Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: VENUJTE 2% z daní aj na podporu gitarového fóra. Ďakujeme!!
21. November , 2024, 21:26:39
Strán: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 28 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Konvolucia alebo ako nahradit gitarovy box  (Prečítané 135181 krát)
0 užívateľov a 7 Hostí prehliada túto tému.
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #165 kedy: 12. Január , 2008, 14:41:02 »

mal si zrovnat aspon hlaistoisti
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #166 kedy: 12. Január , 2008, 14:44:24 »

inak zaujimave pokusy. aj ja ked som pustil obdlznik do koncu a boxu, tiez prvy pokus bol velmi zahuhlny, osetroval som nakoniec ten imuplz este EQWckom podla ucha.

na druhy pokus som stiahol vsetky basy a povytahoval vsetky vysky koncaku. bolo to lepsie, ale ten referencny Gitar Hack JJ Fred 45 je stale inde. a pritom tam niekde pisali, ze to snimaju obyc. SM57.

musia sa tie impulzy robit evidentne nejak este inac. Predator nas tusim zaviedol :)
« Posledná zmena: 12. Január , 2008, 15:04:00 od rastis » Zaznamenané
Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479

« Odpoveď #167 kedy: 12. Január , 2008, 14:45:13 »

Brutalne mi to klipovalo mi basy, co s tym? Musel som to stiahnut. Je to sice potichu, ale tej "energie" v basoch je tam vela vela. Tie s EQ uz su cca vyrovnane s tym "profi".
« Posledná zmena: 12. Január , 2008, 14:45:56 od Martinlm » Zaznamenané

mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
Príspevkov: 8210

« Odpoveď #168 kedy: 12. Január , 2008, 15:06:59 »

noo, velmi zaujmave :) ked sa nepohras s tym EQ, tak je to naozaj dost zahuhlane. s tou korekciou EQ sa to vyrazne zlepsilo.

martinlm: cize ten EQ si upravpval aj na samotnych impulzoch a este plus aj po konvolucii? spravne som pochopil?

moznoze sa aj oficialne impluzy upravuju s EQ, aj ked vysledok nie je nejaky oslnivy, aj tak som sa celkom potesil :) diky Na zdravie! len skoda je ta, ze s nahravanim samotneho impulzu sa uz moc laborovat neda. este jedine, ze by som skusil iny mikrofon - mozno sa to zlepsi
Zaznamenané

predator
Hosť
« Odpoveď #169 kedy: 12. Január , 2008, 15:43:01 »

inak zaujimave pokusy. aj ja ked som pustil obdlznik do koncu a boxu, tiez prvy pokus bol velmi zahuhlny, osetroval som nakoniec ten imuplz este EQWckom podla ucha.

na druhy pokus som stiahol vsetky basy a povytahoval vsetky vysky koncaku. bolo to lepsie, ale ten referencny Gitar Hack JJ Fred 45 je stale inde. a pritom tam niekde pisali, ze to snimaju obyc. SM57.

musia sa tie impulzy robit evidentne nejak este inac. Predator nas tusim zaviedol :)

Nie, podľa mňa robíš evidentne niečo zle ... asi dôjde k deformácii impulzu v koncáku, alebo je impulz furt moc široký, alebo je problém niekde v snímacej ceste. Prípadne je problém v prostredí, kde to snímaš .... profi impulzy sú robené v bezdozvukových komorách alebo v priestoroch, ktoré sú akusticky perfektne vyrovnané, ak má priestor tendenciu dunieť, tak tá informácia do snímaného impulzu vlezie tiež. A samozrejme snímacia cesta musí mať "referenčné" parametre ...

