvojčinne.
Zaznamenané
Martinlm
adminištrant
inventár podniku

« Odpoveď #36 kedy: 19. September , 2006, 09:10:58 »

Aha, ja som zle pozrel schemu a mal som pocit, ze su zapojene do serie :)
Zaznamenané

mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
Príspevkov: 8210

« Odpoveď #37 kedy: 19. September , 2006, 15:52:48 »

predator napísal:
Citácia
Zosík prakticky okamžite začal oscilovať, spätná väzba nešla a keďže práve vtedy nemal pripojenú záťaž, nezaťažené výstupné trafo začalo generovať pulzy vežmi vysokého napätia. Okamžite som zosík vypol a podrobil ho prehliadke. Rýchlo som našiel chybičku, opravil som ju a znova zosík spustil. A čuduj sa svete, fungoval ako predtým. Nič mu nebolo. Dokonca ani ochranné anódové poistky nevyleteli.

Kožko zosíkov aj známych svetových značiek by asi takýto šok prevádzky s odpojenou záťažou prežilo? Možno Engl Fireball a Peavey 5150, tie majú diódovú ochranu proti prepätí na výstupáku. Ináč by to spožahlivo zničilo lampy, výstupák aj sieťák, keďže na dnešných strojoch sú z cenových a váhových dôvodov dimenzované na doraz.

Naposledy upravil predator, : 18.09.2006 o 23:39

hm...neviem ci je to az take nebezpecne ked na vystupe neni zapojena zataz...pri ozivovany sa zapoji osciloskop bez zataze pusti sa vstupny signal a tak sa meria, az ak je to dobre az potom sa pripoji zataz...(tak nejak my to vysvetlil prosound)
Ale samozrejme ze ho netreba vybudzovat potom naozaj preskoci napatie...kazdopadne neni to ako tranzistor
Zaznamenané

ff
miestny štamgast
Príspevkov: 2387

« Odpoveď #38 kedy: 19. September , 2006, 17:06:07 »

No,neviem,neviem.Ja by som lampáč pri oživovaní určite  zaťažil.Inak ten výstupák odíde málokedy.Ja som skúšal nejaké odpáliť a nepodarilo sa mi to.K tej spätnej väzbe-kopa výrobcov robí-robila ampy bez sp.väzby-Fender,Marshall,Crate....Vlastne Mesa Dual v móde modern má  odpojenú väzbu.Nič neosciluje-v podstate sa zvýši zosilnenie a pribudnú  basy+presenc.
Zaznamenané
Hosť
« Odpoveď #39 kedy: 19. September , 2006, 17:31:06 »

Tam bol problém v tom, že tá spätná väzba bola vedená dvomi vodičmi - jeden zemniaci, na jednom konci pripojený k výstupáku a na druhom k spoločnému zemniacemu bodu, a druhým vodičom samotný signál z odbočky.

No a mne sa podarilo ulomiť ten zemniaci, pričom živý ostal pripojený visieť \"v lufte\". Preto sa to vlastne stalo RLC oscilačným obvodom a cez parazitnú kapacitu primáru sa uzavrel okruh. Ak by som ulomil ten živý vodič, tak by sa zosík nerozkmital, ale len by sa vyradila spätná väzba z činnosti a zosík by šiel bez nej.

Inakšie, každý zosík to má ináč, sú zosíky bez spätnej väzby na koncáku a sú aj také, čo ju majú. Spätná väzba trochu obmedzí okrajové kmitočty, pridá \"prezence\" a zníži prechodové skreslenie konca - pozor, nie skreslenie prebudením konca, ale skreslenie vznikajúce pri prebehu signálu z jednej polvlny do druhej, keď sa jedna lampa zatvára a druhá sa ešte len začína otvárať.

Práve pridávaním spätnej väzby rastie prezence - mnohé zosíky ju majú regulovatežnú a využívajú práve tento jav.

Naposledy upravil predator, : 19.09.2006 o 18:35
Zaznamenané
brianlover
pravidelný návštevník
Príspevkov: 347

« Odpoveď #40 kedy: 19. September , 2006, 18:00:41 »

martinlm napísal:
Citácia
Ja odpoviem strucnejsie: Tesla Studio 70 nie je lampovy zosilnovac.

dakujem, toto mi bolo treba.aj sa mi tak ydalo, ale tak..nno nespztaj sa..Žmurk
Zaznamenané
jimmi
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 82

« Odpoveď #41 kedy: 23. September , 2006, 12:47:11 »

pustil som sa do stavania toho soldana SLO-100 co tu bolo niekde spominane.Suciastky uz mam Chcel by som sa vas spytat co s trafakmi a tlmivkou. Nie je tam napisane kolko ma tlmivka Henry-ov.  vsetko je to tam trosku take divne. vystupak mozem dat aj marshallacky 100w. Ak to tu niekto staval  nech mi napise ake su napetia na serkundari vstupaku lebo ja to na tej scheme nikde nemozem najst.
Vopred vdaka za odpovede.
Zaznamenané

Rock & Roll ain´t noise pollution
ROCK & ROLL ain´t gonna die.
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
Príspevkov: 8210

« Odpoveď #42 kedy: 23. September , 2006, 13:12:59 »

jimmi napísal:
Citácia
pustil som sa do stavania toho soldana SLO-100 co tu bolo niekde spominane.Suciastky uz mam Chcel by som sa vas spytat co s trafakmi a tlmivkou. Nie je tam napisane kolko ma tlmivka Henry-ov.  vsetko je to tam trosku take divne. vystupak mozem dat aj marshallacky 100w. Ak to tu niekto staval  nech mi napise ake su napetia na serkundari vstupaku lebo ja to na tej scheme nikde nemozem najst.
Vopred vdaka za odpovede.

Tlmivka od 4H-10H na zataz min 200mA.Napatia su na stred vystupaka 500V a na preamp 360V.Inac tu mas  schemu aj s hodnotami napati:
http://www.blueguitar.org/
tam daj schematic,soldano a tam to uz najdes

Naposledy upravil mario bross, : 23.09.2006 o 14:16
Zaznamenané

tipek
miestny štamgast
Príspevkov: 2847

tovarne na kolena home made is the king

« Odpoveď #43 kedy: 07. Apríl , 2007, 23:11:19 »

jcm800  schema plošak šecko   Som metlak

http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Mat_Janssen-Gitarren-Amp/50W-Git-Amp.htm
Zaznamenané

Strán: 1 2 [3] |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.079 sekund, 23 otázok.