midnightstranger
|
|
« Odpoveď #15 kedy: 07. September , 2008, 12:51:20 » |
|
Ja tam pocujem skor spanielsku frygicku.
|
|
|
Zaznamenané
|
Mam na haku ci je niekde gitara alebo nie je ... kaslite na gitary a radsej viac pocuvajte.
|
|
|
Zeck
|
|
« Odpoveď #16 kedy: 07. September , 2008, 16:13:38 » |
|
Ja tam pocujem skor spanielsku frygicku. uz aj ja tam pocujem spanielov... durova tonika robi svoje
|
|
|
Zaznamenané
|
"We're going to create something that they can't steal because they can't play it." :-) - Thelonious Monk
|
|
|
KLOBASA
nováčik
Príspevkov: 47
|
|
« Odpoveď #17 kedy: 21. Október , 2008, 13:49:11 » |
|
zdravim páni, chcel by som sa spytat jaky je rozdiel medzi stupnicou e-frygickou a b- lokrijksou, :-\su tam rovnake prstoklady
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373
guitarist
|
|
« Odpoveď #18 kedy: 21. Október , 2008, 13:52:27 » |
|
zdravim páni, chcel by som sa spytat jaky je rozdiel medzi stupnicou e-frygickou a b- lokrijksou, :-\su tam rovnake prstoklady
obsahujú rovnaké tóny, podobne ako aj s Cdur, Amol, Ddórskou a ďalšími. Ide o to, že základný tón je iný. Zahraj si frygickú stupnicu tiež od H a budeš počuť medzi nimi rozdiel.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Dorian
|
|
« Odpoveď #19 kedy: 23. Október , 2008, 15:02:31 » |
|
e frigicka ma tony e,f,g,a,h,c,d,e - je to e mol so znizenym 2 stupnom, cize tonina C dur, alebo A mol b lokrijska ma tony za predpokladu, ze myslis ton "h"je to H mol so znizenym 2. a 5. stupnom, cize ostavas v tonine C dur, alebo A mol ma tony h,c,d,e,f,g,a,h, Priatelu v tychto dvoch stupniciach neexistuju rovnake prstoklady. Su to len mody spolocnej toniny, cize maju len rovnake tony, ale uplne odlisne nalady!!
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
KLOBASA
nováčik
|
|
« Odpoveď #20 kedy: 01. November , 2008, 11:52:04 » |
|
ok, a este taka zaciatocnicka otazka, ze jak zistim ze je nejaka cast skladby, vyhravka, solo hrana v e-frygickej alebo b- lokrijksej?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
midnightstranger
|
|
« Odpoveď #21 kedy: 01. November , 2008, 11:58:26 » |
|
ok, a este taka zaciatocnicka otazka, ze jak zistim ze je nejaka cast skladby, vyhravka, solo hrana v e-frygickej alebo b- lokrijksej? Tak ad1: Podla toho aky ma charakter, aku naladu ma ta skladba(solo, vyhravka). Napriklad frygicka a lokricka su stupnice molove, este k tomu maju zmensenu sekundu, takze su take smutne az temne. Frygicka sa vyuziva napr. v metale, ale aj vo flamengu. Samozrejme nie je to pravidlo. Vyuzijes ju aj v jazze atd. ad2: Da sa aj podla akordu: frygicka sa hra cez molovy akord (napr.:Am, Am7); lokricka cez zmenseny akord(Am7/5b)
|
|
« Posledná zmena: 01. November , 2008, 12:02:39 od midnightstranger »
|
Zaznamenané
|
Mam na haku ci je niekde gitara alebo nie je ... kaslite na gitary a radsej viac pocuvajte.
|
|
|
KLOBASA
nováčik
|
|
« Odpoveď #22 kedy: 01. November , 2008, 12:41:35 » |
|
no dik za pomoc, len si zabudol ze som zaciatocnik, takze tomu vyjadreniu ze frygicka sa hra cez molovy akord, som nejak nepochopil
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
midnightstranger
|
|
« Odpoveď #23 kedy: 01. November , 2008, 13:01:21 » |
|
ad2: Da sa aj podla akordu: frygicka sa hra cez molovy akord (napr.:Am, Am7); lokricka cez zmenseny akord(Am7/5b)
Preto som Ti tam uviedol priklad. Ale ked Ti to este nie je jasne, tak sa kludne pytaj dalej
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Pitu
adminištrant
inventár podniku
guitarist
|
|
« Odpoveď #24 kedy: 01. November , 2008, 14:05:03 » |
|
ok, a este taka zaciatocnicka otazka, ze jak zistim ze je nejaka cast skladby, vyhravka, solo hrana v e-frygickej alebo b- lokrijksej? stále si nepochopil, že e-frygická má základný tón E, b-lokrická má základný tón B.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
asdfg
|
|
« Odpoveď #25 kedy: 01. November , 2008, 15:01:18 » |
|
ok, a este taka zaciatocnicka otazka, ze jak zistim ze je nejaka cast skladby, vyhravka, solo hrana v e-frygickej alebo b- lokrijksej? stále si nepochopil, že e-frygická má základný tón E, b-lokrická má základný tón B. tiez v tom nemam uplne jasno.... cize v pripade na ktory sa Klobasa pytal konkretnu stupnicu urcim podla toho do akeho akordu hram, je to tak? (kedze obe tieto stupnice obsahuju rovnake tony)
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
midnightstranger
|
|
« Odpoveď #26 kedy: 01. November , 2008, 15:44:03 » |
|
stále si nepochopil, že e-frygická má základný tón E, b-lokrická má základný tón B.
tiez v tom nemam uplne jasno.... cize v pripade na ktory sa Klobasa pytal konkretnu stupnicu urcim podla toho do akeho akordu hram, je to tak? (kedze obe tieto stupnice obsahuju rovnake tony)
V podstate v tomto pripade ano, ale treba pamatat na to, ze kazda ta stupnica ma iny charakter, inu naladu.Pretoze napr. do akordu Am mozem hrat aj ine stupnice okrem frygickej aj dorsku, aiolsku, harmonicku molovu, melodicku, pentatonicku, bluesovu atd.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Pitu
adminištrant
inventár podniku
guitarist
|
|
« Odpoveď #27 kedy: 01. November , 2008, 16:06:00 » |
|
stále si nepochopil, že e-frygická má základný tón E, b-lokrická má základný tón B.
tiez v tom nemam uplne jasno.... cize v pripade na ktory sa Klobasa pytal konkretnu stupnicu urcim podla toho do akeho akordu hram, je to tak? (kedze obe tieto stupnice obsahuju rovnake tony)
Hej. Ide o to, v akej tónine (tzn aký je základný tón a akord) sa hrá. Aj Cdur a Amol majú rovnaké tóny presne ako E-frygická a H-lokrická, ale každá táto stupnica má iný základný tón a akord, z ktorého vychádza.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
asdfg
|
|
« Odpoveď #28 kedy: 01. November , 2008, 16:18:31 » |
|
vdaka...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
KLOBASA
nováčik
|
|
« Odpoveď #29 kedy: 28. Marec , 2009, 11:04:51 » |
|
vedel by mi niekto poradit v akej stupnici je tato skladba??? a jak to zistim?? :\HUDBA\Metallica\Garage, Inc\CD 1\09 - Whiskey in the Jar.mp3 -nechce mi to uploadnut, tak dufam ze to každy pozná
|
|
« Posledná zmena: 28. Marec , 2009, 11:09:21 od KLOBASA »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|