Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: VENUJTE 2% z daní aj na podporu gitarového fóra. Ďakujeme!!
21. November , 2024, 21:18:18
Strán: [1] 2 3 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: TVORBA SKLADBY  (Prečítané 11953 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
jasomto
Hosť
« kedy: 09. November , 2007, 16:47:07 »

zdravim vas muzikanti....by ma zaujimalo akym sposobom vytvarate skladby...vlastne akordicke postupy a ako im potom davate vyslednu podobu do riffov ci rozladov alebo do coho vas napadne.
nemam teraz na mysli sposob:"vezmes nastroj a napadne ta nieco spontanne" ale skor vyuzitie harmonizacie stupnic a kadencii.
ake pouzivate postupy/I,IV,V    II,V,I/
sorry za blbu formulaciu ale nemam hud. vzdelanie No hanbím sa..
Zaznamenané
vlado hudec
Hosť
« Odpoveď #1 kedy: 09. November , 2007, 16:59:05 »

ja tiez nemam hudobne vzdelanie. Bud si vymyslim nejaky riff,ktory dalej rozvijam,alebo nejaku akordicku postupnost a snazim sa do toho hrat. Zaklad je,aby to neznelo mojim usiam falosne,vobec neriesim ziadne intervaly,stupnice,dominanty a subdominanty,alebo aku stupnicu pouzivam. Kedysi som sa ucil vzorce stupnic,ale uz si ich vobec nepamatam.
Zaznamenané
midnightstranger
miestny štamgast
Príspevkov: 1612

nech sa práši...

« Odpoveď #2 kedy: 09. November , 2007, 17:02:10 »

Dajme tomu, ze spontanne. Hlavne, aby to mojmu uchu znelo. No moje vedomosti ohladom kompozicie a inych teoretickych zalezitosti mi pomahaju ju dotvorit. Neexistuje  na to sablona. Dost skladieb som robil pomocou doskalnych akordov (vychadzal som z harmonizacie stupnice napr. Cmaj7-Dm7-Em7-Fmaj7-G7-Em7-Hm7/-5) v poslednom case ma lakaju modulacie pouzivane v jazze.
Zaznamenané

Mam na haku ci je niekde gitara alebo nie je ... kaslite na gitary a radsej viac pocuvajte. Žmurk
midnightstranger
miestny štamgast

nech sa práši...

« Odpoveď #3 kedy: 09. November , 2007, 20:15:02 »

vzdy ked nieco vymyslim spontanne tak sa v tom najde nejaky interval kt. prekaza v tom aby som temu mohol dalej rozvynut.nevravim ze je to vzdy tak ale casto sa mi to pri komponovani stava. a preto sa snazim vychadzat hlavne s harmonizacii molovych stupnic /prirodzena a z nej odvodena melodicka a harmonicka/ pretoze odpada ten spominany problem a navyse tieto harmonie su skvele pre vyjadrovanie sa.
ale tak som to myslel....povezme mate nejaky akordicky postup a ako ho zdokonalite. ci kaslete nato...nahrate a tvorite soloa???chcel by som sa poriadne naucit doprovodnu hru...preto sa pytam

No zalezi na tom ako ho chces ozvlastnit(ak mas toto namysli). Ja pouzivam obraty akordov. Kvintakordy, septakordy a ich nadstavby. Osvedcili sa mi aj v inych zanroch ako v jazze. Alebo klasicke terciove harmonie, ale to urcite poznas.

vzdy ked nieco vymyslim spontanne tak sa v tom najde nejaky interval kt. prekaza v tom aby som temu mohol dalej rozvynut.nevravim ze je to vzdy tak ale casto sa mi to pri komponovani stava.

Priznam sa tomuto trochu nerozumiem... aj teba lakaju stvrttony?? Beeee
« Posledná zmena: 09. November , 2007, 20:25:28 od midnightstranger » Zaznamenané

Mam na haku ci je niekde gitara alebo nie je ... kaslite na gitary a radsej viac pocuvajte. Žmurk
midnightstranger
miestny štamgast

nech sa práši...

« Odpoveď #4 kedy: 10. November , 2007, 09:51:40 »

nie stale ale casto ich tam sypem ked ked nieco vymyslam len tak..a potom sa mi neda dalej pohnut.asi mam zly sposob

nemas nejaky link kde sa venuje viac tym obratom akordov.../v slovencine ak je to mozne/ v tom mam dost velke medzery a myslim ze prave to je ta brzda

Pohrab sa tuto na fore take nieco myslim je. Nie som si isty, ale bol to asi Janci, ktory to riesil. Žmurk
Zaznamenané

Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479

« Odpoveď #5 kedy: 10. November , 2007, 12:12:57 »

Ak rozumies intervalom a stavbe akordov, tak si ich odvod.