Skús to snímať kondenzátorovou veľkomembránou ... SM-57 nie je moc dobrá hračka na to, aby si pomocou nej naberal impulz, lebo má pokles vo výškach. A ešte jeden nápad - snímaj celú bedňu tak meter až dva od nej, nie papier membrány pár cenťákov od mikrofónu, lebo každý mikrofón má tzv. proximity efekt (nárast hlasitosti basov pri snímaní v tesnej blízkosti zdroja), čo môže robiť problém, a zvlášť pri signáloch s transientným charakterom.
« Posledná zmena: 12. Január , 2008, 15:46:00 od Predator » Zaznamenané
Martinlm
adminištrant
inventár podniku

« Odpoveď #170 kedy: 12. Január , 2008, 16:16:59 »

(...) martinlm: cize ten EQ si upravpval aj na samotnych impulzoch a este plus aj po konvolucii? spravne som pochopil? (...)
Nie, stiahol som basy a pridal som vysky na simulacii zosilnovaca a pridal som vysky na hotovom zvuku az za konvoluciou.

Skus sa vyhnut tomu proximity efektu, ako pise Predator, lebo uz ten profi impulz mi prisiel prebasovany, ale toto je uz fakt mega :)
Zaznamenané

rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #171 kedy: 12. Január , 2008, 16:18:42 »

Skús to snímať kondenzátorovou veľkomembránou ... SM-57 nie je moc dobrá hračka na to, aby si pomocou nej naberal impulz, lebo má pokles vo výškach. A ešte jeden nápad - snímaj celú bedňu tak meter až dva od nej, nie papier membrány pár cenťákov od mikrofónu, lebo každý mikrofón má tzv. proximity efekt (nárast hlasitosti basov pri snímaní v tesnej blízkosti zdroja), čo môže robiť problém, a zvlášť pri signáloch s transientným charakterom.

rozmyslal som nad velkomembranou, ale uz samotne nazvy tych profi impulzov byvaju napriklad taketo:

Marshall JCM2000 SM57 off Axis.wav
Marshall JCM2000 SM57.wav

prave ze ked sa to snima od repraku, akustika miestnosti sa tam nema ako podpisat a tym, ze je to tak kratucke, ani sa nestihne.
« Posledná zmena: 12. Január , 2008, 16:19:29 od rastis » Zaznamenané
Martinlm
adminištrant
inventár podniku

« Odpoveď #172 kedy: 12. Január , 2008, 16:19:32 »

(...) prave ze sa to snima od repraku, akustika miestnosti sa tam nema ako podpisat a tym, ze je to tak kratucke, ani sa nestihne.
No na tom prvom Mariobrossovom bol brutalny delay :)
Zaznamenané

brianlover
pravidelný návštevník
Príspevkov: 347

« Odpoveď #173 kedy: 12. Január , 2008, 16:34:28 »

este otazka, nepodpisuje sa okrem plastaku aj bedna, ktoru snima?ak nehra vynimocne, ma impulz vobec sancu byt vynimocny??
fur hyperbola Nechajte ma vydýchať
Zaznamenané
lenivy
pravidelný návštevník
Príspevkov: 516

lenivy cvicit

« Odpoveď #174 kedy: 12. Január , 2008, 16:38:36 »

Tak ma napadlo, za predpokladu, ze by som vedel perfektne zarovnat vstup s nahravkou (na sampel), ci by sa ta odozva nedala vyratat z toho (ked si to clovek napise a zanedba sum, tak by to mohlo ist).
Realne sa to asi tak zarovna tazko, takze vyratat oblast +-par sto samplov a vybrat z toho najlepsi impulz.
Lebo napr. co maju waves to video na stranke s PRS, tak oni nenahravaju impuls, ale PRS tam nieco zahra a to zanalyzuju, aspon to vyzera, ze to tak robia.

brianlover: ono o to ide zosnimat to ako celok aj s bednou
Zaznamenané

Hi Bender! Hi Fender!
brianlover
pravidelný návštevník
Príspevkov: 347

« Odpoveď #175 kedy: 12. Január , 2008, 16:39:38 »

ved a ja vravim , ze??pytal som sa, aka je mariova bedna inymi slovami..
Zaznamenané
Martinlm
adminištrant
inventár podniku

« Odpoveď #176 kedy: 12. Január , 2008, 17:35:54 »

