Uvidel som Iron Maiden po šiesty raz a neľutujem. Hoci, keď som si dnes na nástenku pripínal lístok z tohto koncertu, tak som vrhol pohľad na lístok z vystúpenia IM zo septembra 1998. Pred desiatimi rokmi stál 450 Kč, ten súčasný ma vyšiel na 1525 Sk. Pokrok nezastavíš.
Pôvodne hrozilo, že na tento koncert pôjdem sám, ale v Prahe som čírou náhodou (fakt!) stretol MartinaLM aj s jeho partiou, takže sa konali aj nejaké tie pivá. Prvou predkapelou bola česká Salamandra, ktorá hrala taký ten klasický "symfonický" power metal štýlu Blind Guardian, Stratovarius, Rhapsody a spol. Hrali slušne a odozva publika bola tiež slušná. Druhým otvárakom bola opäť Lauren Harris, dcéra basáka IM. Presne pred rokom som po ostravskom koncerte písal, že Lauren je fakt peknučká a to platí aj teraz. Problém IMHO je, že na koncertoch Iron Maiden proste hrá pred zlým publikom. Jej dievčenský hard rock si viem predstaviť trochu inde. Hlavné hviezdy večera odohrali dve hodiny a setlist bol štandardný, tak, ako na každom koncerte tohto turné. Osobne by som ocenil nejaké variácie, alebo aspoň obmeny jednej-dvoch skladieb z koncertu na koncert, ale IM toto príliš nerobia.
Takže setlist:
INTRO: Transylvania/Churchill´s Speech
1. Aces High
2. Two Minutes To Midnight
3. Revelations
4. The Trooper
5. Wasted Years
6. The Number Of The Beast
7. Can I Play With Madness
8. Rime Of The Ancient Mariner
9. Powerslave
10. Heaven Can Wait
11. Run To The Hills
12. Fear Of The Dark
13. Iron Maiden
---
14. Moonchild
15. The Clairvoyant
16. Hallowed Be Thy Name
Po vizuálnej stránke bola show skvelá. Keďže počasie vyšlo a koncert bol open-air, konali sa všetky pyrotechnické bordely. Explózie, ohňostroje, svetlice a spol. Zvuk bol slušný a ja som si konečne vymákol ľavú stranu pod pódiom, takže som z pravej strany menej počul gulášové Gersove sóla. Mám pocit, že ich dosť fláka a trochu mi to vadí. A to nemám nič proti improvizácií. Murray a Smith odohrali vynikajúco. Hlavne Murrayove sóla žerem čím ďalej, tým viac. Počas jeho sóla vo Fear Of The Dark som normálne naprázdno otvoril hubu, a to tú skladbu poznám odpredu-odzadu.
Kapela po dlhom čase oprášila aj Rime Of The Ancient Mariner. Super skladba s dramatickou pódiovou show. Len škoda, že Dickinsonovi vypadol text a dve slohy odspieval "krumplovou" angličtinou.
Bruce na koncerte sľúbil novú štúdiovku a po nej nové turné. Pôjdem znova!