Jimi Cimbala
|
|
« kedy: 03. Júl , 2008, 20:20:30 » |
|
Priatelia prosim Vas, ako mozem uchranit svoje PC proti vykyvom napatia v sieti?Hlavne pri poklesoch.Dakujem!
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
pista58
VIP
inventár podniku
Príspevkov: 6966
|
|
« Odpoveď #1 kedy: 03. Júl , 2008, 20:26:45 » |
|
Priatelia prosim Vas, ako mozem uchranit svoje PC proti vykyvom napatia v sieti?Hlavne pri poklesoch.Dakujem!
obzeral by som sa asi po nejakom stabilizatore napetia a la Furman.ked to mozu vyrabat pre ampy, preco nie pre pocitacove zostavy.
|
|
|
Zaznamenané
|
o-yep sro
|
|
|
predator
Hosť
|
|
« Odpoveď #2 kedy: 03. Júl , 2008, 20:28:04 » |
|
Treba kúpiť mašinu zvanú UPS - je to záložný zdroj, ktorý sa pripája medzi počítač a napájaciu sieť. Má vlastný akumulátor a striedavý menič, a akonáhle na výstupe zistí výpadok šťavy alebo jej pokles pod spodnú tolerovanú hranicu, prepne na batérie. Takto vie uchrániť dáta pri kolísaní a výpadkoch napätia, ba dokonca má aj sieťový filter, ktorý odstráni rušenie v sieti. Odhaduje sa, že za 90 percent "záhadných" mrznutí môže práve problém s napájaním.
V štúdiu mám na nahrávacom kompe pripojenú 4kW UPS a nejednu session mi táto mašina zachránila. Keď vypadne prúd, mám ešte tak cca 30-45 minút na korektné ukončenie aplikácií a shutdown systému.
Furman a podobné srandy pomôžu pri malom kolísaní a rušení, ale nie pri výpadku, lebo nemajú záložný akumulátor.
|
|
« Posledná zmena: 03. Júl , 2008, 20:30:07 od Predator »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
MageZ
|
|
« Odpoveď #3 kedy: 03. Júl , 2008, 21:53:05 » |
|
v SR to vyraba napr. fy Elteco
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
pista58
VIP
inventár podniku
Príspevkov: 6966
|
|
« Odpoveď #4 kedy: 03. Júl , 2008, 21:57:51 » |
|
predator, pre zaujimavost - co taka sranda stoji?
|
|
|
Zaznamenané
|
o-yep sro
|
|
|
Jimi Cimbala
|
|
« Odpoveď #5 kedy: 03. Júl , 2008, 22:07:01 » |
|
Treba kúpiť mašinu zvanú UPS - je to záložný zdroj, ktorý sa pripája medzi počítač a napájaciu sieť. Má vlastný akumulátor a striedavý menič, a akonáhle na výstupe zistí výpadok šťavy alebo jej pokles pod spodnú tolerovanú hranicu, prepne na batérie. Takto vie uchrániť dáta pri kolísaní a výpadkoch napätia, ba dokonca má aj sieťový filter, ktorý odstráni rušenie v sieti. Odhaduje sa, že za 90 percent "záhadných" mrznutí môže práve problém s napájaním.
V štúdiu mám na nahrávacom kompe pripojenú 4kW UPS a nejednu session mi táto mašina zachránila. Keď vypadne prúd, mám ešte tak cca 30-45 minút na korektné ukončenie aplikácií a shutdown systému.
Furman a podobné srandy pomôžu pri malom kolísaní a rušení, ale nie pri výpadku, lebo nemajú záložný akumulátor.
V studiu to mam no skutocnost, ze to reaguje aj na mensie poklesy prudu je pre mna nova.V manuale o tom nie je zmienka.Mam to tam kvoli moznym nahlym vypadkom energie, aby som v pohode zaSAVEoval a vypol comp....a stalo to okolo 3500 sk.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Semish
VIP
inventár podniku
Príspevkov: 5879
|
|
« Odpoveď #6 kedy: 04. Júl , 2008, 00:46:01 » |
|
obzeral by som sa asi po nejakom stabilizatore napetia a la Furman.ked to mozu vyrabat pre ampy, preco nie pre pocitacove zostavy.