Tak ma napadlo, za predpokladu, ze by som vedel perfektne zarovnat vstup s nahravkou (na sampel), ci by sa ta odozva nedala vyratat z toho (ked si to clovek napise a zanedba sum, tak by to mohlo ist).
Realne sa to asi tak zarovna tazko, takze vyratat oblast +-par sto samplov a vybrat z toho najlepsi impulz.
Lebo napr. co maju waves to video na stranke s PRS, tak oni nenahravaju impuls, ale PRS tam nieco zahra a to zanalyzuju, aspon to vyzera, ze to tak robia. (...)
Pochopil to niekto? Chces zobrat cistu gitaru a k nej gitaru nahratu cez aparat a zistit, aky je vztah medzi tou cistou a skreslenou nahratou a nejako ho aplikovat na inu cistu gitaru a ta by sa tak zmenila na skreslenu? Mozno take nieco je, ale to s tymto impulzom asi moc spolocneho nema. Alebo ma a rozdiel je len v tom, ze miesto toho obdlzniku by slo o skutocny priebeh nahratej gitary a bol by to tazsi prepocet?
Zaznamenané

lenivy
pravidelný návštevník
Príspevkov: 516

lenivy cvicit

« Odpoveď #177 kedy: 12. Január , 2008, 18:38:31 »

Zoberem nejaky zvuk a nahram cisty z predzosilovaca (ak je dost silny tak este pred nim) a z repraku mikrofonom. Mam teda dva zvuky a z nich to vyratat. Kedze tebe ide aj o charakteristiku prenosu toho celeho, asi by bolo dobre zvolit zvuk s co najvacsim spektrom frekvencii (co diracov pulz je ak to dobre chapem, ale to len tak pomimo..). Matematicky (* je konvolucia) ak a je zdrojovy signal, i je impulz response a b je vysledny signal:
a*i=b
a chces vyratat i (opat pripominam, ze * nie je nasobenie). Nechcel som do toho miesat matiku, lebo ju tu urcite vsetci miluju, ale povedzme, ze to ma dva sample (indexy su sample)
b1=a1i2+a2i1  (dalej tie indexy budem pisat ako neindexy :) )
b2=a2i2+a3i1
b3=a3i2+a2i1
---
b1-b2=(a1-a2)i2+(a2-a3)i1 podobne b2-b3=(a2-a3)i2+(a3-a4)i1
riesis sustavu a vyratas i1, i2.
A aky to ma vyznam? Neviem, nemusis sa hrat s diracovym pulzom :). Okrem toho ten puk zo zvukovky sa mu len priblizuje.
Skreslenie sa takto merat neda (to k tej cistej vs. skreslenej gitare), lebo je to nelinearne, uz sa to tu spominalo.

Inak som teraz trochu googlil a je viacero metod ako sa to meria, impulz nie je jedina metoda.
Zaznamenané

Hi Bender! Hi Fender!
Martinlm
adminištrant
inventár podniku

« Odpoveď #178 kedy: 12. Január , 2008, 19:26:17 »

Takze cielom toho je toto?
(...) zobrat cistu gitaru a k nej gitaru nahratu cez aparat a zistit, aky je vztah medzi tou cistou a skreslenou nahratou a nejako ho aplikovat na inu cistu gitaru a ta by sa tak zmenila na skreslenu? (...)
Akurat nie cistu gitaru, ale najlepsie vystup z preampu.
Zaznamenané

mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
Príspevkov: 8210

« Odpoveď #179 kedy: 12. Január , 2008, 19:29:32 »

ved a ja vravim , ze??pytal som sa, aka je mariova bedna inymi slovami..

no praveze sa mi zda, ze moja bedna ma basov menej :)

martinlm: skus frekvencne upravit ten impulz, stiahnes mu basy a mozno trochu pridas vysky, ze co to spravi. podla mna by to malo trochu pomoct.

predator, na to aby ten impulz bol dobre citatelny, tak ho tak ci tak musim brat par centimetrov od membrany. na 2m mi to nezachyti. jedine, ze kondenzatorom, ale ten kvoli tomu kupovat nebudem :) takisto si myslim aj to, ze by sa to malo snimat z blizkosi.
Zaznamenané

Strán: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 28 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.083 sekund, 23 otázok.