Ak nie, tak si to nastuduj napr. tu http://webhouse.cz/kurz-harmonie/
Zaznamenané

floydak
pravidelný návštevník
Príspevkov: 450

« Odpoveď #6 kedy: 10. November , 2007, 15:45:23 »

skus toto http://chordfind.com/
Zaznamenané

jednoducho som ignoroval axiomu
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
Príspevkov: 8210

« Odpoveď #7 kedy: 11. November , 2007, 11:25:26 »

najpouzivanejsie Dur a moll
Zaznamenané

floydak
pravidelný návštevník
Príspevkov: 450

« Odpoveď #8 kedy: 11. November , 2007, 11:41:59 »

to prve ano, to maj7+ sa mi nezda kedze zvacsena velka septima je uz oktava cize zakladny ton
co sa tyka akordov myslim ze tie vymenovane ti budu bohato stacit.
Zaznamenané

jednoducho som ignoroval axiomu
joe
inventár podniku
Príspevkov: 4779

HEEEJ JOE !!!!!!

« Odpoveď #9 kedy: 11. November , 2007, 11:58:01 »

hlavne ked si skladaš skladbu to nie je prehliadka akordov.Zaklad ti stači dur a moll,potom si zvolim v akom štyle to bude či do jazzu alebo pop atd amožem to dofarbovat..Tie farebne akordy netreba bezhlavo použivat,pokial nechceš ziskat obdiv tym..hned je počut ked niekto sklada z mudrej"knihy akordov Zdravíčko
Zaznamenané

palii
miestny štamgast
Príspevkov: 1608

« Odpoveď #10 kedy: 11. November , 2007, 12:30:48 »

sak si stiahni taby nejakej kapely co sa ti lubi rytmicky  ha ha ha to som urobil aj ja... asi to nebude tvoja salka kavicky ale napr. at the drive-in maju nehorazne postupy akordov. ono to ale teoriou moc daleko nedotiahnes... tie akordy musis hrat vseliako divne, mutovat niektore struny a zaroven do nich riadne udierat nech to ma ten spravny zvuk. musis vediet velmi vela tvarov a potom nejako intuitivne to tam rubat, ked sa budes srat s teoriou, nikdy nic poriadne nespravis
Zaznamenané
musicman
inventár podniku
Príspevkov: 4903

« Odpoveď #11 kedy: 11. November , 2007, 12:34:10 »

hlavne jak hraju niektory gitaristi stylom - "takto som prsty este nemal"  Bavím sa skvele Bavím sa skvele Bavím sa skvele
Zaznamenané

http://www.999th.eu         RIG:  2x DIGIDESIGN PRO TOOLS HD3, 3 x DIGIDESIGN 192 I/O ANALOG , DIGIDESIGN PRE, Focusrite, UAD, J&T       http://www.facebook.com/pages/999th-studio/124192809296?v=wall&ref=ts
joe
inventár podniku
Príspevkov: 4779

HEEEJ JOE !!!!!!

« Odpoveď #12 kedy: 11. November , 2007, 12:44:03 »

najvačšie skvosty nahrali skoro hudobne negramotny ....Beatles, Zeplači,kuklači,BB King ani nepozna akordy ...hrat treba srdcom ...potom nevznikaju pičoviny,hlavne sa nepytaj svojich blizkych na nazor lebo je neobjektivny všetko čo im zahraš je super.....Ked chceš byt ako Bob Dylan prestan počuvat hudba a snaž sa najst vlastny zvukovy svet...hentie pičakordy zahod....ale to by si bol už v inom levele..ja si to myslim a ja mam hud.vzdlanie..aj lšu a profy prehravky za komančov a verte to nebolo lahke dve tretiny dnešnych muzikmanov by vyleteli... Zdravíčko
« Posledná zmena: 11. November , 2007, 12:45:15 od joe » Zaznamenané

palii
miestny štamgast
Príspevkov: 1608

« Odpoveď #13 kedy: 11. November , 2007, 12:54:38 »

Inak ono to je asi tak... ze ked sa snazis robit hudbu iba podla nejakych racionalnych (casto pre vacsinu ludi narocnych) postupov, tak vlastne zapajas do toho 'menej mozgu' ako ked robis veci intuitivne a s citom. v tom druhom mozes byt dobry ked na to mas talent a bavi ta to, v tom prvom tiez, ked mas na to nervy a hlavu.. najlepsie vediet obidve, lenze dobre veci nebudes robit ked zmaknes len teoriu a mozes ich robit aj bez nej
Zaznamenané
midnightstranger
miestny štamgast

nech sa práši...

« Odpoveď #14 kedy: 11. November , 2007, 16:58:19 »

Este mam jednu otazku...ktore akordy su "kvazy" najdolezitejsie resp. najpouzivanejsie /okrem jazzu/
napadaju ma z kvintakordov :dur,moll,dim,aug,sus,   a zo septakordov :7,maj7,mmaj7,m7,m75b,maj7+

este nejake sa casto pouzivane???

a...maj7+   je  1,3,5,7*   Huh!

Tam je zvacsena kvinta, ak sa nemylim. Napr: C E Gis H  Žmurk

V tomto maju chalani pravdu. Zaklad je v tom ked sa tieto akordy naucis, je vediet ich ucelne pouzit. Ja na tom pracujem stale. Lebo kazdy akord ma svoju farbu a aj v jazze taky normalny klasicky durový alebo molovy kvintakord moze spravit pekny moment.

Este mozno akordy so sextou (maj6 1 3 5 6, mi6 1 3b 5 6) a zmenseno zmensene akordy (Cdim 1 3b 5b 7bb)
Zaznamenané

Strán: [1] 2 3 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.101 sekund, 22 otázok.