Preskočiť na obsah fóra

Novinky:

Vynovený portál, aktualizované fórum

Hlavné menu

absolutny sluch

Started by sivko, 19. Júl , 2006, 20:53:30

midlo

Quote from: urmo on 20. Jún , 2009, 22:04:03
chalan je buduci kral. To je poprdeli drina, ale to pokial niekto nema v sebe moze robit co chce. Inak BTW dobry ucitel, s takym by ma to aj bavilo :D
somarina pan farar... vsetko sa da naucit

Valla

apsolutny sluch sa da naucit kazdy kdo sa tomu venuje a cvici tak to dosiahne len ja jediny mam absolutny hluch ;D
Milujem Marshall !!!
piesok a strk to je marshalla popici zvuk :D
Chcem žiť, jak viem, v objatí náhod,
Veď celý svet mi leží pri nohách
ja nečakám na žiadny návod
mám svojich síl za celý národ.
Skončím to trápenie s tou mojou výchovou,
nikdo si nevšimol, čo sa robí so mnou!!!!

Pitu

Absolútny sluch sa nedá naučiť. Dá sa naučiť výborný hudobný sluch.

midlo

Quote from: Pitu on 07. Júl , 2009, 12:07:21
Absolútny sluch sa nedá naučiť. Dá sa naučiť výborný hudobný sluch.
mal by si si precitat seriozne studie na tuto temu. Historky typu "to musis mat od Boha" su uz davno vyvratene. Kedysi sa rovnako tvrdilo ze pisat sa nenauci kazdy a voilla, dnes to takmer kazdy vie...

Branko

Quote from: midlo on 07. Júl , 2009, 15:07:19
mal by si si precitat seriozne studie na tuto temu. Historky typu "to musis mat od Boha" su uz davno vyvratene. Kedysi sa rovnako tvrdilo ze pisat sa nenauci kazdy a voilla, dnes to takmer kazdy vie...
Suhlasim. Vela veci bolo a je tajomstvom, no ludia na to zacinaju prichadzat. Samozrejme k tomu treba istu davku inteligencie. :)

Pitu

Quote from: midlo on 07. Júl , 2009, 15:07:19

ak vieš o takých štúdiách, pošli mi ich, rád si prečítam. Ja aj keď trénujem a pilujem uši, ako sa dá, výšku tónu z brucha nerozoznám. Je niečo iné natrénovať motoriku (písanie, chodenie, skákanie, beh..) a zlepšovať ladenie (tiež je to len práca s hlasivkami a cibrenie sluchu).
Približne dokážem určiť výšku tónu podľa môjho hlasového rozsahu, ale to nie je presné, rozsah kolíše podľa únavy alebo rozospievania hlasiviek..

Branko

Quote from: Pitu on 07. Júl , 2009, 15:31:45
ak vieš o takých štúdiách, pošli mi ich, rád si prečítam. Ja aj keď trénujem a pilujem uši, ako sa dá, výšku tónu z brucha nerozoznám. Je niečo iné natrénovať motoriku (písanie, chodenie, skákanie, beh..) a zlepšovať ladenie (tiež je to len práca s hlasivkami a cibrenie sluchu).
Približne dokážem určiť výšku tónu podľa môjho hlasového rozsahu, ale to nie je presné, rozsah kolíše podľa únavy alebo rozospievania hlasiviek..
Naucit sa to ale da. Pouzijes pamat. Ja ked davam nove struny, tak narokom neladim podla ladicky, lebo si pamatam, ako znie ton E. Potom samozrejme spravim kontrolu a sedi to. :) Stalo sa mi vela krat, ze som sa trafil. Ale aby som spravil nejaky velky hit vdaka tomu... co ja viem... Pri tvorbe sa to da vyuzit, ale aj tak radsej siahnem po niecom, co ma iste ladenie.  :drink:

midlo

Quote from: Pitu on 07. Júl , 2009, 15:31:45
Skusim pohladat, uz je to davno co som sa tym zaoberal. Viem ze Hindemith bol prvy "seriozny" skladatel ktory pripustal, ze absolutny sluch sa da naucit. Vela ludi tvrdi, ze absolutny sluch ziskali, o par takych som pocul aj na skole. Niemenej zaujimavy je fakt, ze statisticky vyznamne vascsie zastupenie ludi s absolutnym sluchom je v krajinach kde sa velky doraz kladie na intonaciu pri reci. Tak ci tak, usi mame fyziologicky vsetci rovnake, takze pochybujem, ze clovek s absolutnym sluchom ma v v mozgu "o bunku naviac"...
Btw ten zazracny chlapec z videa to tiez nema "zhora" ale bol skoleny niekolko rokov - vid dokumentacia na ktoru je odkaz z videa.

midlo

Pitu

Vyjadrujú aj môj názor na túto problematiku. Ak máš iné informácie, napíš, kľudne sa s tebou aj stretnem a porozprávaš mi o tom. Budem rád. Ako sa teda dá cvičiť absolútny sluch? Príklad toho malého chalana nebol správny, trénoval predsa relatívny sluch.

Tu sú celkom šikovné štúdie:
http://209.85.129.132/search?q=cache:WwE-yNNWZOEJ:www.fphil.uniba.sk/uploads/media/05_Hudobne_schopnosti_a_nadanie.pptx+absolutny+sluch&cd=16&hl=sk&ct=clnk&gl=sk

midlo

Quote from: Pitu on 07. Júl , 2009, 15:48:19
Vyjadrujú aj môj názor na túto problematiku. Ak máš iné informácie, napíš, kľudne sa s tebou aj stretnem a porozprávaš mi o tom. Budem rád. Ako sa teda dá cvičiť absolútny sluch? Príklad toho malého chalana nebol správny, trénoval predsa relatívny sluch.

Tu sú celkom šikovné štúdie:
http://209.85.129.132/search?q=cache:WwE-yNNWZOEJ:www.fphil.uniba.sk/uploads/media/05_Hudobne_schopnosti_a_nadanie.pptx+absolutny+sluch&cd=16&hl=sk&ct=clnk&gl=sk
poslal som ti ss

midlo

Quote from: midlo on 07. Júl , 2009, 16:22:25
Priklad toho chlapca bol spravny, lebo priamo menuje kazdy akord a v druhom videu opakuje predohrane pasaze bez pozerania.
poslal som ti ss

urmo

Quote from: midlo on 07. Júl , 2009, 00:13:57
somarina pan farar... vsetko sa da naucit

Pan arcibiskup, tvrdiš, ze cloveka co ABSOLUTNE nema šajnu o hudbe, je uplne hliuchy ked mu daš zahrat za sebou tri tony a nezopakuje ich a nevie si ich zapamatat naučiš, pracovat s uchom tak ze vie z fleku urcovat a zapisovat 10 taktove krkolomne mnohohlasove chobotiny? Nauč ho a si vyhral. Sluch je a zmysel pre muziku je dar.  ;)

much

Quote from: midlo on 07. Júl , 2009, 16:22:25
poslal som ti ss

ak si mu posielal nejake linky na clanky tak posli prosim a aj mne celkom by ma to zaujimalo