Furman robi aj taketo veci, napr. toto by bolo podla mna pouzitelne : http://www.furmansound.com/product.php?div=04&id=AC-210E .
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
lenivy
pravidelný návštevník
Príspevkov: 516
lenivy cvicit
|
|
« Odpoveď #7 kedy: 04. Júl , 2008, 01:59:22 » |
|
Zavisi od toho ci je online alebo offline. Co to moze stat - zavisi od kapacity baterii, vykonu, existuju aj take co su velke ako skrina (a tazke ako svina). Ceny napr. tu http://www.alza.sk/SK/zalozne-zdroje/klasicke-ups/18848533.htm.
|
|
|
Zaznamenané
|
Hi Bender! Hi Fender!
|
|
|
predator
Hosť
|
|
« Odpoveď #8 kedy: 04. Júl , 2008, 06:14:51 » |
|
predator, pre zaujimavost - co taka sranda stoji?
Podľa druhu, výrobcu ... bežné PC typy trebárs takých 4 až 25k Ja som mal šťastie a tú moju som kúpil v akcii v Metre za 6k, a dva roky to šlape bez problému. Samozrejme hovorím o normálnych UPS, nie o tých predlžovačkách so zabudovanou UPS, čo vydržia tak cca 4 mesiace v dennej prevádzke. Viem, skúšal som.
|
|
« Posledná zmena: 04. Júl , 2008, 06:16:45 od Predator »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
musicman
|
|
« Odpoveď #9 kedy: 04. Júl , 2008, 06:55:46 » |
|
ked si volakde na dedine v prdeli a kolise napatie treba online ups tie su 3-4x drahsie ako obycajne. ale taka ti vyraba krystalom riadenych 230V pri kolisani napatia 120-380V. offline UPS pomahaju akurat pri vypadku napatia ale v pripade ze siet je tak tahaju priamo zo siete.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
predator
Hosť
|
|
« Odpoveď #10 kedy: 04. Júl , 2008, 10:02:06 » |
|
No to nie je celkom pravda, aj offline UPS majú RFI filter, a kolísanie nie je problém, ak to klesne pod 215, zapne sa akumulátor. A rozdiel tých pár voltov spínaný zdroj PC zvládne bez problémov, tam nemá online UPS veľký zmysel.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
musicman
|
|
« Odpoveď #11 kedy: 04. Júl , 2008, 10:04:21 » |
|
No to nie je celkom pravda, aj offline UPS majú RFI filter, a kolísanie nie je problém, ak to klesne pod 215, zapne sa akumulátor. A rozdiel tých pár voltov spínaný zdroj PC zvládne bez problémov, tam nemá online UPS veľký zmysel.
ja to mam odskusane pouzival som PC na kopaniciach a resetovalo mi hockedy masinu, pomohla jedine online. klasicka cvakala relatka a picu z toho.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312
|
|
« Odpoveď #12 kedy: 04. Júl , 2008, 12:51:50 » |
|
cize ked si kupim tzv. online UPSku, vyriesi mi to ten problem, ze mi lampac hra podla vsetkeho vdaka elektrike nahovno ? lebo to je moj celozivotny problem, vsade mi to hra inac a v skusobni najhorsie, ale tiez nikdy nie rovnako nepopieram, ze su to halucinacie, ale reku spytam sa aj tak
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
musicman
|
|
« Odpoveď #13 kedy: 04. Júl , 2008, 12:54:17 » |
|
cize ked si kupim tzv. online UPSku, vyriesi mi to ten problem, ze mi lampac hra podla vsetkeho vdaka elektrike nahovno ? lebo to je moj celozivotny problem, vsade mi to hra inac a v skusobni najhorsie, ale tiez nikdy nie rovnako nepopieram, ze su to halucinacie, ale reku spytam sa aj tak tak tomu ver ze ti bude hrat jednako. akurat si vyskusaj ze ci ti ten zvuk bude vyhovovat z tej ups lebo ten uz bude rovnaky stale aby nebol 80'ts
|
|
« Posledná zmena: 04. Júl , 2008, 12:54:58 od musicman »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312
|
|
« Odpoveď #14 kedy: 04. Júl , 2008, 12:57:01 » |
|
a mam kupit radsej origos alebo od nejakeho handmade vyrobcu z lavej strany slovenska ?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|