kuko
náhodný pocestný
Príspevkov: 72
|
|
« kedy: 22. December , 2006, 10:19:08 » |
|
Mno takze moja otázka znie takto: kupil som si novy zaves strun ako aj mostik Gotoh. a zaujímalo by ma ako robíte výmenu, hlavne závitu, co je v tele gitary, ostatné mi je jasné. gotoh má iný závit ako povodny zaves a mostik, a preto by som chcel ten zavit vymenit co najsetrnejsie...
|
|
|
Zaznamenané
|
...a odlož si lož...
|
|
|
Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479
|
|
« Odpoveď #1 kedy: 22. December , 2006, 11:45:50 » |
|
Zaves strun je strunnik?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
styrioci
|
|
« Odpoveď #2 kedy: 22. December , 2006, 12:05:53 » |
|
martinlm napísal:Zaves strun je strunnik? tak.. mostik = kobylka zaves = strunnik
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
guitman
otec
miestny štamgast
Príspevkov: 1986
guitman
|
|
« Odpoveď #3 kedy: 22. December , 2006, 12:12:47 » |
|
Je to len otázka závitu? rozteč a vežkosť dier sedí? dalo by sa to vylisovať klasicky pákou našróbovať starý šrób a podpáčiť ho.
Mostík je vlastne kobylka združený mostík je vlastne strunník(záves strún)+kobyla
dosť ťažko sa pomenúva v slovenčine ale myslím že je to jasné
Naposledy upravil guitman, : 22.12.2006 2006 12:15
|
|
|
Zaznamenané
|
tatko fóra
|
|
|
Dorian
|
|
« Odpoveď #4 kedy: 22. December , 2006, 12:40:18 » |
|
daj to urobit odbornikovy a mas pokoj
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312
|
|
« Odpoveď #5 kedy: 22. December , 2006, 13:26:27 » |
|
Ked sa povie strunnik a kobylka, je jasno - co su to za patvary ako \"mostik\" , \"zaves strun\" a pod ? ...
Vzdy som mal za to, ze standardny HW je naozaj standardmy a nie je problem s dierami, rozchodmi dier, zavitmi... X-krat som menil lacny tune-o-matic za novy (Gotoh, Schaller) a nikdy netrebalo menit puzdra v dreve, pretoze zavity sedeli. Takze sa divim, o akej gitare sa to bavime, ze to nesedi. Zeby o Diamantke ?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
styrioci
|
|
« Odpoveď #6 kedy: 22. December , 2006, 13:43:18 » |
|
rastis napísal:Ked sa povie strunnik a kobylka, je jasno - co su to za patvary ako \"mostik\" , \"zaves strun\" a pod ? ... mostik vznikol z prekladu angl. brigde zaves strun neviem, ked sa mam priznat toto oznacenie pouzivam castejsie ako strunnik asi to bude ta diamantka ak sa nemylim ta ma rozchod tych srobov cca 8.5cm (ked to kamos dobre pomeral) a klasicka tune-o-matic ma cca 7.2cm Naposledy upravil styrioci, : 22.12.2006 2006 13:44 Naposledy upravil styrioci, : 22.12.2006 2006 14:01
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #7 kedy: 22. December , 2006, 13:46:01 » |
|
styrioci napísal:...mostik vznikol z prekladu angl. brigde zaves strun neviem, ked sa mam priznat toto ozancenie pouzivam castejsie ako strunnik ... No jo - vyyyychod
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
kuko
náhodný pocestný
|
|
« Odpoveď #8 kedy: 22. December , 2006, 15:37:49 » |
|
ide o kopiu les paul od firmy SX... a ide o kobylku a strunnik samozrejme (to soller ma na strake ze zaves strun a mostik). a o závity (puzdra) vlisované do tela gitary, vsetky rozmery sedia okrem priemeru zavitov, ten co tam bol origialne ma priemer 6mm a ten od gotoh ma 8mm. najvacsi strach mam z toho ze vytrhnem s puzdrom aj kusok dreva, a preto ma zaujimali metody ako to robite, ci mate nejaky pripravok, lebo to by som si vedel predstavit alebo nieco take... alebo sa jednoducho naserem a prerobim 8mm zavit na gotohu na 6mm...
|
|
|
Zaznamenané
|
...a odlož si lož...
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #9 kedy: 22. December , 2006, 15:58:38 » |
|
Tazko sa to bude vysvetlovat... Princip je v tom, ze okolo toho puzdra v dreve das nejaku plosinu, napriklad hrubu podlozku. Do diery zasrobujes pasujuci srob s hlavickou takou, aby dosadla na plosinu okolo puzdra v dreve. Chapeme zatial ? Ako budes dotahovat rsob, zastavi ho pri hlavicke ta plosina okolo toho puzdra. Kedze nebude moct ist hlbsie, dalsim dotahovanim srobu sa zacne vysuvat puzdro z dreva. Snad som to napisal zrozumitelne.
Da sa to spravit aj opacnym sposobom. Dostatocne dlhy srob sa zasrobuje do puzdra. Az dojde na dno diery, zacne sa dalsim dotahovanim vytlacat z diery to puzdro. Ma to 2 ale:
- teoreticky nemusi byt kovove puzdro derave durch, moze mat kovovy spodok a tym padom tento sposob nefunguje. - zatahovanim srobu nadoraz s nim do istej miery zaryjes do dreva naspodku diery, co nepotesi. V pripade tenkeho tela a chatrnejsieho materialu je moznost, ze ten srob zacne vyliezat zo zadnej strany tela.
Preto odporucam jednoznacne sposob c. 1. Ak nie je clovek dreveny, ziadne kusky dreva sa mu nemozu vylamat. Ak ma clovek obavu, ze sa mu nejake kusky vylamu, nech to nerobi a zveri to niekomu skusenemu.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
kuko
náhodný pocestný
|
|
« Odpoveď #10 kedy: 22. December , 2006, 21:13:57 » |
|
aj ja som si to takto predstavoval, takze ziadne specialne finty, dakujem...
|
|
|
Zaznamenané
|
...a odlož si lož...
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #11 kedy: 22. December , 2006, 21:21:23 » |
|
Aj tak som prekvapeny - strunnik a kobyla na 6-kach sroboch ?:blink:
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
kuko
náhodný pocestný
|
|
« Odpoveď #12 kedy: 22. December , 2006, 22:21:01 » |
|
veru aj ja som bol, ale uz je to minulost... a uz su vonku aj puzdra... urobil som si takyto pripravok: rúra do ktorej sa zmesí púzdro, na nej navarená podlozka, z gumeny prsten podlozim pod nu, zvrchu do nej vlozim skrutku so zodpovedajucim zavitom, a potom uz len tocim a puzdro sa mi pekne vytiahne do rurky....
|
|
|
Zaznamenané
|
...a odlož si lož...
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast